Per Erik Rønne

USA's senat stemmer 'ja' til at redde netneutralitet

Det amerikanske parlament, Kongressen, består af to kamre eller huse:

Et overhuset kaldet Senatet. Og et underhus kaldet Repræsentanternes Hus.

Det er således kun underhuset der mangler ...

17. maj 2018 kl. 13:42
Appleboss efter Facebook-skandale: Det er tid til udførlig regulering af tech-branchen

Hans Nielsen skrev:

Så bør man måske også bede om at der bliver set på de ting som de ikke er så gode til. Åbne op for 3 part på software, hardware og indhold siden.

Der er ingen problemer på hardware eller på indholdssiden, når det drejer sig om Apple. 3. parts udviklere kan sælge hardware der også kan bruges til Apples maskiner, og de gør det, og sælger endda i Humac. Enhver kan udgive en bog i epub-format, og dansksprogede epub-bøger fra saxo.com kan uden problemer lægges ind i Apples iBooks-boglæser. Konverteres den til Kindle-format kan den også lægges ind i Amazons Kindle-læsere, som så synkroniseres mellem den fysiske Kindle og iPads Kindle-læser. Helt som iBooks synkroniserer sine bøger, så man kan genoptage læsningen på en anden enhed, på det sted man sidst stoppede.

Applikationer til Mac kan frit købes og installeres på Mac uden om Mac App Store. Det du tænker på er nok at man som privatperson kun kan installere software til iOS fra Apples AppStore. Det giver et mere lukket marked, men til gengæld risikerer man ikke så meget malware som på Android-siden.

At Apple som andre virksomheder gerne vil minimere skattebetalingerne, er en anden sag, som kun kan klares gennem international lovgivning, på mindst EU-niveau.

29. marts 2018 kl. 16:13
Appleboss efter Facebook-skandale: Det er tid til udførlig regulering af tech-branchen

Sune, hvor mener du at Apple datahøster?

Apple lever af at sælge hardware og (gennem AppStore og Mac AppStore) at sælge 3. parts software Apple-maskiner. Ikke af at sælge kundernes data til tredjepart.

Microsoft lever af at sælge software, især Windows og Office-pakken, til kunderne. Ikke af at sælge kundernes data til tredjepart.

Helt anderledes med Facebook og Google, der netop lever af at sælge brugernes data til tredjepart, til annoncører.

Hvorfor absolut blande tingene sammen?

Fordelen ved Mac er at man får en UNIX som Linux, hvor man som med Windows også kan købe sig til nødvendige kommercielt programmel. Samtidig er Mac fint integreret med iOS.

29. marts 2018 kl. 15:59
Iværksætter: Vi kan knække din iPhone-kode - billigt

Kunne det slet ikke tænkes at forsøget på at bryde ind på iPhonen slet ikke sker på selve den fysiske telefon, men på en softwarekopi lagret på Greyshifts enhed?

I så fald er det jo blot at gennemløbe PIN-kodemulighederne 0000-9999, for nyere modeller 000000-999999. Når resultatet foreligger kan man så om nødvendigt åbne den fysiske telefon.

21. marts 2018 kl. 13:29
Forsøgsordning med kodning i folkeskolen starter efter sommerferien

Vent dog til gymnasiet, hvor datalogi på B-niveau (der tilsyneladende skal have navnet informatik) vil være meget passende til de elever, der vælger matematik og naturvidenskab...

29. januar 2018 kl. 12:26
Sådan gendanner du tabte familiebilleder med open source-værktøj

Men anbefal alligevel de uheldige brugere at sørge for kopier i Skyen, det være sig i Apples iCloud, i DropBox, eller hvilke muligheder der nu er tilgængelige. Og det skal helst foregå automatisk.

4. december 2017 kl. 11:18
Kæmpe sikkerhedsbrøler i MacOS: Alle kan få admin-rettigheder uden kodeord

Jeg måtte da lige kontrollere, for en sikkerheds skyld.

Root-bruger med løsen forlængst aktiveret. Er det ikke noget af det første man gør med en ny datamat?

29. november 2017 kl. 12:55
Analyse: Krigen om mobilbetaling er kun lige startet

Ja, som pin-kode bruger man sin tommeltot. Eller tilføjer de fingre, man nu gerne vil tilføje.

Jeg har endnu ikke set en røver, der har hugget tommeltotten af dem han røver fra, og jeg tvivler på at en afhugget tommeltot ville kunne bruges til identifikation på en iPhone ...

10. november 2017 kl. 17:01
Analyse: Krigen om mobilbetaling er kun lige startet

Har man ikke en iPhone er debatten om Apple Pay vel ligegyldig.

Om man har brug for Apple Pay hvis man har trådløst dankort i sit etui, kan man naturligvis trække på skulderen af. Jeg har dog oplevet at befalingen blev gennemført før jeg fik fat i dankortet - da jeg samtidig berørte home-knappen.

Og angående kontanter - så er der mange der i dag kun bruger kontanter på et møntvaskeri. De fleste render i dag ikke længere rundt med hverken pung eller tegnebog, og for dem der kun tager en smartphone med kan dankort-app og (for iPhone-ejere) Apple Pay være udvejen - også i nattelivet.

10. november 2017 kl. 13:37
Analyse: Krigen om mobilbetaling er kun lige startet

I Apples Wallet-app kan man have mere end et kort liggende, som et Visa-[dan]kort og et mastercard. Man kan som bruger selv skifte mellem hvilket man bruger.

