Claus Tøndering

Hatten af for Python

stort set alt efterhånden bruger UTF-8

Ak, gid det var så vel. Som den lykkelige ejer af et ø i mit efternavn, løber jeg desværre ikke sjældent ind i problemer på diverse udenlandske websider. Det er især irriterende med sider der præsenterer sig på dansk, men ikke accepterer æ, ø og å i inputfelter.

11. september 2019 kl. 11:12
YouTube får milliardbøde for at indsamle børns personlige data

Der er forskel på bøde og erstatning. Det gælder i denne som i mange andre sammenhænge. Hvis du kører en gris ned, kan staten afkræve dig en bøde for uforsvarlig kørsel, og grisens ejer kan afkræve dig erstatning for det dræbte dyr.

I denne sag YouTube er blevet idømt en bøde, og den går som alle bøder til statskassen. Det står derudover de berørte familier frit for at lægge sag an mod YouTube med et krav om erstatning.

6. september 2019 kl. 09:32
Derfor skal du bruge Typescript

Når man som jeg lever og ånder i en C++-verden, er JavaScript forfærdeligt.

Jeg stiftede bekendskab med TypeScript for nogle år siden, og det har været en dejlig oplevelse.

22. november 2018 kl. 11:10
Facebook opfinder ny tidsenhed til C++

"...udtrykke længden af et frame i film, tv og andre medier uden at bruge fraktioner."

Engelsk "fraction" = brøk.

24. januar 2018 kl. 20:22
Anders Hejlsberg: Typescript-compiler giver Javascript-udviklere mere intelligente værktøjer

Når man som jeg i årtier har levet med typestærke, objektorienterede programmeringssprog, er JavaScript ganske væmmeligt.

Jeg har nu i et par år arbejdet med TypeScript (sammen med JQuery og Bootstrap), og det er en ganske dejlig oplevelse. Nu har jeg pludselig et »rigtigt« programmeringssprog at kode webklienter i.

Det kræver dog nogen disciplin ikke at forfalde til JavaScript-lignende konstruktioner. Man kan i TypeScript godt snyde typekontrollen ved at angive at en variable er af type "Any".

20. april 2017 kl. 10:13
Søren Pind vil indføre totalovervågning af alle danskeres færden

...at det bliver påbudt ved lov at alle borgere skal have en mobiltelefon på sig.

"Der er jo en uskik at folk efterlader deres mobiltelefon derhjemme; så ved myndighederne jo ikke hvor de befinder sig," udtaler B.I.G. Brother.

18. november 2016 kl. 10:56
Kommentar: Big Data står til at vinde valgkampen i 2020

Isaac Asimov skrev i 1955 science fiction-novellen "Franchise". Den handler om hvordan man i fremtiden med computere kan finde frem til den typiske gennemsnitsamerikaner, og så kan man nøjes med at spørge ham hvem han ønsker som præsident; landsresultatet vil alligevel altid blive det samme som hvad han mener. På den måde sparer man masser af penge til valg.

Novellen foregår i 2008, så den er i hvert fald nogle år galt på den.

10. november 2016 kl. 11:19
TDC totalovervåger tre millioner mobilbrugeres færden

At sige ja til overvågning fordi man ikke har noget at skjule, forudsætter ikke kun at man har tillid til de nuværende magthavere. Det forudsætter også at man har tillid til alle fremtidige magthavere, som jo også vil kunne bruge udstyret og oplysningerne.

Tænk hvis Danmark anno 1940 havde haft lige så godt styr på danskernes oplysninger, kontakter, bevægelser osv. som vi har i dag. Så ville tyskernes arbejde have været langt lettere.

Det er mens man lever i et velfungerende demokrati at man skal oprette beskyttelsesmekanismer mod den dag det ikke længere er tilfældet.

4. november 2016 kl. 11:30
Linux-kommandofortolker kommer til Windows 10

Jeg har i årevis benyttet Cygwin under Windows. Den giver mig bash og en masse andre Linux/UNIX-utilities. Hvad får jeg ud af Microsofts egen bash?

31. marts 2016 kl. 11:06
Nye ransomware-angreb vælter ind over Danmark

Efterfølgende kontakter Cryptowall-softwaren en række blokerede domæner, som generer en nøgle...

Hvordan skal det forstås? (Rent bortset fra at der formodentlig skal stå "genererer" i stedet for "generer".)

23. januar 2015 kl. 11:03
Lektor: Gør NemID obligatorisk for adgang til Rejsekort

Min kone og jeg er tit i London og har derfor et anonymt londonsk rejsekort - det såkaldte Oyster Card.

Vi kan tjekke vores saldo online, men vi har hverken opgivet adresse eller telefonnummer. Websitet bad ganske vist om disse oplysninger, men det ville ikke acceptere udenlandske adresser og telefonnumre. Jeg ringede til transportfirmaet og forklarede problemet. Deres svar lød: "Skriv vores adresse i stedet for din egen, og sæt telefonnummeret til lutter nuller." Det virkede fint.

