Leif Lodahl

Ole Tange: Fortæl din kommune, at der findes en løsning på Chromebook-sagen

at det ikke er Chromebooken i sig selv, der er problemet, men at det er serverdelen, hvor vi er i en mørkegrå GDPR-zone.

Med hensyn til en Chromebook, er problemet at alt per definition til enhver tid spejles til Google-serveren. Derfor er Chromebook'en også et problem. Selv hvis man kun bruger Chromebook + Chrome browser til at tilgå fx en privat cloudløsning som Classroom+, har Google fat i data.

21. november kl. 18:59
Grønlands regering vil indføre digital valghandling

Første afstemning bliver nok en folkeafstemning om at sætte Grønland til salg. Trump stemmer ja (70.000 gange).

15. januar 2020 kl. 20:55
Fri softwarenetværk i Danmark

Hej Ole, Hvorfor en ny organisation, når der findes mindst en eksisterende allerede? Jeg tænker på Free Software Fiundation Europe (https://fsfe.org/) som har et dansk chapter allerede. Den danske afdeling er dog ikke aktiv, men det kan "vi" jo hjælpe med at den bliver?

16. august 2019 kl. 11:30
Vær med til at understøtte valg med IT

Har du undersøgt om funktionen allerede er en del af det projekt KOMBIT allerede er godt i gang med?

28. august 2018 kl. 19:48
Politisk flertal i München tager endnu et skridt væk fra Linux

Dieter Reiter blev borgmester I München 1. maj 2014. Reiter beskriver sig selv som "Microsoft fan.

Før Reiter blev borgmester, var han økonomisk konsulent for München og han hjalp Microsoft med at etablere sig i byen.

Accenture, firmaet bag en ’uvildig’ rapport som anbefaler at München skal forlade open source og I stedet anvende proprietære produkter, er ni år i træk udnævnt som Microsoft's Alliance Partner of the Year.

Microsoft og Accenture er for nyligt flyttet ind på samme adresse I München og deltog I hinandens åbningsreceptioner.

Accentures rapport fremhæver dårlig administration og organisering som årsag til problemerne, og ikke at der er tale om problemer med noget software.

http://libreofficedk.blogspot.pt/2017/02/blog-post.html

16. februar 2017 kl. 22:02
Politisk flertal i München tager endnu et skridt væk fra Linux

Erklæring fra The Document Foundation om den kommende drøftelse i Münchens byråd om at gå tilbage til Windows og Microsoft Office

Af Italo Vignoli, 14. februar 2017, oversat til dansk af Jesper Hertel.

The Document Foundation er en uafhængig, velgørende enhed og hjemsted for LibreOffice. Vi har fulgt udviklingen i München med store bekymringer og vil gerne udtrykke vores skuffelse over at se, at et mindretal af politikerne tilsyneladende ignorerer de ekspertråd, som de har søgt.

Rygter om at München kommune vil gå tilbage til Microsoft Windows og Microsoft Office er blevet lækket regelmæssigt siden valget af borgmester Dieter Reiter, som blev beskrevet som en "Microsoft-fan", da han blev interviewet af bladet Stadtbild i 2014.

Borgmester Dieter Reiter bad Accenture, en Microsoft-partner, om at udarbejde en rapport om situationen vedrørende München kommunes it-infrastruktur, hvilket resulterede i et 450-siders dokument, hvor de vigtigste spørgsmål blev identificeret som organisatoriske og ikke relateret til open source-styresystemer og -applikationer.

I en tid med åbne data og gennemsigtighed i den politiske beslutningsproces er vi glade for, at rapporten nu er gjort tilgængelig for offentligheden (https://www.ris-muenchen.de/RII/RII/DOK/SITZUNGSVORLAGE/4277724.pdf).

Ifølge rapporten havde kun en mindre del af brugerne (mellem 18 % og 28 %, baseret på forskellige applikationer) alvorlige softwareproblemer, som ville kunne løses ved at migrere disse brugere til Windows og Microsoft Office. Faktisk angav 15 % af brugerne alvorlige problemer vedrørende Microsoft Office.

