Martin Bæk

Dybt suk fra en Corona positiv … og ting, du kan gøre for at holde hjulene i gang

Ud over at vi glemte at forudse, at vi selv kunne blive ramt, er problemet vel også, at man i det offentlige i lidt for høj grad kun forholder sig til retningslinjer og glemmer den sunde fornuft. Hvis nogen har været på en bar, hvor det meste personale efterfølgende har fået konstateret sygdommen, så er der en høj sandsynlighed for at man også er smittet. Men da retningslinjerne endnu ikke nævnte det sted, måtte de ikke blive testet, og i stedet kunne de så smitte en masse andre. Vi skal have den sunde fornuft tilbage i al forvaltning.

12. marts 2020 kl. 23:09
Nej til null: Her er nyhederne i C# 8

Jeg tror, at man i praksis ender med at lave så godt som alle reference-type variabler nullable. Men så vi vi jo lige vidt. Jeg synes faktisk ikke, at ændringen er en god ide. Tværtimod synes jeg, at det er helt naturligt, at have null-værdier. Det betyder jo bare, at der ikke er en værdi. "At data mangler". Det svarer til virkelighed. Det kommer blot til at tage en masse tid at opgradere til C#8.

29. juli 2019 kl. 22:49
Flest udviklere kender Javascript – men kan de lide det?

Det er interessant, at "Det mest kendte framework er AngularJS", da dette framework må betegnes som legacy. Afløseren hedder blot Angular (version 2+, som er væsentligt anderledes og bedre).

Jeg er ikke så pjattet med JavaScript, men så er det jo godt, vi har TypeScript, som jeg har brugt både sammen med AngularJS og AngularJS.

8. februar 2019 kl. 10:04
Ny dom: Du hænger på lån underskrevet med et stjålet NemID

Man burde kunne undgå dette ved basal validering. Bankkontoen skal selvfølgelig tilhøre nemID-personen. Jeg ved ikke, om det pt. er teknisk muligt at få at vide, hvem bankkontoen tilhører, men det burde da både være muligt og et krav, at dette valideres. Alternativt burde man kun udbetale penge til en persons Nemkonto. Igen ved jeg ikke, om der er tekniske begrænsninger.

15. januar 2019 kl. 20:15
Humor i IT

Du er vist blevet ramt af noget automatisk stavekontrol...</p>
<p>2 0

Ja, faktisk to gange, men jeg opdagede den ene ?. Automatisk stavekontrol er vel også en form for IT-humor.

15. november 2018 kl. 10:51
Humor i IT

Mine favoritter på xkcd:

Exploits og a Moment: https://xkcd.com/327/Ballmer Peak: https://xkcd.com/323/

15. november 2018 kl. 08:29
Fake agile

Og allerede der knækker "agile" religionen nakken: CI er for kvalitetskontrol hvad dæksparkning er for brugtbilskøb.

Ja, bortset fra, at man næsten ikke kan undgå, at CI bidrager til at øge kvaliteten, hvorimod dæksparkningen ingen nævneværdig effekt har for brugtbilskøb.

Hvis CI skal omtales som kvalitetskontrol, skal de automatiske CI-tests dække absolut mindst 80% og helst over 90% af alle kodeliner og funktionsflow.

Der må aldrig sættes lighedstegn mellem CI og kvalitetskontrol. CI er et (nærmest uundværligt) bidrag til kvalitetskontrollen. Jeg har arbejdet i virksomheder, der gik rigtig meget op i code coverage-procenter, hvilket jeg nu synes er spild af tid og penge. Jeg er helt sikkert fortaler for automatiske test og særligt integrationstest og unittest af komplekse og kristiske dele. Men hvis man uden videre slynger en procentsats ud som værende den rette, ender man ofte med at jagte de forkerte mål.

For nogle år siden var jeg på et projekt, hvor en moden kunde havde adgang til et miljø, hvortil der automatisk blev deployed ved checkin. Det gjorde, at kunden tidligt kunne tjekke både, at han mente det, han havde specificeret, og at vi havde forstået det korrekt. Det er for mig et effektivt bidrag til kvalitetskontrollen i en agil verden. Men det virker kun med en moden kunde, der forstår, at produktet ikke er færdigt men blot undervejs.

24. oktober 2018 kl. 21:39
Udvikler: Drop REST og HTTP til fordel for binær protokol

REST</p>
<p>Det siger REST da ikke noget om, du bestemmer selv.

Ja, man kan angive format på både request og respons. Men oftest bruger man nok JSON, bl.a. fordi det er så ufatteligt nemt at bruge fra Javascript/Typescript/Angular o.l.

23. oktober 2018 kl. 13:00
Statsrevisor: Folk bag Sundhedsplatformen »er på grænsen til amatører«

Softwareudvikling er en iterativ proces, hvor mange nogle gange bliver nødt til at ændre eksisterende funktionalitet eller lavet det helt om, Hvor mange iterationer, der skal til for at produktet er acceptabelt og modent, afhænger bl.a. af

  • hvor komplekst fagområdet er,
  • kvaliteten og kompleksiteten af kravene
  • hvor kompleks og omfangsrig, den lovgivningsmæssige ramme er
  • hvor dygtige kunden og leverandøren er
  • antallet af interessenter med modsatrettede ønsker,
  • osv.

Hvis man tror, at man kan lave et kæmpe stort og komplekst udbud, som succesfuldt kan udvikles og implementeres med én iteration, så fejler man med næsten 100% sikkerhed. Hvis man så samtidig har en stram tidsplan, så bliver de jo bare endnu værre. Og så kommer man hurtigt til at fremstå som amatørere. Man kan bare ikke definere, at noget vil blive en succes. Man skal skal rammerne for, at det vil lykkes.

