Mikkel Høgh

Hvorfor er "tech-transfer" så svært ?

Jeg har brugt jails på mine FreeBSD servere i årevis, og selvom jeg er stor fan af samme, så er det ikke videre nemt for nybegyndere. At bruge jails direkte er ikke praktisk, så der findes en større bunke hacks som f.eks ezjail, som man kan bruge ved siden af. Men et let tilgængeligt og veldokumenteret værktøj som Docker findes mig bekendt ikke. Så i mine øjne er det ikke så overraskende, at jails ikke er blevet mere udbredt :)

26. august 2015 kl. 13:07
Indfør kørekort og synspligt for internet forbindelser.

Nogen skal jo gå foran

Ja, Internet bliver sikkert skide godt, når det først har været igennem de kærlige hænder hos Justitsministeriets visionære jurister. Eller bedre endnu, FN eller EUs bureaukrati.

Det kan godt være at der er nogen negative bivirkninger ved det glade anarki der hersker på nettet, men at forsøge at lave detailregulering for hvem og hvordan man må bruge Internet vil nok reelt være slutningen på stort set al innovation og videreudvikling.

4. marts 2014 kl. 11:42
Feudalistiske Startups

“Startup” er lidt et bastard-udtryk, specielt på dansk. Hvad menes der med det? Er det bare nogen der starter en ny virksomhed? Så kunne man jo lige så godt snakke om iværksættere og nystartede virksomheder?

Jeg tror det er ret meget hoved på sømmet, når PHK sammenkobler ordet startup med drømmen om at blive opkøbt af en af de store. Man drømmer om en “exit” som det hedder på amerikansk.

Jeg synes det er en grundlæggende usund og destruktiv bevægelse. Tusindvis af årsværk fra ellers dygtige iværksættere bliver spildt på at bygge virksomheder, som aldrig realistisk vil kunne hænge sammen økonomisk. Og når de så bliver acqui-hired eller går konkurs, så bliver resultatet af deres anstrengelser, uden støre ceremoni, arkiveret lodret. Og de mange brugere man har lokket til med sød musik og gyldne løfter, står tilbage med sorteper.

Forstå mig ret, jeg har stor respekt for at man bygger noget visionært og sætter alle sejl til for at bygge noget, men hvis man ikke har en plan for hvordan man laver noget der kan vare længere end ens egen interesse, så sjofler man sine brugere og forsurer grobunden for alle dem, der faktisk gerne vil bygge noget brugbart.

6. maj 2013 kl. 11:08
Ugens it-profil crowdsourcer toiletter til trængende danskere

Det er jo netop det jeg gør.

Ok, så synes jeg det ville klæde dig at dementere dit postulat om at der ikke er nogen der hjælper på forum.

7. april 2013 kl. 10:16
Ugens it-profil crowdsourcer toiletter til trængende danskere

Jeg synes ikke jeg kan lade det stå uimodsagt at det er svært at få hjælp til Drupal. Det er simpelt hen ikke sandt at der ikke bliver svaret på spørgsmål på de Drupal-fora.

På Drupal Danmark har vi pt. 1758 forumtråde der tilsammen har modtaget 5040 svar. Kun 435 eller ca. 25% af trådene er aldrig blevet besvaret. Ofte fordi de bare var informative, og ikke deciderede spørgsmål.

Der kan selvfølgelig være spørgsmål, der ikke bliver besvaret, men det er som regel fordi at disse spørgsmål er meget komplekse, uklare eller på anden vis svære at svare på.

Personligt overvåger jeg forum'et på Drupal Danmark nøje, og jeg prøver at besvare alle spørgsmål, som jeg kan besvare uden at bruge uforholdsmæssig meget tid på det.

At der findes nogen der ikke synes at open source-miljøet gør nok for dem, kan vi nok ikke rigtig afhjælpe, uanset hvor meget tid vi så bruger på at hjælpe andre.

“ask not what open source can do for you – ask what you can do for open source”.

5. april 2013 kl. 17:47
IT-branchens skurvogn

ude af stand til at opfatte kvinder som ligeværdige mennesker med ret til anstændig behandling.

og det er så diagnosen, hvis man fortæller en sjofel vittighed til sidemanden?

Jeg bryder mig som førnævnt heller ikke om sjofle vittigheder, men at man dermed skulle være ude af stand til at opfatte kvinder som ligeværdige mennesker, der er alligvel et spring.

Jeg må ofte græmmes, når jeg fra tid til anden tager toget og kommer til at sidde i nærheden af en flok unge m/k og skal høre på hvad de siger til hinanden, når de ikke er bevidste om at andre lytter med. Men det får mig altså ikke til at tage billeder af de formastelige og udskamme dem på Twitter for deres racistiske/sexistiske/intolerante/tåbelige kommentarer.

