Jakob Sørensen

Ny undersøgelse: Facebooks algoritme fremmer antisemitisk indhold

Men at Facebook har deres egen dagsorden er der ingen tvilv om, og det er et sygt system der regulere dem.

Nu kan man jo sagtens ende med en algoritme, der fremmer fx hadfuld retorik, uden at det egentlig var meningen. Når det kommer til machine learning med enorme mængder (delvist ukendt) input. Det er jo set før at algoritmer, som skal forsøge at hjælpe brugere med at finde relevant indhold, er endt som en slags positiv feedback loop, hvilket også lyder som om det kunne være tilfældet her.

18. august 2020 kl. 10:40
Apples underleverandører lytter til brugeres private samtaler via Siri-optagelser

Det ville være naivt at tro at der aldrig bliver lyttet til den slags optagelser. Og hvis man vil lave analyse med henblik på forbedring, så lyder Apples tilgang sådan set okay. Jeg kunne dog godt savne to tiltag, som ikke er beskrevet:

  1. En forsinkelse før data bruges, samt muligheder for at slette Siri optagelser, så man kan fjerne klip, som er blevet optaget ved en fejl.
  2. En mulighed for selv at vælge, om man ville lade data indgå i analyserne. Evt. kunne man få en lille kompensation, som fx gratis cloud (koster normalt 7 kr/md), hvis man deltager.
29. juli 2019 kl. 21:06
Studieoptag: Masser af ledige pladser på datalogi og datamatik

Man siger gerne at hvad 5 udviklere kan lave på en dag, kan 10 udviklere lave på to dage. Jeg kunne godt være bekymret for at der synes at være så meget fokus på, hvor mange IT-uddannede vi kan producere. Jeg hører ikke meget om, hvordan vi skaber de dygtigste...

28. juli 2019 kl. 20:19
Digital Post udskudt igen: E-boks dumpede på testkrav - Netcompanys fejl mørklægges

Det er selvfølgelig altid ærgerligt, når noget bliver forsinket pga. fejl (eller andre ting). Men det er imponerende at man i 2019 basere sin forretning på hemmelighedskræmmeri i en sådan grad, at man ikke vil dele viden om fejl. Hvordan skal vi nogensinde blive bedre til digitalisering, når man mørklægger vigtig viden?

15. maj 2019 kl. 10:03
Danskerne genbruger alt for ofte passwords: »Man udsætter sig selv for en stor risiko«

Jeg synes ofte man glemmer at kigge på, hvor kritiske passwords er. Jeg bruger fx samme password til mit NFL Fantasy League og mit Premier League Manager spil, på Holdet.dk. Og ja, hvis det kodeord falder i de forkerte hænder, så har hackeren adgang til begge dele. So what?

Der, hvor der er behov for høj sikkerhed, er steder som netbank, e-mails, NemID, osv. Ikke på den konto man har på FarmorsHækleOpskrifter.dk. Måske vi skulle starte med at lære folk, hvor de skal fokusere?

11. oktober 2018 kl. 10:41
Naboer til Bitcoin-fabrik desperate over støj: »Vores sommer er ødelagt«

Jeg er vil med konceptet Krypto-valuta. Omvendt må jeg også bare konstatere at konceptet (som det er nu) ikke fungere i praksis. Gennemsigtigheden er mindre end med traditionelle valutaer og de eneste som tjener penge på det, er folk som praktisk talt vinder lotteriet, eller folk som har råd til at investere i mining-fabrikker. Det er på ingen måde en fri valuta for folket, som det ellers er mit indtryk, var tanken bag Krypto-valuta. Jeg håber ikke at konceptet forsvinder, men jeg håber at dette, er endnu et søm i kisten, for krytpvaluta, som vi kender det i dag...

21. august 2018 kl. 19:12
IT-folk og Politik

Der er mange it-folk, som ser teknologi som et middel til at frigøre folket fra et undertrykkende regime (...)

Hvis man skal opnå den slags, er man så ikke stadig nødt til at acceptere, at politik er en ting (som man så kan forsøge at bekæmpe, for det er jo dybest set det du siger)? Der er en enorm forskel på at ignore politik og kæmpe imod den. Jeg tror ikke at Tor netværket blev oprettet, fordi nogen ignorerede at der fandtes regler. Tværtimod har skaberne nok været mere opmærksomme på disse regler, end de fleste. Og fordi de har været det, har det set behovet for at kunne kæmpe imod disse regler.

