Anders Bruun Olsen

BIOS-opgraderinger og UEFI: Er vi på taberkurs med Linux?

En påstand om at alle moderne BIOS'er kan opdateres uden Windows er ikke det samme som at jeg kan fortælle dig hvordan det gøres i hver eneste der findes. Min udtalelse var desuden givet med tanke på bundkort der sælges alene, og de nyere "bare-bones" maskiner såsom NUC og Brix. Jeg tænkte ikke på bærbare, især dem født med Windows 8, som godt kan være dybt hjernedøde at have med at gøre. Min oprindelige udtalelse værende herved uddybet. Derudover vil jeg mene at du skal prøve at bevæge dig ind i "BIOS setup" og se om der ikke der er et menupunkt til opgradering, flash eller lign.

15. september 2014 kl. 21:26
BIOS-opgraderinger og UEFI: Er vi på taberkurs med Linux?

Jeg har aldrig haft en Yoga 2 Pro i hænderne, så jeg kan ikke sige noget endegyldigt. Får du ikke en splash-screen ved boot, hvor der står noget om hvilke taster der gør hvad? Boot-menu, opsætning osv? Mange nyere bios'er (UEFI) har også et punkt til BIOS-opdatering når man er inde i BIOS'en. Prøv at gå derind og se om ikke der er noget om det der.

15. september 2014 kl. 20:59
BIOS-opgraderinger og UEFI: Er vi på taberkurs med Linux?

@Claus Jacobsen: Den skal ikke være bootbar. Under opstart trykker man på END-knappen hvilket starter det indbyggede Flash-værktøj (EZ-Flash eller noget i den stil). Her kan man vælge opdaterings-filen på USB-disken. Der er ikke nogle moderne bios'er (UEFI eller ej) der kræver Windows (eller DOS) programmer for at flashe dem.

15. september 2014 kl. 20:38
BIOS-opgraderinger og UEFI: Er vi på taberkurs med Linux?

Ahh.. Jeg testede kun med zip, som med de fleste .exe-zip'er kan pakke den ud. Da det ikke virkede overvejede jeg ikke lige på at teste med 7zip. Godt tænkt :)

15. september 2014 kl. 10:09
BIOS-opgraderinger og UEFI: Er vi på taberkurs med Linux?

Jeg er endnu ikke stødt på en UEFI bios/firmware, som kræver et seperat værktøj til at opgradere. De har alle, og her har jeg især erfaring med dem fra Gigabyte, et flash-værktøj indbygget. Dette startes ved at trykke på en af F-tasterne, eller nogle gange END, mens UEFI splash-screen vises. Dette værktøj kan læse BIOS-opgraderingen fra en USB-disk. Problemet opstår så, når producenten vælger at distribuere opgraderingen som en .exe-fil. Dette er imidlertid også til at overkomme, da det faktisk bare er en ZIP med udpakker-programmet bundlet ind. Smid Wine på din Ubuntu og kør den, så får du en mappe der foruden et Flash-program indeholder en BIOS-fil, som du så kan lægge på en USB-disk. Jeg prøvede lige at hente seneste BIOS til en tilfældig Gigabyte Brix model, og kunne uden problemer pakke den ud med Wine.

15. september 2014 kl. 08:21
Open Source router

Jeg samlede mig for et par måneder siden en router selv. Det blev et mini-itx, dual-core Atom N525 board fra Jetway med 4gb RAM og et daughter board med ekstra netkort, således at der er 4stk 1gb/s porte at lege med. Det blev bestilt hos Logicsupply.eu og alt inkl. kostede det mig ca. 3500kr (kabinet og 30gb SSD fra en anden forhandler er også inkl. i den pris). Herpå er så installeret PFSense. Så kan mine to netforbindelser derhjemme (en ADSL og et kabelmodem) kombineres, således at båndbredden fra begge udnyttes, og når en af dem så er nede falder hastigheden bare lidt, men man har stadig en funktionel netforbindelse. Det har nu kørt i et par måneder, og har været klippestabilt, og meget nemt at tilpasse fx firewall regler. PFSense kan varmt anbefales!

14. august 2014 kl. 16:31
Mand sagsøger Apple for pornoafhængighed

Den historie er simpelthen FOR amerikansk. Jeg kan slet ikke fatte hvordan nogle mennesker kan mene at det er producentens ansvar hvordan forbrugeren benytter et værktøj (computeren). Jeg håber inderligt at den mentalitet ikke vinder indpas i Europa.

16. juli 2013 kl. 08:53
Citrix gør Xenserver 100 procent open source

Det er nu ikke helt korrekt at Amazon bruger XenServer. Amazon bruger Xen. Hvilken Linux-distribution der driver værket mener jeg ikke at vi ved så meget om, men eftersom de har brugt Xen fra før tilblivelsen af XenServer, er det meget usandsyneligt at de skulle have skiftet til XenServer. De har nok nærmere deres egen distribution og har helt sikkert opbygget en masse værktøjer omkring Xen.