Jeg kan dog godt finde på at Tweet'e om det, men det uden navns nævnelse og helt anonymt: https://twitter.com/mikl/status/310075391945633793 :)

26. marts 2013 kl. 11:11
IT-branchens skurvogn

…men jeg tror ikke vi gør hverken kvinder eller mænd i IT en tjeneste ved den her slags overreaktioner. Offentlig udskamning er ikke svaret på nogen som helst problemer.

I øvrigt har Steven Wittens begået et udemærket blogindlæg om, ja, overreaktioner, som findes her: http://acko.net/blog/storms-and-teacups/

26. marts 2013 kl. 00:06
Her er vinderne af københavnsk Drupal-udbud til 50 millioner

set i forhold til udviklingstiden på Drupal 7's contrib-moduler, så skal vi nok ikke forvente at Drupal 8 er produktionsklar før tidligst i slutningen af 2014!?

Tjaeh, den største forhindring for min anvendelse af Drupal 7 da den udkom var opdateringen af Views, og da Views er en del af Drupal 8, så bliver det nok et noget mindre problem denne gang. Det er dog lidt afhængig af hvilken type site man skal bygge :)

7. november 2012 kl. 12:17
Her er vinderne af københavnsk Drupal-udbud til 50 millioner

Min personlige erfaring med Drupal er at Drupal-udvikling og -vedligeholdelse foregår på en ret anderledes måde sammenlignet med almindelig software-udvikling, hvor kun det at skrive moduler kan sammenlignes (og versionsstyres), mens al konfiguration + data havner i en kryptisk suppe i databasen.

Sådan er det ikke nødvendigvis. På de Drupal-sites jeg arbejder på (såsom førnævnte bibliotek.kk.dk) er al konfigurationen lagt ned i den med Git versionsstyrede kildekode ved hjælp af moduler som Features og Strongarm. Selve indholdsdata ligger dog stadig i databasen, men det er ikke specielt unikt for Drupal.

6. november 2012 kl. 17:02
Her er vinderne af københavnsk Drupal-udbud til 50 millioner

Har I nogensinde prøvet Københavns Kommunes biblioteks hjemmeside? Den er meget pæn, men er I gale hvor er den langsom.

Det er ikke (kun) Drupal's skyld – grafen her er over Københavns Bibliotekers loadtider: https://speakerdeck.com/mikl/building-real-time-systems-on-top-of-drupal-with-node-dot-js-1?slide=10

Som du kan se har selve PHP-delen relativt pæne svartider, vores største udfordringer er 3. parts webservices (det grønne på grafen), som vi er meget afhængige af. Database-opslag fylder stort set heller ikke noget på performance-grafen.

Hermed ikke sagt at det ikke kunne være bedre, men sidens relative sløvhed har ikke så meget med at vi bruger Drupal at gøre, men i høj grad fordi vi henter og tygger store mængder data fra eksterne webservices.

(og ja, skulle nogen være i tvivl – jeg har lavet en stor del af udviklingsarbejdet på bibliotek.kk.dk og er med på Ding core team, som varetager udviklingsarbejdet. Så på ingen måde upartisk).

6. november 2012 kl. 16:59
Er KOMBIT fyldt med idioter ?

Men så vidt jeg kan læse mig frem til, så er kravspecifikationen slet ikke lavet - og så kan den vel ikke være "hemmelig" endnu?

Den findes. Jeg har ikke set den, men pt. cirkulerer den rundt på landets biblioteker. Den er ikke endelig fastlagt, og det lader ikke til at den bliver offentliggjort, førend den er. Dvs. førend det er for sent at komme med ændringsforslag :/

11. oktober 2012 kl. 16:28
Er KOMBIT fyldt med idioter ?

Da DDE skulle lave bibliotekssystemet i slut-70'erne eller begyndelsen af 80'erne skulle man finde en egnet database, og det skulle være en nymodens relationsdatabase.

Ja, det “morsomme” i sammenhængen er så at det system bibliotekerne bruger i dag stadig er en direkte afledning af det oprindelige DDE (ligger også lidt i navnet, DDELibra) :)

11. oktober 2012 kl. 11:30
Er KOMBIT fyldt med idioter ?

Efter sigende er kravspec'en på ~1.000 sider, og udbuddet bliver så komplekst (en totalløsning til alle landets biblioteker) at det vil være fuldstændig umuligt for et konsortie af mindre udviklere at vinde.

Personligt synes jeg det kunne være spændende at byde ind på, men omkostningerne ved at deltage i et EU-udbud og tabe kan godt være et par mandemåneder – og det er jo mange penge for små selvstændige virksomheder.

11. oktober 2012 kl. 11:27
Er KOMBIT fyldt med idioter ?

hvem kontakter Ellen Trane Nørby?

Det vil sandsyneligvis bare være spild af tid. Der lader ikke til at være nogen ministre i den nuværende regering, der har sagt fra over for noget som helst.

