Bo Zachariasen

Mens vi venter på corona-appen: Teknologisk quick fix eller fatamorgana?

Hvis appen rammer for mange (f.eks. fordi den har et "smittetal på 3 eller 4 frem for f.eks. 0,9 for selve virusen), så er det et problem. Det vil betyde at alt alt for mange vil få besked om en konstateret potentiel smitte.

Det appen skal bruges til er at nedbringe smittetrykket ved at bringe potentielle smittede til test fordi de fleste der ved at de er smittede isolere sig selv og smittekæderne derfor brydes.

Projektet handler ikke om at demonstrere om en app er en teknisk løsning der er næsten perfekt.

Når appen finder ud af at man måske er smittet vil det være godt hvis der står med småt at det ikke er 100% sikkert at man er smittet p.g.a. det ene og det andet men at man alligevel opfordres til at tage en gratis test. Så burde forventningen være afstemt. Appen indkalder ikke til test men opfordre til at man tager en frivillig testen.

Det er bedre at teste for mange end for få fordi det bremser smitten mere.

Den manuelle smitteopsporing og test af personale i frontlinjen o.s.v. er også fylt med "nittere". Pt er der testet 444.562 men "kun" 10.496 er smittede. Altså er ca. 42 bliver testet for hver gang der bliver fundet 1 smittet. De nævnet tal er sumtal for hele perioden så det kan være at den relative andel af nittere (42:1) er højere nu.

Det er et nødvendigt vilkår at teste mange ikke smittede for at finde de smittede fordi denne virus smitte asymptomatisk. Derfor er det vigtigt med let fysisk og administrativt adgang til test i nærheden. Mange test er et af de midler som har vist sig effektiv til at være med til at sikre et lavt smittetryk.

17. maj 2020 kl. 03:21
Mens vi venter på corona-appen: Teknologisk quick fix eller fatamorgana?

Det er ikke sikkert at man ved hvem der sad på sædet ved siden af i bussen eller hvem der var i køen etc.

Appen skal ses som et supplement og selv om der også i denne situation kan være huller i osten så er den bedre end ingenting hvis der bliver gjott opmærksom på at løsningen ikke er perfekt.

Det gør ikke så meget at den rammer for mange. Det er uheldigt at den rammer for få.

Men det gør alle andre metoder også.

Håber at appen virker selvom man bruger Bluetooth til noget andet.

15. maj 2020 kl. 19:20
Studerende hentede tæt på 1 mio. Android-apps: Fandt hundreder der var sårbare

Der er i alt knap 3.000.000 så I har fået taget en god del.https://apkpure.com muliggør direkte dl af apk hvis appen er gratis. Man kan vælge region og dermed få adgang til apps fra andre regioner som ellers ikke er tilgængelige i f.eks. DK regionen.

15. oktober 2018 kl. 22:47
Særlig hackerdom fra Højesteret: Nu ligger det fast, at hacking giver lang fængselsstraf

Manden burde få strafrabat fordi hans tidligere arbejdsplads ikke havde et fornuftigt sikkerhedsniveau, og det dermed tillod manden at udøve den skade som han gjorde.

Som det fremgår af dommen så må det "endvidere tillægges vægt, at tiltalte anvendte en anden ansats brugernavn og password for at skaffe sig adgang til virksomhedens it-system, hvilket udsatte denne ansatte for en risiko for at blive genstand for en undersøgelse."

Der er altså ikke tale om at virksomheden ikke har lukket hans konto efter fratrædelse.

7. marts 2018 kl. 02:02
315 danske hjemmesider filmer, hvordan du bruger dem: »Det er totalovervågning«

Hvis du alligevel er administrator på siden, har du formentlig mulighed for at få adgang til disse alligevel.

Normalt bør en hjemmeside sende password hashed til serveren sammen med brugernavn over https. Med dette sniffer kode sendes password i klartekst til eksterne servere OG fra deres servere ukrypteret til rekvirenten.

Desuden bliver oplysninger som ved en fejl bliver parsted ind i et felt også sendt ud øjeblikkeligt (som jeg forstår det).

Det kan undre, at udbydere der bruger den slags, ikke kan se at det ikke er populært blandt brugerne.

30. november 2017 kl. 10:33
En bitcoin-handel bruger nu samme mængde strøm som en husstand gør på en uge

målt pr. tx vil blive reduceret i takt med at effektiviseringer implementeres i protokollen (flere tx pr blok; færre byte pr tx, øget blok størrelsen og Lightning Network mv.) og i takt med planlagte halveringerne; Reward Era.

