Ulrik Gerdes

Ekspert: Tvunget skift af password er en sikkerheds-sovepude

Næsten samme dag som denne artikel poppede op på Version 2, fik brugere af EPJ-systemet Cosmic i Region Syddanmark at vide, at der nu bliver indført krav om kvartalsvise fornyelser af passwords. Af sikkerhedsmæssige årsager. Pudsigt, ikke?

18. maj 2019 kl. 16:28
Dansker vil offentliggøre flere sprækker i Windows 10's forsvar - udenom Microsoft

Hvad betyder 'Æg' forresten...?

Hvis det skal forestille at være en lidt nedladende betegnelse for en helt ny (grøn, umoden, uerfaren, dum...) besøgende på Version2, er der skudt forbi: Jeg har trofast fulgt dette særdeles udmærkede site i 4-5 år, og betragter det som en troværdig kilde til aktuelle informationer om 'hot stuff' på it-fronten.

Hvilket er yderst værdifuldt, når man har sig daglige gang indenfor et helt andet funktionsområde, som jeg har: Se http://www.kliniskbiokemi.net/

Jeg har i tidens løb budt ind med spørgsmål og/eller kommentarer (ikke ret mange), som fx mit lille pip i den aktuelle sammenhæng. Og har oftest fået inspirerende feedback. Tak for det...!

4. juli 2017 kl. 22:15
Dansker vil offentliggøre flere sprækker i Windows 10's forsvar - udenom Microsoft

Æg, spørger du mig virkelig om jeg lyver?

Ups...! Nej, og undskyld hvis det kunne forstås sådan: Jeg brugte en lidt uheldig formulering, fordi det vitterligt undrer mig hvis tingene forholder sig sådan.

3. juli 2017 kl. 18:46
Dansker vil offentliggøre flere sprækker i Windows 10's forsvar - udenom Microsoft

...produkter, inkl. Microsoft. I det her tilfælde, ønsker de ikke at gøre noget ved det, da de ikke betragter det som et sikkerhedsproblem...

Hmm...? :: Det begriber jeg ikke --- og er det nu også helt sandt? Det er mit indtryk at alle interessenter/producenter p.t. er helt oppe på lakridserne for at gøre alt for at få øget sikkerheden i deres systemer.

30. juni 2017 kl. 16:49
Dansker vil offentliggøre flere sprækker i Windows 10's forsvar - udenom Microsoft

Fornemt arbejde af Morten Schenk (så vidt jeg kan vurdere...), men vil du ikke være så rar at udnytte dine kompetencer til gavn for alle os almindelige frontlinje-it-brugere?

Fx ved at dele din viden med Microsoft, så de hurtigst muligt kan få muret hullerne i Windows til. Uden at vide en pind om de (eventuelle) juridiske finurligheder, vil jeg umiddelbart tro, at de faktisk vil være glade for din hjælp.

Jeg ville føle mig meget mere tryg & godt tilpas, hvis jeg vidste at alle gode kræfter/kvikke hoveder arbejder tæt sammen på at forbedre it-sikkerheden for os alle: Så, altså --- Please...!

30. juni 2017 kl. 12:24
Professor, læge og CIO om amerikansk klikhelvede: 40 pct. af lægerne har lyst til at sige op

Jeg kender kun EPIC fra online-demonstrationer, men jeg kender andre danske EPJ-systemer og forskelligt andet sundheds-it; og alt muligt andet '...-it' for den sags skyld.

Og der er noget der undrer mig, når folk taler om 'et klikhelvede' etc., nemlig at de ikke kender (og af indlysende grunde derfor heller ikke bruger) genvejstaster, og især [Tab] til at hoppe lynhurtigt fra felt til felt i et skærmbillede og fx [Mellemrum] til at sætte flueben i felter, hvor det kræves: De bruger i stedet en hjerteskærende masse spildtid med at klikke sig famlende frem med en mus, et touchpad etc.

Og en lille observation fra e-Sundhedsobservatoriets Årsmøde --- jeg så ikke en eneste af de mange foredragsholdere (eller assistenter) der blot trykkede [F5] for at starte deres PowerPoint-præsentation: Alle greb musen for at finde og klikke på det lille ikon nederst til højre i skærmbilledet ;o)

18. oktober 2016 kl. 11:52
Papirindustrien bekæmper digitaliseringen i USA

Kræftens Bekæmpelse har lige indkaldt ansøgninger til deres mange gode forskningsmidler: Se

http://www.cancer.dk/forskning/Stotte+til+forskning/knaek+cancer+midler/

Jeg fik forleden en mail i 2. eller 3. led af en kæde med mange hundrede modtagere i et universitetsmiljø, hvor oplysningerne fra Kræftens Bekæmpelse ovenfor fandtes som en vedhæftet pdf (på omkring 1 MB)i form af indscannede prints af mails og diverse dokumenter fra en sekretær.