XenServer er en Linux distribution, der oprindeligt var baseret på Red Hat Enterprise Linux (RHEL), men i dag er sin egen distribution, der ikke længere følger RHEL 100%. Du kan bruge Xen på de fleste Linux distributioner i dag. XenServer er bare en specialiseret distribution, hvis eneste formål er at køre Xen. Det var før en lukket distribution. Det er den de nu har valgt at gøre åben, og mere community-drevet. En anden interessant del af ændringen er at licensstrukturen for XenCenter og support er lavet om. Før var der fire licens-niveauer. Det er nu kun to: gratis og betalende. Man skal betale hvis man vil have support, og hvis XenCenter skal kunne køre opdateringer ind automatisk. Man betaler desuden nu pr. socket istedet for pr. host. Det gør at brugere uden betalingslicens faktisk får adgang til mere funktionalitet end før. Om det bliver dyrere for betalende brugere har jeg ikke set på.

10. juli 2013 kl. 12:43
Min Playstation 3 er død (YLOD)

Jeg har tidligere fået repareret spilkonsoller hos Konsolshoppen (tidl. Power Play) på Tingvej på Amager. Han reklamerer på sin hjemmeside med at han løser YLOD problemer for 800kr. http://konsolshoppen.dk/

7. juni 2013 kl. 16:23
Ubuntu - nu også på mobilen, men hvor?

Det lader til at Canonical ikke er så dumme endda. De har ikke kun annonceret en Ubuntu Phone, de har også annonceret Ubuntu for Android. Altså Ubuntu oven på Android. Nu bliver det rigtig spændende.

Ubuntu for Android

2. januar 2013 kl. 23:01
Ubuntu - nu også på mobilen, men hvor?

Mozilla skulle også være på trapperne med deres Firefox OS til telefoner. 2013 kunne godt tegne til at blive et spændende år for åbne smartphones.

Udfordringen bliver så at få apps til dem. Som tidligere N900-bruger (Maemo/Meego) kan jeg sige, at selvom det er super dejligt at have en smartphone med fuld adgang til software-indmaden, er det knap så sjovt når vennerne fremviser den seneste smarte app eller mobile spil de vil lokke dig med på, og at det så kun er til iOS/Android. Hvis Android-apps kan køre godt og stabilt på de andre systemer kan man som bruger af disse klare sig, men samtidig tror jeg at det vil fjerne lysten fra de fleste udviklere, til at udvikle apps til disse nye styresystemer. Det er en hønen-og-ægget situation som næsten kun kan gå galt. Jeg er bange for at det kun er os nørder der vil være interesserede i Firefox OS og Ubuntu telefoner. De fleste almindelige brugere hopper nok fra når svaret på om de kan køre Word Feud og Quiz Battle (erstat med seneste dille når de to ikke er aktuelle længere) på de to nye er 'nej'.

2. januar 2013 kl. 22:53
TechSNAP - nyt sysadm og sikkerheds online-show

Jeg kan anbefale FLOSS Weekly (http://twit.tv/floss). De har hver uge interviews med folkene bag diverse fri og open source software projekter.

14. maj 2011 kl. 22:15
Password-huskeren Lastpass advarer om tyveri af brugernes kodeord

Nu er det jo ikke værre end at man jo under alle omstændigheder skal vælge et sikkert hovedkodeord. Da alle de kodeord du ellers opbevarer i LastPass er krypterede med dit hovedkodeord som nøgle skal hackerne nå at bryde dit hovedkodeord før du får det skiftet hvis de skal have adgang til resten af dine kodeord. Det øjeblik du skifter dit hovedkodeord genkrypteres hele din database af kodeord og lægges op istedet for den gamle. Derfor er sandsynligheden for at hackerne får noget ud af de oplysninger de (kun måske) har fået meget lille hvis man har benyttet et stærkt hovedkodeord samt sørger for at skifte det så snart man hører om dette problem. At LastPass ikke har gjort mere ud af at få oplyst sine brugere om problemet kan man muligvis tillade sig at kritisere, men da deres blog-indlæg om problemet er fra i dag kan man nok forvente at de udsender mail om det meget snart. Derudover har de taget det ekstra skridt at hvis der kommer nogle forespørgsler efter din (krypterede) database fra IP-adresser du ikke har benyttet inden for de sidste par uger, så vil du, selv med det rette kodeord, blive nægtet adgang indtil dit hovedkodeord er blevet skiftet. Personligt synes jeg at LastPass indtil videre har håndteret sagen ret kompetent (pånær at de skal tage og få sendt mail ud med det samme). Desuden kan man slet ikke sammenligne dette problem med indbruddet hos Sony. Her er der ikke engang tale om et verificeret indbrud og alligevel igangsætter de det store sikkerhedsapparat. Jeg føler mig tryg ved at bruge LastPass.

