Niels-Arne Nørgaard Knudsen

Tilsyn revser Forsvarets Efterretningstjeneste: Har brudt loven i årevis

indformeret og tilkendt erstatning? eller bliver FE's tilgang ophøjet til lov? jeg tror det sidste. godt vi har et retssamfund eller noget...

24. august 2020 kl. 15:16
Bliv klogere med forklarbar kunstig intelligens

at man mister kontrollen over en maskine når man ikke længere kan forklare hvordan den virker. det ser jeg 'kun' som næststørste fare.

jeg tror den største fare ved AI er at vi bliver magelige. ingen grund til at vælge farven på strømperne selv, når en AI'er kan sikre at alle på arbejdet er farvekoordinerede. vi mister evnen til at tænke kritisk og tage selvstændige beslutninger.

27. april 2019 kl. 14:35
Regel nummer 1&2 for en nar

pres. Putin er eminent til at udnytte konspirationer. det skal ikke glemmes. om Assange har været en nyttig idiot i det spil er så lidt sværere at se. muligheden forekommer dog.

12. april 2019 kl. 07:36
Regel nummer 1&2 for en nar

ingen bryder sig om den der udstiller ens beskidte underdrenge til offentligt skue.

vi hører magthaverne lovprise whistleblowere når det er modparten der er 'offeret'. men ikke om de selv vil indføre langt bedre beskyttelse af wb'ere. de er i sandhed hofnarrene i dag. og de er et nødvendigt onde da magten har det med at beskytte sig selv mod at miste magten.

11. april 2019 kl. 14:44
Dronerne kommer!

nu nævner du selv en drejebænk. den kræver lidt mere end et stuebord og så er det også en fordel hvis du ved hvordan det virker. og det samme med 3d printere. der var også nogle ude og kræve forbud fordi man kunne printe våben på dem. der er vist en enkelt der sælger et DIY gun kit i USA og det er så det.

og tak for den med drejebænken. nogle tror det er noget der tager 5 minutter som at bygge med Lego og så har du en drone der funker. ja. funktionelt. men hvordan performer den så? og selv lige kode styringssoftware på en raspberry pi... goddaw do! det er fanme ikke en lille opgave man lige klarer mellem frokost og aftensmad.

som jeg også hele tiden har skrevet så handler det om at stoppe amatørerne. dels i at gøre skade på andre, men da så sandelig også på sig selv. de der sidder og får en psykose og handler i affekt, eller bare bliver inspirerede, over et eller andet de har læst på nettet, kan du også stoppe nogle af.

surt at drøne ind i den nærmeste drone biks og smide 5k+ og så stopper dronen tæt på lufthavnen, når man nu lige var klar til at prale overfor vennerne at man lukkede Københavns Lufthavn i weekenden.

25. december 2018 kl. 15:35
Dronerne kommer!

du kan stoppe amatørerne og de der lige pludselig får en god ide, altså handler i affekt. men folk der virkelig vil, kan man næppe gøre noget ved.

og er din hjemmebyggede drone ikke af god nok kvalitet så risikerer du at den ryger ned inden den fuldfører missionen. den der er god nok til at tage billeder af naboens kone når hun solbader, er med stor sandsynlighed ikke særlig anvendelig i en krigslignende situation, som andet end skræmmemiddel.

der har været et par sager hvor droner har været brugt i attentater. daesh bruger også droner. udover at det er skræmmende så har det jo ikke været videre effektivt indtil nu. medmindre det eneste formål var at gøre folk bange for droner.

jeg ser det mere som en del af debatten med 3d printere og våben. hvis det var så hamrende let lige at designe og printe en gun ville alle bander have den slags udstyr. med 3d printede våben kan man igen stoppe amatørerne men ikke rigtig gøre noget ved de dedikerede.

24. december 2018 kl. 17:05
Dronerne kommer!

det er lidt ligesom stoffer. det er ulovligt. det er her. det forsvinder ikke. du kan gøre noget men ikke forhindre alle i at få fat på lidt rekreationelle stimulanser hvis de vil. du går bare ikke i Netto og henter en plade rød Libanon og lidt coke. der skal arbejdes for det og der kan myndighederne gøre en lille smule. om ikke andet troppe op og give dig en bøde når for eksempel et site som silkroad bliver busted. det handler om at samfudnet skal stille sig selv spørgsmålet: hvor besværligt vil vi gøre det her?

at jeg går ind for langt højere grad af frihed indbefatter ikke at jeg mener man har ret til at genere, chikanere eller terrorisere sine medmennesker.

