Rune Hansen

Tidligere politichef tiltalt for misbrug af it-systemer til ulovlig overvågning

Ja, det er hele dilemaet ved GDPR vs Cloud Act. Alt hvad der er Amerikansk (US) er total overvåget. Og når vi taler om efteretninger er det hele det hele viklet ind i USA.

Benyt Linux eller Mac uden bruger (kør alt via home brew). Så snart man er i "skyen" springer kæden af, det største problem er at foketinget forlanger (indirekte) at folk køber en Android el Apple telefon og benytter deres appstores til at installere spyware med.

21. oktober kl. 01:15
Mindre Office, mere 365: Microsoft-produkter skifter navn efter 32 år

MS er for folk til +50. Jeg har så sent som for 3 timer siden, siddet med én der havde brugt lang tid på et skrift. Som viste sig at se meget mystisk ud i Nextclouds Only Office plugin. Jeg bedte ham om at gemme det som et standadiseret format (odt) og så viste de sig pludseligt at være mere læseligt.

Jeg er begyndt at elsker folk som benytter Azure, MS. Førhen mente jeg bare at de supporterede et monopol som havde valgt at køre sit eget økosystem. I dag kan jeg se at de har valgt at pålægge sig selv en yderligere donation på 2000% til MS fund gennem Azure og 100000000% gennem Windows (hvis man tager pris, yderliger RAM og CPU drift med). Samt hægtet af de underlæggende teknologier, i håbet om at det bliver en smule mere simpelt i Azure. Derudover har de også valgt at modtage al ransomware, samt være kronisk overvåget af mindst 5 efterretningstjenester ad gangen (herunder også industrispionage). Så jeg er faktisk kommet i en situation hvor jeg er godt tilfreds med tingenes tilstand.

Et stadie folk med en fungerende hjerne rent faktisk kan få en gevinst, og folk med skyklapper for øjnene bliver belønnet for deres skyklapper.

15. oktober kl. 00:24
Jeg skulle have været humanist...

@Jonathan Andersn det er godt at du italesætter det. Jeg har dog set mange udviklere gå til den løn brutto (også i større velrenomerede firmaer). Jeg tror dog også det har noget at gøre med al den udlicitering der er foregået til Indien og Ukraine. Dette er dog også ofte den løn man starter på inden for andre områder af IT branchen, sågar midt i tyverne for IT sikkerhed, har jeg hørt fra anden hånd.

5. oktober kl. 23:36
Jeg skulle have været humanist...

En udfordring: næste gang du møder en kandidat i IT-ledelse. Så prøv at spørg ham om hvad en database er (og dette er ikke en spøg). Vi er kommet langt ud over håndværks fokus og dybt ind i process verdenen. I dag giver det ofte mere i lønposen at have taget et to dages kursus i ITIL el. Prince2 end at have brugt 5år på at blive Certified Kubernetes Security Specialist. Der er ingen sammenhæng i dagens Danmark mellem disse ting.

Djøf, djøf, djøf (repetative framworks og buzzwords) det er den sikre vej til toppen. Men hvis man har et liv og en interesse, skal man naturligvis se gennem fingre med dette og være lykkelig over at man bare kan gemme sig nede i maskinrummet og beskæftige sig med det man elsker (det har også en værdi).

5. oktober kl. 23:07
Ordførere kræver redegørelse fra finansministeren efter Version2s MitID-afsløringer

Mon ikke det kan være en god lejlighed til at præsentere en ny app, nu hvor sikkerheden (som med NemID) ikke er tilfredsstillende.

DitID eller DatID. Hvis man nu fisker et par milliarder op ad baglommen med det samme, så har vi den måske allerede i 2026.

3. oktober kl. 23:13
Borgere uden MitID-app får ingen udsættelse: Onlinekøb bliver umuligt uden telefon

Takker, den er lige noteret ned. Går ud fra at den nye leverandør bare etablere et nyt telefonstik og kobber til lejligheden.

