Martin Kiefer

Kommune forventer nyt Chromebook-forbud: Forbereder exit-strategi

Nu har jeg fået svar fra Favrskov Kommune. Det var vist i tråden til en anden artikel jeg skrev jeg havde skrevet til deres ansvarlige, men kan ikke lige finde den :)

Svaret fra Favrskov Kommune: Favrskov Kommune har indgået databehandleraftale med Google om anvendelse af Google Workspace. Af denne aftale fremgår det, at data opbevares i EU. Hvordan vores aftale adskiller sig fra Helsingør Kommunes kan jeg desværre ikke sige noget om, da jeg ikke kender detaljerne i den.

Datatilsynet har slået fast, at afgørelsen vedrørende påbud alene gælder Helsingør Kommune, så i første omgang følger vi Datatilsynets opfordring til at læse afgørelsen grundigt og på den baggrund vurdere, om der er brug for yderligere handling i forhold til vores opsætning og risikovurdering af Google Workspace samt dokumentation af aftalen. Dette vurderingsarbejde er iværksat samtidig med at KL, sammen med en række kommuner – herunder Favrskov – arbejder på at finde en fælles løsning. KLs formand har i den sammenhæng skrevet til finansministeren, undervisningsministeren, erhvervsministeren og justitsministeren og bedt om klare retningslinjer.

Vi orienterer medarbejdere, elever og forældre når der sker nyt i sagen.


Så Farvrskov stoler på at Google, når de jo nu HAR skrevet under på enaftale,, ja så forbliver data i EU....

11. august kl. 08:47
Kommuner går sammen om at løse Chromebook-problemerne

Det er hermed gjort, så må vi se hvad de svarer :)

9. august kl. 10:28
Kommuner går sammen om at løse Chromebook-problemerne

Følgende skrivelse er sendt ud til forældre i Favrskov Kommune, nogen der kan forklare mig hvordan Favrskov Kkom kan bruge Google Education anderledes end resten og hvordan de har kunnet sikret at data ikke forlader EU...?:

Kære forældre Som I måske har bemærket, har Datatilsynet 15. juli 2022 udtalt kritik til Helsingør Kommune om brugen af Google Workspace. Datatilsynet har efterfølgende beklaget, at sagen har fået så stor medieopmærksomhed. Efter en generel rådgivning fra Datatilsynet fortsætter eleverne i Favrskov Kommune med at benytte Google. Vi har sikret os, at elevernes data er placeret i EU i overensstemmelse med lovgivningen.

Brugen af Google Workspace kan organiseres på forskellige måder, og Datatilsynet understreger, at kritikken til Helsingør Kommune ikke direkte kan overføres til alle andre kommuner, der bruger systemet. Det forhold gør sig gældende i Favrskov Kommune, hvor vi gør brug af et anderledes organisatorisk og teknisk set up end Helsingør Kommune. Derfor har vi også en anderledes vurdering af risici i forhold til datasikkerheden.

Vi fortsætter med kontinuerlig vurdering og tilpasning af Google Workspace og andre digitale løsninger. I den kommende tid vil vi have et ekstraordinært fokus på dette arbejde i fortsat samarbejde med andre kommuner. Vi er i løbende dialog med Google og vil om nødvendigt foretage ændringer og tiltag, hvis tilbagemeldinger fra Google giver anledning hertil.

Eventuelle spørgsmål kan stilles til Favrskov Kommunes databeskyttelsesrådgiver

9. august kl. 10:09
Teenager kompromitterede Teslaer over hele verden gennem tredjepartsapps

Jeg har aldrig rigitg forstået dem der bruger de her 3. parts apps til deres Teslaer. Man udleverer ofte både brugernavn og adgangskode til sin Tesa-konto for at få adgang til bilen via 3. parts appen.

Man kan jo lige så godt bare lægge nøglen oven på postkassen Har du først mistet user/pass kan ham/hende der har nølet dem uden problemer køre væk i din bil...

Til dem der ikke har en Tesla, man kan via sin Tesla-app; låse bilen op, starte bilen og køre uden brug af nøgle.

Man kan sætte et PIN, man det kan fjernes ved hjælp af... tadaa.. App user/pass...

18. januar kl. 13:03
Formand for Djøfs Tech-kommission: Genbrug af it-udstyr skal være lovpligtigt

Ofte er det jo desværre billigere at købe nyt end at opgradere det gamle. Hvem har ikke prøvet at købe en ny diskhylde til et EMC SAN, det er jo billigere blot at købe et helt nyt SAN fra dem i stedet.