5. december 2014 kl. 12:36
Datingside i homo-strid med Firefox

Hvis jeg var til et jobinterview, og firmaet spurgte mig: "Hvad er din holdning til homoseksuelle ægteskaber?" Så ville jeg svare: "Det kommer ikke jer ved."

Jeg er forbløffet over at nogen mener at et firma bør basere en ansættelse på den slags spørgsmål.

2. april 2014 kl. 13:54
Prisen for at afsløre brist i personnumre: CPR-Søren får bøde på 10.000 kroner

Hvad Søren har gjort var både nemt og samfundsnyttigt. Men det ændrer ikke ved at det han har gjort, så vidt jeg forstår, faktisk er ulovligt.

Hvis jeg er dum nok til at efterlade min hoveddør ulåst, og en person så går ind i mit hus, finder nogle private papirer og offentliggør dem, så er hans handling stadig ulovlig, selv hvis formålet med hans handling var at påvise at jeg har opført mig aldeles tåbeligt.

13. november 2013 kl. 10:32
Forsker advarer mod Digital Post - du får aldrig svar

Der står "Hver tredje e-mail og otte ud af ti Digital Post-henvendelser", altså henholdsvis 33% og 80%. Der er vist ikke noget at bebrejde journalisterne her.

11. september 2013 kl. 14:06
Seniorudvikler: Sådan skriver vi selvforklarende kode

Jeg er udmærket klar over fordelene ved at benytte krøllede parenteser - også når det strengt taget ikke er nødvendigt.

Men når det er sagt, må jeg også sige at jeg aldrig benytter dem selv hvis de kan undværes; ligesom jeg foretrækker at skrive { på samme linje som if(...) i stedet på en linje for sig.

Hvorfor? Fordi det giver mig et par ekstra linjer kode på skærmen ad gangen. Jo mere kode jeg kan se uden at skulle scrolle op og ned, jo bedre. Men naturligvis stadig under hensyntagen til at koden i øvrigt skal være letlæselig.

30. juli 2013 kl. 11:58
Dansk undersøgelse: OK, at PET snager i private onlinedata

At sige ja til overvågning fordi man ikke har noget at skjule, forudsætter ikke kun at man har tillid til de nuværende maghavere. Det forudsætter også at man har tillid til alle fremtidige magthavere, som jo også vil kunne bruge udstyret og oplysningerne.

Tænk hvis Danmark anno 1940 havde haft lige så godt styr på danskernes oplysninger, kontakter, bevægelser osv. som vi har i dag. Så ville tyskernes arbejde have været langt lettere.

Det er mens man lever i et velfungerende demokrati at man skal oprette beskyttelsesmekanismer mod den dag det ikke længere er tilfældet.

24. juni 2013 kl. 12:55
Så få danskere blev ramt af kritisk Javahul

Der er et generelt problem i forbindelse med al håndtering af sikkerhed:

Hvad er sandsynligheden for at en dansker bliver dræbt i trafikken i løbet af den næste måned? Meget tæt på 100%. Hvad er sandsynligheden for at jeg bliver dræbt i trafikken i løbet af den næste måned? Meget tæt på 0.

Der er derfor stor forskel på hvordan man bør forholde sig, afhængigt af om man taler til hele Danmarks befolkning, eller man kun tænker på sin egen situation. Er det rimeligt at advare danskerne om et Java-sikkerhedshul? Ja, for sandsynligheden for at en eller anden bliver ramt er stor. Men er det rimeligt at jeg skal være dybt bekymret for min egen Java-installation? Nej, for sandsynligheden for at jeg bliver ramt er meget lille.

Ser jeg mig for før jeg går over gaden? Ja, naturligvis. Ligger jeg vågen om natten og bekymrer mig for om jeg bliver kørt over i morgen? Nej. Derfor vil jeg altså heller ikke blive hysterisk bange for advarsler om Java-problemer.

18. januar 2013 kl. 13:51
Forbrugerrådet: Absurd at sælge bredbånd med ‘op til'-hastigheder

Jeg fik for nylig ændret min 6 Mb/s-forbindelse til en 10 Mb/s-forbindelse. (Man kan nemlig ikke få 20 Mb/s hvor jeg bor.)

Sælgeren fra TDC var dog forbløffende ærlig: "Du skal ikke regne med at få højere hastighed end du har i dag; men den nye forbindelse er billigere end din gamle."

5. oktober 2012 kl. 14:07
Kære internet

Find ud af at håndtere danske tegn korrekt. Her i 2012 er der stadig mange websider der har problemer med det.

Forleden fik jeg en email med PDF-attachment i min netbank. Emnet var "ændringsmeddelelse", men da jeg åbnede mailen hed den pludselig "ændrinsmeddelelse" (UTF8/Latin1-forbistring), og da jeg downloadede filen fik den navnet ý, slet og ret.

29. maj 2012 kl. 16:59
Ny version af C++ er klar til ISO-godkendelse efter 8 år

Keld, bare for at få det skåret ud i pap: Kan vi med overvældende sandsynlighed regne med at den nye C++-standard bliver identisk med det dokument N3242 som du linker til?

29. marts 2011 kl. 19:00