Rune Broberg

Radikale Venstre får 22-årig it-ordfører

Nu bliver det næsten for underligt, så en gang til for prins Knud:

Den lovgivende magt ligger ved folketinget. Regeringen har ret til at fremsætte lovforslag, det er bl.a. det der hentydes til i grundlovens §3.

Den udøvende magt er ved regeringen, på vegne af kongen. Regeringen styrer f.eks. politiet, de offentlige forvaltninger, osv. osv.

Den dømmende magt er ved domstolene - og nogle ville måske mene hos pressen med deres forsider ;-)

Det at de danske ministre i reglen er medlemmer af folketinget er egentlig en uskik, men det er nu engang sådan vi kan få det til at fungere.

30. november 2013 kl. 14:37
Vestager: E-valg skal nok blive evalueret - og bliver ikke dyrt

Samt den software der udregner de endelige medlemmer af folketinget heller ikke er tilgængelig, ikke engang for Demtech, selvom de har bedt om den, endnu. Det er Danmarks Statistik som står for det.

Det skal retfærdigvis siges, at der er særdeles mange der regner mandaterne ud, ud over Danmarks Statistik - partierne laver selv tallene, i løbet af dagen efterhånden som resultaterne dukker op for de enkelte valgkredse. Og der er da også altid nogle enkelte der beder om fintællinger, men jeg har ikke set nogen efterspørge at man regner efter.

Desuden har jeg da til en matematikforelæsning på universitetet været med til at regne valgresultater ud. Der var en forelæser der synes at det da lige var en sjov øvelse med et par hundrede studerende.

In short: Det kan godt være softwaren er lukket, men da inddata er frit tilgængelige, og algoritmen, omend besværlig, er kendt, kan resultatet verificeres - og det bliver gjort i praksis.

13. marts 2013 kl. 21:16
Version2 inviterer til debatmøde om e-valg

Kan det passe jeg er den eneste der tager til Folketingets høring om samme emne? Jeg synes ikke jeg er stødt ind i andre der har tænkt sig at møde op, så måske det bliver lidt ensomt ;-)

Hvis der er andre der skal fra Jylland kunne det måske være sjovt at arrangere noget fælles transport, enten i bil eller at tage samme tog/fly.

5. marts 2013 kl. 09:51
eValg: Når næsetippen blokerer for udsynet

Tænk hvis lægemiddelbranchen tog ved lære af det her.

"Ja, altså, vi vil gerne udvikle det her nye medicin... men I er nødt til at godkende det til brug først, så udvikler vi det bagefter. Bivirkninger, siger du? Ja, det er jo ikke noget vi sådan satser på der skal være. Men vi lover ikke noget."

14. februar 2013 kl. 19:12
eValg: Når næsetippen blokerer for udsynet

Men der er ingen, jeg gentager ingen, der dikterer hvad et medlem af folketinget skal stemme på.

Så må du have fået en hel anden opfattelse end jeg har. Der er formelt set ingen der dikterer noget. I virkelighedens verden stemmer man sammen med partiet, og følger de forlig der er lavet, uagtet om man så er enig eller ej.

14. februar 2013 kl. 12:05
eValg: Når næsetippen blokerer for udsynet

Hvis en politiker er valgt for et givet parti, kan denne ikke skifte til et andet parti, og dermed forrykke det parlamentariske grundlag, men skal vente med at skifte parti til næste valg.

Nu er det jo personerne der vælges, og ikke partierne. Jeg ville måske næsten hellere have noget der pegede lidt den anden vej: Et demokrati hvor medlemmerne af folketinget turde stå ved deres holdninger, og ikke blindt overgav sig til hvad partierne mener.

Men det er nok utopisk under vores system.

14. februar 2013 kl. 11:53
eValg: Når næsetippen blokerer for udsynet

Ikke-sporbarhed: Tja, halvdelen af Danmarks befolkning lægger de mest intime detaljer på Facebook uden at rynke på næsen - og alle er sporbare elektronisk nu om dage (hvis man ultimativt ville det). Nogle er skrækslagne over dette - de fleste er vænnet sig til det. Under alle omstændigheder tror jeg det er en irreversibel udvikling. Kræver det en grundlovsændring - hvis ja, er det vel ikke første gang vi har ændret grundloven.

