Claus Nedergaard Jacobsen

It-rådgiver: Danmark skal rekruttere russiske it-specialister

Om jeg begriber, hvordan man fortsat kan tale om mangel på IT-specialister? Jeg kender en, der har søgt i 4 år. Ingeniøruddannet, ca. 25 programmeringssprog, 3 databasesystemer, programmering, drift, projektledelse, IT-management, uhyre omgængelig, international erfaring, taler 6 sprog. Men det tæller måske ikke som "specialist", når han kan så mange forskellige ting? Eller er det fordi, han er over 50?

14. april kl. 16:50
Jagten på it-folk fører til Cairo: Egypten sprøjter 50.000 specialister ud om året

Om jeg begriber, hvordan V2 uden blussel kan sige "I takt med, at it-specialister bliver dyrere og sværere at få fat på" som om det var en universel sandhed. Nej, det er brancheforeningernes påstand, men ingen har checket, om den påstand har rod i virkeligheden. Jeg kender ledige IT-folk/ingeniører herhjemme med 30 års erfaring, som aldrig nogensinde får svar på deres ansøgninger. Hvorfor?

Jo, jeg ved godt, hvorfor brancheforeningerne fremfører deres påstand. De har en interesse i at fastholde arbejdsgivers marked med overskud af arbejdskraft, så hverken ansatte eller ledige begynder at tro, at de er noget. Men hvorfor V2 hopper med på den vogn?

Er det fordi V2 har rod i ingeniørforeninger, og de foreninger ser en interesse i at signalere arbejdskraftmangel? Det kan de ansatte jo bruge til at presse løn- og ansættelsesvilkår i vejret.

18. marts kl. 02:29
ITU-formand revser udflytningsplaner: »Hovedstadsområdet har kæmpe mangel på it-specialister«

De store firmaer flytter til de store byer, for der ligger uddannelsesinstitutionerne og dermed den arbejdskraft, de har brug for. Det er en selvforstærkende ond cirkel. Men den kan man ændre på, og derfor støtter jeg Folketingets tiltag. Vi har i den grad brug for at bremse centraliseringen og gøre resten af Danmark attraktiv igen. Det gør ondt i en overgangsperiode, men sådan er det med alle langsigtede tiltag.

30. januar kl. 04:05
Kritik af regeringens udflytninger: It-folkene mangler netop i storbyerne

De store firmaer flytter jo netop til storbyerne, fordi det er der arbejdskraftudbuddet er størst. Og arbejdskraftudbuddet er størst, fordi det er der uddannelserne ligger. Det er en selvforstærkende ond cirkel, og på kort sigt gør det selvfølgelig ondt at bryde den, men det er det eneste rigtige at gøre for landets sammenhængskraft på længere sigt.

Det vil i øvrigt også forbedre landets konkurrenceevn at fremme udflytning fra de store byer, for når firmaerne kan flytte bort fra fra storbyerne, kan man finde medarbejdere, hvis lønkrav ikke presses op af enorme huslejer mv. IT-lønninger er mindst 10% lavere i provinsen.

Nu forventer jeg en milliard thumbs-down. Dem, der arbejder med IT nu, bor jo i storbyer og ønsker ikke at flytte. Så hvorfor skulle de støtte så tåbelig en debattør? Så er spørgsmålet blot, om de mange har ret, fordi de er mange? Og er du en af dem, der blot synes ligesom de andre?

25. januar kl. 18:21
Scam, scam, scam, bitcoin, fraud and scam...

Jeg ved nu godt hvad jeg laver. Jeg er ejer af BitNordic og har pt. over 220 millioner i værdi staked på infrastrukturen.

Ved du også, hvad dine Bitcoins bruges til og hvorfor de stiger så meget i værdi?

Ellers skal jeg fortælle dig det: fordi det bliver sværere og sværere at hvidvaske kriminelle penge. Derfor flytter den kriminelle verden sin økonomi over i kryptovalutaer, som ikke kan kontrolleres af myndigheder. Det får din portefølje til at stige i værdi jf. loven om udbud og efterspørgsel. Hvordan har du det egentlig med det?

