Henrik Madsen

ODF 1.2 i ISO (PAS submission)

Jesper,

Du husker formodentlig også, at vi om onsdagen (inden DS' indmelding til ISO om fredagen - en gang i marts 2008) havde en (måske lidt uformel) afstemning hvor et stort flertal stemte 'nej' (som jeg husker det var det 8 mod 4). Du kan bare søge på f.eks. Version2 omkring dette tidspunkt; der var en ret livlig debat om denne afstemning. Tilsvarende vil enhver kunne søge under afstemningen i Norge, hvor også et stort flertal stemte 'nej'. I begge tilfælde var den efterfølgende chokerende indmelding til ISO et 'ja' - på trods af at ekspertudvalgene mente det modsatte. Enhver vil også ved almindelig søgning se at der skete mange, mange mærkelige ting under behandlingen af OOXML.

Som vi påstod allerede i 2007-8 så er OOXML ikke egnet som en åben standard, og her 6-7 år efter må vi vel konkludere at vi fik ret; vi har ikke fået den interoperabilitet, som det må forventes at en reel åben standard kan give (og for os som læste lidt i de ca. 7000 sider, som OOXML fyldte på dette tidspunkt, er det ikke overraskende). ODF vil derimod kunne give denne interoperabilitet (og mange andre fordele - læselig standard, mindre pladskrav på harddisken, hurtigere læsning, mv.), og derfor synes jeg, at flere burde følge England og vælge/prioritere ODF.

3. august 2014 kl. 00:49
ODF 1.2 i ISO (PAS submission)

Jesper; her må nu nok hjælpe mig. Jeg ringede til underdirektør Jesper Jerlang, og han sagde kort, at 'det skyldes pres udefra' - mere fik jeg ikke at vide, og jeg forstod aldrig hvordan det kunne give mening at en lang række personer (fra firmaer, universiteter, regioner, mv) brugte ca. 3 år på at evaluere Microsofts forslag til en ISO standard (OOXML), og selvom et stort flertal i udvalget i DK (og Norge - som jeg også kender en del til) konkluderede at den var ubrugelig som en åben standard og derfor stemte 'nej', så valgte DS (og tilsvarende organisationer i lang række andre lande) alligevel at stemme 'ja'. Måske du kan hjælpe? For mig giver det ikke menig. Burde vi ikke være advaret inden vi gik igang (så kunne vi have brugt tiden på noget langt mere fornuftigt - f.eks. ODF)? Måske du kan forklare det ...?

1. august 2014 kl. 14:37
ODF 1.2 i ISO (PAS submission)

Jeg deltog som DTU's repræsentant i udvalget som behandlede OOXML forslaget hos Dansk Standard i perioden fra ca. 2006 til 2008. Inden da var ODF 1.0 blevet en ISO standard. Forløbet i ISO / DS omkring behandlingen af Microsofts forslag (OOXML) var på mange måde helt vanvittig/grotesk, og derfor endte vi med (på linie med en række andre) helt at trække os fra dette arbejde hos DS; det gav simpelthen ingen mening. Reelt køres det vel i dag af Microsoft og deres partnere.

Som eksempel på den groteske behandling kan det nævnes, at der både i DK (og andre lande) var et stort flertal i udvalget som stemte imod at forslaget (OOXML) skulle godkendes som en åben standard (et stort flertal anbefalede DS at stemme 'nej' til ISO). Alligevel stemte DS 'ja' ved den endelige afstemning i marts 2008. Denne lange række af groteske episoder i ISO/DS kan være baggrunden for at personerne bag den udmærkede ODF 1.2 (som drives af OASIS) har tøvet med at bringe den til ISO. Jeg hæfter mig også ved, at Alex Brown, som var leder af et stort (men også tvivlsomt møde i Geneva inden de endelige behandlinger i de enkelte lande), nu også mener, at OOXML er på vej til at fejle - se bla.:

http://www.consortiuminfo.org/standardsblog/article.php?story=20100401074623393

Vi mener derfor, at det er yderst vigtigt, at ODF 1.2 får en fair behandling i ISO, og i lighed med det store flertal i denne tråd så foretrækker vi også ODF fremfor OOXML (selv her ca. 6-7 år efter er Microsoft ikke selv i stand til at implementere OOXML Strict). Baggrunden for at jeg foretrækker ODF fremfor OOXML er bla. følgende:

  1. XML teksten i ODF kan stortset altid læses direkte; det er langt vanskeligere for OOXML

  2. ODF er baseret på eksisterende standarder

  3. ODF fylder langt mindre på harddisken end OOXML

  4. ODF er langt hurtige at parse (da vi undersøgte det i 2008 var det ca. 5-6 gange hurtige at læse et ODF dokument end et OOXML dokument).