Og man forstår dem jo godt. De har jo heller ikke lyst til at supportere noget der er ved at være gammelt og uddateret. Og reservedele er bare dyrere end nye dele.

Men ellers lad os da endelig bruge brugte servere til de offentlie IT systemer. Det skal nok give nogle fine svartider for brugerne...

11. januar kl. 10:18
Statens It hjælper Minkkommissionen i sagen om slettede sms'er

Jeg er pænt overbevist om at den virksomhed jeg arbejder fr ikke har nogen anelse om hvilken mobiltelefon jeg benytter mig af. De ved hvilket nummer der er registreret til mig, men det er nok også det.

Jeg har mulighed for (og benytter mig af det) at skifte mobiltelefon en gang om året, og derefter frikøbe den gamle telefon til privatbrug. JEg tvivler på den afdeling der står for indkøbet og kontrakten sender information om hvilken telefon de har sendt ud til mig andre steder hen end til lønkontoret.

7. januar kl. 13:29
24 kommuner sender børns persondata til Google i blinde: »Det er meget kritisabelt«

Her i Favrskov Kommune har man så taget konsekvensen af at man skal lave hjemmeskole, og oprettet Google logins til de mindste også.

Så nu 0-2 klasse kommet med på vognen med en Google konto, oprettet uden forældrenes viden eller samtykke...

At Favrskov Kommune ikke er på listen over de 24 kommuner, er det fordi de har lavet en vurdering, eller har I blot glemt dem?

20. januar 2021 kl. 10:16
Efter Version2-afsløring: Datatilsynet indleder sag mod Aarhus Kommune om ulovlige dataoverførsler

Men hvad med alle de andre kommuner der bruger samme platform?

7. januar 2021 kl. 09:21
Routing-fejl sendte Nem-login til tælling i 17 timer: Borgere kunne ikke få corona-svar

Tja. Får man først introduceret assymetrisk routning i et større netværk kan det godt være svært at finde ud af hvor fejlen ligger, og hvis man så har problemer i kommunikationen mellem leverandører så ingen reelt ved hvad den anden part laver og forventer. så går tiden.

Og uden at vide det i dette tilfælde, men hvis man så også benytter en outsourcing leverandør i asien, så går tiden bare, og så er 17 timer ikke engang lang tid.

Og er der noget en Firewall som regel ikke kan lide, så er det netop assymetrisk routning.

5. januar 2021 kl. 10:58
Løb tør for serverplads: Fejl i milliarddyrt signalsystem stoppede S-togsdriften i timevis

Den idé PHK kom med på et tidspunkt omkring oprettelsen af en haverikommision for IT systemer lyder mere og mere nødvendig.

Vi havde et nedbrud på et sygehus for nogle dage siden hvor man måtte aflyse operationer og nu et nedbrud ved Banedanmark hvor togene ikke kunne køre.

Og begge steder slipper man afsted med ikke at ville ud med hvad der går galt.

6. oktober 2020 kl. 10:25
Aalborg Universitet ramt af "kritisk" it-hændelse: Mistænker cyberangreb

Mange bruger jo f.eks. Citrix til adgang udefra. Det er ikke helt at sammenligne med en VPN-forbindelse. Dog stadig krypteret

Så hvis de f.eks. har lukketadganben via f.eks. Citrix er VPN måske den eneste adgang ind i øjeblikket.

Sagt helt uden at kende deres systemer. Citrix var blot et eksempel.

8. august 2020 kl. 17:56
Du saver demokratiet over med din brug af Facebook, Magnus Heunicke

Så mangler vi vil blot at statsministeren gør det samme. Hun er ikke meget bedre..

8. august 2020 kl. 17:07
Alibaba investerer 192 milliarder kroner i cloud-computing

Overskriften siger: Alibaba investerer 192 milliarder kroner i cloud-computing

Teksten siger: Den kinesiske virksomhed Alibaba Group Holding Limited vil investere 200 milliarder Yuan, hvilket svarer til lidt over 192 millioner kroner, i sin cloud-infrastruktur.

Hvor meget investerer de?

20. april 2020 kl. 13:33
Find en bitfejl (vil I ikke nok?!)

Har du forsøgt dig på CBM-Hackers mailinglisten, om der måske var nogen der havde oplevet noget tilsvarende?