11. oktober 2012 kl. 10:40
Jeg er ikke alene :-)

Sandsynligvis kan den laves for omkring 5mill i OSS land :-)

Ja, det er nok ikke helt skævt for selve kerne-systemet. Hvis der også skal laves Windows desktop-udgaver, integration til obskure kommunale økonomisystemer, integration med afleverings/udlåns-automater og den slags tingel-tangel bliver det nok noget dyrere, måske op imod 25M for hele dynen.

Det smukke er jo at det kan man fordele på en 4-5 leverandører, bare dem der laver kernen og API'en kan deres kram.

1. oktober 2012 kl. 17:37
Jeg er ikke alene :-)

Men der er vel ikke noget i vejen for at man byder ind på opgaven, når den engang kommer i udbud, med en løsning, der er OSS?

Teknisk set, nej, men man har næppe en chance for at vinde udbuddet hvis man ikke er:

  1. En stor, veletableret, enterpricey softwareleverandør
  2. Med erfaring inden for biblioteksbranchen

Udbuddet dækker hele systemet fra ende til anden. Et typisk vandfaldsprojekt, hvor man skal levere alt fra den bagvedliggende database henover terminalsystemer til det API som bibliotekernes websites skal bruge.

For mig at se havde det nok været bedre at lave flere mindre udbud, hvor man først får lavet en solid database med tilhørende API, altså selve motoren, og man så derefter bygger forskellige grænseflader med API'en. Hvis man gerne vil have noget der virker på Windows desktop, er det nok ikke nødvendigvis den samme leverandør der vil være det bedste valg som til en web-basered OPAC.

1. oktober 2012 kl. 15:26
Jeg er ikke alene :-)

Nu har jeg personligt beskæftiget mig mere end godt er med de eksisterende bibliotekssystemer, og det er bestemt ikke nogen dans på roser.

Som det ser ud lige nu, så har en enkelt udbyder i praksis monopol på bibliotekssystemer herhjemme, nemlig svenske Axiell, som leverer produktet DDELibra en stor del af markedet. Pt. er den næststørste udbyder DBC som har tilbudt produktet Integra, men DBC standsede salg og markedsføring af Integra i 2011.

I bibliotekernes optik er der således kun en reel valgmulighed tilbage, nemlig Axiell DDELibra. Og det er et produkt der er fremkommet gennem 20 års organisk vækst og opkøb og sammenlægninger. Som jeg forstår det (kildekoden er hemmelig, så den har jeg ikke set), så er det et kludetæppe af forskellige systemer som Axiell har opkøbt gennem årene og koblet sammen med en API jeg har meget få pæne ord at sige om.

Internationalt er der mange bibliotekssystemer, også open source, men disse passer ret dårligt til danske forhold (store biblioteksorganisationer med mange filialer, flydende beholdning, masser af elektroniske media osv.).

Så umiddelbart forstår jeg godt at kommunerne gerne vil have et alternativ til et næsten monopoliseret marked, men jeg synes det er sørgeligt at man ikke benytter lejligheden til at bryde ud af properitær-software-cirkusset, og ikke istedet sætter en pose penge af til at enten starte et nyt open source projekt på området, eller forbedre en af de eksisterende.

1. oktober 2012 kl. 13:04
Apple sniger nyt iPhone 5-stik uden om EU-lovgivning

Hvis den her lov skulle følges sådan som I lægger op til, ville det medføre en eller flere af følgende:

  1. En større (og dyrere) iPhone, så der kunne være plads til et USB-mini-stik.
  2. Ingen iPhone til salg i EU.
  3. Alt det iPod/iPhone tilbehør der bruger 30-pin stikket i dag kan ikke bruges med de nye enheder.

Det virker som om tænkningen er at USB (med sine 4 ledere) kan være en fuldgod erstatning for Lightning (med sine 8) eller den gamle 30-pins connector. Hvis det var tilfældet, havde Apple nok næppe besværet sig med at lave et nyt stik…

Det er selvfølgelig en nobel tanke at vi kan afskaffe de gamle opladere, men det er jo stadig muligt her. Du behøver ikke bruge en dedikeret Apple-oplader, du kan bare plugge dit iPhone-kabel i en hvilken som helst USB-oplader (omend det tager en krig at lade en iPad op over sådan en).

17. september 2012 kl. 17:00
Lav en fallback løsning når du loader jQuery

Hvis man har et system (som f.eks Drupal) der kan finde ud af at slå JavaScript-filer sammen til en stor fil, er der ikke meget vundet (og som blogindlægget viser, meget at tabe) ved at bruge jQuery fra CDN :)

5. september 2012 kl. 20:15
Opdateret liste over danske iværksættere

Hvad er kritierierne for listen? For hvis det skulle være alle danske iværksættere der har et website, så mangler der nok i hvert fald 10.000. Hvis det er IT-startups, så har jeg lidt svært ved at se hvordan et produkt/designfirma som Karduus eller en stor og veletableret virksomhed som e-conomic er at finde på listen. Ud fra de kritierier skulle Danfoss eller Malene Birger vel også på listen?

9. februar 2012 kl. 23:33