Jens Madsen

Måske skulle vi også droppe ordet computer..

"The idea behind digital computers may be explained by saying that these machines are intended to carry out any operations which could be done by a human computer".

Kan en digital computer tænke?

Problemet her er, at en digital computer arbejder med 0 eller 1 taller. Dette gør, at den har begrænsninger. Den kan, som eksempel, ikke afprøve alle muligheder, når den skal løse problemer. Det tager tid at afprøve muligheder, og hver mulighed tager en vis tid. Digitale computere, er således under lagt store O funktionen.

Dette gælder ikke nødvendigvis for ikke digitale computere.

Måske, er det netop derfor en kendsgerning, at digitale computere aldrig kommer til at kunne tænke.

For at kunne tænke, så skal man kunne overveje et uendeligt antal muligheder, og finde de mest sandsynlige. Dette er så fundementalt, at hvis naturen ikke har evnen, så vil livet ikke kunne opstå. Store O funktionen gør ganske enkelt, at det er umuligt. Der kan ikke afprøves uendeligheder nok, på tilstrækkelig tid. Det kan man forholdsvis nemt overbevise sig om, ved at tælle antallet af elementarpartikler i universet, og antage at hver af disse er en digital computer med enorm hastighed, men ikke uendelig. Denne vil ikke kunne afprøve et antal muligheder, der er stort nok til at lave naturlovene, som skaber liv.

5. august 2020 kl. 23:46
Måske skulle vi også droppe ordet computer..

Der er mange mennesker, som ikke har evnen til at efterabe og grinagtiggøre andre. Alligevel, vil jeg påstå, at disse kan tænke, mens det kan være svært at se at imitation skulle have noget med hjerne at gøre.

Som jeg ser det, så er det at tænke det samme som problemløsning. Som eksempel på problemløsning kan vi nævne at stå på højkant: For at holde balancen, skal vi have forståelse for naturens love, såvel fysik som vores matematiske evner, skal være på et højt niveau.

5. august 2020 kl. 23:37
Sikkerhedsekspert: »IoT er som asbest. Om 20 år vil folk undre sig over, hvad vi havde gang i«

Problemet er vel operativsystemet. Hvis man udvikler en applikation til et bestemt formål som et embedded system, uden at anvende et operativsystem, så er der jo kun de features som man lægger ind i koden. Altså, udviklerne bestemmer selv, hvilke bagdøre de vil lægge ind. Men i virkeligheden, er det måske problemet... Udviklerne skal ikke stå til regnskab for deres handlinger - det skal kunderne, der er så dumme at købe produkterne.

13. februar 2020 kl. 10:55
Myndigheder afviser at granske teleselskaber trods simkort-afsløringer

Det ser ud til, at teleselskaberne har kendskab til at det er sket. Sandsynligvis har de kunder, som det er gået ud over, henvendt sig til teleselskaberne når deres telefon ikke fungerede, og fået problemet løst. Og så har de ikke tænkt mere over det. Måske har teleselskaberne ikke oplyst dem om, at deres nummer en kort tid har været stjålden. Derfor, har de ikke kunnet reagere på, at der måske har været problemer med mail, og meget andet, samtidigt. Og, de har naturligvis intet indberettet til erhvervsstyrelsen, hvis de ikke er blevet oplyst om, at deres nummer i kort tid har tilhørt en anden person.

Jeg har selv en gammel mail adresse, der i kort tid har tilhørt en anden person - jeg ved ikke hvorfor. Heldigvis bruger jeg den ikke til noget (mere). Pludseligt holdte mail'en op at fungere, og da jeg kontaktede udbyderen kom den til at fungere igen. Bagefter fik masser af mails til en anden person - dog ikke andet end kasino mails fra amerikanske virksomheder... Vedkommende der har "lånt" den, må have været en aktiv gambler.

13. september 2019 kl. 11:53
Open Hardware: Derfor åbnes instruktionssættet til Power-processorer

Betyder åben instruktionssæt, at man nu må lave power-pc kloner uden at betale licens - altså f.eks. kode en processor i VHDL med power PC'ens instruktionssæt?

Så vidt jeg ved, så er det lovligt med ældre Intel processorer, tidligere end 386 incl.

Har Power PC'ernes instruktionssæt ikke været kendt tidligere? Kunne de kun kodes i C?

8. september 2019 kl. 14:16
Bøvl med firewall sendte DMI til tælling under uvejr

Tjaa, efter de lavede deres lay-out om, er jeg i hvert fald ikke en af deres faste besøgende mere.

Er ikke normalt, at have backups i den slags tilfælde?

Husker ikke, at det skete for den gamle hjemmeside nogensinde.

