Morten Stryhn

Forbrugerrådet Tænk: Ny lov siger klart nej til forbruger-fup i netbutikker

Håber der følger ressourcer med til at håndtere ulovlighederne ... lad mig bare svare selv - nye regler, men ikke flere ressourcer, så vi kommer ikke videre fra det sted vi er i dag.

I dag er der masser af butikker, som både fysiske og online, som ikke overholder lovgivningen, men myndighederne har ikke ressourcerne til at gøre noget ved det - og det ved en virksomheder godt, så de fortsætter naturligvis...

Eksempler på ulovlige ting, som sker i stor stil allerede i dag:

  • Butikken må først trække pengene når varen sendes (en del trækker pengene ved salget).
  • Ved returnering skal kunden have pengene retur senest 14 dage efter de har sendt varen retur. Jeg har været i kontakt med en virksomhed, som brugte næsten 6 uger, da de bevidst ikke havde afsat nok ressourcer til deres returprocesser.
  • Butikken gør det svært at returnere selvom det er et krav at det skal være ligeså nemt at returnere som at købe varen.
  • Butikken viser ikke mindsteprisen ved varen. Kunden skal altid kunne se hvad en vare koster inklusiv alle gebyrer - fragten må gerne stå særskilt, men skal vises, så kunden kan sammenligne med andre sites. Nogle gange kommer der administrationsgebyr eller betalingsgebyr, som faktisk er ulovlige, men forbrugerne klager jo ikke over 2 kr her og 2 kr der.
  • Butikken har sat kryds rubrikken for nyhedsbreve, selvom det skal være et aktivt tilvalg for kunden at tilmelde sig nyhedsbreve.
  • Butikken skriver med meget små bogstaver at kunden samtidig tilmelder sig et månedligt abonnement på X kr. Dette skal være tydeligt og i samme størrelse som resten af teksten.
  • Tilbuddet er faktisk ikke et tilbud, da prisen altid er den samme (det jeg kalder Jysk-finten).

Listen er sikkert meget længere, men det er nogle af de ting jeg selv oplever eller ser rundt omkring markedet.

12. juli kl. 09:10
Opdater din Iphone og mac: Zero day er allerede blevet udnyttet

jeg opdaterede mine Apple devices i aftes - både på telefon, iPad og Macbook kunne de findes via den normale opdateringsfuktion.

28. juli 2021 kl. 14:56
XGS-PON - en tresporet motorvej i din forhave

Sidste år blev der lagt en del fiber ned i 2700 Brh, så der sker altså noget - dermed ikke sat at hele bydelen er dækket ind endnu, men TDC Net ligger fiber ned i større klumper og jeg forventer at der ligesom i 2720 Vanløse hvor der er lagt fiber ind ad flere omgange i 2020, vil komme mere fiber i 2700 Brh allerede i år.

31. marts 2021 kl. 09:37
Den gennemsnitlige internethastighed stiger: Alligevel glider Danmark ned ad international liste

Hvis man læser forudsætningerne for undersøgelsen synes jeg nu det giver meget god mening at teste via WiFi: "hvilken hastighed der er til rådighed for et device, der bruger routeren" Som nævnt vil langt de fleste brugere kun bruge WiFi og derfor er det oplevelsen af WiFi hastighed som brugerne måler efter. Ja, der er stadigvæk nogle brugere, som kabler, men det bliver færre og færre.

16. juli 2019 kl. 10:33
Den gennemsnitlige internethastighed stiger: Alligevel glider Danmark ned ad international liste

Vi kunne ændre titlen til "brugernes oplevelse af bredbåndshastighed", da langt de fleste brugere kun bruger WiFi og ikke nogen anelse om hvordan de sætter det bedst op i deres hjem...

16. juli 2019 kl. 10:02
Staten skal overtage sundheds-it efter nedlæggelse af regionerne

Lad os nu se...

Der står direkte i udspillet, at IT skal sammenlægges til én enhed bl.a. pga. problemerne med Sundhedsplatformen. Hvis man skal følge udspillet, står Sundhedsplatformen faktisk med de dårligste kort, hvilket forstærkes af, at det sundhedsfaglige personale kommer til at fylde mere i beslutningsorganerne og dem, som arbejder i de to østlige regioner, vælger med sikkerhed ikke Sundhedsplatformen.

16. januar 2019 kl. 12:30
Terminaludbydere uenige om ansvar for Apple Pay-kaos: Hvem har skylden?

Der er også forskel i gebyret mellem danske og udenlandske kort, men der er gebyr på, hvis du vil betale i supermarkedet eller på Circle K stationer med et dansk MasterCard. At mange butikker (inklusiv Circle K) ikke skilter med det, er en helt anden historie, som heldigvis snart bliver fortid, når det 1. januar 2018 ikke længere er tilladt at sende gebyret videre.

14. november 2017 kl. 12:04
Terminaludbydere uenige om ansvar for Apple Pay-kaos: Hvem har skylden?

Der er også gebyrer på betalinger med f.eks. MasterCard eller rene VISA kort (ikke VISA/Dankort) i supermarkederne (undtagen Lidl, som har gebyrfri betaling). Du oplever det sikkert aldrig, da kunderne sikkert altid bruger dankort i supermarkederne.

14. november 2017 kl. 11:36
Terminaludbydere uenige om ansvar for Apple Pay-kaos: Hvem har skylden?

På MobilePay vælger du selv hvilket kort du vil bruge - og kan snildt bruge MasterCard, Diners Club eller lignende frem for Dankort, så det er ikke så simpelt, som du fremstiller det.

14. november 2017 kl. 11:32
Betalings-apps spænder ben for hinanden: Vi efterlades uvidende om anvendt betalingskort

Der er også udvidet risiko for røveri, når en butik har mange kontanter - blandt andet derfor flere og flere butikker får lukkede kontant-kredsløb og en del butikker med aften og natåbent for fået lov til at sige nej til 500 og 1.000 kr sedler.

31. oktober 2017 kl. 11:18
Sekscifrede telefonnumre giver MobilePay problemer på Grønland

Jeg har spurgt Danske Bank og lige præcis det her og de svarede at danske brugere ikke bruge det i Norge eller sende til norske brugere, så jo, de har valgt ikke at gøre systemet internationalt, men udrulle nationale udgaver i alle landene. At de måske på sigt laver en version 2 med mulighed for udveksling mellem landene kunne godt ske.

10. august 2017 kl. 12:20
Sekscifrede telefonnumre giver MobilePay problemer på Grønland

Norge bruger også 8 cifre.

Jeg forstår dog ikke at Danske Bank har valgt at "isolere" MobilePay til de enkelte lande - du kan ikke overføre penge på tværs af grænserne eller bruge din danske MobilePay i Norge. Synes det virker mærkeligt at man udvikler en ny service i dette årtusinde og sætter grænsebomme op!

10. august 2017 kl. 11:15
Dankort på mobilen smækker døren i for Apple og Android Pay

Synes også det er naivt at tro at vi i DK (som altid) kan lukke os inde og kun bruge egne systemer. Der kommer mange folk fra udlandet i DK, som også gerne vil købe noget - og hvorfor skal de afskæres fra at bruge mobilen? Det virker som om at læren fra tidligere allerede er glemt - dengang da de fleste steder tog imod Dankort, men ikke internationale kort og gik glip at mange salg, da turisterne "kun" havde VISA eller MasterCard. Det samme sker igen med mobilbetalingerne - dem som rejser meget vil gerne have de internationale systemer og bruge dem på tværs af kontinentet.

29. december 2016 kl. 10:02