Kort fortalt, du kan (i mine øjne) sagtens retfærdiggøre at kæmpe mod politik og stater (indenfor rimelighedens grænser). Men du skal gøre det med bevidste valg. Ikke bare ved at ignorere at de findes...

6. august 2018 kl. 10:48
Kæmpe-læk af kunde-telefonnumre fra Coop – har anmeldt sig selv til Datatilsynet

Folks telefonnumre står også på krak. Kan ikke se det voldsomme i det her.

Du har ret I, at det her formentlig ingen betydning får. Men tror pointen er, at det var ren og skær held. Når man kan lække telefonnumre ved en fejl, så kan man også lække alt muligt andet. Derfor er der noget principielt foruroligende ved denne sag.

Når det er sagt, så er det nok naivt at tro, at vi slipper for denne slags sager lige foreløbig (eller nogensinde). Derfor tror jeg også det er vigtigt vi passer på ikke at køre hetz mod dem, som laver fejl. Man risikere at konsekvensen bliver en større lukkethed og hemmeligholdelse, omkring fremtidige sager. Og det er det sidste, vi har brug for...

8. juli 2018 kl. 19:14
Undersøgelse: Hver 3. leder vil hellere betale til ransomware end investere i sikkerhed

Det kan godt være, at jeg bare har været uheldig med arbejdsgivere, men det kommer ikke som nogen overraskelse for mig, at det er brandslukning, fremfor forebyggelse.

Sådan er det jo i øvrigt også på de fleste andre områder. Når en virksomhed endelig laver en strategi for noget, så er det primært for at have noget at viser auktionærene. Jeg har sjældent set en langsigtigt, konkret plan, som også er blevet fulgt...

27. juni 2018 kl. 15:55
Amazon bremser Alexas umotiverede latter

Citat fra et af Tweetsne:

Having an office conversation about pretty confidential stuff and Alexa just laughed. Anybody else ever have that?

Virker det ikke lidt letsindigt, at have en fortrolig samtale, foran en mikrofon som altid er tændt og forbundet til internettet? Eller skal jeg pakke sølvpapirshatten sammen...?

8. marts 2018 kl. 13:50
Netsundhedsplejerske.dk: Datalæk afslører e-mailadresser og passwords i klartekst

Ansvaret bør vel ligge hos dem, som har udviklet siden (antaget at den er udviklet af en ekstern partner).

Jeg har lige haft en elektriker til at skifte min sikringstavle. Jeg forventer at han har styr på det, for jeg har ingen mulighed for at kontrollerer det. På samme måde, kan vi ikke forvente at alle som har købt en hjemmeside, er eksperter indenfor IT-sikkerhed. Men man burde kunne forvente, at dem som laver den, som minimum har styr på det basale.

8. marts 2018 kl. 10:59
Netsundhedsplejerske.dk: Datalæk afslører e-mailadresser og passwords i klartekst

Er der nogen, som kan uddybe følgende:

Center for Cybersikkerhed anbefaler, at passwords bliver hashed med en password-hashfunktion,
at der anvendes salt, og at det kun er den hashede værdi, der bliver gemt i databasen.

Skal det forståes som at salt-delen ikke gemmes sammen med den hashede værdi? Og I så fald, hvor gemmer man så salten? Jeg har altid læst at det skulle gemmes som et par, således :<hash-værdi>.

7. marts 2018 kl. 08:35
Efter to år og 4.000 mandetimer: Rigspolitiet opgiver forsinket web-portal til millioner

Hej Torben Frandsen, du skulle vel ikke være i besiddelse af et mellemnavn? Det er jeg nemlig ikke ;-)

Ifølge Danmarks Statistik, er der sølle 49 personer, som hedder Torben Frandsen. Hvis vi antager at Version2.dk har 50.000 brugere (tænker det er højt sat), er der kun omkring 6% sandsynlighed for, at to af dem skulle være brugere herinde (hvis jeg har regnet rigtigt). Det er alligevel meget godt gået...

