Thomas Alexander Frederiksen

IT og strømforbruget

Vi lavede en beregning af om skyen kunne betale sig for et HPC-setup for to år siden. Vi endte med at bygge nyt serverrum og køre videre på egen hardware.

Vores case gav et prisforhold der var ca. 1 år i skyen eller 10 år on prem til samme pris. YMMV, men HPC i skyen er dyrt, og jo mere data der skal flyttes op/ned og arbejdes på, jo dyrere bliver det (ved samme cpu-tid).

22. september kl. 10:33
For femte gang på fem uger idømmes Apple millionbøde for at forhindre fri konkurrence

Nu stiller jeg lige et dumt spørgsmål:

Hvor stor en markedsandel skal man have for at den er dominerende?

Jeg ser den (juridiske) vending “markedsdominerende” i mange sager mod IT-selskaber, og jeg synes ikke at jeg altid kan finde salgs/anvendelsesstatistikker med tal jeg personligt ser som dominerende (f.eks. 50%+).

Er der nogen der ved hvordan definitionen er?

23. februar kl. 18:10
It-folk i panik verden over: Her er, hvad vi ved om Log4Shell

Boulevardpressen har ikke levet forgæves...

Jeg formoder at stort set alle læsere på version2.dk har fulgt Log4Shell, og at en god del af os sidder i roller hvor det også har været et emne til behandling i arbejdtiden. Jeg har hverken set eller hørt om panik nogen steder. En resigneret sukken og en del hårdt arbejde, men ingen panik.

Panik opstår hvor der er usikkerhed og uklarhed, og denne sårbarhed har ikke haft nogen af delene med sig. Vi ved alle sammen at den her type sårbarheder kommer med jævne mellemrum, og vi ved alle sammen at de ikke går væk af at man løber forvirret rundt og panikker.

Min personlige tese er at panikken i virkeligheden findes blandt journalister der skal finde på en tilpas click-baity overskrift...

15. december 2021 kl. 08:00
Netcompany vinder valgsystemet efter DXC-fyring

Hvor længe skal man da lade gamle systemer forælde? Der kan være personafhængigheder, afhængigheder af gamle og usikre frameworks, OS eller 3.-partsprogrammer. Dertil diverse juridiske problemer som Tobias Kildetoft nævner ovenfor.</p>
<p>Nyt er ikke nødvendigvis bedre - men forældet er aldrig godt.

Jeg synes ikke jeg argumenterer for at man ikke skal vedligeholde koden.

Jeg argumenterer mod at man i det offentlige pinedød skal rive alt ned og starte forfra med 3-5 års mellemrum, og synes ærligt talt argumenterne de lister op er ret tynde. Havde argumentet været "forældet kodebase" havde det været noget andet.

12. december 2021 kl. 21:56
Netcompany vinder valgsystemet efter DXC-fyring

Som rutineret valgstyrer/tilforordnet vælger kan jeg ikke lade være med at stille et enkelt upopulært spørgsmål til de ansvarlige:

Er der et reelt behov?

Her er Kombits bulletpoints med mine kommentarer:

  • En moderne brugergrænseflade

Jeg har ikke oplevet at brugerfladen var et problem der krævede "modernisering".

  • Digitale valglister og brevstemmeprotokoller til alle kommuner

Det behøver man vel ikke kode alt om for at opnå? Ingen af de kommuner jeg har været i har manglet ovenstående, så det kan da tydeligvis lade sig gøre uden.

  • Stemmeseddelforlæg med korrekt opsætning og visning af kandidater

Det her lyder som et bugfix, ikke et nyt system.

  • Gratis snitflade med resultater til myndigheder, medier, forskere og offentligheden

Hvad ind i ... er der galt med kmdvalg.dk ?

Det her lugter langt væk af at nogen er blevet lokket af tanken om noget nyt og shiny, og med Kombit som opgavestiller og valget af først DXC og siden Netcompany som leverandør er det da også helt udelukket at det bliver godt eller billigt.

