Jimmy Christiansen

Kommune forventer nyt Chromebook-forbud: Forbereder exit-strategi

#35:

Jeg synes debatten fokuserer meget på hardware og OS, hvilket for mig at se må være det mindste problem at udskifte.

Jeg tænker det er Googles Workspace for Education (WfE), der er det centrale her. Jeg er ikke sikker på hvad WfE faktisk indeholder, og hvilke features skolerne faktisk bruger, men det er ikke sikkert at man lige kan finde et andet produkt man umiddelbart kan skifte til. Hvis læreres efteruddannelse og deres undervisnings-planer of -materialer er bygget op om WfE, kan det kræve en stor indsats at skifte til noget andet, forudsat at dette "andet" faktisk eksisterer.

Det er rigtigt at nogle kommentarer har fokuseret på hardware og OS. Men der har skam været masser af fokus på og henvisninger til funktionelle alternativer til Google Workspace - løsningerne er derude.

#38:

Lokalpolitikerne skal ikke være eksperter, og da problemstillingen er ens for alle kommuner og statens institutioner, så burde det være folketinget, der leverede løsningsforslagene.

Langt hen ad vejen enig, men nej ikke folketinget som sådan - som jeg skrev i #30:

Det burde have været undervisningsministeriet der som ansvarligt fagministerie på undervisningsområdet. I samarbejde med "Udviklings- og Forenklingsstyrelsen", på en måde så undervisnings- og IT- faglighed var i spil. Havde fundet gode og lovlige løsninger som skolerne, fra folkeskolen etc. til universiteterne, kunne bruge.

At det ikke er gået sådan er blandt andet et spørgsmål om kassetænkning mellem stat og kommune som forhindrer optimal opgaveløsning.

11. august kl. 22:07
Danmarks omfattende digitalisering opdeler landet i A- og B-hold: Op til en fjerdel er digitalt udsatte

"Mere brugervenlige systemer"....Stopper man så for yderligere digitaliseringen, indtil det er opnået? Nej, med garanti ikke.

Det ville sådan set være ok at fortsætte digitaliseringen, bare ikke tvangsdigitaliseringen: lav nogle systemer der er så brugervenlige at endnu flere nemt og sikkert kan bruge dem uden at sælge sig selv til big tech tec .

Samt sørg for at der er gode analoge alternativer, i stedet for at regne "fuglene på taget" med sådan som man gør nu: Et af de grelle eksemper på det er tinglysningen, hvor man fyrede medarbejdere inden det digitale system rent faktisk virkede.

11. august kl. 14:17
Kommune forventer nyt Chromebook-forbud: Forbereder exit-strategi
Er jeg den eneste der finder det bemærkelsesværdigt at datatilsyn (såvel som 98% af debattørerne på denne side) helt automatisk og uden yderligere bemærkninger bare helt afskriver et enormt globalt firmas troværdighed?

Hvad der står i kontrakten er en ting. Den amerikanske lovgivning som Google er underlagt en anden.

**Og i henhold til amerikansk lovgivning, så er det der står i kontrakten praktisk talt værdiløst. **> Det er problemet som der fleste ikke kan forstå.

Lige netop. Det er ikke kun i forhold til Google - det er alle amerikanske leverandører der er udfordret af det.

På MitID har vi for eksempel et tilsvarende problem, jeg fandt en fejl/mangel i privatlivspolitikken da jeg fik MitID ( som man jo skal læse inden man accepterer, såfremt man accepterer ). Her er det foreløbige svar:

Re: SV: Fejl/mangler i opdateret privatlivspolitik ( v. 1.3 ) ... Akamai Danmarks juridiske navn er, som du selv fandt frem til, Akamai Technologies Danmark ApS.

Årsagen til, at firmaet ikke er nævnt i afsnit 6, er, at Digitaliseringsstyrelsen ikke overfører data til Akamai i et tredjeland. Vi videregiver nærmere anført data til Akamai Danmark, hvorfor dette er nævnt i afsnit 5. ...