  5. ODF kan implementeres på stortset samtlige platforme (operativsystemer), og dermed kan vi sikre den interoperabilitet som er så vigtig (også for standarder).

  6. ODF standarden fylder mindre end 1000 sider medens OOXML fylder 7-8000 sider (ret mig venligst om nødvendigt).

Som Rob Weir (IBM) flere gange har sagt, så er XML for office-dokumenter ikke 'raket-videnskab'. Ned den fornødne vilje ville man let 'kunne få det til at virke' - også på tværs af platforme.

Jeg er utryg ved at Jesper (fra Microsoft Gold-partneren Ciber) gennem flere år har stået i spidsen for dette arbejde hos DS (men desværre viste behandlingen af OOXML i 2006-2008 at det ikke giver mening for os at deltage). Blandt andet mener jeg, at Jesper (se også denne tråd) har misforstået prioriteringerne ift. interoperabilitet. Som almindelig bruger af office dokumenter er det interoperabilitet mellem office systemer (OpenOffice, MS-Office, LibreOffice, mv.) samt mellem platforme (såsom Android, Windows, Linux, iOS, mv.) som har interesse - og IKKE at kunne konvertere mellem OOXML og ODF. Denne konvertering bør der ikke bruges kræfter på; dertil er de 7-8000 sider som beskriver OOXML standarden alt for svag/ulæselig, og det vil helt sikkert altid være en ret umulig opgave.

1. august 2014 kl. 13:36
Famous last words...

Rasmus; jeg er helt enig; jeg savner også min Maemo dims. Den var en rigtig fleksibel og fremsynet måde Nokia lagde *nix på N800/N810 smart phones for nogle år siden. Jeg droppede mest min Maemo pga mangel på applikationer.

30. juli 2013 kl. 10:28
Den stooore Interoperabilitetstest 2012 (DSIT 2012)

Jesper: Jeg synes, at det ville være langt mere interessant at teste interoperabilitet mellem platforme.

For rigtig mange af os på DTU er det ikke særlig interessant mht. succes af flytning mellem Windows og Windows. Derimod er platforme, såsom Android, iOS, Linux, er uhyre populære, og mit forslag til en langt mere nyttig interoperabilitetstest af ODF og OOXML ville være at teste, hvorledes disse dokumentstandarder fungerer, når der tales om flytning mellem ovennævnte meget anvendte og populære platforme.

21. december 2012 kl. 11:26
Amazon Kindle: Nej Tak

Hej Vijay, Jeg er en glad bruger af en ASUS TF700. Skærm format på 16:9 (og resolution 1920x1200) er perfekt både til visning a film (super til eksempelvis NetFlix) og til at læse bøger/artikler. Jeg låner en del bøger på e-reolen på mine rejser som supplement til arbejdsrelaterede artikler og dokumenter! Med dockingstationen/tastatur er enheden virkelig robust og batterilevetiden er rigtig god (for mig ca. 18 timers brug). På rejser bruger jeg den også meget til direkte at se/sortere billeder fra min DSLR kamera (SD kort kan anvendes direkte).

24. oktober 2012 kl. 23:03
Microsoft-datacenter truede med at brænde el af for 400.000 kroner

Der er vist lige behov for en korrektion (se også www.nordpoolspot.com)

Den primære handel sker på Nordpool spot markedet. Her meldes der ind på timebasis inden kl. 12 for næste døgn (som starter ved midnat). Den væsentligste horisont i forecasts er således 12 - 36 timer frem. Ca. kl. 14 er produktionen fastlagt jvf disse indmeldinger. MEN der handles også 'interday' (eksempelvis ELBAS markedet). På ELBAS meldes der ind indtil en time inden eventuel leverance. Dette marked tager sig af ubalance, som eksempelvis kan skyldes større afvigelser mellem forudsagt og faktisk vindenergiproduktion.

24. september 2012 kl. 23:55
Her er HTC’s to nye Windows Phone 8-telefoner

Hej Thomas, Ja, du har ret. Jesper er ikke Microsoft Evangalist; beklager jeg tog fejl af benævnelserne hos MS. Han var (og er måske stadig) Microsoft MVP.

Jeg håber, at du giver mig ret i at det kan være vigtigt at vide på hvilket grundlag visse personer deltager i debatten? En sådan information giver, synes jeg, et bedre grundlag for at vurdere objektiviten i deres udsagn. Nogle er ansat hos bestemte firmaer (t.ex. IBM eller Microsoft Gold Partners), andre er f.eks. Microsoft Most Valuable Professionals (som t.ex. Jesper), medens andre udtaler sig uden beskæftigelsesrelateret særinteresser.

