Jørn Schou-Rode

Hent dine brugeres geografiske lokation med JavaScript

Jeg går ud fra at du er på en mobiltelefon?

Chrome til OSX – og formentlig også andre desktopbrowsere – implementerer location API'et, og udregner din position ved at se på listen af tilgængelige wifi access points. De tager så ID'erne herfra og matcher dem mod en database over senest kendte position på disse, og kan så pejle sig ind til din position.

Det fungerer uhyggelig godt mange steder, men kræver som tidligere nævnt brugerens samtykke. Til tjenester hvor brugeren ser en værdi i at oplyse sin position til et website, er dette setup IP-opslag overlegent. Er det ikke åbenlyst for brugeren hvorfor tjenesten har behov for en position, er det nok mere hensigtsmæssigt at holde sig til et IP-opslag bag gardinerne.

2. maj 2011 kl. 08:59
Hent dine brugeres geografiske lokation med JavaScript

Jeg bruger en gratis IP-database fra firmaet MaxMind til et par forskellige webprojekter, og det er mit indtryk at den rammer rimelig præcis.

http://www.maxmind.com/app/locate_my_ip

Når jeg tester denne fra min egen IP er svaret Copenhagen (55.6667/12.5833), hvilket er uendelig meget mere præcist end Istanbul (28.965410/41.018688) som eksemplet her på siden giver mig. Jeg er formentlig bare "uheldig", og det vil ikke overraske mig, om MaxMind har tilsvarende huller.

2. maj 2011 kl. 08:49
Hent dine brugeres geografiske lokation med JavaScript

Din lokation er cirka: Demirtaş, Istanbul, Turkey Longitude: 28.965410 Latitude: 41.018688

1. maj 2011 kl. 18:07
Askeskyen væk: Flyene er oppe - hjemmesiden er nede

@Lars Tørnes Hansen, 21. april 2010 17:29

Beklager at jeg ikke var specifik nok i mit spørgsmål. Jeg er helt med på årsagen til problemet (defekt/forkert markup ift. valg af content-type).

Min erfaring siger mig dog at Internet Explorer er temmelig tilgivende på denne front - måske fordi den parser som HTML uanset content-type, eller fordi serveren vælger at servere text/html til denne i stedet. Firefox afviser derimod blank at rendere defekte dokumenter med application/xhtml+xml.

Mit spørgsmål går således på, om der findes en indstilling i Firefox der siger "hvis du ikke kan parse det her som XML, så prøv som HTML tag soup i stedet for brok". Jeg er klar over at dette nok ikke er det mest oplagte forum til Firefox support, men nu kom spørgsmålet naturligt i forlængelse af et "dark site" som viste sig at være gult :)

21. april 2010 kl. 17:46
Askeskyen væk: Flyene er oppe - hjemmesiden er nede

Hos mig (Firefox 3.6, Arch Linux) ser CPH.dk bestemt ikke "mørk" ud, men snarere lys gul/orange. Indhold er der til gengæld ikke meget af:

[code=text]XML Parsing Error: not well-formed Location: ht tp://ww w.cph.dk/CPH/Darksite/Darksite.htm Line Number 5, Column 85:[/code] Er det nogen herinde der ved om man kan tvinge Firefox til at fortolke siden som text/html når serveren påstår application/xhtml+xml? Det er ikke første gang jeg oplever dette problem, og det jo ikke altid man har Internet Explorer i baghånden :(

21. april 2010 kl. 16:14
Download Internet Explorer 9 preview: Test Microsofts kærlighed til HTML5

Den officielle IE9 side [1] linker faktisk til ACID3 testen (samt SunSpider og en CSS3 selector test) og skriver meget tydeligt at den aktuelle preview-version opnår 55%. Jeg tager dette som et tegn på - og krydser fingre for - at Microsoft faktisk sigter mod kompabilitet i IE9.

[1] http://ie.microsoft.com/testdrive/

17. marts 2010 kl. 11:38
Studerende ræser gennem tælleapparatet på ITU

Carsten Thrane:

På IT uddannelserne bør ny teknologi være til rådighed, og der bør være caseundervisning i hotte teknologier fx:</p>
<ul><li>Navision</li>
<li>SAP</li>
<li>Sharepoint</li>
<li>Drupal

Universiteterne bør helt sikkert inddrage "hotte teknologier" i deres undervisning, men ingen af de fire nævnte applikationer kvalificerer sig til det felt. Funktionsbaserede programmeringssprog, distribuerede databaser og kunstig intelligens er væsentligt bedre eksempler på hotte teknologier som en teknikinteresseret it-kandidat bør vide noget om.

