Casper Niebe

Nvidia siger slut med gamer-GPU’er til servere

Er jeg den eneste, der savner noget i denne artikel? Som f.eks. en begrundelse fra nVidia. Hvis en bilforhandler forbød deres biler, der snildt kører 180 km/t at køre på andet end landeveje, er jeg ret sikker på, virksomheden ville blive bedt om at forklare baggrunden for deres beslutning om at forbyde kørsel på motorveje.

I denne artikel er der absolut ingen baggrund - blot en knastør konstatering.

4. januar 2018 kl. 09:19
»Ingen har behov for at vide hvem du er«

Jeg deler i høj grad betragtningen om, at ingen har behov for at vide "hvem jeg er", men i bred almindelighed blot har behov for en garanti for, at en relevant egenskab eller del af min identitet, er korrekt. Her vil Blockchain jo være en oplagt mulighed. Alle har sin identitet, i form af navn, CPR, adresse, lønsedler, straf-registreringer, bankgarantier og andet selv. Man kan så signere forespørgsler af relevant karakter med en public key, der validerer, at jeg er den korrekte identitet og at eksempelvis min gæld til det offentlige er kr. 0,- Alle kan validere, at den hashede værdi er korrekt, og derfor må være udsted af indehaveren af identiteten. Men ingen får flere oplysninger, end de har behov for, og ingen har mulighed for at samkøre forskellige afgivne oplysninger om mig uden min accept. Det er på ingen måder en ny tanke, og en række virksomheder arbejder allerede på at tilbyde sådanne løsninger. Se f.eks. 2WAY.io eller BlockVerify eller Civic.

15. december 2017 kl. 10:43
Advarsel: Høje gebyrer på transaktioner kan få Bitcoin-boblen til at briste

Meget tyder på, at der er fundet en løsning på både størrelsen på gebyrer og transaktionstiden i form af Lightning Network, som det denne måned lykkedes at gennemføre en reel transaktion på som efterfølgende blev "stemplet" ned på blokchainen og godkendt. Det vil reducere mængden af transaktioner på selve blockchain'en markant. Det vil muligvis også få den konsekvens, at det fremover bliver knapt så lukrativt at mine'e nye blocks, hvilket får antallet/størrelsen af noder til at falde, hvorved det miljømæssige fodaftryk fra Bitcoin også bliver knapt så belastet, som det i øjeblikket er. Mindre regnekraft medfører reduceret kompleksitet i blockchain-algoritmen (der genforhandles for hver 4096 block) så frekvensen stadig forbliver den samme - omkring de 10 minutter pr. block.

Det bliver interessant at følge udviklingen og se, hvor stor udbredelsen af lightning network'et bliver. I princippet muliggør det stort set uendeligt antal gebyrfri handler, hvorved micropayments igen bliver muligt.

Der skal dog ikke herske tvivl om, at den nuværende udvikling bestemt ikke er holdbar. Energiforbruget og gebyrerne forhindrer effektivt Bitcoins i at blive brugt til det, de oprindeligt var tænkt til. Men det er jo et eller andet sted også lidt fascinerende at se, hvordan en teknologi udvikler sig fra ét til noget andet gennem tiden, og imponerende er det også at følge med i, hvordan løsninger bliver udtænkt i næsten ligeså højt tempo som problemer opstår.

12. december 2017 kl. 16:13
Bitcoin-kurs eksploderer - Den Europæiske Centralbank advarer imod boble

Der er i min optik tegn på, at mange ikke har sat sig ordentligt ind i, hvordan blockchain algoritmer reelt fungerer. Mange henviser til tranaktionsgebyrer og strømforbruget men tydeligvis uden at ane noget om det. Lige nu er det korrekt, at Bitcoins ikke er egnet til f.eks. micro-betalinger og at timevis af ventetid reelt gør det uatraktivt sammenlignet med f.eks. Visa. Må jeg her minde om, at en bank kan tilbageføre en Visa-transaktion i dagevis efter selve betalingen er gennemført? Venter du et par timer, kan du være ret sikker på, at det er umuligt at tilbageføre en blockchain-baseret transaktion.

Blockchain algoritmer har en selvregulerende "difficulty" - så hvis RIGTIG mange regner på nye blocks, så stiger kompleksiteten og dermed også strømforbruget. Men hvis nu man antager at kursen falder drastisk, så det bliver for dyrt i energiforbrug, , så stopper de store datacentre eller hopper til andre blockchain-baserede valutaer, blockchain-kontrakter eller lign. Det får netværkets samlede processorkraft til at falde, men da der skal udstedes en ny block med et fast interval, reguleres algoritmen ned i difficulty, så den resterende samlede regnekraft i netværket fortsat kan nå at ramme den rigtige løsning på en block indenfor f.eks. 10 minutter.