26. september kl. 08:58
Borgere uden MitID-app får ingen udsættelse: Onlinekøb bliver umuligt uden telefon

Mange af dem uden en smartphone har typisk truffet et aktivt valg udfra et praktisk synspunkt, eksempelvis hårdt fysisk udearbejde. Jeg ved godt der er en forstilling om at alle danskere vimser rundt i nogle kontorfællesskaber og bytter rapporter og excelark med hinanden, mens de remser deres "elevator pitch" op. Men der findes stadig folk rundt om på byggepladserne endnu, hvor produktivitet ikke handler om hvor mange timer man har brugt i Outlook.

24. september kl. 17:08
Borgere uden MitID-app får ingen udsættelse: Onlinekøb bliver umuligt uden telefon

Ahhh... Her antager du at der er en corelation mellem folk uden internet i eget hjem og folk uden mobil. Eksempel:

Næsten alle hjemløse har en mobil. Da jeg var studerende kendte jeg mange som ikke havde internet, men benyttede "hotspots" fra omkringliggende lejligheder. Så er der mange der har fravalgt fast internet, pga. pris eller at de har nok i deres betalte firma mobil. Så er der mange hvor det ikke er muligt at få en fast internet forbindelse (for nylig sad jeg med en bekendt, som kun kunne få mobil net i en lejlighed i Aarhus og min søster har det samme problem på Nørrebro i KBH).

Praktisk set er der jo nærmere op mod 235.000 danskere der bliver ekskluderet (med de tal du præsenterer).

24. september kl. 16:24
Schrems II-frygt får Danmarks største pensionsselskab til at træde på cloud-bremsen

Jeg er da dybest set enig med dig i, at afhængighed af diverse leverandører og produkter er et relativt begreb. Jeg har nok bare den filosofi at en virksomheds overlevelse ikke må være afhængig af én enkelt underleverandør. eks. vis at ens betalingsløsning ikke hurtigt kan udskiftes til en anden, osv., det samme med ens hosting provider og MSP'ere.

Ikke nødvendigvis pga. fejl, konkurs osv., men for at være konkurrencedygtig og have mulighed for at udsætte leverandøren for konkurrence. Med de priser de tager for en server hos Azure, så nyder de tydeligvis godt af at folk ikke kan slippe væk.

12. september kl. 22:02
Schrems II-frygt får Danmarks største pensionsselskab til at træde på cloud-bremsen

Helt enig med Maciej Szeliga her.

Vendorlocking på så foretningskritisk et område, svare jo til at man i driften besluttede sig for at singlepoint of failure var en efterstræbelsesværdig ting.

I min optik er det uvidenhed og en naiv tilgang til IT, som noget man ikke ser som en inhouse opgave. Det er noget der sker når gamle mænd, bilder sig ind at deres konkurrenceevne og kernekompetance ikke skal ligge i IT afdelingen. (Naturligvis skal den det, når vi snakker large CAP)

11. september kl. 00:07
.Net kommer med Ubuntu-Linux

Ja, du tænker vel igen via Canonicals repositories. Ellers:

[geshifilter-]wget -q https://packages.microsoft.com/keys/microsoft.asc -O- | sudo apt-key add - sudo add-apt-repository "deb [arch=amd64] https://packages.microsoft.com/repos/vscode stable main" sudo apt install code[/geshifilter-]

25. august kl. 11:47
Vi skal ikke have e-valg i Danmark – papirvalg er den bedste løsning

Så skal jeg nok være imod. Det forudsætter jo at man overhovedet kan hoppe på idéen om det repræsentative demokrati (og at det er væsentligt anderledes end hvis kronprins Frederik sad ved roret). Det gør folk selvfølgelig med samme naturlighed, som de gik i kirke om søndagen for 200 år siden, respekterede og drog i krig for den. Men man kan heldigvis undlade at bidrage til vanvidet, ved at frablive sig festlighederne ved stemmeboksen. Så har man jo også retten til at kritisere tåbelighederne (det er lidt svære hvis man selv har deltaget og bidraget til slagsmålet).