Altså :: Der sidder en sekretær på et dansk universitet hér i 2014 [sic!] og får en vigtig mail fra Kræftens Bekæmpelse. Hun printer hele molevitten ud (og stempler papirudskriften af mailen med 'Modtaget' etc., og skriver sin signatur), hvorefter hun scanner hele gøgemøget ind og sender det ud som en vedhæftet fil til folk.

Ubegribeligt...

19. februar 2014 kl. 21:24
Papirindustrien bekæmper digitaliseringen i USA

Gad vide om der kan være tilsvarende lumske kræfter på spil i det danske sundhedsvæsenet?

Det er i hvert fald imponerende så meget papir der bliver møllet ud af printerne rundt omkring. Og så meget der stadigt bliver faxet rundt mellem diverse aktører, eller først printet ud og derefter skannet ind og sendt som vedhæftede filer. Ubegribeligt...

19. februar 2014 kl. 20:02
Nyt it-system gennemtrawler journaler og finder skjulte skader

P.P.S.: Den statistiske kontrol, over længere tid, er væsentlig fordi man ikke kan gå ud fra at journaler er invariante over tid. F.eks. kan nye systemer (medicin, journal, laboratorie) let påvirke indholdet af journaler, så de "gamle" søgeteknikker ikke virker længere.

@Jan Heisterberg :: Du kan bande på at vi er opmærksomme på denne udfordring (dette problem), men jeg vil alligevel rose dig for at se det...!

16. november 2013 kl. 22:11
Nyt it-system gennemtrawler journaler og finder skjulte skader

Mange problemer med kvaliteten og patientsikkerheden i sundhedsvæsenet skyldes ikke sjældent at sundhedsfagligt personale har glemt et eller andet vigtigt, at man ikke har fulgt op på vigtige informationer, at der har været forsinkelser i aftaler og bookinger, eller at kæden er hoppet af i kommunikationen mellem alle de involverede parter i et patientforløb, inklusive især hovedpersonen: Patienten!

Nogle hævder at den slags drops i virkeligheden er et de største problemer med patientsikkerheden i sundhedsvæsenet. Vi har i forbindelse med det aktuelle projekt spekuleret på, om man kunne udvikle algoritmer til text mining/analytics, som kan markere alt dét der ikke står en patientjournal, som udtryk for sådanne kvalitetsproblemer.

Det vil absolut ikke være nemt, men som jeg altid påstår når man taler om it: "Alt er muligt --- det umulige tager bare lidt længere tid!"

7. november 2013 kl. 19:22
Nyt it-system gennemtrawler journaler og finder skjulte skader

I det mindste ser det her ud til man faktisk har kode at teste hvilket langt fra altid er tilfældet når det offentlige melder ud om forbedringer og besparelser man ikke har dokumenteret endnu.

@Daniel :: Tak. Jeg fortolker din bemærkning som en (lille) ros til projektet?

Som du kan læse via de to links i diskussionen ovenfor, bliver vi ved med at teste og forholde os kritisk analyserende til resultaterne.

Og hvis projektet ikke lever op til forventningerne, står jeg forrest i rækken til at myrde det: Jeg vil ikke være med til at spilde tid & penge på et it-projekt der ikke virker efter hensigten.

Men indtil videre går det faktisk bedre end jeg havde forventet, eller havde frygtet...

/Ulrik

7. november 2013 kl. 17:58
Nyt it-system gennemtrawler journaler og finder skjulte skader

Man kan læse lidt mere om projektet hér: http://www.kliniskbiokemi.net/textmining.html [på engelsk]. Udviklingen af algoritmerne er primært baseret på sammenligninger med resultater af manuelle gennemlæsninger af 500 journaler. Vi har siden testet dem med yderligere 250 journaler, som sideløbende er manuelt gennemlæst. Og vi fortsætter med at tjekke resultaterne i forbindelse med at systemet er ved at blive implementeret til rutinemæssig brug i kvalitetsarbejdet på sygehuset.

7. november 2013 kl. 13:33
Bankfilialer bruger 23 år gammel Wordperfect 5.1

...kun hvis man skulle skrive dokumenter, som i sin natur primært (eller alene) var beregnet til at blive printet ud på papir.

Og der er meget, meget langt fra dette primitive koncept for ’elektronisk tekstbehandling’ til de mange finurlige faciliteter & især integrationer der i dag findes, eller er knyttet til brugen af fx Microsoft Word —

• Fuld integration med fx Access, Excel, Internet Explorer, OneNote, Outlook, PowerPoint, og Publisher

• Velfungerende integrationer med smarte programmer som fx EndNote, MindManager, SPSS og WordPress

• Ubesværet brug af SharePoint, SkyDrive og Web Apps versioner af Word og flere af de ovennævnte programmer

• Og meget mere…

Min pointe er, at WordPerfect og Word ikke kan sammenlignes på en meningsfuld måde, dvs. på samme niveau. Ligesom en gammeldags sort bordtelefon med drejeskive ikke kan sammenlignes med en iPhone. Man kan godt nok ringe til andre mennesker med begge tingester, men der er alligevel Fanden til forskel, ikke?

