Gert Agerholm

Danske kommuner fortsætter med Chromebooks: »Det er ikke, fordi vi ikke har forstået alvoren«

Eleverne på folkeskoler i Helsingør Kommune tager hul på det nye skoleår uden brug af Chromebook-computere.

Det sker, fordi byrådet ifølge det lokale dagblad sent søndag aften besluttede, at eleverne foreløbig den første uge ikke må bruge computerne udviklet af amerikanske Google.

Og hvad er så alternativet? Ingen computer? Købe dyre PC'er med dyre Office365 licenser, som reelt set OGSÅ er tvivlsom med hensyn till opbevaring af data, Stockholm har af nettop den årsag droppet Office365.

For mig virker det hele som et forsøg på at stikke en kæp i hjulet på Google Chrombooks og Gooleapps. Gad vide hvem det kunne være og med hvilke interesser?

Jeg stoler bestemt ikke fuldt ud på Google, de (mis)bruger i høj grad informationerne om mig, men når de reelt set har et godt produkt og de andre måske ikke er bedre (med hensyn til opbevaring af data), så .......

8. august kl. 14:21
LEDER: Google-panik i folkeskolen er blevet absurd teater

Men et større spørgsmål er, om man fra politisk hold finder det passende, at den danske folkeskole bidrager til at lære de danske skolebørn, at internettet og it nødvendigvis er det samme som Google eller andre store amerikanere. Når man stikker en 8-årig en Chromebook, er det i hvert fald svært at kalde det andet end et bidrag til at skabe den næste generation af Googlebrugere. Det må vi ikke gøre med bind for øjnene.

Det er godt at man begynder at tænke lidt i hvem og hvad der anvendes på skolerne. Jeg mener at man i for lang tid udelukkende har kigget i én retning (Microsoft + Office365). Elever på mange skoler er blevet tvunget til at bruge Office365, selv om der findes fine alternativer, er det oftest ikke godkendt.

Det er dog svært/umuligt ikke at vælge et eller andet produkt, som vil påvirke brugeren. Hvis man skulle gøre et forsøg på at være "neutral" må kriteriet være at det ikke kommer fra en af de store giganter, det kunne f.eks være LibreOffice, som oven i købet er helt gratis. Google har til gengæld en klar fordel, det er et glimrende og måske det bedste værkstøj når man taler om fælles håndtering/skrivening af dokumenter.

Hvem skal så tage en afgørelse? At overlade "løsningen" til politikerne er for mig ikke nogen god vej, de har desværre en tendens til at tænke i praktiske løsninger i stedet for mål og der ved foreskriver de ofte specifikke løsningsmodeller. Et eksempel er EU's krav om elektrificering at biler. De har lovgivet en løsning (elektrificering) i stedet for at lovgive et mål (ingen emissioner) og der ved fastlagt løsningsmodellen. Resultatet er at man dræber reel nytænkning og inovation, der er ikke givet plads til alternativ tænkning.

Schrems-II afgørelsen eller måske hånderingen heraf har efter min mening banket os maaange år tilbage. Intensionerne er helt OK, men målsætningen må være at man laver en plan over hvordan man når målet, der findes ingen nem her og nu løsning. Målet må være at "giganterne" laver løsninger hvor man kan garantere at data kun havner de ønskede steder. Endvidere bør der være en mulighed for at " brugeren" aktivt kan tage stilling til at data godt på havne andre steder. Ligeledes lan det offentlige vedtage at det IKKE må ske. Her kommer politikerne så ind i billedet.

Hele ideen med cloud løsninger er jo nettop at man altid og alle steder kan få adgang til sine data/applikationer. Det skal også stadigt være muligt. Tag f.eks. en virksomhed som har valgt at lægge deres Microsoft AD og filer ud i skyen. Er det rimeligt at afdelingen i USA ikke kan køre på samme løsning som den danske afdeling? Næppe. Alternativ er at vi skal vende tilbage til de gamle lokale implementeringer og så er vi igen tilbage ved at vi bliver bombet mange år tilbage.

Der findes for mig at se ikke en her og nu løsning som er realistisk, også med hensyn til praktisk anvendelse. Løsningen må derfor en målsætning, gerne med en tidshorisont. De leverandører som så ikke kan være med er dømt ude. Det er SÅDANNE ting EU burde beskæftige sig med. Det nytter ikke at Danmark laver en plan, den har ikke en jordisk chance for at kunne presse Microsoft eller Google. Så snart politikere skal tage stilling til faktiske løsninger, så har busselskaberne kronede dage, de kører i pendulfart ud med lobbyister, hvilket efter min mening burde være ulovligt, ingen lobbyister over for besluttende politikere, men det er en helt anden diskussion :-)

8. august kl. 13:16
Fra vred far til kommuner i krise: Få overblikket i Helsingørsagen

Nå, men hjemme vælter de sig i Google og Microsoft mm., og godt for det, for ellers ville de da få et lammende kulturchock, den dag de træder fra skolens beskyttende boble og ud i samfundet.