E-valg ville åbne døren for flere folkeafstemninger og dermed ud af hænderne på jeres politikere. Derfor kommer det med sikkerhed heller aldrig til at ske. ;)

23. august kl. 20:20
Kommuner går sammen om at løse Chromebook-problemerne

ca. 4000,- for en laptop med afskrivning på 5 år. + 100kr per år for 500gb storage. Så er der nok en engangsudskrivning på de timer der skal benyttes på et ordentligt setup, tests osv. på 1000 timer af 1000kr. og derefter 20000 timer årligt i opsætning, drift, videreudvikling, support osv. Men det kræver at man vælger et mindre firme der er passioneret for opgaven, og at man er præcis og kortfattet i sine krav. Sådan burde det være, men det ryger naturligvis ud i et større jura hysteri og et af de store konsulenthuse.

9. august kl. 23:39
Helsingør trodser Chromebook-forbud: Har sendt tusindevis af siders forklaring til Datatilsynet

Jeg synes det mest fantastike er hvordan folk kun ser forhindringer og problemer hvis ikke de må benytte Googles eller MS datacentre til at opbevare data.

Folk er omgivet af Linux/UNIX lignende systemer: Deres TV, router, tablets, telefoner, spille konsoller, stereoanlæg , streaming bokse, alle de hjemmesider de dagligt besøger. Ja, sågar deres Chrombook og Macbook. Trods det, er det tilsyneladende (for nogen) aaalt for besværligt af bevæge sig ud i noget åbent og transparant!?!

Og hvis der sidder en skole leder eller lign. der mangler in GDPR compliant "cloud" løsning, til samme pris som Google, MS. Så send lige en PB til mig.

4. august kl. 18:41
Danmarks største teleselskab trodser Schrems II-usikkerhed: »Vi er klar til at løbe den risiko«

Det er dejligt at de er så åbne om deres beslutninger. Efter 20 år har jeg idag endeligt skiftet leverandør ud over den manglende moral hos Nuuday/Yousee/TDC/Tele Danmark eller hvad de kalder sig for tiden, spare jeg også penge. Tak, Monika Gullin for at bekende kulør (det har i ikke altid været så gode til), har i egentlig stadig skuffeselskaber på Cayman Islands og Luxemburg?

27. juli kl. 13:00
Datatilsynet: Ledige må ikke profileres med algoritmer bare fordi de samtykker

Det er sjovt som tingene altid bliver vendt på hovedet. Nu er jeg så priviligeret at jeg har bevæget mig på alle niveauer af lavtlønsmarkedet og understøttelse i diverse afskygninger, samt den modsatte ende af skalaen. Jeg har aldrig oplevet noget så stressende og hårdt som, køkken, rengøring, løsarbejder inden for jord og beton, selvstændig, vikararbejde, kontanthjælp, dagpenge. Samt aldrig oplevet noget så let, tilfredsstillende og højtlønnet som IT faget (det er lige før det grænser til for meget weinerbrød og flødekager). Og nej, det sidste er ikke mere værd, det kan i mange tilfælde undværes.

Der er et tydeligt skæld i samfundet hvor de mennesker der har valgt et år eller to ekstra på skolebænken, stort set kan læne sig tilbage og nyde livet i overflod (og brokke sig over rengøringsdamen eller maden i kantinen). Til tider kan jeg slet ikke forholde mig til deres "problemer", da det virker som totalt overflødigt og irelevant i forhold til grundlæggende overlevelse (husleje, el, vand, mad, transport, børn og evt. en biograftur som erstatning for en tur til Tennerif osv.).

Hele idéen om at screene nedslidte (psykisk såvel som fysisk) mennesker er absurd.

Vi har et "kaste" samfund, hvor 1/2 af samfundet arbejder under tvang (de har reelt ingen muligheder for at sige fra og skal finde sig i alt hvad de oplever dagligt).

Fundementalt set har vi fået et overakademiseret samfund, hvor man degraderer reelt arbejde og på magisk vis får ophøjet teoretisk arbejde til gudestatus.

Jeg ved ikke om borgerløn er løsningen, men omfordeling uden forpligtelser som man kan leve af ville være et ordentligt samfund værdigt. Der skulle helst være en reel løn på rengøringsarbejdet som kan få folk til aktivt at tilvælge det, som en attraktiv stilling.

