Ulrik Friis

Kovending for fuld skrue

En kovending er for et sejlskib en meget langsommelig måde at vende på. Skal en sejlbåd vende fra fx at sejle styrbords halse til bagbords halse (have vinden skråt forfra fra højre til at have vinden ind skråt forfra fra venstre), så skal en sådan vending foretages mens skibet har mest fart på så der er opskud nok til at gå igennem vindøjet (kursen hvorfra vinden kommer). I samme moment skal sejlenes skødepunkter ændres fra bagbord til styrbord. I stærk vind er det en arbejdsom opgave at udføre.

Nogle skibe kan ikke udføre denne manøvre, idet de går i stå i vindøjet og dermed mister styringen, så de driver baglæns.

Derfor drejer man til bagbord (venstre) med vinden hele vejen rundt om sig selv og laver en bomning indtil vinden kommer ind forfra fra venstre, så man kan sejle videre på en bagbords halse. Her skal skødepunkterne også ændres, men der er bedre tid til at udføre dette arbejde.

Hvis man sejler med spiler og kursen bliver for lav (man fjerner sig for meget fra der, hvor man skal hen) og det blæser op, er man nødt til at falde af (gå med vinden) for at kunne tage spileren ned. Derefter fuldføres kovendingen som så bliver til en bomning.

Det er utilsigtede bomninger der giver kraniebrud eller smider frokosten i vandet. Når man vender er alle mand klar til manøvren. Det bør de også være når man bommer, men en bomning foretages normalt når man sejler med vinden ind agtenfra og så ønsker at skifte fra en halse til en anden. Men forholdene ombord på en lænser er mere afslappede end når man sejler bidevind.

Ligesom Rasmus Klumps skib, Mary. Her havde Klump, Skæg, Pingo og Pelle sat roret på med dørhængsler, så det kun kunne svinge til den ene side, så når de skulle til bagbord måtte de lave en kovending på 270 grader til styrbord (højre).

24. januar kl. 12:38
Region politianmeldt: Data om 30.000 børn i psykiatrien lå tilgængeligt i halvandet år

En bøde til en offentlig instans er vel lidt ligesom at flytte penge indenfor et lukket kredsløb. En slags omfordeling. Det gode spørgsmål er: Hvordan får man offentlige ledere til at forstå vigtigheden af IT sikkerhed?

20. juli 2021 kl. 15:54
Region politianmeldt: Data om 30.000 børn i psykiatrien lå tilgængeligt i halvandet år

Det er efterhånden ikke en hemmelighed, at offentlige ledere ingen forstand har på IT. Fyr dem der har trådt i spinaten og sørg så for at efteruddanne alle de andre.

20. juli 2021 kl. 12:54
Lyt med: Sådan lyder det, når en scammer forsøger at hacke Version2 i 2021

En englænder har specialiseret sig at ødelægge tilværelsen for scammere. Han kan findes på Youtube under navnet Jim Browning: https://www.youtube.com/channel/UCBNG0osIBAprVcZZ3ic84vwAndre har også udviklet strategier for at gøre livet surt for de indiske scammere, men Jim Browning hjælper faktisk ofre for scammerene. Han er i stand til at reversere forbindelsen til sacmmeren, så han kan se hvad der foregår på scammerens computer. Og det er lykkedes ham med hjælp fra en i Indien bosat tysker at få nedlagt et scamcenter og få scammerene arresteret, selvom det indiske politi ikke er særligt samarbejdsvilligt.

12. april 2021 kl. 13:12
Polakker i corona-karantæne skal uploade selfies til myndighedernes app: Ellers kommer politiet på besøg

Jamen Polen er jo på vej væk fra demokrati, så det er da kun "naturligt".

28. marts 2020 kl. 10:55
VisitDenmark sendte 270.500 breve via e-Boks - nu undersøger Datatilsynet sagen

Visitdenmark hører under Erhvervsministeriet.

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=206886

Nu har blå stue jo regeret i næsten 4 år, så selvfølgelig har man lavet nogle instanser, som erhvervslivet selv burde finansiere. Minimalstaten er gået i glemmebogen og statslig subsidiering af erhvervslivet florerer.

Vedr. det omtalte spørgeskema fra Justitsministeriet - siden hvornår er ladets justitsmyndighed begyndt at lodde stemningen i folkedybet til brug for madding i en folketingsdebat? Det er da en opgave for et politisk parti. Igen et eksempel på Minimalstatens forlis.