Det er jeg nu ikke så sikker på. Du går ud fra at de agerer på samme måde som mange "middelgamle elle ældre", som ikke er opvokset med IT. Den nuværende unge generation har en helt anden "naturlig" tilgang til tingene og de vænner sig meget hurtigere til forandringer, de lever ikke i samme "vi plejer..... det er det vi kender" univers, de tilpasser sig meget mere end "de gamle".

Det er måske mere samfundet som får sig et "kulturchok", for holdningen er ikke "business as usual".

29. juli kl. 21:46
Microsoft i kovending: Tilbageruller blokering af makroer i Office

VBA makroer er roden til inkompatibiliteter på tværs af platforme og burde derfor helt afskaffes. Microsoft er her ude i samme udfordring som med deres Internet Explorer, som kun var kompatibelm med Windows og hjemmesider "optimeret til IE" fungerede ikke optimalt på andet.

Ser man https://docs.microsoft.com/en-us/office/vba/api/overview/office-mac så skal man nettop lægge mærke til at Microsoft selv skriver "you can use MOST of the same objects!!", IE sagen om igen.

Hvis de vil være virkelig kompatibel, så skal de bide i det sure æble og lave noget som er system neutral, men de skal stadig bibeholde VBA delen for at være bagud kompatibel.

De har tidligere med Edge browseren prøvet at bryde forbindelsen til de "inkompatible ting", hvilket ikke faldt i god jord.

14. juli kl. 11:34
Apple M1 hardware: Jeg er imponeret...

Lidt underligt at HP ikke har bygget videre på det efter at de overtog Compaq, som i 1998 overtog Digital.

Har lige fundet årsagen. Compaq vidte ikke hvad de skulle bruge Alpha CPU'en til og de var allerde gået sammen med Intel. Alpha arkitekturen blev derfor i 2001 solgt til Intel, som begravede projektet.

Tænk hvor vi havde været hvis Intel den gang ikke havde begravet Alpha CPU'en men havde arbejdet videre med den. Digita (DEC) var på mange måder meget langt fremme med teknologier. Problemet var så nok bare prisen, de var meeeget dyre.

Historien viser at det meget ofte ikke er den bedste teknologi der vinder. I starten af 80'erne indgik Motorola 68000 CPU i undervisningen på Teknikum, en 32-bit CPU med håndtering af virtuel hukommelse og meget mere. Hvornår var det lige Intel og Windows udyttede det?

Som OS var OS/2 langt foran Windows 3.1 og Windows 95, alligevel vandt Microsoft.

2. november 2021 kl. 21:07
Apple M1 hardware: Jeg er imponeret...

Jeg har en gammel Digital computer stående, som har en 64-bit Alpha CPU, den har kørt en 64-bit version af Redhat, en meget kompetent CPU. Lidt underligt at HP ikke har bygget videre på det efter at de overtog Compaq, som i 1998 overtog Digital. Min Digial computer er nok fra medio 90'er.

I praksis har computeren faktisk kørt en version af Microsoft NT 3.1, som eksisterede i en version til Alpha processoren. Det skyldes nok at det ikke er Microsoft som selv har udviklet ting i NT 3.1, det er sket i samarbejde med en tidligere udvikler fra Digital, som førte til en retssag, hvor Digital anklagede Microsoft for at have "stjålet" kode fra Digital. Det endte med et forlig, hvor NT 3.1 blev frigivet i en version til Digital's Alpha CPU.

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_NT_3.1

2. november 2021 kl. 20:36
Tech-giganters fremgang bekymrer den nye kulturminister: »Det handler om vores offentlige samtale og vores demokrati«

Hvis Mette F begrænsede sit indlæg på fb til en kort henvisning til ft's hjemmeside - og sørgede for kun at besvare kommentarer på fb med en henvisning til dsikussionen på ft, så ville det nok hjælpe lidt. Og det ville muliggøre at man kunne deltage i diskussionen uden at være på fb.

Glimrende forslag. Hvis politikerne virklig (med rette) er så bekymret for de store tech firmaer, så burde man forbyde politikere at have f.eks. fb som kommunikations medie og kun lave henvisninger til ft.dk. Her kunne man give en enkelte politiker sin egen side, hvor disse ting offentliggøres.

Det har flere fordele:

  1. Det er staten som ejer informationerne, ingen formaer kan fjerne eller censurere.
  2. Som nævnt tidligere, det er offentlig, ikke afhængig af at man har et FB login.
  3. Man mindsker "stemningsfyldte meninger og kommentarer". Det er primært personer som interesserer sig for en sag som "klikker videre".
  4. Der er kun ét sted man skal gå til for at følge med i debatter og informationer.
29. september 2021 kl. 09:15
Nu vil Apple lade visse Apps linke til egne hjemmesider

men det har ikke været muligt at henvise til ekstern betaling/abonnement i deres app. Forskellen er derfor at nu må man henvise til ekstern betaling på egen hjemmeside.