12. december 2021 kl. 15:57
PET opruster med flere specialister i cybersikkerhed

“ Ansættelse sker på overenskomstvilkår i henhold til relevant overenskomst.”

De får ikke lov til at få gode folk.

30. oktober 2021 kl. 09:39
Britiske myndigheder: Drop vrøvle-koder og brug tre-ords-kombinationer

Problemet med standardfraser og faste vendinger kan løses med diceware. Det er meget sjovere at lave passwords ved at kaste terninger end så meget andet, og hvis ellers man sætter krav til sig selv i forhold til entropi giver det hurtigt gode passwords. EFF har en god wordlist til formålet.

Mit foretrukne setup er en god passwordmanager kombineret med diceware til det der ikke kan klares med den - ikke mindst passwordet til passwordmanageren.

11. august 2021 kl. 06:46
Medicals Nordic politianmeldt med krav om bøde efter kviktest-skandale

Politiken har i starten af året også skrevet lidt om Charlottenlund Lægehus, f.eks. denne sætning:

“ På en lang række ydelser har Charlottenlund Lægehus faktureret for 75-670 procent mere end gennemsnitsklinikker i regionen.”

Artiklen er bag paywall, så Politiken får ikke glæden af et link.

Jeg er normalt ikke tilhænger af naming and shaming, men…

10. juli 2021 kl. 09:28
Digitaliseret Fatamorgana

Min erfaring er at rejseplanens live map og andet der baserer sig på de underliggende data mest af alt skal betragtes som en hensigtserklæring.

Da jeg i et lille årti primært var kystbanependler har jeg utallige gange beundret de farverige mure på Paladsbiografen, og samtidig filosoferet over rejseplanens jublende melding om at toget skam allerede var rettidigt ankommet til Kastrup.

Jeg forestiller mig ikke at datakvaliteten er højnet i de par måneder jeg har pendlet en anden vej. GIGO af bedste slags...

25. december 2019 kl. 18:30
Stem på IT-folk

Stinus Lindgreen hører til Københavns Omegns Storkreds.

22. februar 2019 kl. 15:35
Op mod halvdelen af visse Apple-computere ligger åbne for hackere

Alle de andre steder jeg har læst referencer til den her undersøgelse fremgår det ret tydeligt at de kun har undersøgt Apple-maskiner, og at de forventer at billedet er endnu værre på PC-markedet, hvor EFI-updates kommer fra bundkortfabrikanten og ikke OS-leverandøren.

Altså, det er fint nok skræmmende uden den del er med, men ikke helt så skræmmende som det måske burde være...

2. oktober 2017 kl. 14:06
Kommunerne truer it-leverandør med opsigelse af stor millionkontrakt

Jeg syntes ikke vi hører om samme fejlslagen projekter fra private kunder selv om de bruger samme leverandør.

Hører du nogensinde om fejlslagne projekter fra private virksomheder? Jeg har aldrig hørt om dem offentligt, men efter 22 år i branchen har jeg sandelig set dem ske - igen og igen og igen...

25. maj 2017 kl. 07:26
Ingen midlertidig afløser til drift af NemID: Digitaliseringsstyrelsen aflyser udbud

Hvorfor så lave noget nyt?

Fordi det ville være pissefedt hvis man lige kunne lokke biometri ud af alle borgere og lægge det i en database alle centrale myndigheder kan få adgang til?

30. marts 2017 kl. 09:54
Pensionering af NemID lader til at være udskudt igen-igen-igen

Det er ikke helt rigtigt. Digital signatur er flere gange blevet omtalt som en del af NemID, som altså også fungerer som en login-løsning i forhold til eksempelvis netbanken.

At det er blevet omtalt som sådan mange gange gør det ikke til en kvalificeret digital signatur i henhold til EU-definitionen, og dermed er det ikke en digital signatur.

