Lars Helbro

Kommuner dumper fælt i tilgængelighedstest

Både staten og regionerne forsynder sig på samme måde. Mest groteske eksempel er måske folkebibliotekets lydbogsafdeling, for hvem er egentlig målgruppen her ?

"Helle Junge Nielsen understreger dog, at der helt naturligt vil komme et større fokus på området, da et nyt EU-direktiv er på vej." NEJ - helt naturligt ville det være at følge den lov som allerede eksisterer, og så iøvrigt lade halvblinde og folk med andre handicaps tjekke produktet inden det frigives. Eller i det mindste lytte til dem der brokker sig, som jeg selv gjorde for nogle år siden da jeg var ret synshandicappet.

Dette er et klassisk eksempel på, at man somme tider lader design vægte højere end funktion, og så skal det jo naturligvis gå galt.

Lovgivning bør kunne tilgås sort på hvidt. Hvis det kun findes lyseblåt på mørkeblåt, så ER ukendskab til loven reelt en undskyldning for synshandicappede.

21. september 2016 kl. 11:33
Netflix sætter foden ned over for VPN-brugere

...så er det ret ufedt, at f.eks. danske og svenske serier er eftersynkroniseret til spansk. Kunne man selv vælge sprog og undertekster uafhængigt af hvor man er, så behøvede jeg ikke nogen VPN. Hvis den mulighed forsvinder, så har jeg ikke noget at bruge netflix til.

15. januar 2016 kl. 13:54
Datatilsynet kræver øget sikkerhed på de privatpraktiserende lægers patientportaler

Tilstrækkelig sikkerhed står ikke i modstrid med tilgængelighed,

Helt enig Bjarne, og det er jo lige netop det sagen handler om her. Der hvor jeg så måske har en speciel holdning er, at jeg vægter tilgængeligheden højere end sikkerheden for at nogen skulle få nys om mine skavanker. Konsekvensen af ny teknologi må aldrig blive, at vi pakker os ned under dynen og dør af en banalitet.

8. oktober 2015 kl. 18:48
Datatilsynet kræver øget sikkerhed på de privatpraktiserende lægers patientportaler

"Hvorfor skal bare det at bestille en tid være omgærdet med så stor hemmelighedskræmmeri ???" Enig - selve det at bestille en tid er måske ikke så følsomt. Men er det virkeligt kun det, der er på spil?

Ja det er jo også på spil, hvis alt skal omgærdes af samme stramme sikkerhedssystem. Jeg har intet imod datasikkerhed - når det vel at mærke virker så det er brugbart for almindelige mennesker. Også for svagtsynede f.eks. hvor nem-ID er en pestilens.

Er det ikke det, så er rigtig mange penge spildt. Ikke bare til datasikkerhed, men i den grad også i livskvalitet. Tillad mig at forklare med stærkt personfølsomme data, som dog ikke er hemmelige.

Efter 11 øjenoperationer til en samlet pris på godt 1,5mill.kr. blev jeg indstillet til en førtidspension i en alder af 58. (Læg prisen på det oveni). Jeg havde en banal efterstær på begge øjne, som langsomt gjorde mig blind.

Uden kontakt til egen øjenlæge kunne jeg ikke få den nødvendige henvisning til OUH. Efter ufatteligt mange forsøg blev jeg mere og mere deprimeret og gav til sidst op. Jeg havde været igennem så mange smerter og flere års søsyge, at nu orkede jeg sgu ikke det system mere. 400% forstørrelse på skærmen var ikke længere nok. Bibliotekernes lydbogsafd. er lyseblå på lidt mørkere blå = ubrugelig for svagtseende, ligeså undervisningsministeriets hjemmeside. Tilgængelighedsloven gælder åbenbart kun rullestolsbrugere. Det skal være så trendy, men det virker ikke for målgruppen.

Min kæreste ringede til en privatpraktiserende en torsdag - undersøgelse den følgende tirsdag og 2 operationer á 5 minuter 2 dage senere. Som at få livet tilbage ! Pris godt 500€ Nej tak til førtidspensionen. Nu kan jeg igen I Danmark havde man åbenbart "glemt" i sikkerhedssystemet, lige at tjekke om patienten mon var færdigbehandlet. Det er godt nok dumt og kan blive rigtig dyrt.