Jeg har i adskillige år abonneret på tidsskrifter via udbyderens egen hjemmeside, f.eks. Wype og betalt direkte til udbyderen. Det er derfor ikke korrekt at man SKAL benytte Apple's betalings system, i nogle tilfælde har man godt kunne bruge udbyerens eget system.

6. september 2021 kl. 13:46
Facebook forbyder Taliban-indhold

Jeg tvivler på at det vil få en positiv effekt.

Jeg forstår godt hvad de vil opnå, men i praksis skal Taliban nok få udbredt deres budskaber på andre måder og nu har de "endnu et argument" for at USA/Vesten er undertrykkerne og "de onde", hvilket de kan bruge til at overbevise endnu flere personer om at det er "os" som skal bekæmpes.

17. august 2021 kl. 13:06
Google går i Apples fodspor: Vil lave privacy-sektion i Play-butikken

Dette er et godt eksempel på at konkurrence gavner. Havde Apple ikke begyndt eller ville være intet betydende på markedet, så havde Google ikke gjort det.

Godt at der sker ting i rigtig retning.

7. maj 2021 kl. 15:02
Chrome OS overhaler MacOS blandt de mest populære styresystemer

Både software og kernel extensions. Jeg har jævnligt oplevet at hente software jeg ikke kunne køre, enten fordi certifikatet var for gammelt og derfor ikke notarized eller fordi der var udgivet en ny version hvor det ikke var blevet gjort endnu.

Har du set https://support.apple.com/da-dk/HT202491Her beskrive Apple hvordanman åbner applikationer som ikke er notarized, så det kan man godt.

Formålet er at der ikke insstalleres ukontrolleret softare med mallware eller ande skadeligt ting "af sig selv" men at det kræver en akiv stillingstagen af brugeren, hvilket faktisk er fornuftigt. Det har efe rmin mening ikk enoget med "kontrol" at gøre.

Hvis udvikleren ikke opdaterer sofrtwaren med ny certifikat, hvem er lige skyld i det? Udvikler eller Apple?

21. februar 2021 kl. 14:33
Chrome OS overhaler MacOS blandt de mest populære styresystemer

På en macOS desktop er man afhængig af at udviklere har gennemgået Apples noget kringlede signerings prodedure, dvs. man kan afvikle det software Apple synes man skal have lov

Det er ikke rigtig, på macOS kan an installere hvad som helst. Hvis det er noget som indeholder kernel udvidelser kan man være ud for at denne sikkerhed skal deaktiveres, men det er måske heller ikke helt så forkert.

Hvis man har en applikation som ikke vil starte ved "dobbelt klik" eller kan godkendes i den indbyggede sikkerhed, så kan man markere med musen og i menuen vælge "Åben" så starter applikationen og er der med godkendt. Næste gang kan man dobbelt klikke.

19. februar 2021 kl. 15:00
Fortnite vender tilbage til iPhones efter Apple-konflikt

Det handler om apples dobbelmoral. Er man tilpas stor, så kan man blive undtaget. Hverken microsoft (f.eks. deres office apps), HBO, Netflix, Tidal, spotify m.fl. betaler for deres kunder køb i apps downloaded igennem app store. Hvorfor skal Epic så? Hvorfor skal der være forskel?

Igen lidt fakta og research ville ikke være nogen dårlig ide. Netflix sælger deres abonnementer på egen side, det er det login som her oprettes som kan bruges i apps på Apple platform, på samme måde som f.eks. i et smartTV. HBO er det samme. Microsoft sælger Office365 abonnementer på egen hjemmeside, det logon kan bruges alle steder. Tidal og Spotify på samme måde. Vi taler derfor IKKE om in apps salg.

Epic der i mod vil sælge ting fra deres app, det er det som strider mod aftalerne, lige gyldig hvor stor man er. Havde Epic f.eks. lavet en abonnement aftale på ders hjemmeside eller at man lige skulle en tur forbi hjemmeisden, som så slog igennem til ens konto, så havde der heller ikke været et problem.

Tag også tidsskrifter. Man abonnerer oftest via hjemmesiden, som gør at alle tidsskrifter kan og må læses via gratis app på iPhone/iPad.

23. november 2020 kl. 11:05
11 amerikanske delstater sagsøger Google

Ved nogen mere om hvad det helt konkret drejer sig om? Det at "være stor" eller have et domminerende marked er jo ikke i sig selv ulovligt. Hvor i ligger misbruget?

