Ulrik Rasmussen

Ny dims lytter med i hjemmet, men kun når der sker noget mistænkeligt

I det AirBnB-eksempel der tages frem kan "Sofie" ikke observere nogen forskel mellem at blive overvåget af en "blød" overvågningsenhed, og en enhed der sender en live-feed af hendes gøren og laden til ejeren af lejligheden. På hvilken måde skulle Sofie føle sig mindre overvåget bare fordi råmaterialet behandles i enheden, og ikke i skyen?

Det er klamt at hænge sådan en enhed op hvis man udlejer sin lejlighed til fremmede.

6. maj 2015 kl. 10:13
Mere Absalon

Jeg er også studerende, og er overrasket over, at en underviser i Menneske-datamaskine interaktion ikke finder nogle større problemer ved Absalons brugerflade.

Ud over de pointer som Troels fremhæver, så irriteres jeg også dagligt af Absalons komplet vildledende brug af farvekoder og advarsler. F.eks. bliver der rød fed skrift skrevet "Deadlinen er overskredet" i opgaveoversigten, ved opgaver hvor man rent faktisk har afleveret til tiden. Et andet eksempel er, at den opgavestatus der indikerer at man har AFLEVERET en opgave markeres med rød baggrund, samme farve som bruges til at markere en opgave som er dumpet.

Jeg er totalt ligeglad med at deadlinen for en opgave er overskredet hvis jeg har afleveret den til tiden, og jeg bliver gang på gang nødt til at kontrollere at jeg rent faktisk HAR afleveret opgaven, fordi opgaveoversigten aktivt vildleder mig. Jeg har også talrige gange i et kort øjeblik troet at min opgave var dumpet, selvom den blot endnu ikke var blevet rettet.

25. november 2011 kl. 13:44
Regeringen forbyder papirbreve til borgerne fra 2015

Hvordan mener du at blanketterne bliver mere forståelige og nemmere at udfylde, når de bliver digitaliseret ?

Ok, det er ikke nødvendigvis givet at det bliver nemmere, men det er dog ganske sandsynligt. F.eks. er det muligt at gøre udfyldningen af blanketten langt mere interaktiv, og give hjælp undervejs hvis den digitale blanket detekterer at brugeren har indtastet modstridende oplysninger. Jeg antager også at offentlige websider er gjort tilgængelige for handicappede, som dermed også får lettere ved at udfylde deres blanketter.

Det er klart at en PDF-blanket er præcis ligeså god som den samme blanket i papirform. Jeg forestiller mig dog at man vil være lidt mere ambitiøs end det.

19. august 2011 kl. 14:51
Regeringen forbyder papirbreve til borgerne fra 2015

Jeg tror du drager nogle forkerte konklusioner ud fra artiklen.

For det første bliver det ikke nødvendigvis sværere at udfylde en blanket digitalt i forhold til at udfylde den på papir og sende den som brev - tværtimod. Hvorfor det skulle være sværere at følge en vejledning for en digital blanket i forhold til en papirbaseret kan jeg ikke forstå.

Du kritiserer også digitaliseringen for at gøre det sværere for ordblinde, men er vi ikke enige om at det er lettere for en ordblind at læse en tekst på en computer med tekst-til-tale værktøjer, end det er at læse den samme tekst fra et stykke papir? Jeg er også ret sikker på at blinde har lettere ved at udfylde blanketter på en pc end via papirbrev, men jeg kender ingen der er blinde, så jeg ved ikke hvordan de gør det i dag.

Derudover, så står der altså i artiklen om den gruppe mennesker der ikke kan eller vil bruge en computer, at "Den gruppe skal ikke tvinges til tasterne, men kan få hjælp via telefonen eller ved at møde op på et borgerservicecenter, lyder det i regeringens plan". Hvis man har svært ved at finde hoved og hale i blanketten, så findes borgerservice altså stadig.

19. august 2011 kl. 12:01
Se videoen: Microsoft afslører Windows 8

Det der er lidt interessant (og som har ført til en del debat på nettet) er, at Microsoft tilsyneladende ifølge videoen har valgt at basere deres Windows 8 "Apps" på HTML5/JavaScript, i stedet for WPF (eller Silverlight), der ellers skulle være afløseren til WinForms på desktoppen.

Det virker som et meget besynderligt træk, når nu der er blevet lagt så mange kræfter i .NET.