Specialviden om forretningsapplikationer kan altid tilegnes senere, ved at læse manualen eller tage til gratis kursus inkl. frokost hos leverandøren. Med de eksempler du nævner, bliver den største udfordring for en nyudklækket kandidat nok, at få skruet ambitionerne ned. Kun en brøkdel af det man kan gøre i SML, Smalltalk og Lisp kan lade sig gøre når man arbejder med erhvervslivets "hotte teknologier" ;)

21. december 2009 kl. 16:46
Studerende ræser gennem tælleapparatet på ITU

Jens Trinskjær:

Eller skal alle "rigtige" IT-studerende nødvendigvis kunne skrive deres egne printerdrivere?

Selvfølgelig ikke. ITU har af samme årsag fire kandidatuddannelser:

 • Medieteknologi og spil
 • Business og it (E-business)
 • Digital design og kommunikation
 • Softwareudvikling og -teknologi

De fag som Lasse nævnte i sin oprindelige kommentar synes hver at være henvendt til én eller flere af de tre førstnævnte. De kurser jeg senere nævnte - dem som lugter af datalogi - henvender sig til studerende på sidstnævnte.

18. december 2009 kl. 10:01
Studerende ræser gennem tælleapparatet på ITU

@Lasse: Er der nogen der har påstået at ITU uddanner dataloger? Når du synes at have mest fokus på dette hjørne af it, kan det samtidig undre at vælger at fremhæve de humanistiske kurser, frem for fx:

 • Algorithms and Data Structures
 • Advanced Algorithms
 • Database Systems
 • Database Tuning
 • Efficient AI Programming
 • Performance and Test
 • Model Driven Development
 • Operativsystemer og C
 • Advanced AI in Games

Alle disse kan findes via det link til itu.dk du selv har oplyst. Der er også en masse kurser der omhandler it i sundhedssektoren og spiludvikling, men den slags lærer man vel også på basisdelen af pædagogstudiet?

17. december 2009 kl. 23:33
ITU-rektor afviser fusion: Ikke i min vildeste fantasi

Carsten Thrane:

På DIKA lærer man at programmere Standard ML som ingen benytter, på ITU er det C#.

Det kommer nok an på hvilke kurser man følger. Til de kurser jeg har haft på ITU, har jeg afleveret øvelsesopgaver i SML, Ruby, Smalltalk, C, Java, C#, Python :-)

Derudover er jeg enig med Mark Lorenzen i at "gemen programmering" ikke er så væsentligt. Derfor er jeg også glad for at undervisningen, på de ITU-kurser jeg har fulgt, har fokuseret mere på teori om fx algoritmik, datastrukturer, sprog- og compilerdesign, statisk analyse.

Nu har jeg kun haft et enkelt fag på DIKU, så mit sammenligningsgrundlag er ganske småt. Den største forskel jeg oplever er, at man på DIKU foretrækker at bruge matematik som formidlingssprog, mens man på ITU i højere grad også bruger dansk, engelsk, pseudokode, tegninger. Den teoretiske tyngde (i de kurser jeg har fulgt) synes at være sammenlignelig mellem ITU og DIKU, og inddragelsen af "state of the art"-forskning i undervisning ligeså.

17. december 2009 kl. 19:01
ITU-rektor afviser fusion: Ikke i min vildeste fantasi

Alle de små læreanstalter [reelt /colleges/] skulle pludselig kaldes universiteter, selv om de jo netop ikke var 'altomfattende' i deres fagudbud

Deraf navnet IT-Universitetet, med understregning af de første to bogstaver. Min vurdering er at ITU, i forskning og undervisning, favner ganske bredt indenfor emnet "informationsteknologi".

Når jeg går ind på ITUs hjemmeside synes det i øvrigt som om ITU mere er en slags erhvervsskole end en højere læreanstalt.

Er det indholdet eller den grafiske stil på itu.dk der får dig til at synes det? Jeg kunne være enig i det sidste, men indholdsmæssigt ser det i mine øjne ret akademisk ud. I topmenuen på itu.dk er der fx et link med teksten "Forskning". Indholdet her ligner ganske meget det man finder under samme titel på fx ku.dk.

17. december 2009 kl. 14:03
Lav din egen algoritme til at huske svære kodeord

Jeg kunne godt tænke mig at der var flere sites der viste de indtastede tegn - bare ½-1 sekund inden der vises *. Så ville jeg helt sikkert være mere tilbøjelig til at lægge et par specialtegn ind i koderne.

Interessant pointe, men det er vel ikke en beslutning som udvikleren af et website bør involveres i. Hun skal bare fortælle browseren at her er et passwordfelt, og så er det ellers op til browseren om/hvordan den vil maske indholdet i dette.

Hvis det ikke allerede findes, burde det være en temmelig smal sag at implementere den feature du ønsker dig, fx som en extension til Firefox.

1. december 2009 kl. 13:52
Kortlinktjeneste kvalt i egen succes

Men derudover, så besøger jeg alle sider jeg ikke kender med JS slået fra - frames og iframes er altid slået fra. Er jeg særligt mistænksom, bruger jeg en "prober" (er ikke sikker på betegnelsen), jeg henter HTMLen ind via en service, så jeg kan se den igennem inden.