Og så tillader jeg mig lige at svare separat på den her: Jeg synes du viser en fuldstændig total mangel på forståelse for demokratiets grundbegreb og grundbetingelser, og for hvorfor stemmehemmeligheden er essentiel i et ægte demokrati, når du kan fremføre et sådant argument.

Man skal naturligvis kunne stemme og mene hvad man vil, uden at man har mulighed for at blive forfulgt, forskelsbehandlet eller hængt ud for ens holdninger. Det sikrer stemmehemmeligheden. For slet ikke at begynde at tale om korruption, salg af stemmer, pression osv. osv.

Jeg håber da der var tale om en enlig svale, at du sådan luftede at ville slippe af med stemmehemmeligheden ;-)

14. februar 2013 kl. 11:06
eValg: Når næsetippen blokerer for udsynet

Men vi kunne jo sende spørgsmålet om eValg ud til en folkeafstemning og høre hvad Danmarks befolkning mener om det i stedet for teknokrater og forskere. Se, det ville vel være ægte demokrati!

Man kunne jo også sende spørgsmålet om fartgrænser ud til befolkningen, og høre hvad de mener om det.

Men det får man næppe noget fornuftigt ud af?

Vi kan godt diskutere hvordan vi kan udvikle vores demokrati. Det er en spændende diskusion. Men det er ikke den der bliver lagt op til fra regeringens side - man vil kun diskutere hvordan e-valg kan udvikle vores demokrati.

Og hvis man endelig vil diskutere udvikling af demokrati, så må man vel også være nødt til at acceptere at det ikke er alle forslag, der er gode? Her står vi så med et af dem der ikke er. Må vi nu ikke forsøge at få taget den diskusion?

14. februar 2013 kl. 11:02
It-direktør om e-valg: Vi bør i det mindste prøve, om opgaven kan løses

Fordi vores valgsystem ikke er noget vi "leger" med. Der er nogle områder man ikke bare laver forsøg med. Indenfor medicinen har man ofte problemet at man ikke har valide kontroldata, for hvis man har en behandling man tror virker, er det så etisk korrekt at lade være med at tilbyde den til nogen, blot fordi de er en tilfældig kontrolgruppe?

Tilsvarende: Synes vi virkelig at det er etisk korrekt, at lade nogle vælgere udsætte for en anden valgprocedure end andre - sågar en procedure som de, der ved noget om det, advarer imod - blot fordi vi vil prøve af, om det-der IT ikke kan bruges til noget?

14. februar 2013 kl. 10:25
eValg: Når næsetippen blokerer for udsynet

Jeg synes det er noget specielt at sammenligne e-valg med ting som færger, e-handel og sociale medier. Det viser en mangel på forståelse af, hvori problemet faktisk ligger.

Hvis vi skulle sammenligne det her "forsøg" med noget, så kunne vi måske sammenligne det med et forsøg med f.eks. kiropraktik som alternativ til hjertekirugi. Nuvel, der er nogen der tror på det, det er gjort andre steder, og måske kunne det virke. Er det ikke et forsøg værd?

De kloge hoveder - her lægerne - siger pænt nej tak. Det er ikke noget man spøger med.

På samme måde har jeg det med demokratiet: Vi skal ikke eksperimentere på den måde med den ene lille del, som vi borgere bruger til at styre vores samfund.

Man kan diskutere hvad der er mest alvorligt, demokratiet eller livet, som i mit eksempel. Men man skal ikke voldsomt mange år tilbage før det var helt tydeligt: Folk har igennem tiden været særdeles villige til at opgive livet for at få demokrati, og for at bevare det.

Det har jeg dog trods alt sjældent oplevet med færger.

14. februar 2013 kl. 10:21
Blindeforbund taler varmt for e-valg

Som jeg (og andre) har skrevet flere gange, kan e-valg ikke gennemføres, da grundlovens og valglovens krav til afstemningen da ikke kan opfyldes.

Hele diskussionen bunder jo i et forslag om at ændre i valglovene, hvor indenrigsministeren gives hjemmel til at fritage fra rigtigt mange af de problematiske bestemmelser.