I virkeligheden foreslår Accenture-rapporten en afkobling mellem operativsystem og applikationer for at reducere afhængigheder på klientniveau. For at sikre dette bør både Windows og LiMux udrulles i en grundlæggende konfiguration, som omfatter både operativsystemer og applikationer, såsom LibreOffice, kalender og e-mail, som kræves af alle enheder og selvstændige tjenesteydere. Den grundlæggende konfiguration bør udvides afhængigt af applikationen.

På trods af anbefalingerne vil byrådet i München onsdag den 15. februar drøfte et forslag – indgivet af et mindretal af byens rådmænd – om at installere Windows 10 og Microsoft Office 2016 på alle arbejdsstationer i 2020. Dette vil koste skatteyderne knap 90 millioner euro over de næste seks år, hvilket er en 35 % forværring i forhold til de 66 millioner euro i Accentures forslag.

Hertil kommer, ifølge skøn fra byrådsmedlemmer fra det grønne parti Die Grünen, at yderligere 15 millioner euro vil skulle bruges til at erstatte eller opgradere pc'er, som fungerer perfekt til det letkørende operativsystem Linux, men som ikke kan køre selv en basiskonfiguration af Windows 10. Sidst men ikke mindst vil de fleste udgifter i forbindelse med køb af Microsoft-licenser bidrage til bruttonationalproduktet for Irland (hvor alle Microsoft-produkter, der sælges i Europa, kommer fra) snarere end til lokale virksomheder, som supporterer de open source-løsninger, der anvendes i dag. Dette er en temmelig slående forskel i fordelingen af skatteydernes penge, som bør overvejes nøje.

Bortset fra omkostningsforværringen ignorerer det diskuterede forslag hovedårsagen bag Münchens oprindelige beslutning om at migrere fra proprietær software til open source-software, nemlig uafhængighed fra en enkelt softwareleverandør og overgangen fra proprietære dokumentformater til standarddokumentformater.

Selv om forslaget knytter Microsoft Office-dokumentformater til "industristandard"-konceptet, bør det gøres klart, at alle Microsoft Office-dokumenter er proprietære og formatet bevidst tilsløret, og at dokumenterne derfor er uhensigtsmæssige i forbindelse med interoperabilitet, selv om formatet er blevet anerkendt af internationale standardiseringsorganisationer, såsom ISO. Hvis et standarddokumentformat skal betragtes som et sådant, skal det implementeres i den virkelige verden og ikke kun være beskrevet på papir.

Hvis det nuværende forslag bliver godkendt, vil München ikke kun miste den leverandøruafhængighed, de har søgt at opnå de sidste 12 år, men vil i stedet følge en strategi, der ignorerer den nuværende tendens, hvor der kræves åbne dokumentstandarder i lande som Storbritannien, Frankrig, Sverige, Holland og Taiwan.

I stedet for at investere i uddannelse omkring åbne dokumentstandarder, for at øge anvendelsen og dermed reducere omkostningerne til interoperabilitet, vil München anvende et pseudo-standarddokumentformat, som er kendt for at skabe problemer, selv når man opgraderer fra en tidligere version af samme Microsoft Office-software.

På baggrund af ovenstående overvejelser mener The Document Foundation, at det forslag, der skal drøftes onsdag den 15. februar, er et betydeligt tilbageskridt for München kommune, med en betydelig stigning i udgifterne, et ukendt niveau af skjulte omkostninger relateret til interoperabilitet, samt en tvivlsom brug af skatteydernes penge.

16. februar 2017 kl. 21:37
Linux kan være på vej ud af München

Overvej lige...

Dieter Reiter blev borgmester I München 1. maj 2014. Reiter beskriver sig selv som "Microsoft fan.

Før Reiter blev borgmester, var han økonomisk konsulent for München og han hjalp Microsoft med at etablere sig i byen.

Accenture, firmaet bag en ’uvildig’ rapport som anbefaler at München skal forlade open source og I stedet anvende proprietære produkter, er ni år i træk udnævnt som Microsoft's Alliance Partner of the Year.

Microsoft og Accenture er for nyligt flyttet ind på samme adresse I München og deltog I hinandens åbningsreceptioner.

Accentures rapport fremhæver dårlig administration og organisering som årsag til problemerne, og ikke at der er tale om problemer med noget software.

