Bo S. Mortensen

Borgere uden MitID-app får ingen udsættelse: Onlinekøb bliver umuligt uden telefon

Udlændinges handel i DK: Jeg kender ikke arkitekturen, men forventer at brugere med udenlandske betalingskort præsenteres for et "Verified by Visa" el. "3D Secure" skærmbillede der matcher det de har i deres hjemland. Ellers kan de heller ikke handle online i DK i dag.

28. september kl. 13:55
Rejsekort skal moderniseres: Ny direktør vil bruge erfaringer fra leverandørslagsmål

Ja, der er mængderabat på el, hvis du opvarmer din bolig med elvarme og bruger over 4000 kWh årligt, eller har elbil med hjemmeladning. Det er ikke selve elprisen der er mængderabat på, men elafgiften. Uanset hvad, er det færre penge der skal forlade mulvarpeskindet når "nogen" giver rabat, også når det er Moder Stat der er den glade giver ;-)

Ja, der er nudging på el. Elprisen svinger pr. time, ofte dyrest kl. 6 til 12. Transport af el er dyrere kl. 17-20 i vinterhalvåret (kogespidsen).

Spot elpris "i morgen" hos Nordpool: https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/DK/Hourly/?view=table

Transport og andre afgifter (søg på lavlast / spidslast i teksten): https://radiuselnet.dk/elkunder/priser-og-vilkaar/tariffer-og-netabonnement/

14. oktober 2021 kl. 12:58
Fyret medarbejder i amerikansk kreditforening ødelægger 21 gigabyte data som hævn

En Credit Union er ikke det samme som en dansk kreditforening.

Det kan sammenlignes med en lokal sparekasse, som sjældent er mastodonter i glaspaladser med store IT-afdelinger.

At være lille er ingen undskyldning for at sløse med datasikkerheden, men det kan sætte tingene og IT-modenheden lidt i perspektiv at NYU Federal Credit Union "kun" har 11 medarbejdere, iflg. deres "about us" webside: https://nyufcu.com/who-we-are(der mangler dog en CEO og en IT-ansvarlig på listen. Måske låner de IT-ekspertise på universitetet).

8. september 2021 kl. 23:47
Sjællandsk forsyning hacket og afkrævet løsesum

Underlig formulering i artiklen, og måske er CIO'en fejlciteret (?)

Forsyningens budskab er måske at data kan være stjålet (ikke kun krypteret), og at kunderne derfor skal være mere påpasselige fremover ift. phishing o.lign, hvis kundedatabasen i klartekst, er kommet forbryderne i hænde.

31. august 2021 kl. 17:28
Pegasus-spyware inficerede telefoner via zero-click-angreb og nuldagssårbarheder

Den israelske virksomhed (NSO) påpeger, at kunder, der vil bruge Pegasus, først skal skrive under på, at de kun vil bruge softwaren mod kriminelle og terrorister.

Godt at vide. Så har de gjort deres due dilligence.... eller noget.

De regimer der bruger softwaren til at overvåge journalister, advokater, menneskeretsaktivister o.lign. gør jo kun det de har skrevet under på at ville overholde. Under sådanne regimer ER det kriminelt at udbrede holdninger mod regimet, eller på anden måde at modarbejde regimet. Den slags unoder kan ligefrem kategoriseres som terrorisme.

23. juli 2021 kl. 19:49
Lyt med: Sådan lyder det, når en scammer forsøger at hacke Version2 i 2021

Det er også den taktik jeg bruger. Jeg fortæller den hjælpsomme Microsoft supporter at jeg har flere computere, og han må kunne fortælle mig IP-adr. eller modelnavn på den maskine han har identificeret et problem med. Når han bliver sur over at være udfordret, spørger jeg om "SCAM" er hans mellemnavn. Det plejer at få dem til at lægge røret på.

En anden gang blev Inderen så hidsig at han råbte "You are wasting my time" og forsvandt ud i intetheden.

12. april 2021 kl. 11:34
Nyt lovforslag om it-kriminalitet: Politiet skal have lov til at gå uden om domstolene

Sidst jeg købte en bageovn skulle de se billed-id pga. hvidvaskreglerne.