4. juni 2011 kl. 14:05
Strømafbrydelse hos GlobalConnect sender 100.000 Fullrate-kunder i sort

Jeg oplevede kun at DNS-serveren var nede, så efter et skift til OpenDNS kørte det fint.

5. april 2011 kl. 12:18
Microsoft: Google bruger Youtube til at spænde ben for Bing

Når man nu som Google sidder med både distributions- og indekserings-hatten på, så vil jeg nu give Microsoft ret i, at det er noget lusket bevidst at gøre det besværligt for andre søgemaskiner at indeksere det indhold som man distribuerer. Nu nævner de jo så ikke hvad det specifikt er, at Google gør, som gør det så svært at indeksere indholdet af Youtube, så det er selvfølgelig ikke sikkert at der er hold i det.

31. marts 2011 kl. 13:15
Minister vil afskaffe papireksamen på universiteter

Efter lige at have skimmet denne rapport

http://www.ubst.dk/nyheder/nyt-projekt-skal-afskaffe-de-sidste-papireksaminer-pa-universiteterne

Så ser det ud til at KU allerede på studieretninger uden for naturvidenskab bruger tynde klienter til eksamener, hvor det umiddelbart virker, trods de begrænsninger en digital eksamensform har: Hvis man har behov for at tegne er der for eksempel et digitalt tegnebræt tilgængeligt, men jeg tvivler på at formler og lignende er let at skrive ind (løsningen er Word-baseret).

Man har allerede på Århus Universitet lavet et pilotprojekt hvor man gav en bootbar USB-stick til hver studerende, som så kunne bruge sin egen laptop som tynd klient. Det fejlede totalt, da det ikke virkede på alle de studerendes computere.

Jeg har virkelig svært ved at tro på at Netcompany kan lave en løsning der virker på /alle/ bærbare computere, og som samtidig udelukker muligheden for snyd.

30. marts 2011 kl. 09:38
Minister vil afskaffe papireksamen på universiteter

Jeg synes godt nok man skal passe på med at retfærdiggøre en kompliceret digitalisering af noget der fungerer fint på papir, med det argument at man kan undgå snyd. I sidste ende er det op til den studerende selv at have ansvar for egen læring, og jeg tror virkelig at snyd til skriftlige eksamener er ganske begrænset, i hvert fald på KU. Hvis man har snydt sig igennem sine eksamener skal det også nok blive opdaget når man skal forsvare sin bachelor eller sit speciale.

Om der er meget administration involveret i papirløsningen skal jeg ikke gøre mig klog på, men jeg antager at administrationen for en given eksamensaflevering involverer følgende:

  1. Lav fotokopi af eksamenssæt i 2-3 eksemplarer - et til arkivering, og 1-2 til censor.
  2. Send besvarelserne til censor.
  3. Modtag eksamensnummer/karakter-liste fra censor.
  4. Bogfør resultaterne i eksamensprotokollen.

Udskift skridt (1) med en indscanning af besvarelserne, og resten af skridtene kan foretages via e-post eller et skræddersyet system. Men komplicer for pokker ikke selve eksaminationen ved at tvinge alle studerende til at tampe deres resultater ind på computere, som sandsynligvis skal sættes op og vedligeholdes af uddannelsesstedet selv!

30. marts 2011 kl. 09:08
Mens vi venter på rejsekortet...

Hmm, det bliver godt nok spændende at se hvor godt det kommer til at skalere, når hele Danmarks befolkning skal have deres online optankning broadcastet til hver eneste rejsekortterminal i landet :).

28. marts 2011 kl. 15:26
(Næsten) frit FPS spil til Linux -> AssaultCube

2D multiplayer shoot'em'up. Det er udgivet under en open-source-licens. Virkeligt underholdende spil, med simpelt gameplay og overraskende pæn grafik. Det kører både under Windows, Mac og Linux, og findes endda i Ubuntus pakkesystem.

http://www.teeworlds.com/

3. januar 2011 kl. 11:42
Efter nederlaget til Lenovo: Poul-Henning gør klar til indsamling

Hvis du køber en ny bil kan du, hvis du ikke kan lige X, videresælge X uden problemer. Det kan du ikke med den windows der følger med din computer.