Med færre minere, falder samlet energiniveau pr. transaktion også, og når energiniveauet falder, kan selv meget små gebyrer dække det. Så det regulerer sådan set sig selv.

Og så til det med, at man kan bruge cryptovaluta til kriminelle formål. Ja, det kan man. Men som andre allerede har påpeget, så er det overordentligt vanskeligt at veksle den til "en vare" (det være sig FIAT eller fysiske produkter) uden at det pludselig bliver MEGET sporbart, fordi alle kan følge alle transaktioner. Uanset hvor meget bitcoins flyttes rundt, kan det spores, og ligeså snart nogle af "mønterne" sælges for FIAT, kan man være ret sikker på, at myndigheder står og banker på hos den børs eller den webshop, der modtog betalingen. Faktisk er det væsentligt nemmere at spore, hvor Bitcoins bliver brugt, end at spore den person, der modtager de 400 kr. der blev hævet i en dankort-automat i en bank, og brugt til at joints i Pusherstreet på Christiania for. Personen, der har de 400 kr. kan så købe andre varer for dem, "veksle" dem til gevinstgivende lottokuponer til underkurs eller noget helt tredje, der i praksis gør det umuligt at gennemskue, hvor FIAT-valuta kommer fra og hvor de havner.

6. december 2017 kl. 12:06
Telmore-autentifikation: Send de første tre tegn af dit kodeord i klartekst

Der er for mig ikke den store tvivl om, at Telmore har passwords i fin og belejlig klartekst. Men da én foreslog, at de har gemt de første 3 tegn i separat public hashet password, som anvendes når kunder henvender sig telefonisk for at foretage abonnementsændring eller lign. og en anden skrev, at det kan bruteforces for nemt når kun det er på 3 tegn, så tænkte jeg: Arme stakkels kundeservicemedarbejder, der med blodet sprøjtende fra neglene, forsøger at følge med, når samtlige kombinationsmuligheder læses op af et text-to-speach-værktøj fra Google, indtil brute-force-angriberen har succes med at ramme den rigtige kombination :)

14. februar 2017 kl. 16:20
Ung læge på Riget: Åbenlyse funktioner mangler i Sundhedsplatformen

Helt ærligt, Version2.

Det her lugter af eklatant ringe journalistisk arbejde. Det er et system, der sikkert er tusindvis af brugere på. Der er sikkert lavet adskillige undersøgelser (der er i hvert fald skrevet mange artikler i andre medier) om brugertilfredsheden. I det mindste bør I da foretage bare en minimal kildekritik inden i drøner artiklen ud.

Jeg hæfter mig især ved andre brugere (der tydeligvis kender systemet) der påpeger direkte forkerte oplysninger fra "den 30-årige læge". Herudover tænker jeg også at det repræsenterer en journalistisk frihed, at bede en enkelt (ny!!!) bruger af et system, udtale sig på hundredevis (eller er der tusindvis på Riget?) brugeres vegne efter at have klikket rundt i et system nogle uger. Hvorfor vil vedkommende ikke stå frem med navn? Hvorfor har Version2 ikke lige forsøgt at få bekræftet vedkommendes påstande blandt nogle af de andre tusindvis af brugere af systemet?

Jeg synes godt man kunne ønske sig en snert af kritisk forholden sig fra jeres side, og gerne også helt banale journalistiske værktøjer taget i brug.

17. november 2016 kl. 14:02
Den mærkelige SWITCH-statement og hvorfor jeg holder af den

Jeg har altid fundet det morsomt, at man kan flytte evalueringen fra switch-statement'et til de enkelte cases i PHP. Eksempelvis:

 1. switch (true) {
 2. case ($var == "en streng"):
 3. print "something";
 4. break;
 5. case ($andenvar == "noget helt andet"):
 6. print "Noget markant andet, jeg har testet på";
 7. break;
 8. default:
 9. print "Alt andet end ovenstående";
 10. break;
 11. }

Og undlader man breaks, kan man bare lade switchen høvle ned gennem alle tests :) Det er super-grimt og i manges verden et komplet no-go, men det er en spøjs sproglig konstruktion, der mig bekendt ikke er muligt i andre sprog?

20. oktober 2016 kl. 16:26