De fleste af os har oplevet at skulle indsende kopi af sundhedskort og billed-id til banker og andre virksomheder der håndterer vores penge. Begrundelsen er hvidvasklovngivningen og KYC "Know Your Customer".

Som jeg forstår det, skal banken kun SE vores ID-kort og de har ikke pligt til at gemme en kopi. Alligevel foregår indsamling af ID-kort kopier konstant vha. "nemme" upload-løsninger, uberørt af kontornusserhænder.

Næste gang jeg stilles overfor krav om at sende mine ID-kort til banken, overvejer jeg stærkt at uploade ét rigtigt ID og et billede af en leverpostejmad som det andet ID - blot for at teste om de overhovedet kigger på det man sender.

Info. fra finanssektorens brancheforening:https://finansdanmark.dk/nyheder/2019/derfor-spoerger-banken-om-dit-pas/

5. januar 2021 kl. 14:45
Ambitiøs finanslov – umuligt it-projekt?

Som udgangspunkt enig, men der er et problem, nemlig at elbiler også slider på vejene, og belaster redningstjenester mv.

Elbilister betaler også afgift på brændstoffet (= elafgift). Det kræver selvfølgelig en pseudo-omfordeling på Finanslovens konto for elafgift hvis det er vigtigt at se om regnestykket går op ift. opkrævede afgifter vs. udgifter til slid på vejene, redningstjenester og brækkede knogler.

10. december 2020 kl. 11:46
Rigspolitiet vil udvide ANPG-systemet: Lancerer udbud på 600 millioner kroner

Men bilen er jo kørt, det tager jo ikke mange sekunder at passere et kamera. Så skal politiet jo stå ved kameraerne, og når der er et positivt match, stoppe den pågældende bil.

Som jeg husker det oprindelige "salgsmateriale" til befolkningen, skulle ANPG-kameraerne sidde på politibiler, hvorved man straks kunne eftersætte en bilist der var interessant, også ved kedelige ting som manglende syn, forsikring, ejerafgift etc. Det er oftest et billede af et ANPG-kamera på taget af et køretøj der ledsager artikler om emnet. Scope Creep !

16. november 2020 kl. 10:12
Borgers cpr-nummer blev offentliggjort af region ved testcentre over hele landet

Eller at det er CPR nummeret der står i stregkoden i klar tekst, og Føtex varescanner viser stregkodens værdi når den ikke kan finde en matchende vare i deres backend, i stedet for at vise en fejlbesked.

En stregkodescanner app til iPhone viser ganske rigtigt mit CPR nr. på sundhedskortet som 10 cifre uden andre tegn, angiveligt i formatet "Code 128".

20. oktober 2020 kl. 14:11
Zoom afviser kryptering til gratis-brugere

Det er en dybt underlig forklaring fra CEO’en. Hvis du betaler for tjenesten, så krypterer vi, og du kan skjule dine narkohandler og børnesex, men hvis du er en dum forbryder der kører gratis, så giver vi dine data til FBI. Enhver professionel forbryder vil da betale (med et stjålet kreditkort ;-) ) hvis han kender denne detalje, og tror på at krypteringen virker uden lyttere fra den ene- eller anden myndighed.

6. juni 2020 kl. 10:33
Tesla fjerner populær software fra bil efter videresalg: »Du har ikke betalt for den«

Måske kan Tesla spørge SONOS om deres erfaring med forceret "end-of-life" for ældre produkter :-)

7. februar 2020 kl. 13:39
Nu kan du se, hvilke virksomheder der deler dine oplysninger med Facebook

Søg og du skal finde: Facebook forklarer her hvad der genererer Off Facebook Activity:https://www.facebook.com/help/2207256696182627?ref=off_facebook_activity(Facebook business tools, der inkluderer login, FB Pixel og FB SDK)

30. januar 2020 kl. 23:31
Nu kan du se, hvilke virksomheder der deler dine oplysninger med Facebook

Jeg bruger ikke Facebook-login til andet end Facebook (trykker f.eks. aldrig på "Continue with Facebook" som login på en webside), og alligevel indeholder min "Off-Facebook Activity" oversigt 11 navne; herunder SAS, Parkman, Billetto og Too Good To Go. Allesammen nogen jeg har interageret med, men jeg har med 100% sikkerhed ikke logget ind med Facebook credentials på nogen af dem.