Hvilket leder til at jeg har rykket for et egentligt svar på hovedproblemet i i det anliggende, som langt hen af vejen er det samme her mht. sagen om Google Workspace - selv hvis der ikke bliver overført data til USA:

Tak for svaret, men det svarer ikke på essensen i mine spørgsmål:

  1. Godt at jeg gættede rigtigt, men har i fået rettet firma navnet i politikken så det er korrekt nu?
  2. Der blev ikke svaret på hvad det er for en service det er de leverer.
  3. Godt at det ikke bliver overført til Akamai i et tredieland. Men som jeg også oprindeligt spurgte om, formuleret lidt anderledes: hvordan har i sikret at oplysningerne ikke kan tilgås af den amerikanske del af firmaet - kun det meget lille danske datterselskab? For apropos FISA er det ikke nok at det ikke er meningen at data skal overføres til USA. Er det et amerikansk selskab, skal det være teknisk umuligt for den del af selskabet at tilgå data i det hele taget - i hvert tilfælde i ukrypteret form som de ikke har krypteringsnøglen til.
11. august kl. 14:03
Kommune forventer nyt Chromebook-forbud: Forbereder exit-strategi

Hvor har Digitaliseringsstyrelsen gemt sig i hele dette forløb? Det er vel deres ansvar, at den højt besungne digitalisering bliver gennemført på forsvarlig vis - både økonomisk og datasikkerhedsmæssigt? Eller hvad laver de ellers?

Eller det skulle måske fra starten retteligt have heddet "Digitaliseringsforstyrrelsen"?

Det er det med misvisende navne: Digitaliseringsstyrelsen er tilsynsmyndigheden, ikke den der laver løsningerne - man kan ikke auditere sig selv om jeg så må sige.

Det er formentligt derimod såvel "Udviklings- og Forenklingsstyrelsen" samt undervisningsministeriet der burde have været på banen for længe siden.

Udviklings- og Forenklingsstyrelsenhttps://www.ufst.dk/om-styrelsen/Vores opgaver Vi vedligeholder, udvikler og forenkler it-løsninger og systemer.

Det burde have været undervisningsministeriet der som ansvarligt fagministerie på undervisningsområdet. I samarbejde med "Udviklings- og Forenklingsstyrelsen", på en måde så undervisnings- og IT- faglighed var i spil. Havde fundet gode og lovlige løsninger som skolerne, fra folkeskolen etc. til universiteterne, kunne bruge.

At det ikke er gået sådan er blandt andet et spørgsmål om kassetænkning mellem stat og kommune som forhindrer optimal opgaveløsning.

11. august kl. 13:48
Kovending i Helsingør: Elever starter skoleåret uden Chromebooks - lærerne fortsætter

Det burde man ikke kunne få lovlivgjort bare ved at skrive sig ud af (lirum larum).

Helt bestemt.

Og det er primært ikke et operativsystem problem. Det er at finde et lovligt alternativ til google workspace der kan bruges.

Præcis.

Det tror jeg er svært - meget svært. (krombogen er også ulovlig, men der er der nok aternativer)

Nej det er ikke svært, det er rent faktisk nemt at finde - det er et spørgsmål om vilje, de findes. ( Hardwaren er ikke ulovlig, kan sagtens bruges - skal bare have andet software på )

Så det er lidt af en gordisk knude man har fået bundet - med bind for øjnene

Knude ja, gordisk nej, med bind for øjnene helt bestemt.

10. august kl. 10:35
Kommuner går sammen om at løse Chromebook-problemerne

...og så er der lige Schrems-udfordringen: intet selskab som køres direkte fra USA er sikker for USAs FISA-lovgivning, men det er vist uden for scope i denne sag.

Nej det er netop ikke udenfor scope i denne sag - det er et af de centrale aspekter.

9. august kl. 14:39
Helsingør trodser Chromebook-forbud: Har sendt tusindevis af siders forklaring til Datatilsynet

Google Workspace for Education som er det produkt du skal erstatte. Længe siden jeg har rodet med OpenOffice men køre det men live samarbejde og redigering? for det er faktisk en ganske brugt mulighed i dag.

Ja kan godt høre det er længe siden, da OpenOffice lukkede for godt 10 år siden. Den primære arvtager for det projekt er LibreOffice.