9. maj 2019 kl. 12:40
Norsk politi: Folkeskoleelev har begået strafbar handling med afsløring af sikkerhedshul

Er det kommunen som har politianmeldt drengen, eller har politiet af egen drift anklaget drengen?

8. april 2019 kl. 11:38
Tysk regering vil give kæmpebøder til SoMe-tjenester for hadske indlæg

Jeg har en nedladende tone overfor noget der fortjener at blive talt ned til ligesom nazister og kommunister fortjener at blive talt ned til pga konsekvenserne af deres ideologier.

@Jesper Sølling: Har du overvejet, hvad du får ud af din nedladende attitude og dine fjendtlige udfald? Den holdning du har til tilværelsen og mennesker, som ikke lige passer ind i dit (for mig forvrængede) verdensbillede, er jo grobund for konflikt.

Jeg er enig med Jesper Ravn: Kom ud i tilværelsen og bland dig med den mangfoldighed, du kan finde her, få nye venner med forskellige etniske baggrunde. Den galde du hælder på FB er der ikke nogen, der kan bruge til noget. Allermindst dig.

18. marts 2017 kl. 13:03
Tysk regering vil give kæmpebøder til SoMe-tjenester for hadske indlæg

"overrepræsentation" af diverse mennesker. Det er det rene opspind.

18. marts 2017 kl. 12:42
Tysk regering vil give kæmpebøder til SoMe-tjenester for hadske indlæg

Jeg har læst indlægget og kan kun bifalde Version 2's handling om at fjerne det, da det på glimrende vis er et eksempel på det, der er uacceptabelt.

Den nedladende tone overfor fremmede, og den lemfældig omgang med statistik er fremtrædende.

17. marts 2017 kl. 12:26
Tysk regering vil give kæmpebøder til SoMe-tjenester for hadske indlæg

Hvis ytringerne skader, skal de stoppes. Kan ytringer skade? Ja! Det er historisk bevist. Det ved tyskerne alt om.

Jeg har ikke styr på alle demokratiske landes håndtering af dette. Men det ligger uden tvivl meget tæt på den danske opfattelse og lovgivning. Hvis ytringer ligger udenfor den demokratiske opfattelse af, hvad der er acceptabelt, kan ytringernes ophav retsforfølges. Mængden af uacceptable ytringer på især Facebook gør det imidlertid yderst problematisk at forfølge.

Twitter og Facebook er to kanaler blandt mange, som spreder ytringer. Vil ytringsfriheden lide skade, hvis der sættes en prop i disse to kanaler? Nej!

Twitter og Facebook er to meget avancerede markedsførings værktøjer, og de kan ikke sættes i bås med dedikerede ytringsspredere. Værktøjernes formål er jo ikke at sprede ytringer men at samle informationer om alle dem, der bruger værktøjerne. Man må mistænke Twitter og Facebook for at foretrække ”rav i gaden”, idet det vil tiltrække endnu flere brugere, hvorfor de kan sælge annoncerne til en højere pris.

17. marts 2017 kl. 12:14
Banker nægter at spærre kort, selvom de risikerer at blive misbrugt

Der foregår noget omkring Nets for tiden. For 5 uger siden blev en betaling jeg ville foretage for et kursus i Frankrig afvist. Nets havde vurderet at modtageren var mistænkelig. Modtageren var en afdeling under det franske inderigsministerium. Heldigvis foregik det i bankens åbningstid, så samtidig med jeg fik en SMS fra Nets om, at mit kort var blevet spærret, blev jeg ringet op af banken, som have fået informationen samtidigt. Jeg fik så åbnet mit kort igen, så jeg kunne fortsætte min ferie. En kammerat oplevede det samme, bortset fra, at han ikke blev ringet op af sin bank. Hans Eurocard blev bare spærret.

Så kom de 15.000 spærringer nu kommer der så 100.000 spærringer, men bankerne begynder nu at tage den med ro. Intet misbrug bevist – endnu da – så de tager det roligt udadtil, men jeg er ikke sikker på de synes det er særlig sjovt at blive sat i arbejde og udgifter af Nets.

Har vi grund til at tro på Nets? Iflg. rapporter fra børsintroduktionen blev det en fesen debut, så der blev ikke skovlet penge nok ind. Er man nu ved at skulle bevise sin eksistensberettigelse?

Nets Betalingsservice er begyndt at koste penge, hvilket jeg synes er uhørt. Kr. 8.50 for at få lov til at betale sin regning. Derfor går flere virksomheder over til at modtage betaling via betalingskort, men hvis Nets så spærrer dem i tide og utide, så er der nogen der ikke får deres penge til tiden.

