Jesper Zuschlag

Regnecentralens RC-702 Piccolo 40 års jubilæum

Det var ikke Piccoliner men derimod Piccoloer som blev brugt på Dat0 til programmering i COMPAS Pascal. I øvrigt brugte man 8" disketter med en kapacitet omkring 100 kB !

Jeg var selv sidste årgang der anvendte dem (88/89) - året efter blev de udskiftet med PC'ere....

29. august 2020 kl. 16:02
Nostalgi, gamle computere, YouTube og loddekolber

Jeg startede på datalogi på Københavns Universitet, da du var 1 år gammel. Hele første år foregik på brune og beigefarvede piccolo maskiner med 8" disketter. Det var mit første møde med computere.

Ja, og da jeg startede på DIKU i '88 blev Piccolo'erne stadig brugt på Dat0. Jeg må indrømme at jeg fik lidt af et chock :-)

Er du forresten sikker på at det var PolyPascal I brugte. Vi brugte Compas Pascal som var forgængeren til PolyPascal.

9. oktober 2019 kl. 22:21
Nostalgi, gamle computere, YouTube og loddekolber

8 tommers disketter? Det normale var da vist 5 1/4 tommers disketter, selv om man sikkert har kunnet koble et 8 tommers drev til. 8 tommer hørte vist mest til maskiner fra 70'erne og til store maskiner i begyndelsen af 80'erne.

Nope, det var ganske rigtig 8-tommer disketter. Du må tænke på at Piccolo'en er fra omkring 1980 og dens efterfølger Piccoline'en fra vist nok fra '83.

9. oktober 2019 kl. 22:14
Skriv alverdens Javascript-kommandoer med kun seks tegn

Hvad er der nu i vejen med udtrykket "at sløre"?

Verbet "at sløre" kommer af substantivet "slør" som igen kommer fra ældre plattyske (nedertysk) ord "sloier". Så der er i begge tilfælde tale om fremmedord hvilket må betyde, at det ene vel er lige så godt som det andet!

15. september 2013 kl. 21:57
Apples 64-bit processor

Det er lidt overdrevet. 2^64 byte er 2^67 bits = 1,5 * 10^20 bits. Antallet af atomer i universet estimeres til omkring 10^79. Et gram silicium indeholder ca. 2 * 10^22 siliciumatomer, så man kunne gemme 2^64 byte i et gram silicium, hvis man kunne komme ned på fire atomer per bit.

Så må da være en af dine kollegaer som skal have opdatet sine slides (eller min hukommelse er måske ikke hvad den har været). Men det er da rart at vide, at vi med tiden vil kunne fylde hele det dejlige adresserum ud, selvom det nok ikke lige bliver i morgen ;-)

11. september 2013 kl. 16:51
Apples 64-bit processor

Der har været forlydner om at Apple har en ARM-port af den fulde Mac OS X (ligesom de vedligeholdte en Intel-port igennem flere år før de skiftede fra PowerPC). Man kunne godt forestille sig, at Apple vil presse ARM/iOS (måske i en udvidet udgave) op i det produktsegment som nu er dækket af de mindste Mac-produkter (low-end iMac og MacBook Air) og så lade Intel/Mac OS X være forbeholdt for Pro-segmentet.

11. september 2013 kl. 16:20
Apples 64-bit processor

Jeg mener at huske fra mit kursus i maskinarkitektur, at 2^64 er i samme størrelseorden som det estimeret antal atomer i universet. Så hvis man skulle fylde et 2^64 adresserum med fysisk hukommelse, så skal det vist foregå på sub-atomar niveau.

11. september 2013 kl. 16:13
Apples 64-bit processor

I deres præsentation i går aftes, understregede Phil Schiller da ellers meget tydeligt af de 40 x ydelse var i forhold til den første iPhone (tilsvarende tal præsenterede de også for GPU ydelsen), mens forbedringen i ydelsen i forhold til iPhone var på x 2 for både CPU og GPU. Så jeg kan ikke se hvor fejlen er?

11. september 2013 kl. 16:03
Gnome-stifter: Derfor droppede jeg Linux og skiftede til Mac

De ord der umiddelbart falder mig ind er hykler og vendekåbe.

Det kunne også bare være at han var blevet mere voksen og klogere!

11. marts 2013 kl. 08:38
Dansk teleselskab raser over iPhone 5's lillebitte SIM-kort

Apple har rent faktisk arbejdet med tanker om at droppe det fysiske SIM-kort, men det er indtil videre strandet på modstand fra operatørenes side. Set i det lys er nano-sim den næstbedste løsning.