Vi har tydeligvis allerede et problem med kommunikationen imellem praktiserende speciallæger, sygehuse og patienter. Sylter man det ind i et sikkerhedssystem som ikke er færdigudviklet, og svært brugbart for patienterne, så kan det da kun gå helt galt for de uheldige.

Man kan stramme op og stramme op på sikkerheden i det uendelige, indtil det er helt ubrugeligt, men så er problemet vel også "løst". Ingen data - intet at sikre.

Men det er dyrt i førtidspension og livskvalitet. Jeg deler ikke din paranoia for mit privatliv. Der må sgu være en ballance hvor det også kan fungere.

8. oktober 2015 kl. 18:40
Datatilsynet kræver øget sikkerhed på de privatpraktiserende lægers patientportaler

Så dit svar får mig til at bede dig definere:</p>
<p>Hvad er privatliv?</p>
<p>Hvor går grænsen for, hvad du synes skal være offentligt tilgængeligt (enten decideret offentligt, eller via dårlig sikkerhed).</p>
<p>Hvordan har du den dag, dine helbredsdata er blevet opsnappet og anvendt til at forhindre dig i at tegne en forsikring, oprette en pensionsordning, få et job, rejse et sted hen? Vil du også synes, at det er helt i orden?

Hvad er privatliv ? Det var jo faktisk det jeg selv efterlyste en definition på i mit første indlæg. Det er jo naturligt nok særdeles individuelt hvad man anser som privat. Jeg vil dog gætte på, at med det vi snakker om her, er medicinalindustrien ret ligeglad med den enkeltes sygehistorie, medmindre det kan indgå i en statistik som kan sige noget om en udviklingstendens.

Jeg har vist nævnt, at min grænse for offentlighed om mit privatliv går ved Facebook. Det oplever jeg at være lidt alene om, så andres grænser må være en hel del lavere.

Tegner du en forsikring, pensionsordning eller lign. har du pligt til at give alle relevante oplysninger - også om dit helbred. Holder du noget hemmeligt, evt. med statens hjælp, er du hjemfalden til straf, og du får ingen erstatning hvis det opdages. Snyd - reelt bedrageri - hører ikke til privatlivets fred.

"Problemet er jo, at hvis man slækker på kravene til sikkerhed nogle steder - så gør man hele forsøget på at sikre data meningsløs overhovedet." Det vil jeg godt give dig ret i, hvis det hele er bundet op på et og samme usikre system som f.eks. nem-ID.

Kort sagt, så mener jeg det må være et kriterie, hvad disse oplysninger kan bruges/misbruges til som må afgøre kravet om sikkerhed. Tror du virkelig der står en pillepusher udenfor min dør imorgen for at sælge mig noget imod tyndskid (undskyld iøvrigt det bramfrie eksempel).

Det jeg selv ser som et skræmmescenarie er, når der fra centralt hold kan samles profiler om individer, som de ikke selv kan genkende, og som netop kan anvendes direkte imod det enkelte individ. Derfor er jeg meget enig med Peter Helms. Det perfekte er ikke når man ikke kan tilføje mere (sikkerhed), men når man ikke kan tage mere væk, og det stadig virker.

Sikkerhed er altså først og fremmest, at man overhovedet kan komme i kontakt med læge/speciallæge. Det er ikke altid tilfældet i Danmark, og kostede mig synet i næsten 2år, indtil min kæreste slæbte mig til en privatpraktiserende øjenlæge i Barcelona. Hvorfor skal bare det at bestille en tid være omgærdet med så stor hemmelighedskræmmeri ???

8. oktober 2015 kl. 17:20
Datatilsynet kræver øget sikkerhed på de privatpraktiserende lægers patientportaler

En ting er, at man er ligeglad med sit eget privatliv, men har man ret til at fratage andre mulighed for deres?