Men apropos dit spørgsmål, så er det ikke lige OpenOffice der vil være alternativet - men der er masser af dem derude, her nogle få:

https://opensource.com/business/15/7/five-open-source-alternatives-google-docshttps://medevel.com/10-open-source-self-hosted-collaborative-document-editors/

8. august kl. 12:04
KL holder hemmeligt Chromebook-krisemøde for kommunerne

Hmm blandt andet står der i artiklen:

”Der skal ikke herske tvivl om, at kommunerne tager alle sager om udfordringer med sikkerhed for persondata meget alvorligt og derfor også denne. Men der er brug for, at der snarest kommer en løsning ift. om og hvordan, der må overføres data til særligt USA. Konkret drejer det sig særligt om mulighederne for at anvende de såkaldte cloudløsninger, når disse supportes og driftes i USA”.

Man skulle tro der var ingen af dem der har læst cloudvejledningen der kom i foråret - det de efterspørger kom for flere måneder siden.

5. august kl. 20:40
Helsingør trodser Chromebook-forbud: Har sendt tusindevis af siders forklaring til Datatilsynet
...ellers ligger alt i aula...

På et tidspunkt blev det skrevet at Aula ligger i AWS... så same shit, different name.

Og? Hvis det software er lavet ordentligt, så er det vel bare om at flytte det til enten en dansk/europæisk cloud udbyder. Eller få undervisningsministeriet til at etablere en lukket cloud til alle skolerne på egne servere.

Altså såfremt der er de samme udfordringer i AWS.

5. august kl. 13:37
Helsingør trodser Chromebook-forbud: Har sendt tusindevis af siders forklaring til Datatilsynet
Ja - men det kan jo så ikke lade sig gøre lovligt. Så må man efter min mening gøre det næstbedste - og langt mere perivatlivssikre.

Udfordringen er jo at hvis du vil helt af med Google, så er du enten nød til at forsøge dig med at installere Linux på alle kommunernes Chromebooks, hvilket ikke skulle være så let,

En hurtig søgning viser nu en nem guide til at gøre det på i hvert tilfælde én Chromebook model: https://www.throneofgeeks.com/forums/topic/209-the-easy-way-to-install-ubuntu-and-replace-chrome-os-on-your-chromebook/

En anden udfordring hvis man vil afskaffe dem er prisen for maskinerne. Kender ikke hvilke Chromebooks som kommunerne benytter, men en hurtigt søgning hvis man kan finde Chromebooks ned til 1500kr. En alm. laptop vil koste væsentlig mere og hvis den skal være meget holdbar så snakker vi rigtig rigtig meget mere.

Hvor får du dine priser fra?

Jeg fandt hurtigt chromebooks ned til ~1200 kr og flere almindelige bærbare fra 1300kr på pricerunner ( som har overtaget edbpriser ):https://www.pricerunner.dk/cl/27/Baerbar?attr_57921602=60384117,60369231&sort=price_asc#price_min=1000&price_max=2000Husk det er konsum priser, en kommune der køber flere hundrede eller et par tusinde eller mere, vil kunne få bedre priser - eller bedre specs.

Skulle det være en bærbar der er designet til Linux fra starten, så er der eksempelvis PineBook til 99USD + told mm og PineBook Pro til 219 USD + told mm.https://pine64.com/product-category/laptops/

5. august kl. 13:24
Helsingør trodser Chromebook-forbud: Har sendt tusindevis af siders forklaring til Datatilsynet

Tror stadig vi har til gode at se eksempler på undervisningssystemer, der hverken udnytter børnene kommercielt eller har sikkerhedsmæssige svagheder, der udsætter poderne for unødvendige trusler.

Så er det bare om at følge op på de rige erfaringer der er med Open Source undervisningssystemer ( Kerala har være i gang i over 20 år ) og bygge ovenpå dem så det bliver endnu bedre. #PublicMoneyPublicCode

5. august kl. 08:06
Helsingør trodser Chromebook-forbud: Har sendt tusindevis af siders forklaring til Datatilsynet

Google i Holland skal ikke som her kun holde sig fra at bruge elevdata til markedsføring og annoncering - de må fremover heller ikke bruges til profilering eller big data analytics (vel bl.a. progressionsmåling og 'learning analytics') Det er jo udmærket, men overholder Microsoft det i fx Minecraft?https://education.minecraft.net/da-dk

Godt spørgsmål.

