Ole Gaarde Kristensen

Nedbrud for betalingskort og Mobilepay ramte hele landet

Jf. https://www.mobilepay.dk/hjaelp/driftsstatus kom MobilePay op igen 17.15 Har netop testet - og her virker det som det skal.

11. juni 2021 kl. 17:37
Always - Never

Nu kan man lave sprængstof af rimelig normalt tilgængelige stoffer.
Og det er jo ikke fordi man skal ud på det mørke net for at finde højkoncentrat brintoverilte. Det bruges feks også til afblegning af gulve og kan købes i 25l dunke 35% i feks butikker der handler med ... netop sådanne ting til behandling af træ.. prøv google. Ganske almindelige danske webshops... eller man kan tage hen og købe det. Og derfor er det langt ude at man får indsatsstyrken ind af døren... bare fordi man feks vil afblege gulve.
Og nej jeg sætter ikke et link ind.. hvorfor.. fordi det vil formodentligt være ulovligt. Altså at sætte et link ind til en helt normal dansk webshop.</p>
<p>Så kloge-ågen her er altså dig, for du har ikke sat dig bare minimalt ind i tingene.</p>
<p>// Jesper

Jeg ved skam udmærket hvor farlige ganske almindelige husholdningskemikalier kan være - og jeg ved ikke hvad det er du mener jeg ikke har sat mig ind i.

Du beviser bare endnu en gang min pointe. Du går ud fra at det eneste politiet har vidst, har været at manden havde købt en dunk brintoverilte. Hverken du eller jeg ved hvad der ellers har indgået i overvejelserne inden man har "væltet hans hoveddør" - altså hvad der har været af politifaglig vurdering . Nøjagtig som med "fredag eftermiddag" er det svært at dømme hverken til den ene eller anden side uden at kende alle fakta. Så er min pointe, at når nogen så slår fast at det var en voldsom overreaktion (og det er ikke møntet på dig) - ja så får det karakter af Kloge-Åge.

3. oktober 2018 kl. 21:12
Always - Never

Igen man sender indsatstyrken ud fordi en mand er så dum at han køber brintoverilte i litervis fordi det er billigst ?

Nu synes jeg faktisk det er aldeles fortrinligt at politiet reagerer når producenten oplyser at en "helt almindelig mand" har bestilt 25 liter af en særlig stærk brintoverilte - der tilfældigvis også er en bestanddel af det højeksplosive sprængstof TATP.

Tænk hvis det var blevet brugt til fremstilling af sprængstof - en skole var røget i luften - og man efterfølgende fandt ud af at politiet havde "vidst det" - og haft muligheden for at forhindre det - men ikke gjordet noget ved det. Så kunne man for alvor kritisere - og med rette.

Meget af den debat der foregår efter "fredag eftermiddag" ligger badet i/bliver blændet af bagklogskabens ulideligt klare lys.

Det er selvfølgelig fint at "nogen" vurderer indsatsen, men jeg håber ikke vi ender helt ovre i den anden grøft hvor beredskabet bliver "skudræd" og handlingslammet fordi man ved at Kloge-Åge og kumpanerne i folkedomstolen dømmer indsatsen ude - uden de (naturligvis) har alle fakta.

1. oktober 2018 kl. 23:27
Endnu en region vælger Systematics EPJ-system

Nu har jeg ikke læst det aktuelle udbud, men flere og flere udbud foretages af RFI - Regionernes Fælles Indkøb. Her udpeges 1 region som tovholder på et givent udbud. Denne region gennemfører så udbuddet på vegne af de øvrige regioner. Ydelsen har således været i udbud uanset hvilke af regionerne der vælger den udbudte ydelse.

Det samme sker også på kommunalt niveau, hvor kommunerne slår sig sammen om indkøb de alligevel hver især skal gøre (f.eks. bleer). Så slipper 16 kommuner på Sjælland for at udbyde "det samme" - hvilket jeg synes giver ret god mening.

14. september 2018 kl. 22:47
2017, en positiv status

Det gør jo så undersøgelsen så godt som ubruelig, både for lærere og skole (som næppe hverken har bedt om den, eller har brug for den) og for forskere og andre data-gribbe, men det kan jeg sådan set godt leve med. Man høster, som man sår.