Det er naturligvis forståeligt hvis man ikke vil trække bukserne ned hos lægen, men det skal vel ikke forhindre andre i at blive undersøgt af en gynækolog ? Er det ikke lidt samme problemstilling ?

At gynækologens resultat så ikke skal ligge frit tilgængeligt for enhver, kan vi slet ikke blive uenige om.

Jeg tvivler stærkt på, at nogen læge stiller diagnoser via mail eller Cure4you. Som jeg opfatter denne service, er den til "de indledende øvelser" - ikke mindst bare at bestille en tid til undersøgelse. Det bør altså ikke være mere vanskeligt end højst nødvendigt.

"...lidt for dyrt ?" Måske der er en læge her, som kan fortælle hvad en tlf.konsultation koster statskassen i.f.t. en email ?

  • eller en hacker som kan sige noget om hvorvidt det er vanskeligere at opsnappe en tlf.samtale end udvekslinger på Cure4you ?
  • eller et postbud som kan fortælle hvor svært det er at åbne et brev ?

"En ting er, at man er ligeglad med sit eget privatliv, men har man ret til at fratage andre mulighed for deres?" JA - hvis en mistænkelig bums på næsen er så privat, at det forhindrer andre i overhovedet at komme i kontakt med lægen, så i den grad JA.

Alt dette sagt, så er jeg selvfølgelig enig i, at der er personfølsomme data som skal beskyttes. Jeg må bare konstatere, at teknikken til denne beskyttelse er så ekstremt mangelfuld, og samtidig volder mange mennesker problemer med tilgængeligheden, at der virkelig er grund til at tænke sig grundigt om inden man gør det endnu mere besværligt.

Medmindre man tilhører "de kendte" er der ingen som interesserer sig for hvad du eller jeg har af skavanker. Ja o.k. måske medicinalindustrien, som måske derved får incitament til at udvikle bedre produkter ved hurtigere at kunne konstatere et problems omfang ?

En hacker vil gerne have dit kontonummer. Han er sgu ligeglad med om du har tyndskid.

Hvis flertallet var så bekymret for deres privatliv som du giver udtryk for, så eksisterede Facebook ikke. (Jeg bruger det ikke selv, for dér gør min grænse ;-)

8. oktober 2015 kl. 13:56
Datatilsynet kræver øget sikkerhed på de privatpraktiserende lægers patientportaler

Du har ret, det tar for lang tid at ringe til lægen så lad os bare lade sikkerheden sejle...

Jakob, det var jo netop denne min pointe du ikke forholdt dig til. Hvilken sikkerhed ? For mig er sikkerheden for, at kunne komme i kontakt med min læge altså vigtigere, end om medicinalfirmaer evt. skulle opsnappe min sygehistorie.

Mange banale spørgsmål kan afklares pr. mail/cure4you, og det er helt sikkert langt hurtigere for lægen at besvare spørgsmål den vej, end personlig telefonisk kontakt til hver enkelt. = Mere tid til telefonen for dem der har behov for det. Gør man det ligeså kompliceret som slemID, så vil der være rundt regnet 500000 danskere som opgiver at bruge den mulighed.

Jeg efterlyste en diskusion om rimelig afballancering imellem sikkerhed og brugbarhed. Ikke en kvaksalvers diagnostisering af min tyndskid.

Ifgl. din definition har jeg så aldrig brug for en læge, for jeg er selvstændig, så det giver sjældent mening at sygemelde mig, med mindre det er længerevarende. I så fald skal det ske igennem virk.dk, og så er vi igen rodet ind i sikkerhedsjunglen.

Hvorfor så meget sikkerhed i lige den form for kommunikation, når det er ret nemt at opsnappe en tlf.samtale, eller åbne et brev inden det når din postkasse - eller ved et uheld lander i din nabos ? For IT-nørder er det selvfølgelig guf, men for mange andre er det bare ret så iriterende og til tider handlingslammende.