Og hvem sidder med nøglen til det?

Til sidst - en udenlandsk netbutik med 100.000 danske kunder???? Det er fanme en stor butik.

27. oktober 2016 kl. 13:23
Politistaten Danmark ruller ensidigt spin udover alt

En hemmelig natlig retssag kommer med en afgørelse, der er i strid med Grundloven. Her er kun én part i sagen til stede: PET! Intet af dette har med en retsstat at gøre. Søren Pind, Brian Mikkelsen m.fl. hylder politistatsmetoder.

10. oktober 2016 kl. 14:04
Det handler om politik

Hvis der er noget man kan slippe afsted med i dag, så er det politiker-bashing. Unuanceret brok i kassevis. I denne spalte kaldet bitching.

Hvis man vil gøre en forskel må man først acceptere det gældende system med politiske partier, 3-deling af magten og alt det andet som følger af at vi har demokrati såsom politiske handler, kompromisser mmm.

Hvis man så er for sent ude nytter det ikke at komme farende med en skumslukker til en skovbrand. Hvis man vil have indflydelse må man vælge et politisk parti, som passer til de holdninger man har.

Jamen, det er der ikke nogen der gør, kan jeg allerede høre. Præcis! Indled første øvelse: Tag dig sammen og indgå et kompromis i demokratiets tjeneste. Hvis du iøvrigt stemmer ved folketingsvalg ved du nok i hvilket nabolag du skal søge.

Man får indflydelse ved at engagere sig i et politisk parti. Her kan man deltage i debatten om hvordan partiets politik skal være, og man får indflydelse ved vælge de mennesker der skal repræsentere denne politik.

Det er muligt justitsministeren er galt afmarcheret, men kender vi hans beslutningsgrundlag? Hvis der er fejl i det, så fortæl ham det.

1. februar 2016 kl. 16:19
Pas på roaming-fælde når du skal ud at sejle

Efter en udsøgt elendig behandling af Scandlines i Gedser, hvor man "stjal" vores reservation, kom vi i den ureserverede kø. Her sad vi og tjekkede kørelængde og -tid til Puttgarten på vores telefoner i fald vi ikke kom med. Det gjorde vi heldigvis som absolut sidste bil. iPhonen bruger et 3 abonnement med roaming som hjemme, så selvfølgelig var roaming slået til. Vi havde ikke læst alle brochurer og der stod intet på billetten om de vanvittige roaming priser som Scandlines har. Vi var heller ikke klar over der fandtes et satellit baseret mobilnet på skibet. Da telefonen kommer op af lommen, mens vi sidder og spiser ser jeg, at det indtil videre har kostet mig 132 kr for absolut ingenting. Google maps var aktiv da telefonen røg i lommen, da vi skulle køre ombord, og den havde så hentet lidt over 1 mb data, som blev takseret til 100 kr/mb.

Sidder man i en lille båd og gynger en meters penge over havets overflade er rækkevidden ikke 35 km men et sted imellem 15 og 20. Rækkevidden bliver selvfølgelig bedre på en færge 20-30 meter over havets overflade.

7. december 2015 kl. 17:59
Dansk startup brugte anerkendt ukrainsk udviklingshus og fik russisk bagdør i koden

Altså - i starten havde de ikke råd til en dansk programmør - eller flere - som skulle fremstille firmaets app. Den fik de så udviklet i Ukraine, men det viste sig at være en fejl. Og så ansatte de alligevel to danske programmører og en islandsk programmør til at gennemgå koden, og det var et pokkers arbejde.

Iflg artiklen, som citerer den islandske programmør arbejder de stadig på det, men den ene iværksætter slutter af med at sige, at det hele skal skrives om.

Så er det jeg bliver nysgerrig: Hvordan kan de få Danske Bank som kunde, hvis de står med noget ubrugeligt kode, som skal skrives om?

Mangler der ikke en mellemregning? Eller er de bare godt gammeldags nærige selvom de har dybe lommer?

4. november 2015 kl. 13:12
Gymnasieelev fik adgang til CPR-database ved at fjerne ‘_secure’ fra URL

Hvis kompetenceniveauet hos offentlige chefer med ansvar for IT er på linie med Aino Olsens, så forstår jeg bedre at milliarder af skattekroner bliver brugt til ubrugelige systemer.

Det er dybt skræmmende at læse om Aino Olsens reaktion på denne hændelse.

29. september 2015 kl. 11:49