Død Profil

Færre datamatikere på skolebænken - uddannelsen skal sælges bedre

Så jeg mener at uddannelsen bør omstruktureres således at man kommer ud med en bachelorgrad, eller får hurtigere adgang til en bachelorgrad efterfølgende.

Af ren nysgerrighed gik jeg til et informationsmøde om de nye professionsbachelorer. Mit indtryk er, at de på skolerne tilrettelægger datamatiker uddannelsen, så man på 3.5 år kan få sig en datamatiker+professionsbachelor i et hug.

Jeg var dog overrasket over indholdet i de professionsbachelor uddannelser. De virker meget fjerne fra hvad jeg havde som bachelor i datalogi. Der er fokus på "bløde" fag som projektledelse, systemintegration og test/QA.

En anden detalje jeg blev overrasket over er, at det lader til at underviserne på professionsbacheloren er de samme som på datamatiker uddannelsen. Det lyder lidt som om det bare bliver "mere af det samme" end reelt at hæve niveauet.

9. august 2009 kl. 17:14
Mere nørdet tidsfordriv - Robozzle

Der findes vist mange af sådan nogen små spil til at lære programmering (har en professor som gør meget i dem).

Light-bot er en af dem som jeg prøvede for et godt stykke tid siden:http://www.kongregate.com/games/Coolio_Niato/light-bot

Mvh,

22. juli 2009 kl. 10:28
Eboks scorer 102.041.504 kr. på digital dokumentboks

Godt nok at e-boks har vundet udbuddet.

Hvor er grænsefladen jeg kan kode min egen "digitale indbakke" op imod? Bare i det tilfælde at jeg ikke er tilfreds med e-boks' forvaltning af opgaven :-)

29. juni 2009 kl. 19:38
Aarhus Universitet sendte CPR-numre ukrypteret i fem år

Set fra et brugerperspektiv er det nu også væsentligt at kunne nøjes med et id, så man ikke skal rende rundt med en masse kort med forskellige numre.

Man må tænke lidt ud over hvordan "ting er", men hvordan det "kan være" med de muligheder der findes. Forestil dig et kort som har alle dine "id'er", og hvor de har symbolske navne, som "mit id til lægen" - du kan selv lave et nyt id hvis der er behov for det, til nogen du ikke lige helt har tillid til endnu, med det information de har behov for. Det kunne være dig der styrede det, ikke om modtageren har lyst til at overholde reglerne og ikke misbruge de informationer der kan findes på dig.

Det er godt nok at du har et unikt navn, der er nok mange der ikke har det - selv om dit navn er unikt, kunne der være problemer med måske forkert stavning i forskellige systemer, manglende mellemnavn, osv, så man ikke kunne være sikker på at det er dig. I nogen situationer er det praktisk at være helt sikker på at det er dig (f.eks. ved medikation)

25. juni 2009 kl. 10:30
Ny rekord: Windows 7 på 266 MHz Pentium II og 96 MB RAM

Det tror jeg næppe. Min søster har stadig en PC med samme specs (P2, ~100MB RAM), og det tog under 2 timer at installere XP, og den er brugbar til Word+Firefox+MSN :)

Mvh, Søren

24. juni 2009 kl. 17:50
Microsoft håner usikre Firefox og ustabile Chrome

Jeg kan godt lide denne "myth buster" fra deres kampagne[1]:

Myth #2: Internet Explorer is less secure than Firefox.</p>
<p>The Real Deal: Research proves that Internet Explorer 8 catches almost twice as much malware than the competition. That's "less secure?"

Hvis det er ligesom "catch a cold" catches, så ja? :-)

Mvh, Søren

[1] http://www.microsoft.com/windows/internet-explorer/get-the-facts/mythbusting.aspx

19. juni 2009 kl. 18:39
Datatilsynet: CPR-numre skal krypteres - men ikke i e-mails

Private virksomheder må, modsat det offentlige, gerne sjofle med personfølsomme data, fordi at tænke sig om er for svært - og kunden, kan jo bare gå et andet sted hen.

(???)

18. juni 2009 kl. 17:44
Kender du Danmarks bedste it-arbejdsplads?

Standard-spørgsmålet der i hvert fald ikke giver min besvarelse:

"Hvor stort et samlet årligt budget til it-indkøb vil du anslå, at du har ansvar for?"

(Relevans for vurdering af IT arbejdsplads? Anonymitet, ja, godaw då!)

