Martin Schlander

MitID: Første kig

Hvordan gjorde du?

Jeg havde tilfældigvis et andet ærinde i Borgerservice (Københavns Kommune) i dag , og forhørte mig i den forbindelse om muligheden for at få en MitID-kodeviser. Svaret jeg fik var i store træk:

"Når du har fået besked fra din bank, kan du komme og få en kodeviser - ikke før. Men du vil sikkert blive et lykkeligere menneske hvis du bare bruger app'en".

Der er jo blandt andet bare det problem at app'en kræver et OS fra Apple/Google-duopolet, som jeg har noget begrænset tillid til og at Android-runtime på SailfishOS ikke understøtter NFC, hvilket lader til at være påkrævet.

21. oktober 2021 kl. 23:52
Richard M. Stallman kommer til Danmark

Uden Ophavsret er der ikke brug for GPL Licenser ;-)

Uden GPL (eller lignende licenser) ville du i de fleste tilfælde sidde med en forholdsvis nytteløs binær blob og ingen kildekode. Selv uden ophavsret er der ikke meget frihed i det.

7. maj 2019 kl. 18:57
Microsoft køber Xamarin og sikrer sig brobygningsværktøj til iOS og Android

Det er lidt sjovt at se Miguel og Nat Friedmann i varm omfavnelse med en Microsoft-mand.

Miguel som var med til at grundlægge skrivebordsmiljøet GNOME fordi han dengang ikke mente at KDE og Qt var frit nok.

Der er selvfølgelig løbet meget vand under broen siden.

25. februar 2016 kl. 11:44
Blackphone2 review (2)

Jolla/SailfishOS might still have some lack of crypto support, except the fundamental GNU/Linux tools of course. And they also don't have tools to control what stuff applications can access etc., except of course you may be able to do something with SELinux or similar, but I don't think it'd be easy.

But they certainly don't have all the default apps spying on your every move by default. And they have plans for a "security" version of SailfishOS partnering with SSH Communications:https://cdn.jolla.com/wp-content/uploads/bsk-pdf-manager/49_PRESS_RELEASE_MWC_SAILFISHSECURE_FINAL.PDF

But unless people start putting their money where their mouthes are, soon we might not have Jolla/SailfishOS - or any other privacy respecting, FOSS'ish mobile OS alternative to Android or iOS. Jolla recently almost went backrupt but got saved by investors.

FirefoxOS got discontinued for phones, and if I'm not mistaken Blackberry are moving to Android in 2016. So the alternatives to the duopoly (oligopoly if you want to give MS that much credit) are running out fast.

Jolla/SailfishOS is not perfect (yet) on many levels, but it's still great, and it's our best long-term bet for a decent mobile OS imho.

11. januar 2016 kl. 20:34
Jeg har ingen anelse om ...

Man må som softwareudvikler forholde sig til hvordan brugerne i virkligheden er. Ma spilder sin tid, hvis man forsøger at lave om på dem.

Dem der har en klar interesse i at gøre brugerne mere og mere uvidende og ureflekterede, synes da at have pænt stor succes med forehavendet >:-)

Men det er nok sandt at det er svært at gøre brugerne klogere. Selvom it fylder mere og mere i folks hverdag - både på arbejde og privat, og vi lever i en post-Snowden-tid og med Volkswagen-skandaler mv., som med al ønskelig tydelig viser hvor lidt tillid man kan have til it(-leverandører), og hvorfor et vist minimum af it-forståelse er nødvendig, og kun bliver mere nødvendig fremover.

5. oktober 2015 kl. 20:15
Google Chrome blokerer Adblock

Jeg boykottede Google Chrome fra dag 1. Det virkede oplagt at der ville ske misbrug af forskellig art, når samme selskab som kontrollerer centrale tjenester på nettet også kontrollerer en udbredt browser.

Man ville måske kunne tolerere reklamerne, hvis ikke 1) de var så pokkers påtrængende og ressource-krævende (nogen burde regne på deres CO2-bidrag) og 2) fuldstændigt uhæmmet registrerede oplysninger om brugeres netaktiviteter på tværs af tonsvis af sites. Hvis de kunne opføre sig bare en smule anstændigt, kunne man måske godt argumentere for at det er forkert at blokere dem, men de giver os ikke meget valg.