14. september 2012 kl. 11:42
Sådan sendte finske nørder BASIC-kode over radioen i 1985

Radiostationen The Voice havde i midt-80'erne et radioprogram kaldet Data Voice som var lavet i samarbejde med Alt Om Data (blev vist nok sendt lørdag aften hvis jeg husker korrekt). Det indeholdte nyheder fra hjemmecomputerfronten, konkurrencer og så udsendte de små Basic programmer over radio, typisk til Spectrum og C64. Så var det bare i gang med båndoptageren og håbe på at der ikke var problemer med modtageforholdene.

24. august 2012 kl. 18:12
COMALs historie

Jeg trådte min barnesko i programmering tilbage i '82 hvor jeg tog "datalære" som valgfag i folkeskolen. Vi fik vores introduktion på en SPC/1 fra DDE hvor vi arbejde med en pre-COMAL-80 version kaldet ID-COMAL (hvis jeg husker korrekt) der var temmelig begrænset.

I øvrigt er jeg 100% enig. Afskaffelsen af datalære i folkeskolen var en bommert af dimensioner. Idéen om, at elever ikke skal lære om hvordan computere fungerer men alene at anvende dem, svarer til erstattede matematik med et introduktionskursus til brug af lommeregner.

5. april 2012 kl. 22:01
Anmelder: Ja, skærmen på New iPad er 'skandaløst fantastisk'

Intel's nye Ivy bridge chipset kan håndtere opløsninger og video på til 4096×4096, ligesom det er rygtes, at den næste opdatering af 15" Macbook Pro'en skulle have en opløsning på 2880x1800. Så er vi ved at være der :-)

16. marts 2012 kl. 11:14
Anmelder: Ja, skærmen på New iPad er 'skandaløst fantastisk'

Mener du alvorligt, at en tre-dobbelt pixeltæthed ikke gør nogen forskel. Prøv at forestil dig hvis den 24" skærm som du nævner havde en opløsning på 5760 x 3240!

16. marts 2012 kl. 10:00
Benchmark afslører: Ny iPad bruger gammel processor - men fordobler RAM

Du kan jo ikke se hvad du foretager dig. Du kan zoom'e, men hvis du samtidig skal arbejde med det skal du scroll'e billedet rundt på skærmen. Jeg gætter på at du ikke arbejder med billede- og videoredigering til hverdag.

Sig mig, har du rent faktisk selv prøvet iPhoto på en iPad eller er det bare din egen overbevisning? Jeg har rent faktisk arbejdet lidt med det, og det fungere fremragende til mit formål, hvilket vil sige grundlæggende fotoredigering når man er på farten. Rent faktisk vil jeg hævde at dets UI er langt nemmere at anvende end de tilsvarende desktop applikationer, men selvfølgelig er antallet af funktioner ikke på samme niveau.

Du har ret så langt, at billedredigering ikke er mit primære arbejde - det er rent faktisk software udvikling. Men jeg har skam lavet min del af grafisk arbejde (som amatør) og ved ganske godt hvad det drejer sig om. Hvis jeg ikke ligefrem skal skal lave udviklingsarbejde, tager jeg i dag kun min iPad og mobil med, når jeg jeg rejser og med iPhoto til iPad vil jeg ude problemer kunne redigere fotos og sende dem hjem via min iPad.

Jeg synes nok at du er lige lovlig fokuseret på størrelse fremfor funktion. Bare fordi vi nu har vænnet os til at arbejde med store skærme, betyder det jo ikke, at det er umuligt at arbejde på mindre plads - specielt ikke hvis man rent faktisk har designet sin UI med det fokus. For 25 års siden var der stort set ingen grafikker der havde mere end en 17" skærm og de formåede da at lave deres arbejde, og for mit vedkommende bruger jeg i dag en 24" skærm når jeg arbejder, men jeg startede da i sin tid med en 14" og var stadig i stand til at programmere. At hævde at alt under 24" er "pjat" og "useriøst" er det samme som at hævde at et pizza-bud ikke kan udbringe i noget mindre end en BMW.

14. marts 2012 kl. 21:07
Benchmark afslører: Ny iPad bruger gammel processor - men fordobler RAM

Hvad med at argumentere mod hans holdning istedet for at slynge om dig med stråmandsargumenter?</p>
<p>Det er SÅ useriøst at diskutere på den måde.