14. februar 2017 kl. 18:01
Københavns Kommune satser ensidigt på Microsoft i undervisningen

Hvis f.eks. Libre er meget bedre end alternativet, hvorfor er der så ikke flere der bruger det professionelt?

Måske fordi deres kommune valgte kun at undervise i Microsoft Office og at de derfor lærte at "alle bruger Microsoft Office".

17. oktober 2016 kl. 18:55
Vandfaldsmodellen hænger fast selvom alle taler om agil udvikling

Det er min opfattelse at de danske fortolkninger af gældende udbudsregler sætter meget firkantede regler op for, hvordan kontrakterne skal udformes. Kammeradvokaten, som de facto er rådgiver for samtlige IT-indkøb i centralforvaltningen, er medvirkende til denne tendens.

SKI er begyndt at rykke sig, men standardkontrakterne hænger fortsat lidt i bremsen, og der er ikke rigtig nogen der tør afvige fra standardkontrakterne.

Jeg tror det handler om at der skal mere IT-ledelse og mindre advokat i indkøbsprocesserne.

7. juni 2016 kl. 22:49
Opgør med dyre databasekopier af CPR-registret

Økonomien omkring CPR Data blev beskrevet i et bachelor-projekt i 2011: http://blog.magenta-aps.dk/wp-content/uploads/2012/01/Projekt_8.pdf

Citat:

"Det vil sige at primært kommunerne betalte ca. 88 mill. kr. for at få adgang til, hvad der grundlæggende er, deres egne data."

11. januar 2016 kl. 09:19
Stem nu for fanden imorgen 3.dec

Det er ikke fordi jeg er imod at dansk politi kan samarbejde med politiet i andre EU-lande. Jeg er faktisk normalt fortaler for øget samarbejde inden for EU. Hvis spørgsmålet var om Danmark skal være med i Europol, så var jeg ikke i tvivl; så blev det et rungende JA. Naturligvis skal politiet have de bedste redskaber i kampen mod internation kriminalitet.

Men det er ikke det vi skal tage stilling til på torsdag.

Det vi skal stemme om er en pakke med 22 ret komplicerede retsakter, som Folketinget altså beder os danskere tage stilling til.

Helt ærligt kan jeg ikke gennemskue konsekvenserne af de mange enkelte punkter som vi skal stemme om. Hvis afstemningen så var en tipskupon, hvor jeg kunne tage stilling til hvert enkelt punkt, så var det en mere ærlig afstemning. Men politikerne troede at de smart kunne pakke 22 komplicerede spørgsmål ind i en pakke, og så sætte en mærkeseddel på, hvor der står Europol. Jeg bryder mig ikke om at bliver taget i r____.

Vi stemte NEJ til Maastricht-traktaten i 1992 og det tror jeg EU har haft stor nytte af. Jeg bliver stolt, når vi igen siger NEJ, og giver de folkevalgte en tydelig besked om at lytte til "folket".

Med udgangspunkt i at et ja er permanent, men et nej kan fortrydes, må jeg i første runde konkludere, at hvis der bare er et enkelt af punkterne jeg ikke FORSTÅR, så må det blive NEJ.

Næste omgang må så være, at hvis der er bare et af punkterne jeg ikke er ENIG i, så må det blive et NEJ.

Et af de vigtigste spørgsmål i afstemningen er, så vidt jeg har forstået, at vi giver Folketinget mandat til, på et senere tidspunkt, at afgive suverænitet til EU.

Hvis det nu var sådan at jeg generelt havde tillid til politikerne i Folketinget, så kunne vi snakke om det. Jeg har faktisk sjældent haft så LIDT tillid til politikere som netop i disse år, og det gælder hele farvespektret fra rød til blå blok.

Men det gælder jo ikke kun de nuværende medlemmer af Folketinget jeg skal stole på, men Folketinget i al fremtid.

Specielt de kampagner jeg har set fra ja-siden, synes jeg ligger langt under et sagligt niveau. Det mere end insinueres, at stemmer man ikke ja, så er man enten pædofil eller terrorist.

Derfor stemmer jeg NEJ.

Prisen er simpelthen for høj!