Koden til min nye tlf. blev sendt som alm. email. Svaret fra min læge tog det mig en halv time at få adgang til, efter Cure4you havde indført ekstra sikkerhed. Jeg vil gerne have koden til min tlf. for mig selv, mens svaret fra min læge på, om jeg skulle komme hjem til Dk nu, eller det kunne vente de 2mndr. jeg havde planlagt er vigtig for mig, og bedøvende uinteressant for alle andre. citat: "du har trods alt bare lidt almindelig diarre.." Nej jeg har lupus som kan udvikle sig livstruende, og på trods af det blå kort, så kan man ikke bare opsøge en læge her, medmindre det er akut.

@Gert "Og man kan istedet få et eller andet svar på sin mail, i løbet af 3 arbejdsdage, så man har rigtig god tid til at taste en evt. SMS-kode ind. Når det handler om at diagnosticere, så er det svært at forestille sig en kontaktform, som er ringere end mail. Så hvis det haster, så er tlf. under alle omstændigheder at foretrække."

Sikke noget vrøvl. Jeg får normalt svar fra lægen samme dag eller dagen efter, men det kan selvfølgelig være forskelligt fra læge til læge. SMS koden har du brug for når du skal læse lægens svar, som du måske er meget spændt på. Jeg ventede over 1/2time på koden, og i mellemtiden var der time-out på forbindelsen til Cure4you - så forfra :-(

Et billede kan sige mere end mange ord. Sådan et, af et meget blodskudt øje efter en heftig operation, sendt til kirugen, sparede mig for en lang træls dag på OUH og transport frem og tilbage.

Hvad der er bedst afhænger hver gang af situationen, men det primære må altid være, at man kan få "hul igennem". Især når man har det rigtig dårligt og er langt væk hjemmefra. Derfor ærgrer det mig, at IT-nørder med journalisters store hjælp pisker en stemning op om sikkerhed på et område, som højst sandsynligt er langt mindre væsentligt, end tilgængeligheden for langt de fleste mennesker.

8. oktober 2015 kl. 12:55
Datatilsynet kræver øget sikkerhed på de privatpraktiserende lægers patientportaler

...er det altså rigtig træls når kontakten til lægen bliver mere bøvlet. Jeg tror ikke, at Jacob Damkjær har prøvet at ringe til sin læge meget længe, for det fungerer med overordenlig sandsynlighed slet ikke. 9-10 og der er konstant optaget imens du er ved at skide i bukserne. Jeg savner mere og mere en definition af "personfølsomme oplysninger". Der er snart ikke den sag som ikke kan bruges som undskyldning for mere og mere komplicerede log-ins. Hvem andre end mig selv og min læge skulle have nogen interesse i, at jeg har haft tyndskid i en måned og er lidt bekymret ? Det går efter min mening for vidt med al den sikkerhed på områder som er ret så ligegyldige for omverdenen, imens muligheden for en hurtig kontakt kan være livsvigtig.

7. oktober 2015 kl. 22:18
Statens digitaliseringschef: Privacy-interesserede bør bekymre sig om Facebook - ikke NemID

Jeg fik en email fra SKAT i dag umiddelbart efter at have læst denne tråd. Nederst i emailen skriver de:

"Pas på falske mails Der er ofte falske mails i omløb, hvor afsenderen udgiver sig for at være SKAT i håbet om at lokke personlige oplysninger ud af dig. SKAT vil i en mail aldrig henvise direkte til en side, hvor du skal indtaste kontooplysninger. På skat.dk finder du flere gode råd om, hvordan du håndterer falske mails."

Ikke desdomindre indeholdt emailen 2 links som leder direkte til log-in på borger.dk med Slem-ID. Og den var god nok. Den var fra SKAT.

Jeg ved snart ikke hvad jeg skal mene.

8. august 2014 kl. 19:57
Tele-konsulent: Satellitinternet er en falliterklæring – både i Kenya og Karup

Gammel tråd, men alligevel. Jeg føler trang til at bidrage med lidt praktisk erfaring. Fordomme er der nok af i denne tråd.

De sidste par år har jeg levet med 3 forskellige internetforbindelser på 3 forskellige adresser.