Besnærende enkelt men risikoen er at det grundlag gribbene så senere skal træffe "afgørelser" på er så forkert, at afgørelserne også vil være det. Til den tid vil man så bare kunne drømme om dengang vi "kun var på et sidespor" - for der er vi røget helt af sporet.

2. januar 2018 kl. 03:45
Sommertidssmutter: Nets trak dobbelt på 34.000 kreditkorttransaktioner

Vil det så omvendt dige sat når vi går fra vinter til sommertid så trækkes transaktioner foretaget mellem 2-4 slet ikke :)

Jo det kunne være fikst - og jeg har faktisk også set det. Sidste gang vi gik til sommertid var der transaktioner i "den ikke eksisterende time" der "hang" i terminaler, og først blev afregnet da man gjorde opmærksom på at de var der - og faktisk burde være sendt til afregning.

2. november 2016 kl. 23:41
Lækage viser hvem NSA har hacket i 00'erne

... det ville være fikst at angive hvilket af domænerne der skulle tilhøre det danske firma. Det fremgår nemlig ikke tydeligt af listen hvad der skulle være dansk - og der er ikke noget på domænelisten der hedder noget med Global One.

En tur i tidsmaskinen (Internet Archive Wayback Machine) efter global-one.dk fisker et firma der hed Equant frem . En del af France Telecom der bl.a havde med IP-telefon at gøre og som tilsyneladende ikke eksisterer efter 2003 (at dømme efter postings på sitet - Wayback har sidste snapshot listet i sommeren 2001). Tror ikke det har noget med det at gøre, men omvendt kunne de sikkert være interessante for NSA fordi de udviklede VPN-løsninger.

http://pastebin.com/RK73grmu (hvor jeg gætter på man har fundet GlobalOne Communications A/S) står der, at det er hvem de pågældende IP-ranges tilhører. Det tolker jeg som at en hacket IP-adresse ligger i et range der tilhøte GlobalOne. Det er vel ikke det samme som at det er netop GlobalOne der er blevet hacket?

2. november 2016 kl. 23:17
Ny Raspberry Pi kommer med indbygget Bluetooth, Wifi og 64-bit processor

Og 3'eren er så desværre i restordre hos The Pihut og forventes først på lager 7. maj. Dislike...

29. februar 2016 kl. 23:55
EU klar med historisk persondatalov: Bøder til virksomheder på op til 4 pct. af omsætningen

@Elias: Du skriver: "Samtidig indfører forordningen også et håndfast krav om, at alle større virksomheder skal have en såkaldt DPO - Data Protection Officer, der er ansvarlig for beskyttelse af persondata i virksomheden. Kravet gælder ikke små og mellemstore virksomheder, medmindre behandling af persondata er en del af deres kerneforretning. Er dette tilfældet, skal de også have en DPO for at overholde loven og undgå bødestraf." Hvor har du fundet det i teksten - synes ikke der står noget om størrelsen på virksomheden gør nogen forskel - og kan heller ikke finde en definition på hvad der er små og mellemstore virksomheder.

17. december 2015 kl. 02:24
Derfor stemmer vi ikke over internettet i dag

Synes faktisk det er befriende, at hovedparten af dem der har kommenteret på denne artikel (og nu går jeg ud fra at alle er "IT-professionelle" på den ene eller anden måde) ikke bevidstløst kaster sig over ideen alene fordi det er en IT-løsning kontra "en rigtig" løsning der diskuteres. Det beviser blot at IT ikke er målet - det er midlet - men ikke altid midlet til at nå målet. Det synes jeg er sundt for udviklingen.

4. december 2015 kl. 08:42
Fem vilde scenarier: Er dit datacenter sikret mod lava/zombier/Magneto?

... er så hvordan man - uanset hvilke af de 5 der har ramt - får forklaret sit forsikringsselskab det efterfølgende, så man ikke ryger direkte på den lukkede (hvilket helt isoleret set måske ville være en fordel med i hvert fald nr. 5).

27. november 2015 kl. 22:58
Uber og Airbnb påvirker politiske beslutninger gennem deres apps

@Jørgen du sætter lige nøjagtig hovedet på sømmet. Taxinævnet i Region Hovedstaden ville gerne fjerne den drabsdømtes mulighed for at køre taxa, men er også begrænset af at de skal følge reglerne.