23. september 2012 kl. 12:42
Her er HTC’s to nye Windows Phone 8-telefoner

Ja, det er et godt tusind DKK spørgsmål. Måske er Thomas 'Microsoft Most Valuable Professional'? Eller også er han på den såkaldte kandidat-liste. MVP titlen tildeler Microsoft personer, som er særledes ihærdige/aktive på diverse blogs, websites, online forummer, konferencer, mv. Denne MVP titel (Microsoft pris/award) er tildeles for et år af gangen, og personens indlæg mv vil blive set efter i sømmene af Microsoft. En MVP modtager en såkaldt velkomst pakke plus en række særlige fordele ift Microsoft - herunder personligt Technet plus abonnement, invitation til årlig konference i Redmond, lukkede webcasts, mv. Der findes en række online forummer og nyhedsgrupper som Microsoft holder øje med for at se om MVP titlen kan opretholdes. Der findes ca. 4-5000 MVP'er; heraf selvsagt nogle stykker i DK. MEN - jeg har ikke kunnet finde Thomas på en eksisterende MVP liste for DK; og kandidatlisten kender jeg ikke. Jeg har dog også svært ved at forstå hans ihærdighed.

23. september 2012 kl. 10:51
Her er telefonen, der skal redde Nokia: Lumia 920

Tak for din henvisning, Jesper, og jeg må tilstå at jeg først har set dette indlæg lige nu. Jeg har desværre ikke megen tid til at blogge (i dag underviser jeg eksempelvis hele dagen på Lunds Universitet).

Det er rigtigt at vi fra universiter og den åbne verden 'tabte' ifm OOXML da vi sad i udvalget sammen - men det skyldes ikke argumenter fra din / Microsoft siden. Du husker vel den uformelle afstemning hvor kun du og Microsoft stemt for at OOXML var en åben afstemning og resten - det store flertal - stemte enten 'nej' eller 'blankt'. Problemet var heller ikke mangel på dygtige personer på vores side; problemet var at DS uanset afstemning mv. to dage sende valgte at sige 'ja'. Det samme så du over hele kloden - et andet lignende eksempel så man i Norge. ISO (og Microsoft) havde et andet mål end en reel åben standard her. ODF ville have været langt bedre (på mange måder - IT mæssigt, energiforbrugs mæssigt, mv.). Ja, det var Microsoft som vandt og resten af verdenen tabte.

Selvfølgelig synes jeg - som vist flertallet der kender til behandlingen af OOXML (incl. toppen af ISO) i ISO - at dette var en helt vanvittig (og forkert) behandling (og med et 'ultra-lavt debat niveau', som du også lægger for dagen herinde); men det er nu ikke det der gør at jeg (en sjælden gang) giver mig til kende her. Det der kan få mig op af stolen er når du (og få andre) fuldstændig fordrejer faktuelle oplysninger i jeres kamp for Microsoft (og lgn.) som jeg; et firma som jeg, som gammel IT mand ikke synes har bidraget meget til den IT mæssige udvikling (snarere tværtimod). Jeg kender eksempelvis til en del personer på et passende niveau internt i Microsoft og Google, og kender derfor (og måske lidt mere end du tror) til jeres interne målsætninger og 'virkemidler'. Nå, nu får jeg sikkert en masse 'negative votes'. Men ellers: Jeg har det fint og er ikke sur eller gnaven (tror jeg ikke!) - og OOXML behandlingen var jo ikke min første oplevelse af en ikke-objektiv og ikke-rationel behandling af standarder o.lgn.

12. september 2012 kl. 08:46
Her er telefonen, der skal redde Nokia: Lumia 920

Jeg må vist hellere bruge nogle minutter på min gamle student fra DTU, nemlig Jesper.

I forlængelse af en bemærkning fra andre om at sammenlignet med bla. den nye Motorola så er Nokia's 920: Tungere, tykkere, mindre batteritid, mindre skærm, kan køre i 10 vs. 32 timer, skev du flg.:

Siden hvornår har tekniske specs været direkte sammenlignelige ift brugeroplevelsen? Om igen

Dette svar synes jeg i bedste fald er noget vås - og i værste fald manipulerende. Det er ihvertfald ikke en formulering som er gangbar når man formulerer kausale modeller med kvalitativ respons i matematisk modellering på læreanstalten.

