Johnny Lüchau

KL har ingen exit-strategi for Chromebooks: Overbevist om egen løsning

Sagen er jo at KL har anbefalet st bruge de amerikanske leverandører, også EFTER Schrems 2. Derfor vil de jo inddirekte indrømme at de har vildledt deres medlemmer, hvis de nu medvirker til en løsning uden deres amerikanske venner. Det har allerede kostet dem dyrt på troværdighedskontoen, men det kan også koste kroner på konsulentansvarskontoen. De har ingen vej tilbage.

Når man danser med djævelen...

16. november kl. 11:45
GDPR vs Cloud

Tak Jesper.

Generelt synes jeg at der mangler en debat om etik og moral, i forbindelse med at overføre andre menneskers personoplysninger, til misbrug i f.eks. USA. Måske skal jeg bare selv skrive lidt om det ...

En anden vigtig vinkel er digital suverænitet, som f.eks. GAIA-X taler om. Det kunne være fint at grave sig ned i hvad det reelt betyder.

Persondatajura er naturligvis vigtig, men er de to punkter jeg nævner vigtigere? Det kunne være spændende at vide hvad folk mener.

25. oktober kl. 11:51
Dansk ekspert slår fast: USAs nye dekret har ikke løst cloud-krisen

Ja, det faktum at der er tale om et dekret, er med til at gøre en aftale uholdbar. Et dekret er ikke bare flygtigt, men i det her tilfælde også ret elastisk. Præsidenten kan nemlig lave tilføjelser og undtagelser og holde dem hemmeligt.

Det er generelt en ubrugelig konstruktion, men da de har krammet på EU Kommissionen, så bliver der nok lavet en aftale alligevel. Alle vidste også at de tidligere aftaler ville falde, men de lavede dem alligevel.

11. oktober kl. 16:27
Dansk ekspert slår fast: USAs nye dekret har ikke løst cloud-krisen

Puha, Mikael, med al respekt - der er meget at være uenig i, i dit indlæg...

Først og fremmest så har unge Max Schrems ingen indflydelse i hvad EU (kommissionen) siger og gør. I denne her sag har Kommisionen hele tiden arbejdet for big techs interesser og imod EUs charter. De to tidligere aftaler taler sit tydelige sprog. Vi vidste hele tiden at de ikke ville holde i EU Domstolen, men de lavede dem alligevel. (Det samme kommer til at ske igen.) De har også forsøgt at modarbejde EDBP i det små.

Schrems vinder fordi der ikke kan laves en bilateral databehandleraftale med et land som har en persondatabeskyttelseslovgivning, der ligner noget fra en bananstat. Kun det amerikanske parlament kan gøre en aftale muligt.

Den der med "uvilje mod USA" bliver jeg lidt træt af. Man er ikke "antiamerikansk" bare fordi man ønsker at beskytte danskernes grundlæggende menneske- og borgerrettigheder! De her selskaber som tilfældigvis er amerikanske, de lyver, stjæler, svindler og bedrager. De har samme ejer, som vil gøre hvad som helst for at bibeholde sin forretning med EU-landende, som beløber sig til 7 billioner dollars om året. Hvad vil du gøre for 50 billioner kroner årligt?

Hvis de var ærlige kunne de bare flytte deres hovedsæder til EU, men i EU tillader vi ikke cirkulært ejerskab og folk kunne opdage at de mange investeringsforeninger de gemmer sig bag, bare skal dække over den samme ejerkreds.

Så hvis jeg og alle de som deler mine synspunkter i den her meget lange konflikt skal have en fællesbetegnelse, så må det være anti-kriminelle. Det skammer jeg mig ikke over at være.

Hvis erhversvlivet eller det offentlige, herunder skolerne, føler sig obstrueret i at skulle opføre sig etisk med andre menneskers personoplysninger eller bare at skulle overholde loven, har vi så ikke et helt andet og meget fundamentalt problem? De har altid vidst at data blev misbrugt i hænderne på disse firmaer og de kunne have valgt andre løsninger, men gjorde det ikke. De skal ikke forvente sympati fra min side - de var advaret og de vidste hvad de gjorde.