Af Nigerias 186 millioner indbyggere er det kun ~ 20 % der har installeret strøm. Resten bruger petroleumslamper og brænde. Nogle af disse kan være heldige at have familie i vesten som har sponsoreret en billig android telefon og en lille solcelle. Dette gør dem i stand til at køre Wathapp - og en bitcoin wallet.

6. november 2017 kl. 12:17
Rusland følger Kinas eksempel: Vil forbyde bitcoin-handel

Answered Feb 7, 2014 It's very common practice in Russia to ban everything, just as a precaution. Second very common practice is to ignore all those bans altogether. As Saltykov-Shchedrin said it back in 19th century “the severity of Russian laws is alleviated by the lack of obligation to fulfill them”.https://www.quora.com/Did-Russia-ban-Bitcoin

20. oktober 2017 kl. 03:07
Kriminelle bitcoinminere udnytter ubeskyttede cloudtjenester

Det er mindre end lige så lidt som Nigeria brugte i 2016, som er verdens mindst forbrugende lande, 24 TWh.

https://yearbook.enerdata.net/electricity/electricity-domestic-consumption-data.html

Angående bitcoins elforbrug kan punkt 6 og 28 anbefales.https://en.bitcoin.it/wiki/Myths

Det er i øvrigt glædeligt at klaphattene nu får skiftet pwd så deres data ikke bliver forvansket eller andet langt værre end at der bliver mined på deres regning.

19. oktober 2017 kl. 04:44
Rusland følger Kinas eksempel: Vil forbyde bitcoin-handel

Version2: "Rusland arbejder på at forbyde handel med bitcoin. Ifølge landets nationalbank er bitcoin en kriminel valuta, og derfor skal dens udbredelse bremses, skriver CNBC."

CNBC: "We can not stand apart. We can not give direct and easy access to such dubious instruments for retail (investors)," Shetsov said, according to the news agency.

Det handler om at beskytte investorer mod en formodet usikkerhed som instrumentets forventet at have p.g.a. volatilitet.

Det er således intet belæg for at projicere kriminelle problemstillinger over på dette forslag til en regulering fra Shetsov.

“We think that for our citizens, for businesses the usage of such crypto-currencies as an investment object carries unreasonably high risks,” he said.

I øvrigt vil russerne også forbyde VPN og Jehovah's Witnesses og sikker også alt muligt andet som kina hvor blomster, facebook og google er forbudt.

15. oktober 2017 kl. 04:03
Australien sidestiller digital valuta med helt almindelige penge

Ja, hvad er det for noget, det der bitcoin? Først og fremmest ser det ud til at være noget der er kommet for at blive. En decentral digital valuta der ikke er afhængig af tillid til en 3. part som er sikret ved Proff of Work og kryptografi hvormed det er muligt at overføre værdi direkte mellem 2 eller flere parter uden mulighed for censur, indefrysning, spærring og til en hvis grad sporing, hvis man gør det rigtigt. Et system hvor man ikke skal ansøge om godkendelse til adgang eller brug, globalt opererende og som når innovationsfacen er overstået (det er kun lige begyndt) vil gøre det muligt at overføre værdi mellem mennesker eller maskiner til uhyre små omkostninger og som derfor vil æde finansbranchen, banker som internettet allerede stort set har ædt telefoni-, film-, musik-, bog-, post-, fax- og nyhedsbrancen i deres oprindelige form. 1:https://www.youtube.com/watch?v=Ur037LYsb8M&t2:aantonop kanal. 3:Welcome to the Bitcoin Wiki, for all your Bitcoin information needs. 1,186 pages. Established April 14, 2010.

30. august 2017 kl. 03:34
Få et indblik i en af verdens største bitcoin miner

Jeg er enig i at hvis man udelukkende ser på energiforbruget til de computere som foretager tx i bitcoin netværket og sammenligner dem med ditto for konventionel bankdrift så bruger bitcoin rigtig meget strøm per tx.Bitcoin Energy Consumption Index viser det aktuelle forbrug på 166 Kwh. Enormt og det har været og er måske, en af mine bekymringer ved systemet.Bitcoin mining is a waste of energy and harmful for ecology synes jeg dog kommer godt rundt om emnet.

Hvis jeg har forstået "Lightning Network" korrekt så vil transaktionerne foregå mellem mobiltelefoner som alligevel er produceret og tændte. Og da LN kun skal bruge en block change tx for at åbne, lukke og løse konflikter og der i mellem kanal åbning og lukning kan foretages sende og modtage tx indtil ens kanal er tom for bitcoin vil energiforbruget pr tx alt i alt blive reduceret væsentlig hvis ikke prisen på bitcoin stiger og hash konkurrencen dermed øges. De to følges ad. Det kræver en nærmere analyse at afdække som måske allerede er foretaget.