Bare lige så vi ikke tror det aldrig bliver til noget.

16. januar 2013 kl. 17:04
Uidentificeret Programmeret Object

Hmm, det virker som nogle interessante instruktioner i starten - og nok det bedste sted at starte. Ja, det er jo i alt fald svært at gætte bredden på instruktionerne ved at starte midt i ;-)

Det ligner umiddelbart, at et "c8" oftest er fuldt af noget "3X" for X=0..7.

Hvis man kun kigger på de steder, der er en sådan form i dumpet, og på hvad der så kan komme efter, ser det sådan her ud:

61: 1 64: 3 69: 1 80: 36 81: 94 82: 32 83: 36 84: 12 85: 23 86: 43 87: 9 90: 1 c9: 102 cf: 2

Der er i alt fald noget struktur at angribe. Jeg kan ikke helt beslutte mig for bredden på instruktionerne - jeg synes måske det kunne ligne at nogle af dem er 8 bit + 8 bit adresse/data; nogle af dem måske kun 2 bit + 14 bit adresse... men det stammer nok af at ROMen angives til at have 14 bit adressebus.

14. januar 2012 kl. 23:06
OSD2011

Hvis du ikke laver sådan noget, er det så ikke nemmere at købe det hele kommercielt? ;-) Jeg kender da nogle stykker der sikkert gerne vil lave det for dig.

8. marts 2011 kl. 22:26
OSD2011

Umiddelbart er det næsten nemmere bare at sætte lakridsen direkte i det nye kredsløb... så vidt jeg lige kan komme på kræver atmega-chippen een ekstern komponent, og det vist ikke så svært at designe ind i ens kredsløb :-)

Hvis du er i Århus: Kom forbi OSAA i aften, så kigger vi lige på det.

Hvis du er i København gætter jeg på Labitat vil byde på samme type service :-)

8. marts 2011 kl. 06:54
OSD2011

Umiddelbare observationer: Lad være med at fjerne den på et UNO-board - den driver også den atmega8u2 der laver USB-kommunikationen, og så forsvinder USB-porten.

Duemilanove lader til at bruge en intern RC-oscillator til USB-kommunikation, så den kan du måske nok fjerne krystallen på, hvis du gerne vil af med den.

Hvad er formålet?

7. marts 2011 kl. 20:10
3 måneder efter eDag3: Hver 8. myndighed har ingen digital postkasse

3 måneder efter eDag3: 7 ud af 8 myndigheder har allerede digital postkasse!

18. januar 2011 kl. 07:06
Silicon Graphics dropper aircondition i supereffektive container-datacentre

Mjohhh, så er det vel heller ikke værre - hvis det er 10 racks á 35kW giver det vel ca. 3GWh/år - eller som minimum, med danske priser, vel 4 millioner kroner.

Så er 200k til vand ikke alverden.

7. december 2010 kl. 21:35
Silicon Graphics dropper aircondition i supereffektive container-datacentre

Jahh, det tænkte jeg også - eller havvand. Men jeg tror helt ærligt ikke de evaporatorer vil bryde sig specielt om at få sprøjtet noget der er alt for beskidt eller salt på sig ...

Måske det kunne gå med overfladevand, hvis man filtrerer det, men det klart nemmeste er nok at køre det direkte på drikkevandshanen.

7. december 2010 kl. 16:23
Silicon Graphics dropper aircondition i supereffektive container-datacentre

... bruger man 4200m3 drikkevand om året på at køle?

Det er alligevel en pæn del?

7. december 2010 kl. 15:23
Multimedieskat: Ægtepar får 840 kroner i rabat næste år

Jeg kan i alt fald bare tilslutte mig hvad der er sagt indtil videre;

  1. Øget, unødig skattekompleksitet
  2. Skævt skattetryk på singler (det kan jo så være en bevidst politik, hvis man gerne vil have flere til at avle ...)
  3. En skat der afvikler vores IT-samfund.

Men det er måske værd at overveje, at oppositionens forslag er, at man i stedet skal til at tælle hvor mange multimedie-goder man får af sin arbejdsgiver... heller ikke just den bedste løsning.

9. november 2010 kl. 10:13