Drejø i det sydfynske: Trådløst fra Strynet, 6 ned 2 up. Virker generelt fint stabilt, bortset fra, at radio/router skal genstartes lidt for ofte, og gevækster (træer og buske) skal holdes nede for at bevare forbindelsen.

Girona i Catalonien (en by på størrelse med Roskilde vil jeg tro): Kobber. 6 ned og 2 up. Virker fint udenfor den travleste kontortid. Streming kan jeg glemme alt om fra kl. 9 og et par timer frem.

Vilopriu (en lille bjerglandsby i Pyrenæerne) Skyfi 20 ned og 6 up. Den dyreste forbindelse, men absolut også den bedste til mit brug. Streaming er absolut intet problem. Skype heller ikke. Jeg bruger ikke online spil, så det kan jeg ikke udtale mig om. Pingtiden er jo uomtvisteligt langsommere, men det er ikke nær så generende for mig, som ustabilitet. Det er faktisk ikke noget jeg bemærker i det daglige. Største ulempe er manglende flatrate, og et manglende svar fra Skyfi på, hvor jeg holder øje med mit forbrug.

Kære flade danskere i flade Danmark. Verden er bulet mange steder, især der hvor der er pænt ;-) og nødvendigheden af internet skal ikke tvinge os alle til at bo i større byer. En satellitforbindelse er godt nok dyrere, men til gengæld er huslejen oftest langt mindre - so what ????

Dette er jo så sendt via Skyfi med en forsinkelse på 0,6sek. Min personlige pingtid var så til gengæld mere end et år ;-)

3. juni 2014 kl. 13:34
Bankfilialer bruger 23 år gammel Wordperfect 5.1

Det vil jeg nu ikke, men ellers vil jeg give dig 100% ret. For mig selv "døde" WP med DOS. Jeg savner stadig fraværet af distraktion af opsætning mens jeg skriver. Indholdet er det væsentlige. Præsentationen af det kan man pynte på bagefter. Og så savner jeg skærmopdelingen så jeg i nederste vindue kan fjerne de koden jeg fik sat ind ved en fejltagelse. Fik for et par år siden en ny version af WP, men nej - den lignede sgu for meget et indviklet Microsoftproduct og savnede i den grad enkelheden ved det gamle. Indholdet af en tekst er nu en gang det væsentlige.

10. maj 2012 kl. 11:07
Togpassagerer uden internet venter på bedre TDC-dækning

Mobilt u-land ! Så har du sgu ikke været i USA ! Problemet er snarere, at vi er meget forvænt med trådløse forbindelser her i lille flade Danmark. Her i det Sydfynske klarer et lille privat en-mandsfirma, Stry-net, både dækning af faste adresser, hot-spot i havnene og på færgeforbindelserne. TDC påstod at det ikke var teknisk muligt. Det har selvfølgelig ikke været uden udfordringer, men alligevel glæder jeg mig nu til at blive opgraderet fra en 5/2 forbindelse til 20/20.

21. juli 2011 kl. 16:23
NemID er ikke nede med de yngre

Måske er det ikke den vigtigste isue for dig. Her i huset kan jeg ikke læse det sk... papkort og min kone kan ikke finde sit. Det handler også om brugbarhed.

11. januar 2011 kl. 17:53
NemID er ikke nede med de yngre

Mit pengeinstitut har i flere år brugt at sende en ekstra kode som sms ved større transaktioner. Det virker ganske fint og er gratis !!! Nu skal jeg både indtaste den + koden fra slem-ide kortet. Mere sikkerhed hos mig ? Nej ! Som netop svagtseende har jeg scannet kortet ind, så jeg kan læse det på skærmen. Man kan få tilsendt en større papirudgave, men den er fortsat trykt gråt på hvidt Sæt dog handicappede til at lave hjælpemidler til handicappede !!!

Man skal dog fortsat rende med både min stationære og min mobiltlf. for at kunne gøre væsentlig skade.

Sikkerheden for mig er altså den samme, det er bare h.... meget mere bøvlet for mig selv.

11. januar 2011 kl. 17:42