8. september 2015 kl. 17:06
Endnu en puslespils-smartphone på vej

Selvom denne Android-kørende Puzzlephone ikke har noget med Jolla at gøre, kunne det jo godt være at nogle var interesserede i Jolla Tablet, som der vist ikke har været tilstrækkelig omtale af her.

Hvis nogle skulle være interesserede i tablet'en, så er der stadig 8 dage til at sikre sig en rabat på ca. 50 USD, samt at man bliver blandt de første til at få en:

https://www.indiegogo.com/projects/jolla-tablet-world-s-first-crowdsourced-tablet

Finansieringen er forlængst på plads - det tog ca. 6 timer.

2. december 2014 kl. 20:35
Finske Jolla: “Vi overhaler Windows Phone”

Det er kedeligt, at det mobile marked virker så fastlåst

Mobilmarkedet er dog trods alt vand sammenlignet med hvor fastlåst markedet for desktop-operativsystemer eller kontorpakker f.eks. er.

En del af fastlåstheden ophæves (potentielt) af at Jolla og Blackberry kommer med et Android Runtime så man kan køre langt de fleste Android-apps helt uden problemer.

Man kan i øvrigt også købe Jolla på Amazon, hvis man føler sig mere tryg ved det:http://www.amazon.co.uk/Jolla-Sim-Free-Smartphone-16GB/dp/B00HJA7A3Y

28. august 2014 kl. 17:27
Finske Jolla: “Vi overhaler Windows Phone”

De har også en aftale på plads med en stor (web?)forhandler i Indien. Lanceringen skulle være meget nært forestående.

http://www.jollatides.com/2014/07/18/press-release-jolla-officially-sails-in-india/

Og det er i øvrigt ikke meningen at SailfishOS skal være forbeholdt Jollas egne enheder. Det tilbydes også til andre producenter. Men Rom blev ikke bygget på een dag (selvom Stephen Elop nok kunne rive hele Romerriget ned på omkring et døgn).

27. august 2014 kl. 17:37
Hvad ved Google om mig... En hel del! (del 2/2)

Det er jo slående at NSA bliver hugget ned for at spionere når alle frivilligt sender endnu mere information til Google.</p>
<p>Men det kan jo være at det der sidder en enkel eller to som får dårlig smag i munden når de vælger Google værktøjer til at spionere på deres besøgende (Som her på Version2 blandt andet).

Et andet spørgsmål er om statistikker/data fra Google Analytics overhovedet er særligt pålidelige, især på sites som dette, hvor en ikke ubetydelig andel af brugerne må formodes at blokere for Google Analytics.

At give data til Google (eller andre amerikanske it-konglommerater) er efter alt at dømme stort set ensbetydende med at give dem til NSA, hvis ikke NSA har uindskrænket direkte adgang allerede, så kan de få adgang ligeså hurtigt som man kan stemple med et gummistempel.

18. august 2014 kl. 17:17
Hvad ved Google om mig... En hel del! (del 2/2)

Jeg er heller ikke så begejstret for at så store mængder personlige data samles i et eller få centrale registre. Som Eben Moglen så nydeligt udtrykte det: "'De selskaber' ved mere om dig end din egen mor".

Blandt andet derfor har jeg en Jolla-telefon, og bruger offline navigation-apps, som OsmAnd~.

Til websøgning bruger jeg DuckDuckGo eller Startpage.com.

I mine webbrowsers har jeg installeret Ghostery, som blokerer for diverse Google "services", og "knapper" fra sociale netværk og andet snavs, som kun tjener to formål, 1) at spionere og 2) at gøre internettet langsomt og strømforbrugende.

Og Googles DNS-servere anser jeg for omtrent den ultimative spiontjeneste.

Jeg bruger ganske vist Facebook i begrænset omfang, men det betyder ikke at Facebook skal kende til samtlige websider jeg nogensinde besøger og GMail har jeg heller ikke fået udfaset endnu.

