Torben Rasmussen

Svenske myndigheder vil skrotte amerikansk cloud: Her er alternativerne

Amazon, Microsoft og Google har med deres tilbud om Cloud infrastruktur til et forhold mellem priser og performance, der er markant billigere end alternativerne, skabt et enormt økosystem af virksomheder der har baseret deres services (og eksistens) på denne infrastruktur.

Det er godt, at den svenske stat vil gå andre veje, og helt fint at de laver en rapport med nogle alternativer til de amerikanske techgiganter. Problemet er at for rigtig mange virksomheder, så er alternativerne alt for "nørdede" og uigennemskuelige. Man bliver lige nu rigtigt nok uafhængig af amerikanske services, men får man reelt mere sikkerhed ved at vælge alternativerne, eller bliver man bare efterladt med et meget større ansvar selv end man har lyst til.

Hvis det virkelig skulle rykke noget, så synes jeg (der ikke er dataingeniør eller lignende, men har leveret SAAS-løsninger til danske virksomheder i 20 år) at alle de skandinaviske lande skulle gå sammen om at lave et udbud om at en skandinavisk virksomhed eller konsortium kunne lave et rigtig godt alternativ til AWS, Microsoft Azure og Google Cloud.

Hvis vi og andre IT-virksomheder kunne bygge vores løsninger på en skandinavisk cloud infrastruktur med samme pris/performance niveau som AWS, Google og Microsoft, så ville både vi og rigtig mange europæiske virksomheder være meget interesserede i at flytte eksisterende løsninger og bygge nye løsninger på denne skandinaviske cloudløsning.

Alle skandinaviske stater skulle yde et ret stort bidrag til den eller de udbydere, der blev udvalgt til at drive løsningen - for baggrunden for AWS, Google og Microsofts success er, at de i starten ikke har tjent penge på at give deres infrastruktur til virksomhederne - de har brugt samme tricks som narkopushere for at gøre et meget stort antal virksomheder afhængige af deres services før de så stille og roligt skruer op for priserne.

Det vil være rigtig fint, hvis betingelsen for store statslige tilskud er at det hele laves som OpenSource, så de virksomheder som hellere vil hoste / drifte og evt. videreudvikle på det selv, kan gøre det - men hvis den hostede infrastruktur som minimum er konkurrencedygtig med Microsoft Azure (som vi bruger, og det er på ingen måde billigt), så vil det være den bedste og billigste løsning for rigtig mange.

Hvis nogen kan fortælle mig, hvordan vi kan flytte vores Software As A Service Marketing Cloud løsning fra Microsoft Azure til en ren europæisk cloud infrastruktur med under 3 måneders udviklingsarbejde, så flytter jeg gerne de ca. 100.000 kr. om måneden, vi pt. betaler for Microsoft Azure.

28. januar kl. 19:11