Preben Trærup

Da frk. Klokken var fuld

Bare fordi det underliggende system ikke kunne klokken gik det ret fint med at sende trafik med information om klokken igennem systemet.

Så vidt jeg ved var det kun i billing systemet at tiden blev brugt af teleselskaberne. Det var ikke nok at vide hvor lang tid en samtale tog eller hvor meget data, der blev brugt. Det skulle også med hvornår forbruget fandt sted.

1. december 2021 kl. 08:04
Da frk. Klokken var fuld

@23 Som tingene har ændret sig...

Fun fact

Jeg ved med sikkerhed at serverne APZ 212/55 og APZ 212/60 ikke havde noget ur eller brugte NTP eller lignende på OS niveau. Det tog simpelthen for meget tid at holde tiden. Efter boot startede de bare i 1970 og så trillede de derud af - 5 nines bokse..

APZ 214/01 AFAIR anede heller ikke rigtigt hvad klokken var.

De nævnte APZ serverne blev brugt til SS7 håndtering i Ericssons mobilnetværk.

30. november 2021 kl. 19:00
Slid, men vid: Ting Ta'r Tid

Jeg kom til omtalte Telebit i 2000, hvor jeg blev en del af den gruppe, der skulle lave en IP stack til Ericssons handsets - den politisk korrekte svenske betegnelse for en dims af typen mobiltelefon på daværende tidspunkt. En af de features, der skulle være med i stakken var det dersens stedbarn IPv6. Jeg husker endnu lyden af modemmerne, når vi skulle have en tunnel op at køre for at få testet IPv6.

fast forward 20 år... Jeg har endeligt fået rå IPv6 på hjemmeadressen og gigabit hastighed til menneskepenge.

Nu vil tilfældet at jeg arbejder med fiberprodukter for tiden. Den nyeste EPON generation kører 10 gigabit og kan klare IPv6 til både slutkunder og management. Gad vide hvilken del jeg først kommer til at have en support sag på - hvis jeg da ikke når at gå på pension før med den nuværende udbredelshastighed :-)

Udover de ting PHK og Christian #5 nævner som IPv6 showstoppers, så tror jeg også man overså en anden lille detalje.

IPv6 er designet til at løse adresseproblemet - samt gøre det voldsomt nemmere at route pakkerne.

Man glemte så bare lige at en hel sækfuld allerede udbredte internetforbundne tingester faktisk bruger (og misbruger) IPv4 DHCP options til alt muligt fra provisionering til softwareopdatering. Rigtigt mange af disse DHCP options var ikke lige med i IPv6 DHCP oprindeligt, så enten skulle der findes på noget nyt - med de fejlskud, det koster - alternativt bare tage fra hylden hvad der lige løser opgaven nu og her - time to market nu om dage - customer centricity dengang.

Det med småt om sikkerhed kan så tilføjes her

15. februar 2021 kl. 18:10
IPv6 med egen CPE

Jeg blev Kviknet kunde for 1 måned siden, hvor jeg skiftede fra Eniig/Norlys. Jeg bruger en Edgerouter 4 og via metoden omtalt i #24 kom IPv6 op at køre. ER-4 kører version 2.9

Jeg vil tro metoden også virker på en USG. Det ligner at Perl scriptet er det samme - "na 0" er default i scriptet på den USG enhed, jeg har liggende.

Jeg har sat SLAAC op for alle LAN / WLAN netværk. Fra alle netværk er status ok på https://ipv6-test.com/

Mine AP's er AC-Lite og Nano-HD. Det ene AP er forbundet til min "master" switch via en anden switch. Jeg har ingen problemer med hverken Chromecast eller Spotify enheder. Spotify enhederne er kablede, da deres WiFI support er elendig. For WiFi har jeg ændret sendestyrken for 2.4GHz (low/auto) og 5GHz (High), samt øget bredden i 5Ghz. SSID's er de samme på 2.4 og 5Ghz

Hastighedsmæssigt (speedtest.net mod Tåstrup) har jeg målt 870Mbit download en sen nattetime via LAN. For en router med firewalls enabled burde det være godkendt - max skulle være 928Mbit for Ethernet? Upload var noget lavere. Pingtiden var 7 ms.

På de hverdage, hvor jeg har testet, ligger tallene oftest mellem 650-750 Mbit begge veje

17. december 2020 kl. 10:59