Der er også andre sager hvor Taxinævnet f.eks. har anmodet domstolene om at fradømme folk retten til at drive vognmandsvirksomhed (på baggrund af gentagne domme for massiv svindel), men her har domstolene desværre ville det anderledes. Hovedrystende men desværre sandt.

18. november 2015 kl. 10:36
Uber og Airbnb påvirker politiske beslutninger gennem deres apps

@Johnnie jeg tror du misforstår mine motiver. Jeg har sådan set ikke noget mod Uber hvis de overholdt de regler der er på området.

Jeg er dog lodret imod at man overtræder gældende regler, fordi man synes de er forkerte (og det tror jeg i øvrigt slet ikke Uber har taget stilling til om de er - de er bare hamrende ligeglade for de tjener penge). Hvis det i din bog er "piveri", så må det være sådan. Hvis det var i enhver anden branche var det formentlig stoppet for længst. Tænk f.eks. hvad der ville ske hvis jeg stillede en pølsevogn op uden stadeplads, hygiejnekursus o.s.v. bare fordi jeg synes de regler er dumme. Det ville ikke var ret længe før den var lukket og slukket, og jeg var belæsset med bøder. Det er åbenbart noget andet når det sker via en app og kaldes deleøkonomi.

Taxabranchen ønsker også at reglerne - der for deles vedkommende daterer sig tilbage til start 1970'erne (så trods alt ikke klassisk arkaiske) - opdateres, og det presser vi faktisk også på for at få gjort. Indtil det sker må og skal vi dog overholde reglerne - og det skal Uber også.

De forbrugere der ifølge dig er pissetrætte af den måde taxabranchen fungerer på er formentlig ikke pissetrætte af at

  • Vi har kørepligt.
  • Vi skal altid stå til rådighed.
  • Vi har loft over vores priser - bestemt af kommunalpolitikerne.
  • Vores biler skal overholde miljøkrav (p.t. miljøklasse A for nyindregistrerede almindelige personbiler).
  • Vores biler synes årligt.
  • Der er kontrolapparat og trafikbøger, der skal sikre at "indtægten bogføres".
  • Chaufføren er uddannet (kvalifikationskursus, erhvervskørekort, godkendelse af den kommune hvor taxaen hører hjemme).
  • Bilen, passagererne, chaufføren og bagagen er ordentligt forsikret.
  • Der er kameraovervågning i bilen.

Alt sammen ting der er krav af lovgivningen - og alt sammen ting som Uber IKKE overholder.

At jeg så er helt enig med dig i (her gætter jeg en smule på dine holdninger) at der er ting der sagtens kunne fungere bedre i taxabranchen skal der ikke være tvivl om. I vid udstrækning fungerer de dog som de gør på grund af lovgivningen - og det er netop grunden til at vi gerne ser taxilovgivningen moderniseret.

18. november 2015 kl. 00:47
Uber og Airbnb påvirker politiske beslutninger gennem deres apps

@Johnnie Måske glemmer du at se sagen fra den anden side.

Mht Airbnb så kig på Holland, og se hvad tjenesten har haft af konsekvenser i en by som Amsterdam - og hvad man så har gjort (endda i samarbejde med Airbnb). Her er der kommet et max på 60 dage om året hvor man kan leje sin bolig ud gennem Airbnb - simpelthen fordi folk købte lejligheder til formålet. Det ødelagde boligmarkedet, og der blev ikke opkrævet "turistskat" på de overnatninger - en vigtig indtægtskilde for byen.

Uber overtræder taxiloven i Danmark (og blev sigtet for det i maj 2015), og får hver dag alligevel lov til at fortsætte. Den etablerede taxabranche (som jeg er en del af) vil sådan set hellere gerne konkurrere, men vil gøre det på lige vilkår. Der stilles en meget lan række krav til os, som gør at vi ikke kan/må gøre nogen af de ting som Uber gør.

Uber er fuldstændig komplet ligeglade med lokale love og regler - og det gælder ikke kun i Danmark. De gør det bevidst, og bruger enhver forhalingstaktik, fordi de så i mellemtiden vokser og vokser - og tjener penge. Dermed skaber de samtidig en base som beskrevet i artiklen - og bliver sværere og sværere at gøre noget ved.