SP er jo et omfattende system, der ikke er udviklet til danske forhold. En tilpasning vil sandsynligvis kræve en del iterationer for at lykkes. Det gør det både dyrt og tager en del tid. Måske kan det lykkes, men mon ikke det vil tage en del år. Produktionsnedgang? Ja, det kan ikke undgås i denne situation.

Systematic har brugt 15+ år (og sikkert også en frygtelig masse penge) på at udvikle deres EPJ. De har gennemgået mange iterationer, hvor mange dele er er forbedret eller kodet helt om. De har modtaget masser af kritik under forløbet, hvilken er svært at undgå. Mon ikke de mange iterationer har modnet produktet. Mit umiddelbare indtryk er, at slutbrugerne er nogenlunde tilfredse (hvilket nok er super godt, når vi snakker software). I Region Syd kan de slippe for en del af disse iterationer, da produktet allerede er modnet.

Store fastpriskontrakter passer ikke særligt godt sammen med iterativ softwareudvikling. Jeg synes, man skal starte med at ændre måden, hvorpå man laver kontrakter, så det bedre understøtter det agile og iterative. Det bliver måske sværere at kende slutprisen, men prisen på en fastpriskontrakt er alligevel heller ikke den endelige pris. Det har vi jo set flere gange, hvor man har skrottet systemer efter at have brugt nogle hundrede millioner kroner.

20. juni 2018 kl. 23:04
Region H: Syddanmark får EPJ for 252 mio. - hvorfor har vi betalt knap to milliarder?

Re: Total cost of owership
Jeg tror ærligt talt ikke TCO optager regionalpolitikerne særligt meget - skatteborgerne betaler jo uden brok, fordi der er så langt imellem den der betaler, og den der afholder udgiften.

Mon ikke det netop er TCO, de har kigget på i Region Syd. Og så har de tænkt, at det nok er billigere og har færre problemer, hvis vi tager det, der mest ligner en hyldevare/et standardsystem - nemlig det naboerne har. Og som de jo har brugt ~15 år på at udvikle. Er det ikke netop derfor, de ikke har brugt så meget tid på at udvikle en business case?

18. maj 2018 kl. 10:14
Region H: Syddanmark får EPJ for 252 mio. - hvorfor har vi betalt knap to milliarder?

Østpå ville man have et system, der både kunne flyve til månen og svejse under vand. Den slags er ikke billigt. I syd ville de bare gerne have et godt og afprøvet system, som deres naboer i midt har. Det er selvfølgelig billigere. Man vælger fra starten, og pris mv bliver derefter.

18. maj 2018 kl. 08:15
Jurist bag logning-sagsanlæg vred over borgerforslag

Næ, det er ikke bedre. Det er værre. At gøre det til en delvist politisk ting har nogle dårlige bivirkninger. Bl.a.:

  • der går fløjkrig i sagen. Særligt kan der opstå en tilbøjelighed blandt dem, der stemmer på blå blok, til at afvise kritikken som venstreorienteret propaganda eller lignende.
  • lovligheden af logningen bliver gjort til noget relativt, der kan bestemmes af politikere frem for noget juridisk

Ved at gøre det til noget rent juridisk kan alle være med uanset politisk observans, og det afgøres objektivt ud fra vores love.

Der er virkelig ingen grund til at stemme om, hvorvidt noget er lovligt.

10. februar 2018 kl. 21:23
Webshop bruger snedigt Javascript-krumspring for at undgå browsers https-advarsel

Det kan der være rigtig mange gode grunde til. Særlig hvis du handler der ofte. Gem af favoritvarer, ønskelister, se gamle ordrer, brug optjente point ved betaling osv.

3. november 2017 kl. 22:23
Microsoft: Ny JavaScript-motor i Edge bruger mindre hukommelse

På det principielle plan kan man vel sige at vi ikke skal vælge teknologi fordi det er hurtigt at udvikle men fordi det giver en god brugeroplevelse.

Nej, ikke hvis det er den eneste parameter, man vælger ud fra. Men det er da klart en parameter, vi bliver nødt til at tage med, når vi vælger. Men ja, brugeroplevelsen er selvfølgelig også vigtig. Der er i det hele taget mange forskellige udvælgelseskriterier afhængig af typen af opgaven, kontrakten, osv.

24. april 2017 kl. 08:23
Microsoft: Ny JavaScript-motor i Edge bruger mindre hukommelse

Så konklusionen må være at der skal skæres drastisk på både CSS definitionerne og på javascript.

Så er du ikke særlig glad for SPA'er så som Angular. Men det er nok der en stor del af fremtiden ligger. Jeg synes Angular er super fedt, fordi det er hurtigere og nemmere at udvikle, og man kan teste siden bedre. Ofte er navigation også hurtigere, da hele siden ikke skal forbi serveren. Så gerne mere JavaScript (og Typescript) for min skyld.

22. april 2017 kl. 09:49
Typescript 2.0 gør kål på Javascripts frygtede 'undefined'

Det vil jeg da lige tage et kig på. Jeg har selv brugt https://github.com/cskeppstedt/t4ts, som kan noget tilsvarende. Blot via T4 templates. Det fungerer nu også ret godt.

Jeg er i øvrigt vældig glad for Typescript og har brugt det både med AngularJs og Angular2. Kombinationen af T4ts og Typescript har hjulpet mig mange gange, hvor jeg har refactoreret mine dataklasser.

12. oktober 2016 kl. 20:27