5. januar kl. 19:24
Danmark er ved at tabe krigen om it-talenterne

Men i og med det er den slags jeg gør - så hører jeg selvfølgelig om det behov især.. Her er der stor konkurrence om medarbejdere og jeg kender ikke til nogen dygtige folk der overhovedet skal frygte at gå arbejdsløse :)

Klaus, der er jeg bange for, at du tager fejl. Nu fik jeg ikke nævnt drift. Det har jeg arbejdet med i 12 år, netop som mellemled mellem udvikling og drift, men uden at automatisering (DevOps) på noget tidspunkt var på tale. Tværtimod fremhæves det som et problem, når mit CV spænder så vidt. Det gør CV'er hos erfarne folk, der samtidigt er fleksible og klar til at kaste sig over alt, hvad der brænder på. Det skal ikke handle om mig det her, men det er et generelt problem i den her debat, at de ledige ikke har en organisation, der kan tale deres sag. Når den enkelte ledige udtaler sig, kommer det let til at lyde som klynk, og det er under alle omstændigheder ikke fremmende for jobmulighederne, og derfor er der kun få ledige, der tør tage til orde. Det giver brancheforeningen let spil mht. at fremme sin udlægning af jobmarkedssituationen. Ikke engang fagforeningerne tager til genmæle. De har andre interesser.

NB: Jeg gik ledig i 4 år før jeg valgte at trække stikket og hæve min pensionsopsparing før tid. Nu flytter jeg til udlandet, for der rækker opsparingen længere.

29. november 2021 kl. 13:44
Danmark er ved at tabe krigen om it-talenterne

... at der mangler IT-talenter, men spørger du virksomhederne siger de alle som en, at det er nogle andre. Hvem er der ingen, der ved.

Det er i IT-branchens interesse at få det til at se ud, som om der er mangel på kandidater, for derved kan man nemlig lokke en masse unge til at tage uddannelserne, og man kan lokke politikerne til at åbne op for udenlandsk arbejdskraft. Derved kan man bevare "arbejdsgivers marked", hvor man kan skalte og valte med ansøgere og presse lønnen. Den slags strategiske løgne kan en virksomhed ikke udbrede, men det kan en brancheorganisation. De ledige IT-folk i DK har til sammenligning ingen organisation til at tale deres sag.

Selv er jeg uddannet ingeniør (topscorer på min årgang) med 32 års erfaring indenfor IT. Alt fra bittrilleri, programmering, databaser, arkitektur til governance, projektledelse, undervisning, management og ledelse, men modtager kun svar på ca. 30% af mine jobansøgninger. Mine topkompetente ingeniørvenner fortæller samme historier: Ingen respons. Jeg har faktisk skrevet til Natasha, som nævnes her i artiklen, og forelagt hende dilemma'et. Af respekt for, at hun tog min henvendelse seriøst - hvad de færreste andre gør - så vil jeg ikke hænge hende ud, men svaret bekræftede min mistanke om en politisk dagsorden, snarere end et reelt behov.

29. november 2021 kl. 12:19
9 ud af 10 danske virksomheder mangler it-medarbejdere

... men spørger du arbejdsgiverne, fortæller de alle som en, at "det er er nogle andre, der søger". Hvem det er, ved ingen.

Jeg er også overbevist om, at det er den slags løgne, der fremføres af brancheorganisationer netop for bevare "arbejdsgivers marked", hvor man kan vælge og vrage blandt ansøgere og diktere lønnen.

Selv har jeg som ingeniør med 32 års erfaring indenfor IT (alt fra programmering til drift, database management, arkitektur projektledelse management) søgt i 4 år. Svarprocenten er 30. Spørger jeg recruiters, hvorfor jeg ikke får svar, fortæller de, at "hvis blot jeg havde udformet mit CV eller min ansøgning på en anden måde, så havde man måske gidet at læse det". Men derved siger man jo også, at der er masser af andre ansøgninger i bunken.

Selv har jeg oplevet en IT-udviklingschef, der smed 75% af ansøgningerne til udviklerstilling bort, ulæste. Han kunne ikke overkomme at læse den alle og udvalgte helt random en lille stak, som han ville gå gå videre med.

Nej, "mangel på arbejdskraft" er defineret ved, at "der er mindre end 100 ansøgere til hver stilling".