Mvh, Søren

17. juni 2009 kl. 09:01
Nye forretningsmodeller for reklamedrevne medier

Lige til start et sjovt link vedr. at de nu ikke vil have folk der blokerer deres reklamer:http://www.it-borger.dk/sikkerhed/nyheder/virus-gemt-i-bannere-pa-hjemmesider

Jeg mener reklamer generelt har en del problemer, i sær i forbindelse med internettet; 1) forbrugeren har ikke tillid til reklame, der findes ingen "killer" ting; 2) forbrugeren gider ikke se reklamen, adblock++; 3) forbrugeren kan selv finde relevante produkter, der er nok af uafhængige reviews på internettet.

Man kan lave nok så god targeting/profilering af forbrugeren, men det ændrer ikke ved at der ikke er tillid til reklamer.

Jeg ved ikke hvordan medier som f.eks. v2.dk styrer reklamer i dag, men jeg forestiller mig at de tager hvad der nu kommer(?)

Man kunne lave det omvendt, hvor f.eks. v2.dk aktivt opsøgte reklamer til specifikke artikler (evt. til grupperne), f.eks. relevante bøger (med "referer" link til en boghandel), relevante konferencer, osv. Man kunne supplere det op med muligheden for brugerne at give feedback på reklamer (simpelt ala thumb-up/down), og f.eks. visualisere holdningen i brugerens sociale netværk sammen med reklamerne.

Det er lige hvad min fantasi rækker til her om morgenen, men ideen er at, v2.dk og sit sociale net stilles som garant for kvaliteten af reklamerne (produktet virkeligt er "state of art", samt at den er visuelt acceptabel).

Mvh, Søren

16. juni 2009 kl. 10:50
Masseovervågning? Nej tak!

Ikke fordi modellen ikke er sikkerhedsmæssigt forsvarlig, men der er måske sundhedsrelaterede problemer og etisk virker som et voldsomt indgreb.

Nu har jeg ikke lige nærlæst detaljerne i dine links, men kunne forestille mig at 128bit kryptering over en levealder ville være problematisk - er ikke så let at "opgradere" hvis det er indopereret :-)

(Beklager forresten hvis det var mit indlæg du tolkede til at komme med teknisk løsning, var ikke meningen)

Mvh, Søren

9. juni 2009 kl. 23:04
Masseovervågning? Nej tak!

Det bringer os vel bare videre til det næste problem (udover at levering af e-mail ikke er garanteret) nemlig at CPR-nummer jo ikke er det eneste man kan samkøre data på.

Det var ikke tænkt som en løsning, men som et forståeligt eksempel på hvad en anonym nøgle kunne være, og hvordan man kunne vende kontrollen - som jeg allerede skrev, ikke et vildt gennemtænkt "komplet" eksempel :-)

Mvh, Søren

9. juni 2009 kl. 21:05
Masseovervågning? Nej tak!

Netop fordi man gerne vil kunne kontakte en person, hvis man konstaterer at vedkommende har en stor overhængende fare for at få en eller anden sygdom, så skal man have en eller anden form for mulighed for at kontakte vedkommende...

Ja, og som nævnt i samme post, så kan man forestille sig et system hvor det er borgeren der har kontrol med kontakten.

(Ikke et super gennemtænkt eksempel, men forestil dig det eneste de har på dig er en anonym e-mail adresse et sted ude i verden - de kan sende en e-mail dertil og spørge "vi har brug for at kontakte dig i forbindelse med din blodprøve hos SSI, venligst giv dig til kende")

Prøverne og dit CPR nummer er så vidt jeg har forstået det, delt i to registre.

Det er samme problem. Koblingen sker uden borgerens kontrol.

Men så længe private selskaber ikke kan få adgang til dette arkiv og det kun er forskningsøjemed det kan bruges. Så ser jeg intet problem...

Jeg ser heller ikke noget problem så længe det er sådan :-) Historikken siger bare at "så længe" bestemt ikke er for evigt.

Mvh, Søren

9. juni 2009 kl. 13:51
Masseovervågning? Nej tak!

Som altid prøver jeg at holde mig til principper når jeg diskuterer online fremfor at falde i løsningsmode. Men skarp kritik fra min side er altid med beggrund i at samme problem kan løses uden overvågning ved at sikre at borgeren har kontrollen.

Jeg argumentere bare for at man sagtens konceptuelt kan forestille sig til et system der kan det. Hvorfor det så er sørgeligt at man ikke ønsker at gøre det...

Mvh, Søren

9. juni 2009 kl. 12:57
Masseovervågning? Nej tak!

Fint :-) Hvad i det tilfælde at vedkommende mister sit papir med det nummer på, hvordan kan vi få fat i den information igen, eller det er bare ærgeligt?