5. maj 2011 kl. 16:25
Jurist slår fast: Ad-blockere er ulovlige

Min første tanke da jeg læste artiklen var som så mange andre at det jo er fuldkommen latterligt og om så også Lynx (tekstbaseret webbrowser) ville være ulovlig da den jo ikke kan vise hverken billeder eller flash. Efter lidt nærmere betænkningstid synes jeg dog at vi har helt forkert fokus. Det handler som jeg ser det, ikke om at vi alle skal til at slå vores ad-blockere fra, eller om teknologi. Det der er vigtigt ved Louise Knudsens udtalelser, som jeg ser det, er at vores ophavsretslov ikke har fulgt med tiden. Der er alt for mange situationer i dag, hvor ting vi alle kan blive enige om bør være tilladte, og som vi alle gør, faktisk ikke er lovligt. Måden vi forbruger nyheder, musik, film og bøger på har ændret sig markant over de sidste 20 år. Der har været flere forsøg på at opdatere ophavsretsloven så den passer til den digitale tidsalder vi lever i nu. De danske, og europæiske, ændringer har været stærkt inspireret af den amerikanske DMCA, som ikke just bragte ophavsretslov ind i den digitale tidsalder på nogen, for forbrugerne, god måde. Hvis det passer at den danske ophavsretslov er skrevet på en måde så visningen af (den enkelte persons måde at se) et værk kan bestemmes af ophavsretshaveren, så bør ophavsretsloven laves om. Ophavsretshaveren har lov til at bestemme mange ting, deriblandt om værket må fremvises/opføres offentligt, men hvordan jeg ser/hører et værk privat bør på intet tidspunkt kunne bestemmes af ophavsrethaveren. Hvis jeg vælger at springe forbi visse sektioner i en lydbog eller skifte skrifttypen i en ebog ud med en, for mig, lettere læselig type, så skal jeg naturligvis have lov til det. Det samme gælder fremvisningen af hjemmesider. Som jeg ser det bør ophavsretsloven udelukkende koncentrere sig om at sikre ophavsretshaveres mulighed for at bestemme hvem der må (videre-)sælge deres værker. Der hvor det bliver svært for ophavsretsloven er hvor grænsen for hvad der udgør et nyt værk. Dog bør det aldrig blive relevant for det vi her hører om, da der jo ikke er tale om nogen der tager andres indhold, skifter noget af det ud og sælger det videre. Hvis der var tale om en service der tilbød at lave reklame-filtrering ude på nettet for deres kunder (en proxy der automatisk fjerner reklamer f.eks.) så var det en anden sag.

16. februar 2011 kl. 23:55
Intel D510MO med privatorkan

Vi benytter D510MO boards til tynde klienter. Her har vi ikke sat nogen blæser på og de kører upåklageligt. Vores kabinetter er Cubid 3677 uden blæsere, så klienterne er 100% lydløse. De har kørt under normal kontordrift (6-8 timer om dagen alle hverdage) i 7-8 måneder. Vi har før det brugt D410PT (mener jeg de hedder) som sådan set bare en single-core udgaven af samme Atom CPU. Dem har vi haft kørende i over et år uden køling (stadig normal kontordrift).

9. januar 2011 kl. 00:07
Vil du ikke have nogle penge af os? (ellers vil vi have dine)

Har I overvejet at melde Frisoftware.dk til Flattr? Jeg tror at Flattr og Frisoftware.dk vil være en perfekt kombination, og jeg vil da personligt gerne være med til at afsætte lidt af mine ledige midler til Frisoftware.dk hver måned. Til de uindviede, så er Flattr startet af Peter Sunde som er The Pirate Bays tidligere talsmand. Ideen med Flattr er at man afsætter et månedligt beløb til donationer, som så fordeles til projekter af eget valg. Beløbet kan være så småt eller stort som man har lyst til. Pointen er at det er månedligt tilbagevendende, så man ikke skal huske at overføre donationer til de projekter man ønsker at støtte hver måned og at man kan budgettere det. Fordelen for deltagende projekter skulle gerne være indlysende.

16. august 2010 kl. 20:40
Mere sikkert internet med ny DNS-server

Sådan som jeg læser informationen på unbound.net er der kun tale om en resolving DNS, ikke en authorative DNS. Det vil altså sige at den kan lave opslag i DNS-systemet for folk, men ikke selv indeholde DNS-zoner. Derfor er den hverken en fuld erstatning for BIND eller djbdns (kun for dnscache fra djbdns). Det er naturligvis godt med en bedre resolving DNS til internetudbydere, men der vil jeg nu mene at dnscache (dbjdns) er et bedre valg da den har mange år på bagen, er stabil, har god performance og er sikker. Det eneste unbound har som dnscache ikke har lader til at være DNSSEC. Jeg har dog ikke studeret unbound så tæt endnu, så jeg kan ikke være helt sikker på det sidste.

21. maj 2008 kl. 15:17
Vi vil også have en kanon !

Neal Stephensons Cryptonomicon er også helt klart et must.

8. januar 2007 kl. 13:14