24. december 2018 kl. 07:27
Dronerne kommer!

drejer det sig om folk der har ulovligheder i øjnene så kan det være svært at stoppe dem. amatørerne kan du dog godt gøre noget ved. og det vil da effektivt stoppe at nogle unger går alt for langt over stregen.

er det terrorister eller nogle unger der ikke tænker sig om? de første skal nok finde en vej uanset hvad vi gør. de sidste kan vi dog forhindre i at lukke en lufthavn og lignende 'dumheder'. drengestreger kan man ikke kalde det.

myndighederne får da også et klart fingerpeg om at nu sker der noget seriøst når dronen ikke reagerer på kill-switch. de kan i hvert fald regne med at det er nogle der har lagt mere arbejde i det end bare bestille en. selvfølgelig vil der være entutiaster der tilbyder frie designs i stil med de der tilbyder at man kan downloade og printe sin egen gun på 3d printeren men du vil have en mulighed for at 'beskytte' nogle mod sig selv.

og helt så trivielt er det altså ikke at bygge det hele fra bunden. downloader du chip-designet fra nettet og printer har du jo ikke bygget det hele selv ;)

god jul :)

24. december 2018 kl. 07:18
Dronerne kommer!

der er grundlæggende 3 måder at skaffe en drone på:

  1. købe en færdig. absolut nemmeste måde.
  2. fremstille en af løsdele. disse løsdele kan sagtens plyndres fra droner og andet grej man køber og ændrer, bygger sammen og så videre.
  3. man bygger dronen helt fra bunden. den her metode kræver viden og produktionsfasciliteter udover køkkenbordet og lidt Harald Nyborg værktøj. vi taler om printkort, komponenter og chips.

de 2 første vil blive omfattet af et krav om kill switch i dronen eftersom du ikke vil kunne skaffe dele uden at den er indbygget.

den sidste kan du ikke rigtig gøre noget ved. er vi ekstreme, så kan egenproduktion af chips jo altid omgå alle tiltag. men hvor let er det lige at lave sådan en lille dims? ikke helt let.

23. december 2018 kl. 05:29
Dronerne kommer!

jeg down-votede den fordi et forbud kun vil ramme folk der har lovligt ærinde med hensyn til deres drone. eller i hvert fald ingen intentioner om at skade andre.

det er ikke så avanceret teknologi igen. jeg kan ikke på stående fod fra bunden bygge en drone men det vil heller ikke tage mig særlig længe at lære det jeg mangler.

tag daesh, de bruger gerne modificerede og hjemmebyggede droner og jeg tvivler på at deres rækker er fyldt op med ingeniører. kraftigt.

skulle man gøre noget så måske en tvungen indbygget kill-switch der når den aktiveres får dronen ned i en meters højde hvor den bare svæver til en fra myndighederne henter den. man kender jo frekevensen de opererer på og så er det 'bare' at sende down boy! og så er dronen ukampdygtig. metoden virker så ikke med droner der går dark og opererer (semi)automatisk hvis forbindelsen lukkes. (den del holder jeg for mig selv)

jeg kan udføre handlinger med ting du ikke anede kunne bruges på den måde. og kommer vi ind på hjemmebyggede og/eller improviserede våben (her er også indbefattet teknologisk baserede våben)! oh my! så skal vi nærmest forbyde folk at leve for at stoppe det.

22. december 2018 kl. 17:19
Vi er ikke klar til at lede den nye generation af it-specialister

jeg har dog aldrig taget en uddannelse eller et kursus hvor jeg ikke har lært noget nyt. om ikke andet lærer man at omgåes og samarbejde med alle mulige belastende typer (og de kan jo sige det samme om mig ;).

og en god gammeldags kedelig bog af papir man kan fordybe sig i er også en rigtig god kilde til ny viden. nettet er udemærket men personlig coaching af en pro som en uddannet lærer er, slår altså Google search og diverse fora. det samme med talent. det kræver at man dyrker det og det er ikke bare 10 minutter over morgenkaffen.

den med at være 100% autodidakt gik måske op til 90'erne. derefter er tingene blevet så komplicerede, store og uoverskuelige at det kræver mere end selvstudie. selvstudie udover er så et must hvis man vil i toppen ;)

13. november 2018 kl. 16:59
Facebook åbner dørene for Frankrig: Vil vise, hvordan hadefuldt indhold bekæmpes

det er først når vi mister overblikket over hvordan vores maskiner kommer frem til det, de gør, at vi for alvormister kontrollen over dem.

rart at se politikere der vil have viden om det område de egentlig skal regulere. ydermere er det jo også mange af deres love der kommer i spil her.

13. november 2018 kl. 16:49
Læren fra det store Mærsk-hackerangreb: Disse 27 punkter skal du have styr på

tja? pest eller kolera. valget er lukke ens net af i et begrænset tidsrum og få overblik over situationen eller risikere at ligge stille i flere dage.

når det handler om IT sikkerhed kan en smule paranoia godt være handy. hellere ligne en idiot med livrem og seler, end stå med et nedsmeltet netværk.

man kan sige at taktikken er gør det mod dig selv, før en eller anden hacker-dude gør det endnu mere effektivt.