25. august 2017 kl. 09:22
Sådan skabes for 40 milliarder ny kryptovaluta: I dag deles Bitcoin i to

Helt enig. Problemet med Bitcoin (Cash) er ikke kun netværkets stærkt begrænsede antal transaktioner, men også at 10 minutter er for lang tid mellem blokkene til rigtig mange anvendelser. Før dette fikses, tror jeg ikke meget på hverken den ene eller anden slags bitcoin, som fremtidens universelle coin.

Der er udrullet en løsning på dette problem. Instant confirmation er muligt hvis begge parter i en tranaktion bruger walleten GreenAddress.

Man kan have flere forskellige typer wallet installeret på sin mobil og når man er ude at rejse kan man, hvis ens betalingskort er spærret sammen med alle andres fordi en webshop hjemmeside er hacket, hæve lokal valuta på en af de 1.500 ATM maskiner.

Lightning Network: Vi er i innovationsfasen i adaptationprocessen og derfor arbejdes der hårdt på at løse de positive problemer som btc har fordi så mange er glade for at bruge btc. Diskussionerne og beslutningsprocessen kan til tider virke tung, men er nødvendige og sikre grundigt overvejede beslutninger.

Næste år forventes det at en anden løsning, Lightning Network, udrulles på btc netværket. LN køre uden væsentlige udfordringer på en række altcoin og kræver SegWit. LN er tx uden om blockchain. Brugeren åbner en kanal, det kunne fx være til en Exchange eller anden central spiller, supermarkedet eller til ens ven. Ved denne åbning overføre man et valgfrit beløb i btc til kanalen. Denne sum kan nu bruges i Lightning Netværket i tusindvis af tx'er med beløb under det aktuel indestående i kanalen. Man kan modtage og sende btc i kanalen. Kanalen kan, takket være SegWit være åben i uendelig tid. En LNtx kan hoppe fra kanal til kanal frem til den endelige slutmodtager (rutes) og mellemledene ved (kort sagt) ikke noget interessant. De videnserder anonyme pakker med btc uden mulighed for at stjæle dem. LNet finder selv frem til modtageren, på samme måde som TCP/IP pakkerne. Og alt dette behøver brugerne ikke at kende til ligesom at brugerne ikke behøver at vide noget om TCP/IP for at bruge Youtube. Man kan lukke en kanal og så får man sine btc tilbage til det normale netværk uden for LN. Åbning, lukning og evt konfliktløsning, ved brud på protokollen, kræver hver én tx på blockchain. Derved mangedoble kapaciteten med samme block størrelse. En LNtx vil blive med yderst små gebyr i størrelsesordenen hundrededele af en øre.

Micropayment bliver dermed en reel mulighed. En udvidelse til Chrome vil overføre et par øre til avisen når du åbner en artikel. Maskiner kan overføre til andre maskiner. En værdi streaming kanal er skabt og det er muligt at blive betalt pr. minut.

Uden LN kan en block størrelse på 1 MB klare, samlet for alle brugere, ca 4 tx / sekund. Det giver en kapacitet på ca. 300.000 tx pr døgn. Alt, alt for lidt for milioner af brugere.

8 MB: 32 tx. 2000 tx/sekund (i størrelsesordenen det som Visa kan håndtere) vil kræve en blokstørrelse på 500 MB. En gennemsnitlig blokstørrelse på 250 MB med 6 blokke pr time giver på et år: 13.140.000 MB, eller 13 TB.

Begynder milliarder at bruge btc vil 2.000 tx/sec ikke være nok og micropayment er udelukket.

Netværket har brug for at mange ærlige noder der har lyst til at gemme en kopi af hele blokkæden, validere tx og p2p blokkæden til andre noder, ellers bliver nettet svagt og det bliver lettere at udføre angrebs som fx Sybil attack: 1, 2. Det er de tusindvis af ærlige noder som sikre at banditnoderne bliver druknet. Derfor må blokstørrelsen ikke blive for stor fordi få har lyst til at have racks med hardiske til blokkæden stående i lejligheden med dedikerede internetforbindelse. Allerede nu er det en tung sag at installere. Det tager dage at hente blokkæden.

Ca. 2 milliarder fattige er ikke fine nok til at få en bankkonto og slet, slet, slet ikke et visakort. Med bitcoin kan de på selv den billigste androidtelefon åbne en international betalingskanal. Bitcoin kan ikke spærres eller indefryses og man skal ikke godkendes til bitcoin. LN muliggøre at alle disse kan komme med og medføre også at energiforbruget for hver reel gennemført tx bliver meget lille. Det er der humanisme og perspektiv i.