Og for at være helt ærlig. Hvis min arbejdsgiver kom til mig imorgen for at fortælle mig at der ikke er nogen lønstigning (på 5 %), fordi køkken og rengøringspersonalet har krævet det dobbelte i løn, ville det ikke røre en tøddel ved min nuværende possition.

Den dag man belønner folk for at tage de jobs ingen andre vil have, tager jeg hatten af. Den eneste måde at gøre det på er ved at sikre folk der ikke "gider", at tage et job et ordentligt forsørgelsesgrundlag, så de har mulighed for at fravælge (arbejde og løn dermed bliver et tilvalg og udsat for konkurrence frem for slaveri).

23. juli kl. 01:43
Digital rådgiver efterspørger open source: »Vi opdrager vores børn til at være afhængige af Google«

Principielt set tror jeg faktisk godt, at man kunne køre med MacOS (uden Apple ID, men med Home Brew installeret) eller iPads koblet op på Nextcloud og muligvis holde sig inden for rammerne af GDPR.

Der er naturligvis ingen der selv skal sidde at rode med at installerer Linux (Chromebooks er også Linux), det skal naturligvis bare køre uden krav til lærer eller elevers IT kundskaber.

Jeg har dog ofte oplevet at funktioner i MS Office for Mac især macroer i Excel heller ikke virker på MS egen udgave til Mac. Så står vi jo lidt i en prikær situation hvor man skal vælge enten, at man kun kan benytte Windows og MS produkter eller benytte alle andre operativsystemer i verden (mere end 1000) og alle andre produkter der bygger på åbne og fælles standarder.

MIT-ID er noget l... (Jeg har dog ingen problemer med Mit-ID på Linux), men det har ikke rigtigt noget med Linux at gøre. At der aktivt sidder nogen et sted i det offentlige og spænder ben for at man kan benytte andre telefoner end Google og Apple telefoner, er mere end bare forrygt det er forargeligt. Da det offentlige gerne skulle omfavne og nå ud til alle grupper i samfundet, samt hindre monopoldannelse (og ikke altid arbejde så ihærdigt for det modsatte).

21. juli kl. 23:23
EU-lovforslag vil gøre screening af beskeder for børnepornografi obligatorisk

Hmm.. Samme kommission som står bag GDPR?

Vil de virkelig også prøve at pille ved fundamentet for demokratiet, borgerne privatliv fra hinanden. Så oven i købet med så lumsk et argument.

Hvis det (hypotetisk set), for argumentets skyld, handlede om børns sikkerhed. Så er det jo ret væsentligt at få afgjort om det, at nogen er besiddelse af disse "kendte" billeder fra en eksisterende database, er med til at øge sandsynligheden for overgreb fra disse mennesker (med denne seksualitet, hvor problematisk, ubehagelig og usmagelig den end måtte være). Sat lidt på spidsen er det vel forbrydelsen man bør undgå og forfølge og ikke nødvendgivis "lysten", juridisk set. (af frygt for at blive misforstået her, så prøver jeg ikke på nogen måde at legitimere at nogen har disse tilbøjeligheder, blot konstaterer at disse eksistere)

Med ovenstående i minde, virker det lidt difust hvad de egentligt forventer. Det bliver så blandet sammen med et eksempel fra England hvor FB hjalp med en efterforskning, som vel ikke har så meget med client side screening at gøre..

Forslaget svare til at man forbød toiletterdøre i hele EU, da dette ville kunne mindske overgreb. Jeg er oven ikøbet ret sikker på at dette ikke forbryder sig mod grundlovens grundprincipper og det har helt sikker en større effekt.

Jeg er nok bare blevet for gammel her, men det virker som om man altid kan trække en ny kanin op af hatten (terror, overgreb på børn osv.) hver gang man ønsker at indskrænke borgernes frihedsrettigheder og privatliv yderligere.

21. juli kl. 22:38
Datatilsynet indstiller hacket advokatfirma til kæmpebøde

Det har du ret i, det var også meget fiktivt. Det jeg måske advokerer lidt for, er at disse bøder nødigt skulle gå hen og blive en skattekilde (når bøderne runder 500 mio Euro eller mere), men gerne skulle afspejle tab for ofrene og en rimelig kompensation til disse.

21. juli kl. 15:08