9. november 2018 kl. 07:09
Læren fra det store Mærsk-hackerangreb: Disse 27 punkter skal du have styr på

... er vi et par stykker der har agiteret for i flere år.

jeg vil anbefale at dele ens net op i 2 fysisk seperate dele:

  • en del der har med alt at gøre der skal være public access til udefra. det kan være mail-servere, vpn, web osv
  • og så en del der indeholder allearbejdsmaskinerne

sidstnævnte sættes bag en router hvor DMZ sættes til et IP# der ikke eksisterer på ens subnet.

ønsker man at lukke af har man 2 muligheder: det man præsenterer til verden og der man arbejder.

ønsker man at have en vpn kan man netop være meget mere kritisk med hensyn til hvilken trafik der slippes igennem fra public til work delen. hvis man overhovedet anser det for at være nødvendigt at have en form for udveksling mellem de to.

8. november 2018 kl. 12:01
Ny dansk digitaliseringsstrategi: »Det er det modsatte af overvågning«

er vi flere der har skrevet om. blandt andet her https://helenepigen.blogspot.com/2017/06/debatten-om-borgernes-data-censureres.html

jeg argumenterer for en personlig data-wall der i stil med en firewall lukker af for brugen af ens data.

23. oktober 2018 kl. 10:44
Russisk spion bag angreb mod det danske forsvar afsløret under nyt hack

og deres mail server blev vist endda også brugt til udsending af spam.

faktisk kendte de til sårbarheden i midten af 2012 for der gjorde jeg opmærksom på at de havde problemer. jeg genkendte noget i en fejlmail grundet for store pdf'er jeg sendte til dem. og da jeg undersøgte det... never mind. den historie er ikke slut endnu.

10. oktober 2018 kl. 06:06
Schrödingers Motherboard

Bagdøre som designeren har bygget ind kan i de fleste tilfælde kun findes hvis man kender sovsen og er villig til at bruge mange ressourcer.

eller ved et tilfælde fordi man leger lidt med et stykke software. der er også muligheden for at købe sårbarheden. for eksempel shadow brokers sælger jo ud af USA's digitale våben arsenal. mon ikke mindst en af dem får løn fra CIA eller NSA?

10. oktober 2018 kl. 05:53
Epic-CEO vil samle hele verdens sundhedsdata ét sted: »Siloerne skal væk«

at de der står for statslig IT ikke ved at sundheds-data er det bedste guld. i forhold til reklamer? der er langt flere penge i medicinsk forskning og automatiseret diagnosticering end der er i reklame-klik. leder forskning til ny medicin er det ret svært at vurdere den økonomiske gevinst men den er høj.

de burde kræve at Epic driver de systemer gratis så længe de har snablen nede i vores data. men lemmeninger og skødehunde... det kendetegner vore visionsløse folkevalgte. de har indgået en aftale - dyrt - om at oveni at få et elendigt system, så giver vi penge væk gratis!

26. september 2018 kl. 09:55
Epic-CEO vil samle hele verdens sundhedsdata ét sted: »Siloerne skal væk«

jeg tror hun kommer i karambolage med Kineserne på den her. de har vist den samme plan, at satse på AI og big data analyse. og vinderen? vinderen bliver den med det bedste data grundlag. hvordan får man det bedste data grundlag? man har de bedste systemer til at opsamle data? hvordan får man de bedste systemer til at opsamle data? man har det bedste (mest intuitive gui, effektivt system med lave svartider, minimum redundans, etc) system. og det begynder med designet... tror jeg skal til at lære Mandarin så jeg kan læse hvilke rettigheder jeg har i det næste store offentlige system ?

25. september 2018 kl. 14:37
Patient døde efter mangelfuld behandling: Medicin forsvandt i Sundhedsplatformen

Når man hverken får højere patientsikkerhed eller sparer penge ved en investering på 2,8 mia., bør den indkøbte teknologi ses kritisk efter i sømmene.

og de der tog beslutningen må komme med en særdeles god forklaring på hvorfor det lige blev som det gjorde. både hvorfor valget faldt på et Amerikansk system, udviklet til at holde styr på det man skal fakturere et forsikringsselskab for. og hvorfor der ikke er blevet sat en prop i projektet med alle de problemer der har været. selvfølgelig kan man ikke forvente at et stort IT system virker out-of-the-box men mange problemer og fejl?

vi taler om et standard system så det meste burde virke når det er installeret og konfigureret.

at der ikke ruller hoveder blandt de ansvarlige undrer mig. men sådan er det jo. når toppen af vort samfund svindler ellerbare spilder pengene så er det altid nogleandre omstændigheder der er skyld i det.

lidt mere ansvar og dertil hørende konsekvens ville være på sin plads.

21. september 2018 kl. 15:44