22. august 2017 kl. 02:19
Få et indblik i en af verdens største bitcoin miner

Jeg tror ikke, verden har brug for, at vi laver kul til bitcoins. Kunne de ikke få sig en vindmølle?

Nu laver minere ikke kun el (sort eller grøn) om til bitcoin. Det er egentlig bare en belønning for at "støbe" den næste blok med transaktioner ind i kæden. Der bruges en del energi alt i alt pr tx. Men konventionel bankdrift med deres finanstårne bruger også ressourcer. Søgeforslag: "Bitcoin mining is a waste of energy and harmful for ecology"

I løbet af de næste update af bitcoin implementeres Lightning Network, som allerede fungere uden issues i flere altcoin, der fungere som sund konkurrence og som testplatforme. Derved vil 1000 folds af transaktioner, stort set gebyrfrit, ske uden for blokkæden, der som hovedopgave kommer til at fungere som overdommer i de tilfælde hvor protokollen ikke følges. Medregnes alle transaktioner bliver energiforbruget pr tx meget meget lavt.

20. august 2017 kl. 15:47
Sådan er NotPetya-malwaren skruet sammen

samme wallet til alle ofre.

Bare for nørderiets skyld. Det er den samme bitcoin adresse de bruger. En wallet er et program der administrere adresser og tilhørende private nøgler. I walleten kan være mange adresser og walleten sørge for at skabe tx.

29. juni 2017 kl. 13:20
Bitcoins slog rekord i weekenden

Men i øvrigt kan og vil en kriminel købe forbudte cryptocurrencies for rigtige penge eller i bytte for lige så forbudte våben af en anden kriminel fordi han har brug for teknologien.

29. juni 2017 kl. 11:36
Bitcoins slog rekord i weekenden

Som nævnt finder kriminelle blot andre veje. Afpasning m.v. fantes som sagt før elektriciteten. Mange ting og sager giver "helt enestående muligheder" for kriminelle i en sådan grad at det netop ikke er enestående. Som udgangspunkt skal vi bekæmpe kriminalitet, ikke teknologi. I øvrigt er det først og fremmest krypteringsteknologi der gør denne form for kriminalitet muligt. Så hvis man skulle følge din logik så skulle man forbyde krypteringsetknologi - men internet, el og harddiske vil også være et godt indsatsområder - som antydet tidligere.

Når man ikke forbyder btc, el, internet, kryptologi, selvom det nok vil løse det konkrete problem, mht. WannaCry, er det som nævnt fordi ulemperne ved et forbud er større end de små fordele disse forbud vil give. Løsningen er: Opdatere OS, backup, installere antivirus m.v. Danske Bitrater påstår at de blokere det ingen kender inkl WannaCry før den blev kendt, uanset version, Petya m.v.

29. juni 2017 kl. 11:00
Adskillige NemID-svindelsager: Bruger keylogger og fisker nøglekort op af postkassen

Hvis man vil gøre noget ved dette konkrete hul, hvilket afhænger af hvor stor anvendelsen af hullet er, så kunne man forbyde offentlige computer med keyboard hvortil der let kan tilsluttes den benyttede keylogger hvilket kan gøres med fysiske anordninger omkring Desktop computeren eller ved at anvende laptops, der har indbygget keyboard. Dertil kunne man indføre et forbud mod at bruge nemid på offentlige computer uden at bruge skærmkeyboard og en påmindelse om dette hvis IP adressen tilhørere en offentlig tilgængelig computer eller er anderledes end den IP adresse som brugeren normalt bruger.

Forbryderen vil selvfølgelig søge andre veje og fx inficere med sniffer software (skærmdump m.v) hvorfor der måske skal stilles krav om at offentlige tilgængelige computere skal have installeret danske Bitrater.

Samt at NemID forsat skal viserudvikles ligesom alt muligt andet som fx biler, fly og løbesko.

Men 100% sikkerhed eksistere ikke, men vi arbejde på at komme tættere på.

18. juni 2017 kl. 13:45
Bitcoins slog rekord i weekenden

Det vil jeg nu trygt overlade til dig for - det tror jeg du egner dig bedre til. For nu da du har set den video jeg har linket til vil du kunne fortælle Olsen at hun også skal tage 3-2-1 backup fordi der kan komme vand ned fra overboen, brand, tyveri, harddisk fejl og alle mulige andre datatabshændelser.

1. juni 2017 kl. 00:13