16. februar 2020 kl. 11:41
Leverandør efter udsendelse af trusselsbeskeder via Aula: Nogen har fået fat i brugernavn og adgangskode

Nej, kodeordet er ikke enkelt og let at gætte. Det har en fast struktur (3 bogstaver, 2 tal, 3 bogstaver) men det giver stadig i praksis en rimelig kompleksitet...

Når jeg kigger i mine børns mapper hvor skolen har sat et mærkat ind med bugernavn og adgangskode, kan jeg blot konstatere at det for begge børn, ikke er korrekt det du skriver.

Mon det er forskelligt fra kommune til kommune?

21. november 2019 kl. 09:53
Leverandør efter udsendelse af trusselsbeskeder via Aula: Nogen har fået fat i brugernavn og adgangskode

Det er ganske simpelt fordi vi snakker børn ned i 0-klasse. Skulle læreren bruge tid på at ændre password hver eneste gang et barn i klassen havde glemt password, kunne læreren ikke lave andet.

De her børn, kan jo hverken stave eller læse, og har slet ingen forudsætninger for at lave passwords der ikke kan gættes. Derfor har læreren en liste.

Derudover er det enkelte password super nemt at gætte og de er mere eller mindre ens allesammen, så det eneste man skal gætte er brugernavnet det ofte består af <4 tal og bogstaver>.

Nå ja, og så bruges samme login til de elever der har fået udleveret en Chromebook af kommunen til den Google konti de har fået oprettet, så nu kan man også lægge videoer og alt muligt andet op på Youtube i en andens navn...

Så jeg tænker at Ole i 5-6 klasse der ved bare 2% mere end blot at bruge facebook ville være i stand til at lave de "løjer" som der her er sket.

Og jeg må nok indrømme, at tænker jeg tilbage på hvordan jeg selv var i 5-6. klasse. Så havde jeg nok også godt kunnet se det sjove i at sætte Danmark på den anden ende ved at gætte 10 brugernavne og passwords :)

20. november 2019 kl. 18:58
Forsker: Google får kæmpe pædagogisk magt i Aarhus

Ja velkommen til virkeligheden.

Jeg er forælder til en barn i 3. klasse der har fået en Chromebook udleveret af Favrskov Kommune, så det er ikke kun Aarhus Kommune der udleverer den til de små.

Jeg kan ikke se nogen forskel på den konti mit barn har fået oprettet af kommunen og så den konto man kan oprette selv. Tværtimod. Mit barn har med kommunens Google konto f.eks. ubegrænset adgang til Youtube vidoer med alt hvad det nu engang betyder. Jeg kan ikke gå ind og slå forældrekontreol til, da maskinen og kontoen administreres af kommunen...

Jeg kan da godt følge kommunen i at de kan få en Chromebook til 1500 kroner, men min datter kan ikke forstå hvorfor en helt ny computer er så meget langsommere end hendes 5-6 år gamle macbook...

15. november 2019 kl. 10:45
Den første uge med AULA – what a case!

Har installeret APP'en for nogle få dage siden, og idag kom der så en besked med at noget gik galt og jeg skal starte forfra...

Alle indstillinger og PIN kode er glemt... Så det starter da ikke særlig godt.

Og det med at "man bare skal stole på udviklerne". Helt seriøst, i dag hvor alt skal kontrolleres og data konstant bliver mistet og offentligtgjort. Så skal vi blot stole på de gør det rigtigt. Det bliver så et pænt nej tak herfra.

30. oktober 2019 kl. 14:13
Det er en dårlig business case at få en el-bil som firmabil …

Det er vel egentlig ikke el-bilen og afgifterne på el-bilen der her er problemet. Det er vel ligesåmeget det at, leasing-selskaberne ikke kan "fuske" med afgiften på el-bilerne på samme måde som de kan på de almindelige fossil-biler.

Og det ervel i hovedtræk, det der ødelægger business casen for leasingselskaberne og årsagen til at en el-bil er så dyr som firmabil som den nu engang er.

Til gengæld, så prøv og regn business-casen ud på en el-bil hvis du køber den og i stedet får km-pengene. Ja du binder din egen kapital i forhold til at lease en bil, men er man i e-klasse segmentet som også ser mig selv i, så er det jo ikke noget problem ;)

/Martin (Der kører Tesla S og X)

30. september 2019 kl. 09:32
Aula får en hård medfart få uger før bred lancering: »Appen virker ikke. Punktum«

Kommunerne er da fuldstændig ligeglade med beskyttelen af børns data. De bliver alligevel blot afleveret til Google når de fylder 9 år og starter i 3. klasse...

26. september 2019 kl. 16:07