Jeg har svært ved at gennemskue om du mener dette seriøst eller om du er sarkastisk. Håber på det sidste :-)

10. august 2009 kl. 23:16
Hackere omdirigerede 2,2 mio. links hos link-forkorter

@Jesper: afkoder den også links der går via hugeurl.com? :-)

http://www.hugeurl.com/?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

17. juni 2009 kl. 20:54
Akronymet Bing: But it's not Google

Nogen der kender en metode til "Søg nu bare på hvad jeg skrev, for &($£)(&¤#%()"?

Citationstegn omkring det enkelte søgeord synes at have den effekt du efterspørger. Eksempel:

http://www.google.com/search?hl=en&q=googleshttp://www.google.com/search?hl=en&q=%22googles%22

Hvis der er få eller ingen resultater der matcher alle dine søgeord, kan Google finde på at vise resultater der indeholder en delmængde af ordene. I dette tilfælde synes citationstegn om ordene enkeltvis, at have den effekt at ordene SKAL være med i resultaterne.

30. maj 2009 kl. 12:40
Bug/issue tracking

Min personlige favorit er uden tvivl Trac. Det er super simpelt at gå til og kommer med nogle udmærkede defaults. Integration med SVN er out-of-the box, mens andre VCS'er nemt kan kobles på vha. plugins.

Den officielle hjemmeside for projektet er en Trac installation for projektet selv. Klik lidt rundt på wiki, timeline, issues, etc. (øverst til højre):

http://trac.edgewall.org/

Hvis det skal være hosted, har jeg gode erfaringer med Hosted Projects (Tyskland). Her følger links til deres website, samt til en Trac demo installation hos dem:

http://www.hosted-projects.com/http://www.hosted-projects.com/trac/TracDemo/Demo

/Jørn

28. maj 2009 kl. 11:27
ITU-studerende er Danmarks duksedrenge til at gennemføre

På ITU bliver Mads Tofte dyrkede på en meget usund måde. I sidste uge blev ITU 10 år. Der var store plakater og en kage med Mads Tofte. Mads Tofte har uden tvivl en MEGET stor del af æren for at ITU har vokset sig så stor som tilfældet er. MEN ITU != Mads Tofte, ITU = {studerende,videnskabelig personale,teknisk administrativt personal}. At iconificere Mads Tofte på den måde, er meget nedgørende overfor resten af ITU og bestemt ikke med til at skabe et godt sted at være. Alle os på ITU er en del af ITU!

Ehm, kan kagen tænkes at have noget at gøre med at manden fyldte 50 år i samme uge? :-)

I det hele taget vil jeg gerne stille mig kritisk overfor din konspirationsteori om, at ITU er en sekt for tilbedelse af Mads Tofte. Hvis du laver en rundspørge på ITU i morgen, tvivler jeg på, at så meget som halvdelen af dem du møder vil kende rektors navn.

30. april 2009 kl. 18:30
SMS in da house!

Jeg modtog i går eftermiddags et opkald fra et amerikansk telefonnummer, hvor en fyr på indisk-engelsk forsøgte at sælge mig PHP- og .NET-udviklere til en meget favorabel timepris.

Jeg går ud fra at mit telefonnummer må være hentet fra min hjemmeside, efter en websøgning på nøgleord som netop PHP og .NET, for jeg mener bestemt ikke at have haft indiske udviklere ansat i min enkeltmandsvirksomhed tidligere :)

23. april 2009 kl. 15:19
Webudviklere skal være usability-eksperter

Er der ikke noget med at en af ITU's mest fantastiske successuddannelser er Cand.Webmaster ? eller er det kun en bachelor ?

Det er en bachelor, og første årgang starter først til september, så tiden må vise om det bliver en succes:

http://itu.dk/shortcut/bachelor/digital/? gclid=CIzNsbCM45gCFYFA3godzUAxdA

En del kandidater, phd'er og forskere på ITU (såvel som DIKU, DTU og DAIMI) arbejder med emner inden for usability. Lidt hurtige søgninger:

http://www.google.com/search?q=usability+site%3Aitu.dk+filetype%3Apdfhttp://www.google.com/search?q=usability+site%3Adiku.dk+filetype%3Apdfhttp://www.google.com/search?q=usability+site%3Adtu.dk+filetype%3Apdfhttp://www.google.com/search?q=usability+site%3Adaimi.au.dk+filetype%3Apdf

17. februar 2009 kl. 09:14
Forslag til editor

Det er godt nok et farligt spørgsmål du stiller her. I de fleste online fora ville det formentlig afføde en religionskrig, i stil med denne:

http://www.dina.kvl.dk/~abraham/religion/one-true-editor.html

Fortsat god fredag eftermiddag! :-)

6. februar 2009 kl. 16:36