Måske kan de sende data til Facebook hvis de har en facebook-funktionalitet (f.eks. en like-knap eller et kommentarspor) og man besøger websiden fra den samme browser som man er logget ind i Facebook med ?

30. januar 2020 kl. 23:02
Er det en god business case, når det offentlige giver noget væk gratis?

...hvis udgifterne til administration af betalingen er større end hvis det var gratis så er der en god business case gøre det gratis.

Det er ikke altid en god business case at gøre det gratis, hvis dét at gøre ydelsen gratis, får borgerne til at forbruge mere af den, blot fordi de kan gøre det uden omkostninger. Brugerbetaling kan også være opdragende (grimt ord, når det er "systemet" der opdrager på dem der betaler gildet; a.k.a. skatteyderne) , og så har man nok allerede lavet en business case der fremhæver ønsket om at regulere efterspørgslen.

24. januar 2020 kl. 17:38
Papkort til NemID smides på porten fra 2021

@Tobias

Scenariet med dit ældre familiemedlem kan delvist klares med læseadgang til personens eboks, hvis det ikke er en pludseligt opstået situation, da tildelingen af adgang foregår fra dit ældre familiemdlems eboks. Den ældre skal derfor kunne logge ind (evt. med din hjælp)

Dit ældre familiemdlem kan vælge at tildele "læseadgang" eller "fuld adgang". Jeg har læseadgang til min mors eboks, og det virker fint med en dropdown box i min eboks hvor jeg vælger den postkasse jeg vil se.

2. november 2019 kl. 22:57
Rigspolitiet: Derfor reklamerer vi for vores nye overvågningsdatabase

Det virker som en glidebane eller salamimetode at få borgerne til at registrere deres kameraer med kontaktinfo, så det senere er meget lettere at kontakte dem alle, og kræve at de åbner for realtids-stream til Politiet.

Men hvordan vil Politiet nogensinde få det til at virke, set i lyset af deres deres track record inden for IT systemer. Alle de forskellige systemer, der måske slet ikke er på nettet, f.eks. med lokal DVR under disken eller i baglokalet. Hvis kameraet endelig kan streame ud på nettet, så foregår det måske med proprietær, krypteret protokol til fabrikantens cloud.

Jeg forestiller mig at lobbyister fra de store overvågningsproducenter i fuld gang med at lobbyiste politikerne til at kræve udskiftning af alle overvågningskameraer som ikke kan streame til Politiet. (i lighed med lobbyister hos alarmproducenter der har fået etablering af tyverialarm med i håndværkerfradraget, mens mange andre håndværksopgaver ikke længere giver fradrag ;-) ).

23. oktober 2019 kl. 23:00
Nyt system til ejendomsvurdering skal i brug 1. januar: Medarbejderne aner intet om det

Udviklings- ogf forenklingsstyrelsen er i gang med at rekruttere til det team der skal bygge systemet, og "i løbet af 2019" er mere realistisk end 1. januar. Datoen skal nok forstås som, at de nye vurderinger (og deraf følgende ejd.skat) kommer til at gælde med tilbagevirkedende kraft - når og hvis systemet så kommer i en fungerende version i 2019.

Projektlederstilling (lukket for ansøgninger):http://www.jobindexarkiv.dk/cgi/showarchive.cgi?tid=h822314

Modeludviklere / data scientists:https://www.it-jobbank.dk/jobannonce/306558/modeludviklere-data-scientists-med-ekspertise-i-statistik-og-analyse

2. oktober 2018 kl. 10:52
Trods kasseret forslag: Kommuner kan allerede overvåge fjernaflæste elmålere

Når Kamstrup-målerne er fjernaflæst, kan elnet-selskabet afbryde strømmen hos den enkelte forbruger uden fysisk adgang, ved at sende en kommando til måleren.. Det er beskrevet i den vejledning som forbrugeren får udleveret når montøren udskifter måleren. Hvis nogen cracker det system som fjernstyrer disse målere, kan det blive rigtig sjovt (not) - og en travl dag i Kundeservice.

Kilde: https://radiuselnet.dk/Elkunder/Fjernaflaeste-maalere/BetjeningKlik på "Få overblik over, hvad elmåleren kan" midt på siden.

6. september 2018 kl. 18:00