De her "over bordet" forhandlinger, som du foreslår, er det som resulterer i de her aftaler som domstolene efterfølgende bekræfter er lovstridige. Som sagt, så er der kun én vej frem for de her firmaer - ændre lovgivningen i deres hjemland. (Og det kan de sagtens i USA, hvis de vil.)

Den med at vi skal underkaste os fremmede magters efterretningstjenester, fordi de ellers bare selv tager det de vil have, gør mig ærligt talt deprimeret. Jeg kan kun håbe at du kommer på bedre tanker.

Det du kalder pragmatisme, vil jeg kalde defaitisme.

11. oktober kl. 15:24
Dansk ekspert slår fast: USAs nye dekret har ikke løst cloud-krisen

Ja, lige præcis! Jeg er sikker på at har har en stor viden om et eller andet, men det er ikke dette emne.

Rådet for Digital Sikkerhed har desuden igennem flere år arbejdet stenhårdt på at fremme de amerikanske udbyderes interesser og medlemslisten taler for sig selv.

Lad nu bare big tech og deres mange ambassadører boltre sig ovre på big techs medie, Computerworld, og lad os fokusere på danske interesser her på version2.

Hvad med at tale med nogle af dem som arbejder med den etiske side af sagen? Der må da være nogen...

11. oktober kl. 14:53
Dansk ekspert slår fast: USAs nye dekret har ikke løst cloud-krisen

Først og fremmest vil jeg bede Louise holde op med at kalde Henning Mortensen for ekspert. Det er altså kun et år siden han prøvede at bilde os alle sammen ind at man nu kunne bruge Microsoft i skyen, fordi de havde lovet at være søde... Mig bekendt skal man dyrke et eller i mindst 10.000 timer, før man bliver ekspert. Henning har lang vej endnu.

Så tror jeg desværre at der bliver lavet en aftale på baggrund af Bidens håbløse dekret. Det er nok det som Henning har luret.

Kommisionen og ikke mindst von der Leyen, har vist sig at være helt i lommen på dem der ejer US big tech (og alt andet...), så der bliver skrevet under.

Det vi nok skal fokusere på er, at få anmeldt så mange 'syndere' som muligt, inden deres to års "helle" bliver forlænget.

Max Schrems skal nok drible den igennem EU domstolen igen, men inden da må vi få stablet et forsvar på benene.

Er der nogen der vil være med til at lave en forening eller et ærligt 'råd' så vi kan få ligeså meget spalteplads som

11. oktober kl. 13:38
Her er Googles løsning på Chromebook-problemer: Advokat er ikke overbevist (ComplianceTech)

Det er super positivt at Langemark og Udsen bakker op om at forsvare børnenes rettigheder, for det kan hjælpe Datatilsynet, så de ikke bukker under for politisk pres.

Generelt om den nye aftale, så er det jo desværre ikke første gang de laver en aftale imod bedre vidende, men der er altså ingen smuthuller i Schrems2-dommen.

Man bør også allerede nu få en juridisk vurdering af om et præsidentielt dekret er det samme som en lov, som der står i dommen at det skal være. Da amerikansk lov skal være 'essentially equivalent' med EUs databeskyttelseslovgivning, så er det vigtigt at få på plads.

Og så er der jo det som vi ikke må tale om, nemlig det veldokumenterede faktum at navngivne amerikanske selskaber som f.eks Google og Microsoft, frivilligt giver de amerikanske myndigheder adgang til vores data. Da Schrems2 slog fast at dataansvarlige har omvendt bevisbyrde, og altså dermed skal dokumentere at data ikke ryger i forkerte hænder, så kan der jo ikke laves en aftale. For hvordan skal man bevise at de ikke længere gør det?

Alt i alt så skal man (stadig) være en tåbe, hvis man tror at man får en eller anden form for syndsforladelse hvis man fortsætter med forbrydelsen.

Brug alternative løsninger og slip for alt bøvlet. (Det er også billigere i længden).

4. oktober kl. 08:50
Tidligere KMD-topchef i strid modvind: Kritiseres for at understøtte Putin-propaganda

Det siger en del om journalistfagets deroute, når én af deres egne organisationer opfordrer til (mere) censur.