Derudover er der en masse præmisser der ikke holder ved bilanalogien. F.eks. har det jo aldrig været normen (ej heller noget folk har ønsket sig) at man kunne købe en bil uden måtter. Det er ikke tilfældet ved PC'ere, hvor man jo i lang tid har været i stand til at købe en PC uden Windows på.

Kan folk ikke prøve at lade være med at /argumentere/ ud fra bil-analogier? Det fører til forsimplede og ofte ugyldige argumenter, og er blot med til at forplumre debatten.

21. oktober 2010 kl. 08:00
Nordea i sikkerhedsbrøler: Kvinde fik NemID blot ved at oplyse cpr-nummer

hvis ikke det var hendes tlf.nummer ville hun ikke få den sms, og dermed er der ingen skade sket.
Havde hun nu ikke bekræftet det nummer, men oplyst et andet, så havde banken nok også krævet yderligere dokumentation.

Hvad hvis hun havde stjålet mobiltelefonen fra den retmæssige ejer? I tilfælde af at hun rent faktisk havde stjålet en håndtaske fra en anden person, så er sandsynligheden for at hun finder mobiltelefon + cpr-nummer i tasken ret stor.

14. oktober 2010 kl. 16:03
Umbraco serverer madopskrifter smertefrit på alle slags mobiler

Jeg er 100% enig med Morten. TV i S-togene er noget af det mest forstyrrende og kundefjendske som DSB endnu har foretaget sig. Jeg kan heller ikke se meningen med at bringe den slags indhold i S-toget: Hurtige nyheder er der nok af i form af gratisaviser, tilbud vedrørende S-tog kan DSB sagtens distribuere vha. reklamer på stationerne og via S-more, og mad-programmer er for rigtig mange mennesker bare overflødig støj. Det virker ydermere absurd at DR Update, en licensfinansieret kanal, bliver vist sammen med reklamer.

Jeg ville ønske at jeg kunne droppe S-toget, men jeg har desværre ikke noget alternativ.

28. august 2010 kl. 10:21
Økologiske æbler

Det lyder som en god idé at beregne miljøpåvirkningen. Jeg synes dog at man skal gå længere end en simpel mærkning, og sætte afgifter på varerne der er proportionale med deres forureningsmængde. Vi kan således stadig bevare de friske jordbær om vinteren, men de bliver bare dyrere på den årstid. De ekstra penge kan passende blive øremærket til forskning i vedvarende energi.

En beregning af varers forureningsmængde ville også være praktisk i de tilfælde hvor de importerede varer faktisk er mere miljøvenlige end dem der er produceret lokalt. F.eks. hørte jeg forleden at danske tomater i vintermånederne faktisk koster mere CO2 end spanske, da drivhusene i DK skal bruge tonsvis af energi på belysning.

25. august 2010 kl. 12:45
Android overhaler iPhone i Danmark

"530.000 tusinde danskere bruger disse telefon-platforme."

En halv milliard danskere?!

24. august 2010 kl. 16:21
Ubuntu 11.04 bliver en 'nydelig narhval'

Quiet Quahog?

19. august 2010 kl. 11:33
Ubuntu 11.04 bliver en 'nydelig narhval'

Obese Otter?

19. august 2010 kl. 10:58
Se sprog-oraklernes favoritter: Skal plade, tavle eller skærm erstatte tablet?

Jeg kan stadig ikke se problemet i at ordet tablet findes i forvejen. For det første fordi man meget sjældent bruger det i hverdagen (de fleste kalder det en pille)

Der er nu forskel på "tablet" og "pille". En tablet refererer specifikt til en dosis lægemiddel der er sammenpresset til en hård substans. "Pille" er den generelle term for alle lægemidler der tages oralt, og omfatter derfor også kapsler og lignende.

Jeg er sikker på at ordet "tablet" anvendes meget ofte af professionelle der har med lægemidler at gøre.

29. juli 2010 kl. 15:06
Se sprog-oraklernes favoritter: Skal plade, tavle eller skærm erstatte tablet?

Jeg er ikke helt enig. Specielt er ordet "tablet-pc" et godt eksempel på et ord der bør findes et dansk alternativ til, idet "tablet" jo rent faktisk betyder noget på dansk (det er noget man får på apoteket).

Derudover er der jo ingen der tvinger jer til at benytte de fordanskede ord.

29. juli 2010 kl. 09:02