17. august 2014 kl. 21:44
Sådan vælger du den bedste smartphone
  1. Du går til https://jolla.com/

  2. Du klikker på "Shop" oppe i højre hjørne...

Beklager, men jeg har ferie ;-)

14. august 2014 kl. 10:27
Kunderne flygter fra TDC

Jeg har personligt opgivet at slippe for TDC. Uanset hvilken IKT-leverandør jeg entrerer med, så bliver de i løbet af kort tid opkøbt af TDC.

7. august 2014 kl. 12:10
Medie: Microsoft har tabt 9,5 mia. kroner på Surface-tablets

Er det ikke deres normale forretningsmodel? De taber vel også stadig penge på hver eneste Xbox, og de betalte jo Nokia for at bruge MS Windows Phone i sin tid, hvilket må siges at være lidt utraditionelt købmandsskab.

Men sådan kan man jo gøre, når man skovler penge hjem på cashcows som softwarepatent-"royalties" fra Android-producenter m.fl. og monopolprodukter som Microsoft Office.

6. august 2014 kl. 13:14
Apple og Samsung sælger fortsat flest smartphones, men ...

De må hellere forberede sig på at udviklingen fortsætter, nu hvor Jolla også er begyndt at indtage det asiatiske marked ;-)

2. august 2014 kl. 12:54
To slags nørder: Det skal jeg se på Copenhell 2014

Dave? Usympatisk? ... Måske i 1982 ;-)

19. maj 2014 kl. 20:10
Disse Linux/BSD distributioner anvendes lige nu

Jeg anvendte og betalte for SuSE i mange år, da det var en habil KDE distribution. Men så kom Novell og miguel de icaza og det var så det :/

Både Novell og Miguel er dog ude af forehavendet nu. og SUSE har igen hovedkvarter i Tyskland (selvom det er ejet af amerikanske Attachmate).

OpenSUSE er ren desktop.

openSUSE er basis/upstream for SLES. Og har de samme serverværktøjer (f.eks. ncurses YaST) som SLES (måske bortset fra enkelte cluster- og supercomputer-værktøjer), og de samme pakke-maintainere. Dvd-installeren (4 gig) tilbyder at lave en minimal tekstbaseret installation osv.

openSUSE er altså også velegnet til serverbrug. Det eneste problem er levetiden på "kun" 18 måneder (længere end Fedora og Ubuntu non-lts), men det råder Evergreen delvist bod på.

SLES 12 forventes i øvrigt at udkomme i løbet af af sommeren ;-)

20. marts 2014 kl. 17:20
Mozilla og Dell i konflikt om betaling for Firefox-installationer

Dell kunne installere GNU IceCat til forbrugerne i stedet, som er samme (frie) software, uden Mozillas ret restriktive varemærke-politik.

Ved dog ikke om der findes builds af den til Microsoft Windows, men det kunne vel løses ;-)

6. marts 2014 kl. 19:13
Endelig god hardware information på Linux

På openSUSE har jeg brugt 'hwinfo' i de sidste næsten 10 år, et centralt værktøj til alle typer hardware, f.eks. 'hwinfo --short --wlan'.

Er der ikke også noget der hedder 'lshw' som er populært blandt Debian-/Ubuntu-brugere?

Jeg synes sådan set at den nemme tilgængelighed af information om hardwaren er en af GNU/Linux' mange styrker.

12. januar 2014 kl. 16:02
Ny statistik: Windows 8 er større end iOS

Det er ikke mange dage siden jeg læste denne artikel her på version2, som giver et noget andet billede:http://www.version2.dk/artikel/windows-8-stormer-frem-xp-nu-kun-45-gange-stoerre-53692

"Net Applications uses data captured from 160 million unique visitors each month by monitoring some 40,000 websites for its clients. StatCounter is another popular service for watching market share moves; the company looks at 15 billion page views"

Hos Net Applications er Microsoft Windows XP f.eks. meget større end Microsoft Windows 8, hos StatCounter er Microsoft Windows 8 lidt større end XP.

Hvilket vel så skulle betyde at MS Windows 8-brugerne surfer meget mere end XP-brugerne - kunne selvfølgelig også være fordi MS Windows 8 bruges af hjemmebrugere, mens XP måske efterhånden primært bruges på arbejdspladser, hvor der nok er nogen der ikke surfer så meget.

10. september 2013 kl. 17:17