11. november 2021 kl. 23:54
Danske myndigheder elsker Facebook: Derfor trækker Norges datatilsyn stikket

Har nogen et bud på, hvorfor danske myndigheder i den grad accepterer og direkte aktivt bidrager til disse firmaers datahøst og bundlinje? Hvad er myndighedernes interesse i at gøre det? Hvor i organisationen tages beslutningen om at handle ulovligt på cookie-området? Og hvorfor tages den?

Nu spørger du jo direkte, Anne-Marie. Det er et godt spørgsmål. Mit bud er, at FB har nået en størrelse, hvor det er umuligt at komme i kontakt med de relevante modtagere af et budskab, hvis ikke netop via FB.

Det er en udvikling, som jeg har advaret imod i 15 år, før jeg selv brød sammen og oprettede en FB-konto. Man er nødt til at være der, hvor modtagerne af et budskab er, hvis man vil høres. Derfor er man nødt til at føre kampen mod FB's dominans via FB.

Du kender muligvis nyhedsmediet Zetland, der også ser FB som en stor trussel mod demokratiet. Ikke desto mindre har man indtil for nylig valgt at bruge FB som aktiv kanal simpelthen for at blive hørt.

11. november 2021 kl. 23:18
Algoritme skal prioritere kommunes børnesager: »Vi arbejder grundigt med at fjerne bias«

Også min tanke: Ville det i virkeligheden ikke også være billigere at ansætte (slag på tasken) 2-3 personer til at skimlæse de indkomne underretninger, og prioritere dem? - Hele projektet lyder som et dyrt teknologiprojekt, som skal dække over, at man ikke har afsat ressourcer nok til den opgave, som reelt skal løses.

Også min tanke. Men det er nok det sædvanlige med, at man har opbrugt pengene på personalekontoen, hvorimod der sagtens kan findes penge på IT-kontoen.

Og så er der en anden tanke, som ikke har været nævnt: Der tales om bias. Nogle borgere er vanvittigt gode til at tale deres sag og "snyde sig foran i køen" til offentlige betalinger, medens andre bare respekterer et nej - og bliver snydt. Det er vanvittig svært for en medarbejder at sige fra overfor de truende/udadreagerende borgere. Et system uden bias kunne hjælpe de medarbejdere. Det er bare noget l... , hvis man får endnu et "system", som ingen forstår. Offentlig forvaltning er fuld af systemer i form af paragraffer, som ingen husker formålet med. Man følger dem bare og tør ikke sætte spørgsmålstegn ved dem. Næste skridt er nemlig, at man fjerner de medarbejdere, der ved noget om fagområdet, og indsætter rene paragrafryttere.

3. november 2021 kl. 15:22
Facebook ignorerede udvikleres advarsler mod algoritme-ændring

Vi har alle et "frit" valg. Enten vælger vi at følge trop, som alle de mange der er i stald hos FB, eller også melder vi os ud.

Det er det forfærdelige - et privat amerikansk produkt har nået en kritisk masse - som et sort hul - hvor det er umuligt at undslippe. Du kan melde dig ud, men det er det sorte hul ligeglad med. Så har du bare sat dig selv uden for indflydelse. Ingen indflydelse - eller indflydelse gennem de algoritmer, som FB selv dikterer? Pest eller kolera. Og i mange tilfælde forventer dine nærmeste, din arbejdsgiver eller din forening at de lige kan oprette en FB-gruppe til at koordinere nogle ting. Det er så nemt at flyde med strømmen og så svært at svømme imod.

Jeg tror ikke ændringen skal komme fra det enkelte individ, men via regulering af disse globale IT-mastodonter, som opererer udenfor national og territorial lovgivning ud fra devicen om, at "serverne står ikke hos jer". Margrethe Vestager har fat i noget af det rigtige, når hun vil omdefinere til at, at "hvis man er digitalt tilstede og driver digital forretning i et geografisk område", så er man også nødt til at følge det områdes lovgivning.

NB: Du taler med en, som stod imod fra 2005 til 2017, før han gav efter og oprettede en FB-konto.

21. september 2021 kl. 21:56
Millioner af jobansøgere bliver fejlagtigt afvist af automatiseret resumé-scanning

Det er da et dårligt råd at fjerne “irrelevante” informationer i CV’et. Jeg vil da gerne se alt hvad en jobsøgere har lavet, så jeg kan få tegnet et billede af hele vedkommende. Men det ændrer ikke på det problematiske i sådan en automatisk cv skanning.