Det undrer mig, at DMI hoster sin egen hjemmeside. Hosting centrene har som regel bedre forbindelser til omverdenen. Hvis de lod andre opbevare siden vil backups være standard. Kan de ikke uploade nye vejrdata til siden, vil det højst gå ud over fremtidens vejr, men uploades de i god til, er det kun vejret flere dage frem der påvirkes. Sikkerhedsmæssigt, tror jeg også den vil være større, hvis hostingen er ude i byen, og DMI kun uploader datafiler til siden. En hacker får da ikke direkte adgang til DMI's system, men kun til hosting virksomhedens.

13. juni 2019 kl. 20:17
Kontroversiel forsker: Vil vi redde klimaet skal vi bygge en super-supercomputer

Normalt kan vi dele problemer op i tre typer:

Typer, der har en kompleksitet på O(exp) eller derover - disse problemer, kan kun løses, hvis de er meget små, og desto hurtigere at computerne bliver, desto mindre betyder det at de bliver hurtigere. Så hurtige som computerne er i dag, så vil man ikke kunne løse større O(exp) problemer, eller O(fakultet) problemer med større computer. Den gang, hvor computerne var meget langsomme, kunne man opnå lidt større problemer var løselige med større computerkraft. Kurven der viser hvor meget datakraft der skal til bliver stejlere når hastigheden øges, og når den er så stejl som i dag, så får vi ingen gevinst.

Den omvendte type problemer er O(log(n)). Disse kan vi løse uanset størrelsen. I nogle tilfælde, kan det dog kræve stor hukommelse eller stor harddisk. Normale typer søgninger er indenfor denne kategori. Det gælder blandt andet googles tekst søgninger. Vi får ikke noget ud af større datakraft indenfor denne kategori af problemer.

Midt imellem disse yderligheder, har vi problemer, hvor det hjælper lidt, at få større computerhastighed - bedst hjælper det på O(n) problemer og under. Her kan vi løse et dobbelt så stort problem, ved en dobbel så hurtig computer.

Langt de fleste problemer som vi ikke kan løse, hører til første kategori. Og vi må erkende, at de aldrig kan løses med computere som vi kender. Desto hurtigere computerne bliver, desto mindre får vi ud af at investere i en hurtigere computer, for den kan ikke løse større opgaver alligevel.

Skal vi få noget ud af hurtigere computere, så kræves at problemet er af en type, der netop kan løses med større computere. Mange typer problemer ikke løses. Måske kan vi bruge kvantecomputere, men dem har vi ikke endnu.

Konklusionen er derfor, at hvis Sabine har ret, så er vi ekstremt heldige. For så er problemerne netop af en type, hvor større computerkraft vil hjælpe, og hvor vi ikke har stor nok computerkraft endnu. Denne kombination er lidt en sjældenhed at finde.

13. juni 2019 kl. 18:00
Rigtige Mænd er i Cyberhjemmeværnet

Ideen er for så vidt god nok. Men behøver det at være i militær regi ? Det "gamle" hjemmeværn er netop præget af lavstatus og latterliggørelse fra dem med "rigtige" våben.

Det vi har brug for i Danmark, er ikke folk med våben. Dem med våben, skal helst sendes ud af landet, til en EU hær, og kæmpe for freden i de lande, der ellers vil komme masser af flygtninge fra. Vi håber aldrig, at der bliver brug for dem i Danmark.

Vi har derimod brug for nogen, der kan være med til at sikre landets funktionalitet.

13. juni 2019 kl. 14:00
YouTube bandlyser indhold fra holocaust-benægtere og nazister

Det uhyggelige ved det der er, at man dømmer halvdelen af USA's befolkning ude af demokratiet. Faktisk dæmoniserer man dem og nægter at lytte til de problemer som de har i tilværelsen.

Er det Trump som gør det?

Jeg skal ikke kunne sige hvad der er mest hadefuldt, Trump eller dem der skrive mod Trump, når de progressive kræfter kan lykkes med at få rolige og rare personer til at ønske at begå mord.

Vi er i Danmark vandt til at blive udfordret, uden at tage det særligt alvorligt. Vi er jo ikke et land med censur. Jeg forstår glimrende, at personer der kommer fra lande, hvor de er vandt til et effektivt censur, har holdninger so, at det kan ikke passe at det skal være tilladt, at komme med den slags udtalelser. Men, jeg er ikke vandt til, at danskere har den opfattelse. Vi har i landet ikke tradition for, at lovgivningen skal styre hvad der må siges.

13. juni 2019 kl. 09:05
YouTube bandlyser indhold fra holocaust-benægtere og nazister

Re: Censur og algoritmer</p>
<p>En mulighed er at lave det så vi selv bestemmer f.eks. "Trump filter on".</p>
<p>Så får du jo aldrig noget fra venstrefløjen :-D

Egentligt er jeg overrasket over, at det er nødvendigt at indføre sådanne filtre.