22. oktober 2020 kl. 16:23
Amerikanske politikere kræver opsplitning af tech-giganter

Microsoft blev i 90'erne endda dømt ved en domstol til at skule opsplittes, men Bush regeringen kom på andre tanker, så det skete aldrig.

Sagen den gang var efter min mening i endnu højere grad "misbrug" af monopol. Microsoft udnyttede deres position med hensyn til styresystemer for at komme ind på Office markedet. OS og Office skulle derfor opsplittes i 2 adskilte firmaer, hvilket aldrig skete.

7. oktober 2020 kl. 15:36
Huawei vil lancere eget styresystem til smartphones næste år

Det kunne jo faktisk være, at vi fik noget elektronik som virkede længere end 24 måneder og som ellers kunne sendes til reparation, fremfor blot at blive smidt ud! Det ville sandelig også være godt for miljøet.

Konkurrende er ikke altid godt. Det er helt rigtig at det er med til at fremme udviklingen, men ofte forstår brugerene ikke forskellen på produkter og hvorfor noget er dyrere som andet. For stor konkurrence kan derfor være med til at fremme "billligt bras". Et af stederne man kan spare er på materialerne, kompoenterne og service venlighed, som ofte gør et produkt dyrere. Derfor kan for stor konkurrense nettop være årsagen til det du beskriver, smide bort mentalitet og dårlig kvalitet.

15. september 2020 kl. 14:39
Nvidia køber Arm for 40 milliarder dollars

Jeg så i går et indlæg på YouTube hvor sagen blev forklaret/diskuteret. Her blev det sagt at man nu går over i en 18 måneder lang "uvis fremid" efter som handlen først skal godkendes af myndighederne og andre kan komme med indsigelser.

Hvis det er rigtig, så har Nvidia ikke købe ARM, men ARM og Nvidia er enige om handel, som føst skal godkendes før det kan blive til noget.

Umiddelbart vil jeg mene at det ikke bør godkendes efter som Nvidia vil sidde på alt for stor en del af kagen. Jeg tror at de dage hvor Intel arkitekturen sidder på det meste af markedet nærmer sig en ende. Apple går over til egne chips, Microsoft leger med at udskifte NTKernel med en Linux kernel, hvilket hurtigt vil kunne gøre dem meget mere uafhængig af hardware platformen.

15. september 2020 kl. 10:08
Visma skal udvikle digitalt sundhedskort: Lanceres som app i 2021

Kørekortet bruges ofte til andet som bevis på at man må køre bil. Når man f.eks. skal hente en pakke kvæves somme tider et billed ID. Hvis det bliver gjort elektronisk skal der knyttes et billede til så at man på skærmen kan "se ejeren". Endvidere skal man sikre at billedmaterialet ikke kan ændres/manipuleres, ellers kan man for nemt lave identotets tyveri.

27. august 2020 kl. 12:07
Nedbrud hos Google har ramt tusindvis af brugere

Vi (i Danmark) er også ramt af mail problemer. Typisk vises sendt mail ikke i send, så er det nu sendt? Endvidere kan der være problemer med andre mapper så som drafts. Det er ikke en konsekvent fejl og det ser ud til at mail rent faktisk bliver sendt.

20. august 2020 kl. 13:10
Slut med 'slave' og 'master:' Linux gør op med racistisk terminologi

Det er jeg helt enig med dig i. Men hvis branchen har en implicit bias imod en minoritet, så opnår man netop ikke den afspejling du nævner. Det er dét vi skal undgå, og det gør vi kun ved at erkende at vi igennem vores kultur har en diskriminerende bias, typisk for vores eget køn og etnicitet.

Har den? Ved vi det? Eller er det fordi nogen tror at det forholder sig sådan? Er der lavet undersøgelser? Kunne det være at man "opfinder problemer" af fuld overbevisning bare for at ville være korrekt? I det tilfælde er man jo racist over for "os selv".

Jeg er dansker, jeg gør ingen forskel på hudfarve eller andet, som for håbentlig også fremgår af min holdning. Ved at påstå at vores kultur har en diskriminerende bias, så anklager du også mig, jg er en del af den danske kultur. Jeg kunne føle mig krænket, hvilket jeg ikke gør. Jeg ved hvad du mener, jeg læser din mening ud fra formuleringen, at du ikke anklager alle, så derfor tager jeg ikke ordne helt bogstaveligt, men forstår meningen.

På samme måde kan folk føle sig krænket af ord, som i sammenhængnene faktisk betyder noget andet eller vil sige noget andet. Vi skal derfor kunne forstå ting ind i en sammenhæng, hvilket gør at krænketheden måske foregår i hovedet og ikke i praksis.

Al praktisk racisme skal bekæmpes, men det gør vi ikke ved ikke at måtte bruge formuleringer, som intet har med racisme at gøre, selv om det i hovedet af lytteren lyder sådan.

17. juli 2020 kl. 15:14