Det synes jeg også, @Anders Poulsen . Det giver måske også god mening at lade det stå, når man er ung og kun har lavet få ting. Men når man som jeg har mere end 30 års erfaring med IT, så bliver CV'et alt for langt, og så gider recruiterne heller ikke læse det. Jeg har ikke knækket koden til at skrive et kort CV uden huller, hvor de relevante kompetencer stadigvæk er dækket. Prøvede det med at "tolke" og genfortælle CV'et i menneskesprog i min ansøgning, men når de så heller ikke gider læse den, så aner jeg ikke, hvad man skal gøre som en erfaren IT-mand. Og slet ikke, hvis det hele bliver filtreret af en maskine, som ikke forstår naturligt sprog, men kun kan spotte ord og årstal.

Jeg tror virkelig der er et marked for IT-folk, der kan træde ind og assistere de etablerede recruiterne med at forstå og matche ansøgninger. Nogen vil sige, at det er os IT-folk, der er for dumme, når vi ikke kan formulere os i et sprog, som andre kan forstå, men vi ved jo ikke, hvilke forudsætninger dem i modtageenden har for at forstå det vi skriver.

10. september 2021 kl. 19:18
Millioner af jobansøgere bliver fejlagtigt afvist af automatiseret resumé-scanning

Er ret sikker på, at en del danske virksomheder også anvender den slags software. Som programmører ved vi, at der ikke er den store forskel på at programmere i et et objekt orienteret sprog byggende på C syntaksen frem for et andet. Der er detaljer, som man lige skal slå op, men grundlæggende er det det samme. Men lur mig, om systemerne forstår det.

Der er også det med "huller i CV'et": Vi opfordres som jobsøgende til at fjerne irrelevant information i CV'et, men derved opstår der jo netop huller, hvis man i en periode har arbejdet med en anden teknologi eller været underviser.

Jeg plejer at benyttet et brutto-CV for at undgå "huller" og til gengæld forklare i min ansøgning, hvordan mine brede kompetencer kan bibringe værdi til virksomheden og kun henvise til CV'et som reference, men senest har en recruiter fortalt mig, at de slet ikke gider læse ansøgningen, før CV'et er godkendt. Jeg er ret sikker på, at den virksomhed (vindmølleindustrien) brugte et af de omtalte systemer, for efter at have uploadet ansøgning og CV i PDF format blev jeg bedt om at tage stilling til en lang række kompetencer, som systemet havde udtrukket fra de to dokumenter. Ydermere blandede den kompetencer ind fra en tidligere ansøgning til dem - som content leverandør til deres hjemmeside.

Er det så mærkeligt, at erhvervslivet ikke kan finde kompetente ansøgere?

8. september 2021 kl. 14:38
Britiske myndigheder: Drop vrøvle-koder og brug tre-ords-kombinationer

Jeg har brugt en password manager i mindst 10 år og har indstillet mig på ALTID at skulle copy-paste fra den. Passwords er computergenererede. Har vænnet mig til det - men har opgivet at at få andre til at tænke ligeså.

10. august 2021 kl. 12:41
Tocifret antal norske energiselskaber ramt af Solarwinds-hack

Har Norge også liberaliseret sin elsektor og startet med at fyre alle de folk, der gjorde opmærksom på manglende sikkerhed?

25. februar 2021 kl. 11:45
Rusland er klar til at afskære sig fra det globale internet

Hvorfor skulle det være så teknologisk svært at afkoble sig fra internettet.

Det kræver jo, at man har adgang til alle de fysiske kanaler (routere/satelitter) hvorigennem IP-pakker kan passere ind og ud af landet. Eller, at man kan segmentere nettet så meget, at pakker ikke kan komme frem. Men det giver mening, at man har designet infrastrukturen, sådan at det er muligt at koble sig fri, for at kunne beskytte sig selv i en evt. cyberkrig. Hvordan man vil afkoble sig fra adgang til satelitter tilhørende andre nationer står dog hen i det uvisse. Måske kan man jamme de frekvenser, der kommunikeres på.

2. februar 2021 kl. 14:35
Hvor går grænsen?