24. marts 2017 kl. 10:59
Mens vi venter på bane.dk

Nu skriver du ikke hvor i landet du kører. Movia har udstyr i busser, som bruges til realtidsopdatering i rejseplanen.

Min erfaring med såvel det som med rejseplans-appens "Live view" er at de så snart der er forsinkelser begynder at lyve svært meget. Jeg tror ikke udstyret virker som tiltænkt, jeg har i hvert fald endnu til gode at se det give reelle data i appen (jeg pendler fem dage om ugen i Movia-området, og prøver mindst tre dage om ugen i forbindelse med forsinkelser og andre driftsforstyrrelser).

22. marts 2017 kl. 09:38
Rettighedsalliancen: Brug af ulovligt indhold skal straffes hårdere

Nogen burde fortælle rettighedsalliancen at man ikke bliver mere relevant af at stå og råbe "vi er relevante".

Jacob Willer har (igen) ret, og jeg har meget svært ved at se at deres omgang med tal på nogen måde er forsvarlig. Til at starte med er "trafik til blokerede" sites ingen indikator på hvor meget der downloades ulovligt, for trafikken har det med at rykke til sites der ikke er blokeret...

Når det så er sagt, så har vi siden 2012 fået en hel række streamingtjenester der tilbyder det meste af det indhold der tidligere blev hentet ulovligt. Tænk bare, hvis man giver folk mulighed for nemt at give en penge for det produkt man laver, så giver folk en penge for det produkt man laver. Det giver så selvfølgelig ikke helt så mange penge til Maria Fredenslund og venner...

3. marts 2017 kl. 12:34
Alt fra Apples App Store over universiteter til Slack er ramt af AWS-nedbrud

Bemærk også at Amazon aldrig kaldte det en outage, men kun talte om høj fejlrate. Den praktiske forskel på de to ting er om de skal betale kompensation til kunderne...

1. marts 2017 kl. 15:18
Pendlere lurer fejl i nyt takstzone-system: Sparer flere hundrede kroner

Hvis det her ikke gør det helt klart for de ansvarlige at zonesystemet og takstsystemerne er uopretteligt defekte og bør tænkes helt forfra, så er der vist ikke nogen chance for at det nogensinde sker.

21. februar 2017 kl. 08:16
OPDATERET: Banedanmark-system helt i knæ: Du kan ikke stole på højtalersystemer, rejseplan eller skærme

Jeg ved ikke om der er tale om samme system, men på S-banen har jeg tit oplevet denne form for stærkt provokerende nedtælling:
<...>

Skulle man her føle sig fristet til at gribe til Rejseplanens live map for at få et overblik og planlægge en alternativ rute, så vil man opdage at kortet indeholder hvad der vel i dag kaldes alternative facts. Jeg går ud fra at det betyder at deres "live map" henter data fra samme sted som skiltene, og dermed ikke er noget bevendt.

9. februar 2017 kl. 17:17
Giv mig flere kvindelige rollemodeller

Der er stadig brug for gode dataloger - også selv om matematik er svært, fylder en del og lugter langt væk af naturvidenskab.</p>
<p>Hvordan får vi vakt interessen for faget og branchen som helhed blandt kvinderne uden at ødelægge fagligheden i processen?

Jeg har godt nok kun sønner, men jeg vil alligvel vove et bud ud fra erfaringen med et sæt niecer:

Vi skal have pigerne med på hele STEM-feltet, startende med den naturvidenskablige undervisning i folkeskolen. Som jeg husker det er der ingen større forskel på resultaterne mellem kønnene i den første del af skoletiden, men så sker der et eller andet ca. halvvejs. Det skal der gøres noget ved, hvis ellers nogen kan finde ud af præcis hvad det er der sker.

Hvis piger i skolen holder interessen for naturvidenskab op gennem de store klasser sker der nemlig det samme som for drenge der gør det: De fortsætter ad den vej. Hvis først ansøgerfeltet indenfor STEM er "lige", så tror jeg kvinderne søger datalogien "af sig selv".

9. februar 2017 kl. 10:03