Vi trænger til et reset i den branche.

27. september kl. 11:46
Schrems II-frygt får Danmarks største pensionsselskab til at træde på cloud-bremsen

Hvorfor skriver journalisten "...den uafklarede situation omkring Schrems II"?

Der er mig bekendt ikke noget der er uafklaret vedr. Schrems II.

Hvis vi skal til at betale for at læse Version2, slipper vi så for den slags vildledning?

12. september kl. 18:15
Lettet Helsingør-borgmester: »Chromebooks har i den grad været savnet«

Théâtre de l'absurde

I 1940’erne opfandt dramatikere, primært i Europa, en ny teaterstil som de kaldte Det Absurde Teater.

Der er meget at sige om denne her eksistensialistiske udtryksform, men udover dens fokus på tilværelsens mangel på mening, så er det teaterstilens struktur jeg kommer til st tænke på.

Formen er nemlig cirkulær, forstået på den måde at man ender samme sted som man startede.

Så er fru Kiær advaret. (Igen).

Fyren som beskrev stilen først, Martin Esslin, konkluderede også om Det Absurde Teater, at

"... det i sidste instans ikke fremkalder tårer af fortvivlelse, men frigørelsens latter."

Det sidste kan Helsingørs borgmester måske fremskynde lidt? For børnenes skyld.

12. september kl. 12:50
Helsingørs borgmester raser over Chromebook-afgørelse: »En helt rædselsfuld og totalt urimelig situation«

Naturligvis. Det kan sikkert også forbedres, så bare gå til den.

23. august kl. 16:43
Datatilsynet strammer nettet om Chromebooks: »Jeg tror ikke, det her ender lykkeligt for Helsingør Kommune«

Det er korrekt. Man kan ikke lave en aftale om løfter. Man har som dataansvarlig nu omvendt bevisbyrde, dvs man skal dokumentere at der ingen risiko er. Og det kan man som bekendt ikke

19. august kl. 12:03
Helsingørs borgmester raser over Chromebook-afgørelse: »En helt rædselsfuld og totalt urimelig situation«

Hvordan skal kommunen forklare lærere og elever, at de ikke må bruge deres normale arbejdsredskaber i undervisningen? spørger borgmesteren.

Jeg giver da gerne et bud.

Prøv med sandheden. Ja, det er gammeldags og boomer-agtigt, men måske kan i starte en trend? Og så er det at sige sandheden måske ikke det værste man kan lære børn og unge, eller hvad?

Her kommer det:

Kære lærere og elever i Helsingør Kommune.

Vi gjorde det!

Ja, vi valgte at sende jeres personlige oplysninger i hænderne på en amerikansk databehandler, selvom vi vidste at firmaet giver skumle spioner, direkte adgang til at hente og måske misbruge, jeres personlige oplysninger.

Vi gjorde det, selvom vi har kendt til den amerikanske lovgivning som gør det muligt siden 2001 og selvom vi i 2013 fik dokumentation for at netop denne databehandler og en anden amerikansk databehandler, som vi også bruger i kommunen, frivilligt giver skumle spioner adgang til alle de data vi overdrager til dem.

Vi gjorde det primært fordi vi er ligeglade med gammeldags begreber som borger- og menneskerettigheder og fordi vi synes privatliv, Grundloven, EUs Charter og love i det hele taget, er noget fis. Men vi gjorde det også fordi det er vigtigt for vores fremtidige, personlige karrieremuligheder. Som politiker (og embedsmand) skal man lægge sig i selen for at tækkes disse amerikanske selskaber, for ellers bliver den amerikanske regering sur og så ender man på bageste række i byrådssalen.

Vi gjorde det også fordi vores rådgivere fra disse amerikanske selskaber og de jurister som samarbejder med disse selskaber, sagde at vi bare skulle bruge alle de forskellige GDPR-redskaber der er i værktøjskassen, så var der ingen der ville opdage hvad vi havde gjort. Desværre var de ikke tydelige nok omkring, at vi også skulle sørge for at fodre disse værktøjer med forkerte oplysninger, så vi ikke kom til at afsløre at der var en risiko.