Derfor skrev jeg

at dine udsagn (med din kendte baggrund som MS Evangalist) er ret forudsigelige, og at det er langt over grænsen at påstå at tykkelse, vægt og batteritid ikke er vigtige parametre for brugeroplevelsen

Dette, synes jeg, er en sætning som giver mening. Jeg er personligt ikke i tvivl om at batteritid, vægt og tykkelse er nogle afgørende parametre, og mit udsagn deles åbenbart flertallet af læserne som voterer herinde (ihverfald i skrivende stund) - og måske også af eksempelvis en del af de 20 mill. personer som har købt en Samsung Galaxy SIII på ca. 3 måneder.

Du starter så din lange række (har jeg siden opdaget) af bemærkninger om mig som professoren på DTU som ikke har evnen til at læse og forstå dansk, og at jeg gør min arbejdsplads en stor ære herinde, mv. Du gentager dette udsagn i en del indlæg (som jeg først læste her til morgen). Jeg kan se at du ofte bruger lignende angreb når du ikke er enig med andre personer.

Jesper, jeg fik åbenbart trådt på et eller andet; men jeg vil ønske at du fremover kan hæve niveauet i dine indlæg herinde (og måske også andre steder).

11. september 2012 kl. 23:33
Her er telefonen, der skal redde Nokia: Lumia 920

Utroligt. Jeg har lige opdaget, at JLS - på grundlag af et enkelt indlæg fra mig i denne tråd - er kommet med meget primitive udsagn omkring min person i ganske mange indlæg. Jeg synes, at det er en mærkelig stil JLS lægger for dagen, og jeg kan kun tolke det primitive sprogbrug som et resultat af, at jeg i mit indlæg påpeger, at hans udsagn her (og andre steder) er ganske forudsigelige, idet han er Microsoft Evangalist. Det er, efter min mening, vigtigt at gøre opmærksom på at hans indlæg og fordrejninger skal forstås i den sammenhæng (ellers er de da komplet uforståelige!). Desuden ønsker han måske - med den stil han lægger for dagen - at skræmme personer til ikke at deltage i debatten.

11. september 2012 kl. 09:27
Her er telefonen, der skal redde Nokia: Lumia 920

JLS er velkendt Microsoft Evangalist, og derfor er hans udsagn ret forudsigelige. Det er dog langt over grænsen når han påstår at tykkelse, vægt og batteritid ikke er vigtige parametre ifht brugeroplevelsen.

6. september 2012 kl. 11:25
SAS Institute svarer på sommerstafetten

Hermed et godt link:

http://www.computerworld.dk/galleri/opensourcebigdata

R er det mest anvendte program til statistiske analyser - jvf. flere kilder, og erfaringerne fra bla. universiteterne.

26. juni 2012 kl. 18:25
Interoperabilitetstest 2012

Jeg er helt enig med de øvrige indlæg. Interoperabilitet (oplevet af den enkelte bruger) må være det afgørende, og derfor er det vigtigt at vide hvilken applikation der sikrer, at dokumentet kan læses/ændres på tværs af platforme (i dag er der mange der veksler mellem en pc, tablet, smart phone, smart TV - eller nogle af disse). Din undersøgelse har derfor meget lille værdi såfremt det kun sker på windows (som du nævner). For at få testet på de nævnte platforme bør du som minimum teste interoperabilitet mellem windows, linux, ios, android.

30. december 2011 kl. 11:22
To pass or not to PAS?

Hej,

Som flere vil vide - herunder Microsoft evangalisten JLS - så deltog jeg som DTUs repræsentant ved mødet d. 26. marts 2008, og jeg kan bekræfte at der blev foretaget en uformel afstemning ved dette afsluttende møde. Denne afstemning viste klart at udvalget ville stemme 'nej'. JLS: Du ved jo godt hvad der foregik! Og at noget lignende forgik i andre lande (eksempelvis Norge).

27. december 2011 kl. 22:34
ISO C bliver mere og mere idiotisk

Glimrende redegørelse PHK! Hvad gør vi? Det er jo helt uhyggeligt hvad ISO formår at ødelægge. Hvorfor sker det igen og igen ?

20. december 2011 kl. 23:12
McAfee advarer om virus i NemID

Det er dog helt utroligt. Det er som om Version2 gør alt for at finde noget som bare kan signalere negative forhold ved NEMID - også selv om det med stor sandsynlighed også her er en 'falsk positiv'. Magen til EB journalistik skal man dog lede længe efter.

17. november 2011 kl. 10:59
Steve Jobs erklærede ’atomkrig’ mod Android

Jvf. wiki, så mener LG, at iPhones design en kopi af LG Prada - og de kunne godt have ret når man ser beskrivelsen af Prada KE850, som blev annonceret i 2006.

22. oktober 2011 kl. 14:56