Og så vil jeg gerne slå fast at Uber ikke er deleøkonomi. Deleøkonomi er når 2 private deler en allerede produceret "ting". Med Uber bliver "tingen" produceret netop til formålet (det er ikke samkørsel, fordi chaufføren kun kører fordi du som kunde skal), og produktet indbefatter samtidig den service det er, at der sidder en chauffør. Dermed er det ikke deleøkonomi - og har aldrig været det.

Endelig skal det pointeres, at når en branche som min "presser politikerne", er det faktisk ikke for at holde status quo. Vi vil gerne konkurrere, men enten stopper man pirater som Uber, eller også lader man os køre på de samme vilkår - altså fjerner de love og regler der regulerer os (og beskytter forbrugerne).

17. november 2015 kl. 09:21
EU-Domstolen skal afgøre taxi-appen Ubers skæbne i Europa

Tænk nu hvis vi alle sammen var utilfredse med 1 lov. Så overtræder vi den - for så laver de den nok om - så bliver alt bedre. Forestil jer grønthandleren, der synes at moms simpelthen er noget svineri - så han holder op med at betale moms - for det bør der ikke være på grøntsager. Kunderne er vilde med ideen. De sparer 20 % - så de er glade. Han holder samtidig op med at betale skat, for han er aldrig syg, så der er ingen grund til at betale til det system.

Samtidig holder grønthandleren op med at søge stadeplads til sine grøntsagsboder. Han sætter dem hvor der er flest folk, og hvor det er mest praktisk for ham. Alle skal vel også have adgang til at købe grøntsager - skal de ikke?

Eksemplet kan sådan set fortsætte, og passer omskrevet på mange brancher.

Lad os dog blive enige om at i et demokrati som vores, så uanset hvor uenig man er i en lov, så skal den altså holdes til den er lavet om. Så må man forsøge at få den ændret med lovlige demokratiske midler. Ikke "bare" ved at overtræde den.

Uber er ulovligt i Danmark i sin nuværende form. Erhvervsmæssig personbefording kræver bl.a. tilladelse, godkendelser, uddannelse, forsikringer - og ordnede forhold for de ansatte. Ingen af de ting opfylder Uber. Jamen de er jo ikke dømt ved en dansk domstol - så er de uskyldige! Og bankrøveren har heller ikke gjort noget ulovligt før han kommer i rettenn - selv om der er fine billeder af både ham, elefanthuen og det oversavede jagtgevær. Det ændrer ikke ved at handlingen er ulovlig, og det ændrer ikke ved at man med dyb undren kan se at der ikke aktivt bliver gjort noget for at stoppe Uber.

Grønthandleren længere oppe i teksten ville formentlig få fjernet sine ulovligt opstillede boder inden ret lang tid.

Kaldte han det økologisk deleøkonomi og reklamerede via en app, skulle der nok være nogen der faldt for det. Sådan er det i hvert fald hvis man kalder det deleøkonomi og samkørsel, og laver en app. Det ophæver tilsyneladende alle love på området.

Den etablerede taxabranche vil gerne ændre loven - og har aktivt forsøgt gennem en del år - men det er nu engang politikerne der skal gøre det.

Og nej - jeg er ikke bange for konkurrence. Den skal bare være på sammenlignelige vilkår - og det er den ikke i dette tilfælde.

24. juli 2015 kl. 00:00
Server-knas mellem Rigshospitalet og Sundhed.dk har betydet fejl i donor-registret i årevis

Direktøren siger »Hvis databasen på Rigshospitalet af den ene eller anden grund ikke responderede på Sundhed.dk’s kald, registrerede Sundhed.dk ikke det manglende eller negative svar. Det betød, at borgeren kunne tro, at registreringen, eller deres ændringen, var slået igennem, til trods for, at det ikke var tilfældet,« siger Morten Elbæk Petersen til Version2.

og sidst men ikke mindst:

Hvis borgeren omvendt ikke foretager sig noget efter den 15. september 2015, så antager Sundhed.dk, at registreringen er, som den skal være.

I og med der tilsyneladende også kan være tale om ændringer der ikke er slået igennem finder jeg det lidt mystisk at man laver en slags negativ aftalebinding: "Hvis du ikke gør noget antager vi du er enig" - selv om der kan være mange der ikke ved at der har været problemer.

14. juli 2015 kl. 00:51