Man må "antage" at det er de love som en given platform hører under - du kan ikke gennemtvinge Dansk lovgivning på en server som ejes af et foretagende fra USA og står på USA's jord, du kan ikke engang gennemtvinge det hvis den ejes fra USA men står på dansk jord. Det er et helt andet problem som har intet at gøre med sociale medier men med globalisering.

I forbindelse med GDPR var Margrete Vestager inde på et princip om, at hvis man udbyder en digital tjeneste i et land (såsom SoMe), så er man forretningsdrivende i det land og dermed underlagts dets nationale love, uanset hvor serverne og data fysisk er placeret.

Med det princip kunne man styre, hvad der er lovligt at bringe i et givet land på samme måde, som love styrer, hvad aviserne må bringe. Men hvad blev der af det princip?

20. januar 2021 kl. 13:33
Eksperter: It-skandaler i Politiet kan skyldes ulige kamp om talenterne

Problemet er, at IT branchen mangler kompetente folk - Der er vist IT folk nok. Men rigtigt meget af det tynde øl. Og så er der også den med at man helst vil have de unge folk. Der er nogle der tror at de er hurtigere og at det er bedre.

Jeg tror du skal med mig og andre ledige 50+'ere på jobjagt og prøve at se jobmarkedet fra den anden side. Ja, der er tyndt øl blandt de ledige, som ville få selv mig til at flygte skrigende bort, men der er sandelig også super kompetente folk, som fravælges pga. ??? Overkompetence måske? De har haft med ledelse at gøre og chefen på 32 er bange for dem?

Rigtig mange firmaer orker ikke engang at sende et afslag, og grunden skulle være, at de modtager så mange ansøgninger, at de ikke kan overkomme at læse dem alle. På et marked, hvor man klager over mangel på kompetent arbejdskraft? Det giver jo ingen mening.

Hos min gamle arbejdsplads har jeg set en chef modtage en 15 cm tyk stak udprint af ansøgninger til en udviklerstilling. Han kunne ikke overkomme at læse dem alle, så han pillede helt tilfældigt de øverste 5 cm fra og bad HR sende afslag til dem i de underste 10 cm af stakken. Hvad siger det om jobmarkedet?

1. september 2020 kl. 12:08
Eksperter: It-skandaler i Politiet kan skyldes ulige kamp om talenterne

Det er en falsk modsætning. For de fleste er lønnen kun én af mange parametre, når de skal vurdere et job.

Rigtigt, men alligevel sjovt, som de bedst lønnede jobs åbenbart også er dem med flest andre motivationsfaktorer:-)

Jeg køber @Michael Cederbergs forklaring om, at for lav løn holder ansøgere borte (negativ motivation), men har sværere ved at acceptere den med høj løn som positiv motivationsfaktor, undtagen for millenials, som endnu ikke er blevet klogere:-)

Det handler om Politiet det her. Medmindre man partout vil have millenials, så er jeg sikker på, at der er tusinde andre måder at tiltrække den bedste arbejdskraft på end ved at tænke i høj løn: Gode, empatiske og motiverende ledere, nedbrydning af handlingslammende beslutningshierarkier, godt arbejdsmiljø, mulighed for at gøre en forskel, mulighed for efteruddannelse, frihed under ansvar, sunde værdier ...

Det offentlige er generelt tumpet til at have med IT at gøre, og jeg er ret sikker på, at pilen ikke peger nedad mod indianerne, men opad mod høvdingene.

1. september 2020 kl. 11:52
Eksperter: It-skandaler i Politiet kan skyldes ulige kamp om talenterne

Jeg forstår ikke, hvor du vil hen? Mener du ikke, at lønniveauet har betydning for, hvor mange kompetente ansøgere man kan tiltrække?

Jo Christian, jeg er helt sikker på, at de højest lønnede jobs tiltrækker de mest kompetente ansøgere. Men samtidigt er det sådan, at arbejdsgiveren kigger fornærmet på dig, hvis ikke du har et overbevisende svar, der IKKE har med løn at gøre, når du bliver spurgt til motivation. Derfor spekulerer jeg på, hvad andre svarer, hvis det vitterligt er lønniveauet, der er afgørende.

30. august 2020 kl. 17:02