Men hvis de ikke gør, så er det bare om at skifte til en anden klon af spillet.https://medevel.com/minecraft-alternatives/

5. august kl. 08:02
Helsingørs borgmester angriber Datatilsynet: »Det er ikke i orden!«

Ellers danner nogle af kommunerne et projekt under OS2 (https://os2.eu) hvor de sammen med en eller flere leverandører bygger en PoC på opensource komponenter.

Præcis, det burde ikke være svært i og med at der allerede findes PoC derude til skolebrug.https://www.opensourcefeed.org/1-it-at-school-linux-18.04/https://en.wikipedia.org/wiki/KITE_Kerala#IT@School_GNU/LinuxDet er bare om at tilpasse det til danske forhold.

Det er bare om at gå i gang og huske at gøre det efter Public Money, Public Code principperne.https://download.fsfe.org/campaigns/pmpc/PMPC-Modernising-with-Free-Software.pdf

5. august kl. 03:07
Fra vred far til kommuner i krise: Få overblikket i Helsingørsagen

Drifter? har du tjekket et skole budget? IT drift er at købe maskiner og oprette brugere det er ALT.... der er ingen der bliver betalt for andet. De systemer skolerne bruger er kommunale/stats systemer ellers køber de adgang til i produkter forlagene laver. Der er ikke noget med at opdatere eller andet hverken fra en person der får timer til det eller fra andre steder. Hvorfor? nemt.. der er ikke penge til det.

Det er sådan set ganske enkelt: hvis du ikke har nogle til at drifte IT, så skal du slukke for det.

Hvordan skulle man ellers kunne holde øje med ting som opdateringer og konsekvensvurderinger i forhold til GDPR etc.

Apropops denne sag så er det i denne forbindelse hip som hap om det er skolen eller kommunen - omend det ser ud til at det er kommunen der er tovholder i hvert tilfælde i Helsingør for alle kommunens skoler. Hvilket giver mening, så længe vi ikke har et undervisningsministerium der kan løfte opgaven som de burde.

3. august kl. 20:56
Fra vred far til kommuner i krise: Få overblikket i Helsingørsagen

FOSS er et tvivlsomt gode: godt for de kvikke - skidt for resten. Klar idé på IT-universiteter. Ligesom med bøger er dansk et for lille sprogområde: det tager lang tid at udvikle e-læring.

Det kan skam bruges mange andre steder end på universiteter. Ja det tager tid at udvikle, så det er godt at nogle gik i gang for omkring 20 år siden. Så nu er det kun er de få ting der skal laves for at tilpasse til danske forhold. Mest visuel gennemgang denne artikel: https://www.opensourcefeed.org/1-it-at-school-linux-18.04/Et bredere overblik: https://en.wikipedia.org/wiki/KITE_Kerala

3. august kl. 20:48
Helsingør trodser Chromebook-forbud: Har sendt tusindevis af siders forklaring til Datatilsynet

Det giftige spørgsmål er vel Hvordan adskiller googles løsning sig fra konkurrenternes (apple, microsoft og ?).

Jeg mener bare, at hvis de andre løsninger ikke er grundlæggende forskellige fra googles, så er det vel bare at vente på at Nikolaj klager over purkens microsoft-tilknyttede konto - eller Lise over datterens tilknyttede iCloudkonto, så har vi balladen igen allerede om et par år, når datatilsynet er færdige med at tilse.

Nogle af dem er forskellige ved at man modsat Google, Microsoft og Apple ikke skal have en konto hos dem for at bruge dem.

Bruger man eks. Libreoffice, så kræver det ingen konto for hverken at hente, installere eller bruge softwaren.