Det er selvfølgelig også en opfattelse man kan have. Til gengæld er jeg at den opfattelse, at bare at afvise noget som "useriøst" eller "legetøj" alene fordi man ikke selv kan se en anvendelse, er DYBT useriøst, og når man så endvidere bakker det op med analogier uden relevans, så er det en retorik af værste skuffe. Det er fair nok Jesper Poulsen ikke kan se en anvendelse for en iPad eller en lommeregner app på hans smartphone, men der er altså andre personer inkl. mig selv, for hvem det er vigtige arbejdsredskaber.

Som jeg beskrev tidligere, har jeg igennem tiden mødt masser af personer med Jesper's Poulsen's holdning og tiden har tit vist, at de har måtte revidere deres opfattelse. Jeg har mødt mange udviklere som oprindeligt svor, at man aldrig vil ikke programmere indlejerede systemer i andet end assembler. År senere havde man så accepteret C som programmeringssprog, mens C++ altid vil havde for stort overhead. Yderligere år senere var C++ så kommet ind i varmen og nu var det managed sprog som f.eks. Java der bare var "legetøj". Men tænk engang, i dag finder man sørgme den slags i kommercielle produkter!

Så bottom line. Bare ford man ikke self kan se en anvendelse, behøver en teknologi eller et produkt altså ikke at være "legetøj" eller "latterlig".

14. marts 2012 kl. 17:25
Benchmark afslører: Ny iPad bruger gammel processor - men fordobler RAM

Jeg kan altså konkludere, at dét som du ikke selv forstår eller ikke selv kan se anvendelsen af i dit arbejde, enten er "ubrugeligt", "blærerøvseffekt" eller "legetøj". Ligeledes må jeg antage, at du er af den opfattese at alle andre menneskers arbejde og deres behov i denne forbindelse, er at opfatte som "useriøst".

Man kunne selvfølgelig komme med temmelige farvefulde beskriverelse af en sådan holdning, men jeg vil bare nøjes med at kalde den temmelig "unuanceret"!

14. marts 2012 kl. 15:43
Benchmark afslører: Ny iPad bruger gammel processor - men fordobler RAM

Så dvs. at det kun er præcist dit arbejde og dine behov som kan betragtes som seriøst....

Jeg husker stadigvæk da "mikro-computeren" / PC'en kom frem, hvor de "seriøse" edb-folk rynkede på næsen - en edb-maskine som man kunne løfte kunne umuligt være seriøs.

Ligeledes var der da de første GUI-systemer kom på markedet, en masse "seriøse" folk som afviste det som det rene "legetøj". Hvem i alverden kunne finde på at bruge en mus og klikke på ikoner, næ en rigtig computer havde en tekst-skærm og kommandolinie.

Hvornår har du sidste flyttet din mainframe eller lavet billedebehandling fra en kommendolinie? Bare fordi man ikke selv er i stand til at se mulighederne i nye teknologier er det ikke ensbetydende med, at det ikke har en reel værdi for andres arbejde.

14. marts 2012 kl. 15:12
Benchmark afslører: Ny iPad bruger gammel processor - men fordobler RAM

Hmmm, er noget "legetøj" bare fordi det ikke lige præcist svarer til hvad man ellers er vant til? Vi var godt nok ikke komme langt hvis dét var den generelle holdning ;-)

14. marts 2012 kl. 13:24
Benchmark afslører: Ny iPad bruger gammel processor - men fordobler RAM

"iPad 1 brugte rigtig nok A8, men iPad 2 og 3 er baseret på Samsungs ARM Cortex A9. Apple udnytter netop at CPU og GPU er samlet i én SoC, hvilket får dem til at markedsføre/vildlede med at den er 4 gange hurtigere end f.eks. Nvidia's Tegra 3."

Det et ikke "Samsungs ARM Cortex A9". Cortex er et CPU design som sælges at ARM på licens f.eks. til Apple. Apple har selv udviklet deres SoC som dels indeholder IP fra ARM og deres in-house teknologier som Apple bl.a. fik med købet af af Intrinsity og P.A. Semi. Desuden har den interne DRAM block i hvert fald tidligere været en Samsung IP. Det er rigtig nok Samsung som producerer den faktiske silicium, men det er ikke anderledes end at der er Foxconn som producere Apple's produkter. Det er stadigvæk Apple's design.

14. marts 2012 kl. 08:56