Casper Kvan Clausen

Google-direktør: Skift navn for at undslippe Googles hukommelse

Er det virkelig de personer, hvis eskapader ligger på nettet, der har problemet - eller bliver det i praksis et større problem for de arbejdsgivere, der ikke kan leve med det? Om fem år vil alle nyuddannede have været omgivet af digitale kameraer og sociale onlinetjenester 24/7 siden i hvert fald gymnasietiden, og det være muligt at grave "pinlige" fakta frem om flertallet. Er man som arbejdsgiver ikke i stand til at acceptere, at folk har en for- og en fritid, vil man afskære sig fra en stor del af talentmassen.

Mit gæt er, at de sociale normer på sigt vil ændre sig i retning af at skelne skarpere mellem den professionelle medarbejder og privatpersonen.

18. august 2010 kl. 13:10
No plan survives contact with the enemy

Jeg vil vove den påstand, at mange projekter ville gå meget bedre, hvis der var et større mod til at se kritisk på funktionalitetsønskerne, efterhånden som man i løbet af projektet bliver klogere. Rigtig mange projekter bliver låst af en kravspec og tilhørende kontrakt i starten, men efter idriftsættelse oplever man ofte, at en stor del af den implementerede funktionalitet slet ikke bliver brugt.

15. december 2009 kl. 11:35
Er IT-skandaler noget særligt for det offentlige?

Offentlige finansieringsmodeller er i mange tilfælde anderledes end private, hvilket kan påvirke evnen til at bide en sunk cost i sig og stoppe et projekt.

Men den største forskel er nok den simple, at fejlslagne projekter i det private sjældent kommer til offentlighedens kendskab. Projekter i privat regi kan i høj grad bruge nøjagtig de samme anbefalinger.

24. september 2009 kl. 14:00
Nye forretningsmodeller for reklamedrevne medier

FDIMs klage handler helt specifikt om at man mener, at AidOnline overtræder markedsføringsloven. Den er således en følge af, at AidOnlines koncept ikke handler om annonceblokering, men om annonce_udskiftning_. Derfor vil sagens udkomme heller ikke have nogen form for retsvirkning i forhold til annonceblokering.

http://fdim.dk/?pageid=29&newsid=743

11. juni 2009 kl. 14:35
Google Wave: Ren hype eller fremtidens 'chat-mail'?

Spammere vil enten skrive indhold på offentlige waves (jf. blog- og forumspam i dag), eller de vil inkludere alle og enhver på deres egne waves. Der er imidlertid den store fordel ved Wave-systemet, at alle waves er signerede af den afsendende server, som også putter domænedelen på. Derfor vil det være umuligt at spoofe andre domæner, og dermed vil man blot kunne opretholde en simpel sortliste over domæner, man ikke ønsker at dele waves med. Certifikatautoriteter, man ikke har tillid til, kan ligeledes sortlistes.

Det største problem bliver, som altid, kompromitterede klienter. Disse vil dog skulle logge ind til en wave-konto for at få adgang til at udsende wave-operationer, som nogen vil modtage. Alene det, at det vil være slut med at forbinde direkte til modtagerens server fra en kompromitteret klient, vil begrænse effektiviteten af kompromittering som spamværktøj.

Et andet problem kan være offentlige udbydere af wave-konti. Hotmail og Gmail er dog ret godt beskyttede mod brugen af deres systemer til spamudsendelse (bl.a. via ratebegrænsning), og de samme teknikker vil kunne bruges til wave-konti.

3. juni 2009 kl. 16:20
Google Wave: Ren hype eller fremtidens 'chat-mail'?

Jeg håber meget at det lykkes for Wave at erstatte email, for føderationsarkitekturen rammer efter min mening et godt kompromis mellem tilgængelighed og sikkerhed, og naturligvis et meget bedre kompromis end email. Jeg er faktisk næsten mere glad ved tanken om et farvel til joe jobs og et goddag til autentificerede afsendere, end ved den ekstra funktionalitet.

Det stiller også Microsoft i et interessant dilemma: de kan satse på at organisationer, der allerede bruger Exchange, ikke vil installere en Wave-server -- men hvis de tager fejl, risikerer de at Exchange bliver skubbet ud. Specielt hvis nogen bygger muligheden for at importere Exchange-arkiver til en Wave-server.