Så det er bare om at komme over på eks. IT@School GNU/Linux eksempelvis.https://www.opensourcefeed.org/1-it-at-school-linux-18.04/

3. august kl. 20:26
Helsingør fortsætter med Chromebooks trods Datatilsynets forbud

Utroligt at de ikke tager det alvorligt og agerer derefter i Helsingør.

Det er også utroligt som de kommer med dårlige undskyldninger:

»Lærerne har ikke en computer, de har en Chromebook. Hvis de ikke kan bruge den, kan de ikke skrive beskeder til forældrene i Aula og ikke blive indkaldt til møder, eller tilgå mebook eller deres årsplaner. Vi er låst på hænder og fødder,«

Det har de vidst længe efterhånden - man kunne sagtens have nået at installere et andet operativsystem på lærerenes chromebooks inden skolestart, for det er ikke hardwaren den er gal med

Og jo en chromebook er en computer, en bærbar computer - hvad skulle den ellers være? Hvis ikke en chromebook var en computer, hvorfor så bruge den?Skræmmende læsning fra folk der står for at undervise næste generation!

Fortsætter det på denne måde, ender det med at politiet skal ud og beslaglægge alle de chromebooks for at stoppe misæren.

2. august kl. 22:59
Fra vred far til kommuner i krise: Få overblikket i Helsingørsagen

Skolernes IT afdeling? hvilken afdeling? vi taler om folkeskolen IKKE gymnasier osv. En folkeskole har INGEN IT afdeling det har allerhøjest en person der får timer til at vedligeholde IT.. Så Igen HVEM skal holde maskinerne kørende så de virker hver gang...

Skolerne har et eller andet setup med nogle der drifter deres IT. Om de gør det selv eller det er outsourcet eller samlet centralt pr kommune er sådan set hip som hap.

De samme som holder maskinerne kørende nu, udfordringen bliver ikke større af at skifte.

1. august kl. 07:47
Fra vred far til kommuner i krise: Få overblikket i Helsingørsagen

Igen er problemet hvem skal vedligeholde disse maskiner? Det er netop kernen i Chromebooks at eleverne kan tage dem fem og de virker... hver gang.. ingen skal tænke på at opdatere eller vedligeholde de enkelte maskiner. Lærene skal undervise IKKE lege IT folk.

Det skal dem der vedligeholder dem som det er i dag, hvilket vel sagtens er skolernes IT afdeling. Hvor opdateringerne kommer fra bør ikke gøre nogen større forskel.

Omend det egentligt burde være undervisningsministeriets IT afdeling der vedligeholder dem. Så der var det samme IT miljø på alle skoler.

Hvad får dig til at tro at maskinerne skule køre mere ustabilt med en linuxdistribution frem for en anden ( ChrommeOS vs enhver anden)?

31. juli kl. 12:00
Fra vred far til kommuner i krise: Få overblikket i Helsingørsagen

Hvis man har tænkt sig at udvikle nye beskyttede skole-IT-medier, hvem ender så med at skulle udvikle dem ? Mon ikke det ender med at blive de sædvanlige gammelkendte, som vi nu bare sætter til at smede lænke til egen fod.

For hvor findes der ellers firmaer med kapacitet til den slags - og hvor mange års forsinkelser og prisfordoblinger skal der til, før en tæt fejlinficeret beta-version rammer skolebørnene ? Er jeg for pessimistisk ? Næppe !

Vi kunne jo bygge på de etablerede løsninger der er derude, eksempelvis KITE: https://en.wikipedia.org/wiki/KITE_Kerala#IT@School_GNU/Linux

Hele systemet vil ikke være noget der skulle udvikles, først og fremmest er der nok en del oversættelse der skal gøres. I og med at det er Open Source er det i teorien bare om at sætte nogle oversættere i gang.

Der vil naturligvis være nogle ting der skal tilføjes. Men udbyd det i små udbud lige som england gør så det ikke skal i eu udbud og der vil være masser af mindre firmaer der vil kunne byde ind.

Ved at få det lavet som Open Source bliver det ikke lænke til egen fod. For vi vil kunne skifte udbyder og "forke" på elementer vi ikke kan lide og lave vores egen "branch".

29. juli kl. 20:34