Prøven i PKU registret også mistes (eller på anden måde gøres ubrugelig), det er samme situation. Lige mht PKU, så er ideen (så vidt jeg kan læse) at man vil kunne kontakte registrerede personer senere i livet hvis man finder nye alvorlige sygdomme (de må have en digital profil af blodprøverne, ellers giver det ikke mening?). Hvis du selv kontakter dem, kan de tage en ny prøve, der er svjks ikke noget tabt (nok nogen sundheds folk som kan svare mere præcist her).

Med papiret har du selv kontrollen. Du kan arkivere det lodret (skraldespanden), eller opbevare det i en sikret boks, det er op til dig.

Man kunne godt forestille sig et system hvor du selv gav dem "nummeret", og hvor kontrollen med opløsning af nummer til person lå hos personen selv (evt. outsourcet til nogen personen har tillid til - mor/far for spædbørn, eller teknikken i systemet til en leverandør).

Mvh, Søren

9. juni 2009 kl. 09:43
Microsoft bruger 600 millioner på reklame for ny søgemaskine: 'Bing'

Det passer lige ind i deres årti-gammel-komiker strategi, først Seinfeld, og nu ligger Chandler fra Friends jo lige til højrebenet :-)

Powerset er et af deres mindre søge-relaterede indkøb, i alt ~8mia USD af hvad jeg lige kan læse mig frem til, hvor Fast.no nok er en af de største.

Mvh, Søren

26. maj 2009 kl. 20:04
Lene E. siger god for Word-filer i Renoveringspulje-svar

Er vi snart færdige med at diskutere dette?

Jeg har allerede skrevet det, men jeg opsummerer igen: 1) til eksisterende software er kravet kun modtagelse; 2) til nyudvikling skal man kunne udveksle (sende+modtage) et af formaterne; 3) tilrettelser er også nyudvikling.

Vi er ikke uenlige om modtagelse.

Mvh, Søren

19. maj 2009 kl. 14:37
Lene E. siger god for Word-filer i Renoveringspulje-svar

Godaften Jesper,

Så selvom "udveksling" indikerer "begge veje", så er der kun defineret krav den ene vej.

Vi kan hurtigt blive enige om at det er noget snot når aftaler er tvetydige :-) Jeg mener dog ikke det er tvetydigt her.

Ad pkt. 2)

* Pr. 1. januar 2008 bliver OOXML og ODF obligatoriske standarder for offentlige myndigheder. Løsninger, der indkøbes efter 1. januar 2008, skal understøtte mindst en af disse åbne standarder og kunne modtage tekstbehandlingsdokumenter i begge formater, evt. ved brug af tilføjelsesprogrammer (plug-ins).

Den del læser jeg som et krav, på lige linje med punktet om modtagelse. Konteksten for ODF/OOXML er understøttelse af "dokumentudveksling". Der er ikke specifikt tale om en-vejs udveksling (modtagelse, som det andet punkt omhandler). Jeg mener deraf godt at kunne slutte at det handler om at man skal kunne sende et af formaterne.

Ad pkt. 3) Det kommer fra ITST's tolkning af aftalen, et link du har givet tidligere.

Mvh, Søren

18. maj 2009 kl. 22:54
Lene E. siger god for Word-filer i Renoveringspulje-svar

Hvor læser du dette henne?

I de links du sendte ? :-) (selve aftalen; http://vtu.dk/nyheder/aktuelle-temaer/2007/aabne-standarder/bilag/bilag-38.html )

Så vidt jeg kan se står der i aftalen (min tolkning, ikke citater):

  1. Man skal fra 1. januar 2008 modtage ODF og OOXML.

  2. Man skal fra 1. januar kunne sende ODF eller OOXML hvis man laver nye løsninger.

  3. Nye løsninger inbefatter; nyudvikling, nyindkøb, videreudvikling, og opgradering.

  4. Det er kun ODF og OOXML der er "godkendte" åbne standarder for dokumentudveksling.

  5. Generelt må B103 ikke medføre øgede udgifter til det offentlige (det punkt er dog meget svært at tolke, der er i B103 krav som skal opfyldes, men uden at medføre merudgifter, hvordan hænger det sammen?)

Når hun skriver "...blevet tilpasset til renoveringspuljen. Det har således ikke været muligt at udvikle helt nye systemer...", læser jeg tilpasset som videreudvikling -> pkt 2+3.

Mvh, Søren

17. maj 2009 kl. 21:59
Forsvaret vil bruge 70 mio. kr. på 1.680 nye panser-laptops

Hm. Hvad skal de bruges til de PCere? Mission-kritisk software (kører man det på standard PCere?), eller "support" software (Tekstbehandling til rapporter olign) ?

~42k i snit lyder af meget hvis det ikke er mission-kritisk. Forventer ikke at levetiden er >10år for de maskiner. Der kan gå mange helt standard PCere på 42k :-)

Mvh, Søren

11. maj 2009 kl. 15:52