Nåja, og så er udsigten til en afsked med topposting en ret stor bonus.

3. juni 2009 kl. 13:59
Sæt strøm på den bærbare med en fodpedal

En del fly har det, men det svinger både fra selskab til selskab og fra flytype til flytype. Mange nye fly er i øvrigt begyndt at blive leveret med 100V AC med multistik - ligesom barbermaskineudtag på hoteller.

27. januar 2009 kl. 11:23
Zachman-katastrofen

Nu arbejder jeg p.t. med et yderst begrænset EA-mæssigt modenhedsniveau, men jeg har haft fin glæde af at sætte mig ned med OIO (som jeg synes lidt bedre om end Zachman) og udvælge et par indsatsområder. Kriterierne var dels at de gav mening for den nuværende situation, dels var skridt i retning af min vision for EA-arbejdet i koncernen.

Men det er selvfølgelig meget lettere, når man starter fra nul. Gjorde jeg ikke det, ville jeg nu stadig starte med at bruge et rammeværk til at kategorisere og få overblik over det eksisterende, og til at identificere områder hvor der kunne være mangler.

Grundlæggende betragter jeg vel i virkeligheden mere rammeværkerne som en slags gabsanalyse-værktøjer og inspirationskilder, end som slutprodukter.

16. januar 2009 kl. 14:38
Zachman-katastrofen

Problemet med rammeværker er, at de udfylder andre funktioner end blot at være hylder for dokumentation: de viser noget om visionen for enterprisearkitekturen, og fungerer som illustration af fremdriften i arbejdet. Hvis man helt undlader at bruge dem, bør man derfor starte med at overveje, hvordan man så vil håndtere vision og fremdrift.

16. januar 2009 kl. 10:18
Min administrator forstår mig ikke :)

Automatisk at splitte alt urelateret op er lige så forkert som automatisk at samle alt.

Det rigtige svar er en individuel vurdering af den rigtige systemarkitektur for hvert system, baseret på forretningsbehov og økonomi (aka business case).

4. december 2008 kl. 10:56
Elektronik-diktatur

Sådan er alle elevatorer på sin vis designet. Nødstop-knappen stopper blot motoren, og har ingen effekt, hvis elevatoren er i frit fald. Det har til gengæld nødbremserne, som fungerer helt automatisk. Det ville også være alt for risikabelt at lade brugerens liv afhænge af brugerens handlinger i en nødsituation.

Men analogiens kvalitet uanset, er jeg er enig i, at det er irriterende og meningsløst, når vi snakker drev. Et endnu værre eksempel er, når man afbrydes i sit arbejde af vinduer, der stjæler fokus. Her må man ikke engang selv bestemme, hvad man vil bruge sin datamat til!

18. november 2008 kl. 07:52
Arkitekters karrierer famler i mørket

En del af problemet er selvfølgelig, at (de fleste af) certificeringerne er ret nye, og ikke mange har taget dem endnu. Det er derfor ikke noget man støder på, med mindre man tilfældigvis kender en, der har undersøgt eller taget det. Den del vil nok rette sig, efterhånden som det bliver mere udbredt - og efterhånden som de certificerede skifter jobs og møder flere mennesker. Markedsføring hjælper også her.

Et andet problem er, at mange danske virksomheder ikke beskæftiger sig særlig meget med arkitektur. Er arkitektur ikke på dagsordenen, er certificeringer det selvfølgelig heller ikke. Dette problem er straks sværere at løse, da det er en del af det generelle problem med at synliggøre IT i organisationerne, og transformere området fra serviceprovider til strategisk partner. Det bedste (og også stort set eneste), vi kan gøre for at skubbe på i denne proces, er at vise værdien af arkitekturarbejde.

12. september 2008 kl. 13:20
WAYFor en fisk?

Primært muligheden for, at tjenesten kan få en autoritativ information om brugerens tilknytning til den pågældende organisation. F.eks. kan det Kongelige Bibliotek give adgang til specifikke databaser for forskere.

1. september 2008 kl. 10:20
Pizza estimering

Joel Spolsky har en ret interessant artikel om "Evidence Based Scheduling":

http://www.joelonsoftware.com/items/2007/10/26.html

12. juni 2008 kl. 11:18