De bedste hilsner & god weekend, Ulrik

P.S.: Mit indlæg er ikke skrevet for at fremhæve Microsoft’s produkter, men det er tilfældigvis det softwaremiljø jeg kender bedst. Der findes givetvis (næsten) ligeså smarte løsninger i andre softwaremiljøer.

11. maj 2012 kl. 22:36
Træt af it-bøvl: Staten overvejer at droppe CSC

Er der andre der lige kan hoppe ind og overtage driften og videreudviklingen af CSC's it-systemer, hvis man dropper firmaet?

Jeg er oprigtig talt nysgerrig: Er der fx nogle regler/klausuler om at et it-firma værsgo' bare skal aflevere al deres kode etc. til et system, hvis de bliver sat fra bestillingen?

30. december 2011 kl. 00:43
Microsoft klar med første beta af Office 15 til januar

Det gør jeg også :o)

Men det er der desværre for få andre mennesker der gør, med det triste resultat at der bliver spildt svimlende mange arbejdstimer rundt omkring i samfundet, fordi folk sidder og bruger uger/dage/timer på opgaver som kunne fikses i løbet af dage/timer/minutter - hvis folk bare lærte...

Prøv fx at se under overskriften "Betyder udseendet noget?" på http://www.kliniskbiokemi.net/KritiskBiokemiskInstitut.html

23. december 2011 kl. 16:46
OpenOffice vender tilbage i 2012

Del og/eller hersk? Hvis man ikke vidste andet, så skulle man tro at Microsoft havde haft en finger med i spillet bag fremkomsten af denne besynderlige kontrovers mellem de to fraktioner.

23. december 2011 kl. 16:11
Hvad skal Frederik lære som første programmeringssprog?

Det kan godt være at VBA er primitivt, set fra en professionel synsvinkel, men din søn kan lære meget af det helt grundlæggende ved programmering, og kan allerede efter få timer producere noget konkret og brugbart, fx til sit skolearbejde: Det er et godt drive til at blive hooked på at programmere og at udvikle sine kompetencer :o)

23. december 2011 kl. 15:39
De ansatte elsker sociale medier - cheferne afskyr dem

Danske Regioner driver et socialt website for videnspredning i sundhedsvæsenet [se www.vis.dk], men dér er problemet måske det omvendte: At det kniber (lidt) med at få de ansatte til at bruge det. Pudsigt nok, for det er faktisk et særdeles udmærket site :o)

23. december 2011 kl. 15:18
Rystet hospitals-boss: Ansatte bruger 4.000 timer på Facebook og Dating.dk

Jeg synes, ligesom de fleste andre i denne diskussionstråd, at det er positivt at så meget sundhedsfagligt personale bruger lidt (...) tid på sociale medier i deres arbejdstid.

Og i stedet for at være 'rystet' over trafikken, så skulle lederne i sundhedsvæsenet måske begynde at tænke over, hvordan brugen af sådanne medier også kan udnyttes til faglige formål?

1. december 2011 kl. 17:19
Spar 80 milliarder: Undervis danskerne i Officepakken

@ Daniel

Selvom du med nogen grund (…) kan beskyldes for at benytte lejligheden til at gøre lidt reklame for dit firma [se ovenfor], så har du/I fat i den lange ende: Der KAN vitterligt spares mange resurser ved optimere folks brug af gængse it-værktøjer.

En lille case-story: Jeg observerede en formiddag for ikke så mange år siden en kollega, som sad og redigerede en liste i Excel med data fra omkring 500 personer, som havde deltaget i en videnskabelig undersøgelse. De havde oplyst deres fødselsdato og min kollega sad nu med en lommeregner ved siden af sin computer, og var i gang med at beregne hver enkelt persons alder ud ved at fratrække deres fødselsår fra det aktuelle årstal, for derefter at indtaste resultatet i regnearket.

Hun var nået cirka halvvejs efter en times arbejde (eller måske mere…), da jeg blandede mig og viste hende hvordan beregningerne af alle de 500 personers alder kunne laves i løbet af 15 sekunder ved hjælp af en simpel formel i Excel. Og gjorde det…

Tror du hun blev glad? Og fx sagde ”Neeej, hvor smart! Tusind tak for hjælpen! Kan du ikke lære mig lidt mere af den slags fiduser med Excel?”

NOPE! Hun blev faktisk temmelig mopset og bad mig slette kolonnen med formlen. Nogle timer senere hørte jeg hende fortælle en anden, at NU var hun langt og længe kommet igennem beregningerne af de mange forsøgsdeltagernes aldre. Med sin lille lommeregner, forstås…

5. oktober 2011 kl. 19:03