2. januar 2018 kl. 15:52
Efter to år og 4.000 mandetimer: Rigspolitiet opgiver forsinket web-portal til millioner

Jeg medgiver at det er en (bevidst) provokerende overskrift. Men er det, som de skulle bruge, ikke 'blot' en webformular, hvor man kan melde ting? Jeg ved godt at der sandsynligvis er nogle tekniske krøller på halen, men 5.000 mandetimer er immervæk en del. Hvordan kan det ende med at blive så kompliceret, at man ikke kunne overskue det?

2. januar 2018 kl. 14:29
Har du nogensinde hørt om 'ansvarlig kryptering'?

Har aldrig helt forstået, hvorfor kryptering er så farligt. Hvordan er det anderledes, end at man mødes privat og snakker uden at nogen andre hører det? Det er utvivlsomt den sikreste form for 'kryptering', da der ikke engang forelægger en logning af eventet (hvis man da husker at slukke sin mobil).

At forvente, at man kan have indblik i alt, hvad der foregår i folks liv, er utopisk (og en del andre adjektiver, som jeg vil undlade i denne omgang). Gad vist om diverse embedsmænd ikke forstår dette, eller om de bevidst nægter at indse det.

18. oktober 2017 kl. 14:40
HK-formand: Jeg er imod offentlig digitalisering, der fører til fyringer og fravær af personlig betjening

»Jeg er helt med på, at flere og flere digitale løsninger kommer til. Men de løsninger skal være for borgernes skyld - ikke pengenes,«

Pengene bliver betalt af borgerne, gennem skatter. Så hvis man gør noget for pengenes skyld, er det indirekte også for borgernes skyld (selvom man kunne argumenterer for at de nok bare bliver spildt et andet sted).

20. oktober 2016 kl. 14:12
Brugernavn og adgangskode er ikke længere tilstrækkeligt for erhvervslivet

Hvorfor godkender man så adgangskoden, der bør da bare komme en besked med af man skal vælge en adgangskode der overholder kravene til adgangkode ?

Jeg vil tro, at det er for at undgå at starte en unødvendig kamp. Det sikre password og det nemme password (for brugeren), er nærmest modsætninger. Man ser at når IT-afdelingerne laver nye regler, så bliver brugerne bare mere kreative med deres passwords (ikke på den gode måde). Man kunne fx. bruge et password som "Efter2016år". Det er svært at stoppe, men temmeling nemt at regne ud at det næste så nok enten bliver "Vinter2016" eller alternativt "Vint2016er". Altså dårlig sikkerhed, som er svær at stoppe.

Man kan (måske med rette) synes, at brugerne er nogle idioter. Men sådan er verden nu engang og det bedste man kan gøre er, at lave et system som er sikkert (også når det bruges af idioter).

14. oktober 2016 kl. 10:35
iPhone 7: Vandafvisende og uden høretelefonstik

Kunne man forestille sig, at skiftet væk fra mini-jack, er et forsøg på at skabe marked for Apple kontrolleret Audiotilbehør. Når de samtidig laver deres egen standard for trådløs overførsel, virker det en smule suspekt i mine øjne...

8. september 2016 kl. 09:12
Dong Energi B2C hiver BI ud af it-afdelingens hænder: »Det har krævet nogle kampe«

I mit 'søgte tænkte eksempel', er værdien jo netop at 'chefen' vil have online data. Og man kan sagtens få 'pseudo online' data i f.eks. Tableau. Typisk ved at bede systemet om ikke at bruge cachede data men at hente nye fulde data hver gang du refresh'er. Og det er jo så værre end Online adgang :)

Det kunne da sikkert give lidt værdi med online-adgang, men størstedelen af de analyser der foretages, foretages (i hvert fald der hvor jeg arbejder) på data over en længere perioder. Nogle let forståelige views af en kopi af data kan give meget information. Vi er enige om at man ikke bare skal slippe alle løs med direkte adgang til al data, men det tror jeg heller ikke er tilfældet her. Og man kan sagtens skabe en masse nyt potentiale, uden at det bliver totalt anarki.

16. august 2016 kl. 13:34
WhatsApp sletter ikke dine slettede beskeder

Selskaberne har kun interesse i at beholde data, så de kan analysere på dem og få endnu mere at vide om os....

Som udgangspunkt er jeg enig i din betragtning. Men hvad skulle de få ud af at gemme krypterede beskeder som de (efter sigende) ikke engang selv kan læse?

29. juli 2016 kl. 13:02