Hvis jeg vil betale med det fysiske, trådløse dankort tager jeg det op af iPhone-etuiet, og bruger det. Hvis jeg vil betale med Apple Pay fører jeg blot min iPhone nær terminalen, og holder fingeren mod home-knappen. Jeg ser intet besvær i det.

MobilePay? Hvem bruger dog det i forretninger. Det er noget man bruger mellem personer, og når man fx til et foreningsarrangement gerne vil købe en øl.

Dankort-app'en? Hvad skal man dog bruge den til, hvis man har ApplePay på telefonen og det trådløse dankort i det etui, man også har sin iPhone i?

Men der synes at være nogle mennesker, der af gode principielle grunder vil gøre livet så besværligt som muligt for os andre.

Som dem er har krævet at vi hver gang vi kommer til en ny hjemmeside der bruger cookies, skal acceptere på denne brug ved at trykke på en OK-knap. I stedet for at acceptere det automatisk ved en indstilling i sin browser.

10. november 2017 kl. 11:31
Tor lukker ip-læk på MacOS og Linux med største opdatering i ti år

Jeg citerer —— ... kontrollere noder i netværket ——

Jeg troede nu at det var komponister der brugte noder.

Mon ikke der tænktes på engelsk ‘nodes’, det der i grafteori på dansk kaldes knuder?

http://www.georgmohr.dk/noter/grafteori2014.pdf

7. november 2017 kl. 16:32
Ny Ubuntu dropper gammel brugerflade

Linux har da stadig en målgruppe tilbage:

Mac'er der ikke længere kan opdateres til sidste version af OS.

Så er der så nogle applikationer der ryger, idet Linux på det kommercielle desktop-marked er lige så uinteressant som Windows Phone - der da også nu er lagt i graven.

20. oktober 2017 kl. 11:59
Eksamenssnyd: Minister vil give gymnasier adgang til elevers computere og konti på sociale medier

Når det drejer sig om studerende har jeg på Københavns Universitet endnu ikke set eksempler på at de ved skriftlig eksamen har fået adgang til internettet. De har kunnet bruge deres computer, og her kunnet bruge fx Mathematica som regnemaskine, men selve opgavebesvarelsen er sket i hånden. Og mobiltelefoner har skullet afleveres slukket på et bord, ved indgangen til eksamenslokalet.

Og mundtlig eksamen foregår hyppigt uden forberedelse, men dog hyppigt med adgang til egne noter, fx på iPad. Men altså mens eksaminator og censor ser på.

Hvorfor skal elever i grund- og gymnasieskolen så overhovedet have adgang til internettet?

20. oktober 2017 kl. 11:55
Apples Tim Cook: Vigtigere at lære programmering end engelsk som andetsprog

Som datalog kan jeg ikke se behovet for obligatorisk programmering i skolen.

Derimod kan jeg godt se behovet for det på en matematikerlinje i gymnasieskolen, men altså ikke allerede i skolens under- og mellemskolealder. Og ja, jeg er tilhænger af at vende tilbage til en eller anden form for grengymnasium, hvor datalogi helt naturligt hører sammen med matematik og naturvidenskab.

Sproglige elever har ikke samme behov, men bør frivilligt kunne melde sig til et sådant hold.

18. oktober 2017 kl. 05:52
Apple løfter sløret: En iPhone har tre års levetid

Efter min erfaring holder enhederne langt længere end angivet.

Jeg bruger da også stadig med MacBook Pro fra 2012 med High Sierra - uden problemer.

Men det er så også med 16G RAM og 1 TB HD + 265 GB SSD sat sammen i et fusion drev (gøres ved at flytte HD på det optiske drevs plads, sætte SSDen ind på harddiskens plads, og så 'fusionere' dem i Terminal vha. diskutil).

Jeg regner med at degradere denne maskine når jeg ikke længere kan opgradere OS, og det sker nok først om fire år. Og så kan jeg jo køre Win eller Linux på den i stedet.

12. oktober 2017 kl. 11:21
Nej til tvangsdigitalisering - en lille sejr

Nå, du får det vel også lidt mere besværligt, når du skal scanne dine udprintede pdf-breve ind til din dokument-database :-)

5. oktober 2017 kl. 12:04
Slut med kuglepenne: SDU gør alle eksamener digitale

Ingen af idéerne er anvendelige til skriftlig eksamen ...

28. maj 2017 kl. 15:20
Slut med kuglepenne: SDU gør alle eksamener digitale

Man skal naturligvis ikke sætte sig ind i sådant programmel til eksamen, men bruge det i dagligdagen. Men allerede på fx 1. semester af fysikstudier er der computer-vielser, i hvert fald på KU.

Til frihåndstegning er matematikprogrammer naturligvis ikke egnede.

28. maj 2017 kl. 14:44
Slut med kuglepenne: SDU gør alle eksamener digitale

Drejer det sig om grafer genereres de da hurtigt og præcist med matematikværktøjer som Maple eller Mathematica.

Som studerende typisk har gratis adgang til, også på egen persondatamat, gennem en institutionslicena.

28. maj 2017 kl. 14:01
Pseudokode kan være det sværeste programmeringssprog at mestre

Personligt skriver jeg nu pseudokode i et pseudopascal, der er en passende udvidet udgave af det pascal, jeg på datalogistudiet lærte som første programmeringssprog.

Skal jeg derfor beskrive en heuristik hvori indgår mængder af mængder, gør jeg det ved at beskrive den på følgende algoritmiske måde:

for each <item 1> in begin for each <item 2> in <item 1> begin ... end end

  • hvor <item 1> i sig selv er en mængde.

Og så kan man altid bruge beskrivende procedurenavne ... mens der skøjtes hen over detaljerne.

16. maj 2017 kl. 10:43