Og lad mig slutte af med hvad vi valgte ikke at gøre. For selvom vi hele tiden har vidst at der kom en dag hvor vi ville blive afsløret, så har vi ikke brugt så meget som 5 minutter på at lave en plan B. Vi har ikke kigget på de mange lovlige og respektfulde alternativer og vi har i hvertfald ikke tænkt os at gøre det nu!

Vi har besluttet, sammen med vores fuldkommen uvildige amerikanske rådgivere, at det eneste alternativ som vi kan få øje på, er griffel og lertavle. De vil blive udleveret i næste uge, når vi lige har været inde hos Nationalhistorisk Museum. (Af en eller anden grund er der kø foran museet i øjeblikket).

Det sidste vi vil gøre i denne sag, er at give Datatilsynet skylden. Og det, unger, er sådan vi forventer at i opfører jer overfor hinanden. Bliver i grebet i en forbrydelse, så skal i bare pege på nogle andre, også selvom ansvaret jo er jeres. Om ikke andet, så kan det aflede opmærksomheden fra jer selv, længe nok til at i kan nå at stikke af.

Yderligere information vil blive sendt til jer på telex i løbet af weekenden.

Mange hilsner

18. august kl. 17:50
Kommune forventer nyt Chromebook-forbud: Forbereder exit-strategi

Klavs, jeg har tænkt i samme baner. Det virker ikke så svært.

Kunne man samle nogle kyndige personer til et online møde en aften, og så tale sig frem til en løsning som vi kunne præsentere for de kommuner som oprigtigt vil passe på ungernes data?

Der kommer næppe løsninger fra officiel side eller KL.

Bare en idé. :+)

10. august kl. 13:51
Helsingør trodser Chromebook-forbud: Har sendt tusindevis af siders forklaring til Datatilsynet

Ja, jeg tror heller ikke det er relevant hvilken hardware man kører den her ChromeOS på. Det må være Google login og Workspace som er relevant.

8. august kl. 22:45
Helsingør trodser Chromebook-forbud: Har sendt tusindevis af siders forklaring til Datatilsynet

Det er korrekt at behandlingsforbuddet er gældende, så hvis ikke de har standset aktiviteterne, skal de politianmeldes.

Det her er jo både en principiel sag og en prøvesag, både for alle kommunerne, KL og ikke mindst tilsynet.

Hvis ikke tilsynet og kommunen kan godtgøre at ingen personoplysninger overføres til amerikanske virksomheder, så skal de stoppe brugen. Godkender de det alligevel, er næste stop for borgerne, at slæbe Datatilsynet for Folketingets Ombudsmand. Vi må håbe de er kloge nok til at undgå det.

3. august kl. 14:46
Endnu engang er Google i privacy-problemer: Hollandske elever skal beskyttes mod Chrome

Du har helt ret Dennis og det er da helt ude i hampen, hvis man som forælder skal tænke i dæknavne, for at beskytte sine poder mod overgreb foretaget af vores egne myndigheder!

Er Danmark officielt blevet en bananstat??

Hvis myndighederne fortsætter med disse overgreb, så ender det jo netop i den slags anarkistiske forhold. Det bliver grimt!

27. juli kl. 14:35
Digital rådgiver efterspørger open source: »Vi opdrager vores børn til at være afhængige af Google«

Jeg vil lige tilføje at alternativerne til Google & Co ikke kun består af open source. Der findes traditionelle, kommercielle alternativer indenfor mange områder.

20. juli kl. 11:03
Ny lov sender millionstor it-regning til tusindvis af små danske virksomheder

Jeg synes at journalisten og Kasper Munk, overser nogle vigtige detaljer.

For det første så siger loven at de indscannede bilag skal opbevares i Danmark, hvilket ingen af de nævnte leverandører, mig bekendt kan leve op til.

For det andet så indeholder regnskaber jo ofte personhenførbare oplysninger, så GDPR kommer jo også i spil.

Så Visma med både e-conomic og Dinero, samt Billy, som vist alle er enten amerikansk ejede eller bruger amerikansk-ejet hosting, er ikke lovlige at bruge.

Hvordan klarer man det problem?

8. juli kl. 10:59