Hvis et NEJ så betyder at der kommer flere flygtning til Danmark, så er det IKKE en konsekvens af at vi stemmer NEJ på torsdag, men derimod en konsekvens af, at politikerne på Christiansborg ikke har gjort deres arbejde godt nok. Nok vil jeg gerne øge samarbejdet i EU, men jeg vil ikke betale den høje pris, som ligger i den pakke vi stemmer om.

2. december 2015 kl. 14:44
IDC: Chefers it-indkøb i smug er gået af mode

Burde være:

En fyr der gerne vil sælge mig noget, siger at det han vil sælge er mere moderne end det jeg gerne vil købe.

17. juli 2015 kl. 10:27
It-fejl i 4.000 breve: Du er gift med Frank Valentin eller Jens Peter Hollers

...teknisk fejl hos en it-leverandør, der er årsagen til, at...

Nej det er ej.

Årsagen er at Udbetaling Danmark ikke vil stå ved sit ansvar!

21. maj 2015 kl. 13:56
Alternativet: En Pirat går i land på den grønne Ø

Hvad med at lave en national business case for øget brug af open source?

Da regeringen for et par år siden besluttede sig for at frigive data, blev der udarbejdet en business case, som indregnede blandt andet øget beskæftigelse og øget omsætning i den private sektor.

Hvad med at lave en lignende national business case for øget brug af open source, som indregner øget beskæftigelse og forbedring af betalingsbalancen?

En sådan beregning vil vise, at det rigeligt kan betale sig. Men der er bare ikke nogen der tør lave beregningen.

Oplagt opgave for Finansministeriet (eller et nyt politisk parti, der gerne vil gøre en forskel).

28. april 2015 kl. 14:18
Microsoft imødekommer britiske myndigheder med ODF til Office 365

Alle MS's tidligere argumenter om at det ikke kan lade sig gøre er hermed gjort til skamme.

Det viser med al tydelighed at Microsoft hidtil har manglet viljen til at understøtte ODF. Først når de bliver presset til det, gør de det.

8. april 2015 kl. 15:15
Medie: Google vil rangere søgeresultater efter fakta frem for links

Hvem afgør hvad der er sandt og falsk? Hvordan mon Google vil forholde sig til kontroversielle emner, som religion og seksualitet? Mon lokale regeringer (læs: Kina, Rusland og Nordkorea) kan købe sig til konkrete 'sandheder'?

2. marts 2015 kl. 15:05
LibreOffice er klar med version 4.4 og varsler tabletversion

Du kan skifte til et af de mere farverige ikonsæt fra Funktioner - Indstillinger - LibreOffice - Vis

2. februar 2015 kl. 11:30
Minister klar til at aflive rejsekortet

Det største problem er efter min mening den omvendte bevisbyrde.

Hvis der sker fejl i systemet eller hvis rejsen blvier forsinket (f.eks. hvis toget ikke kommer) er det mig som forbruger der, som alle andre, står med bevisbyrden. Resdekortselskabet påstår som udgangspuntk at "vi har ikke konstateret fejl på systmet".

Da jeg som forbruger ikke har mulighed for at benytte en alternativ leverandør (der er monopol) bør der være skræråede krav til leverandørens bevisførelse, og forbrugeren skal som udgangspunkt betragtes som uskyldig indtil det modsatte er bevist. Hvis systemet ikke kan håndtere gratister må det være leverandørens og rejseudbyderens problem.

3. december 2014 kl. 09:49
Åbne data i Danmark gør OpenStreetMap bedre

Jeg vil mene, at særligt uden for Europa, i områder i Asien og Afrika, er OSM langt bedre end noget som helst, de kommercielle selskaber kan tilbyde. De dækker simpelthen ikke de områder

De seneste år har Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT) gjort en stor indsats på helt konkrete områder, hvor der er akut behov for kortdata i forbindelse med katastrofer og senest udbrud af ebola i Vestafrika : http://hot.openstreetmap.org

21. oktober 2014 kl. 15:21
Udfordringen: 150 år gammelt dansk leksikon skal digitaliseres nu og stadig give mening i fremtiden

Jeg håber at materialet bliver på Creative Commons licens, så indholdet kan bruges uden betaling.

Hvorfor egentlig ikke bare lægge det hele på Wikipedia?

19. september 2014 kl. 15:21