Jeg har kendt en person, der ellers var en rolig og rar person, men som gik helt ud af flippen når han hørte Trumps udtalelser, og havde lyst til at tage over og dræbe ham... Det er flere gange, at jeg har hørt den slags, også fra danskere. En spekulerede ligefrem i lovgivningen, og hvor nemt det var at undgå at blive opdaget.

Måske skal vi indfører Trump filtre ? For Trump, og for resterne af den frie verdens sikkerhed.

13. juni 2019 kl. 08:22
YouTube bandlyser indhold fra holocaust-benægtere og nazister

Den virkelige elastik er denne her
"skaber had"
Hvornår skaber noget had.

Trump er et godt eksempel på en person som skaber had med hans udtalelser.

En mulighed er at lave det så vi selv bestemmer f.eks. "Trump filter on".

12. juni 2019 kl. 21:18
YouTube bandlyser indhold fra holocaust-benægtere og nazister

eller indhold, der 'beviser', at Jorden er flad.

Nej tak til UFO'er. Nej tak til kold fusion. Nej tak til ikke etableret videnskab. Nej tak til faktaresistente. Og nej tak, til alle partier der lyver, og politikere der er notoriske løgnere. Nej tak Trump og Pia Kjærsgaard.

12. juni 2019 kl. 21:02
Huawei udelukkes fra SD Association – kan betyde enden på microSD-kort i Huawei-telefoner

Normalt må man frit bruge chips, kort og lign. uden at betale licens. Det undrer mig derfor hvis Huwei skal betale for SD-kort. Det er kun hvis de selv fremstiller SD-kort, at de skal betale licens. I nogle tilfælde, er også holderen patenteret. I så fald, skal de betale licens for at fremstille holderen. Men køber de holderen, så er licensen betalt. Køber du som eksempel en CPU, så er licenserne betalt, så længe du bruger den i dit eget produkt. Det gælder også hukommelser, uanset hvilken standard de følger. Hukommelsesproducenten betaler licensen for dig. Det er det normale - jeg har aldrig hørt om chips, uanset om det er CPU'er, til hukommelse, eller andet, hvor du skal betale licens for at få lov at bruge chippen. Denne licens betaler producenterne altid. Selvom du køber chips til ABS bremsere, hvor der er brugt patenterede algorithmer fra Bosch, så skal du ikke når du køber disse chips betale licenser. De er betalt til Bosch. Der er ganske få tilfælde, hvor patenterne ikke er betalt. Det ses f.eks. ved visse komprimeringsalgorithmer. De er så ikke aktive i chippen, og kan ikke bruges, med mindre du køber en licens, og aktiverer funktionen. Jeg har aldrig set eksempler på, at man skal betale licens for at bruge det man køber. Selvom der skal overholdes en protokol ved brug af en chip, så er denne normalt specificeret i chippens datablad, og det er ikke normalt, at man skal betale licens for at bruge de data der står i databladet.

Hvis Huwei skal betale licens for at bruge SD-kort, så følger SD-kort ikke den normale fremgangsmetode der bruges indenfor hardware verdenen, hvor der ikke betales for, at bruge et produkt, en chip, eller et kort. Det er normalt producenten af chip, eller kort, der betaler licensen og ikke den virksomhed der bruger produktet.

28. maj 2019 kl. 22:36
Danmark er ved at blive Europas Kina, når det handler om overvågning

Som arbejdsløs bliver man stillet en række spørgsmål. Det kan være f.eks. spørgsmål om motivation og forventninger.

Typisk svar på motivation: Jo, ja jeg er meget villig til at tage et godt lønnet job. Men, det skal jo gerne stå i relation til lønsikringen.

26. maj 2019 kl. 19:27
Etiske intentioner er ikke nok ved kunstig intelligens

Når mennesker tager en beslutning, kan vi altid spørge hvorfor, og få et svar. Der er altid krav til dokumentation om hvorfor, og vi har ret til, at få svar. Hvis der ikke kan gives en begrundelse, er der noget der tyder på, at afgørelsen er taget på baggrund af racisme, religion, eller social status.

Kunstig intelligens må ikke medføre, at vi ikke mere kan få forklaring af årsagen til afgørelser.

Og vi skal altid have lov til, at kunne anke en afgørelse.

26. maj 2019 kl. 13:37
Stop morderkassen i byerne og løbehjulsmassakren

Jeg starter nyt arbejde snart og skal til at pendle fra Taastrup til Ørestad. I bil regner jeg med cirka 30-35 minutter hver vej og en ekstraudgift på cirka én tank benzin om måneden (~500kr). Offentlig transport er 70 minutter hver vej, men så skal jeg til gengæld også skifte 3 gange undervejs og betale 1200 kroner om måneden for et pendlerkort. Gæt hvad jeg vælger?

Fra et miljøsynspunkt er din bil sandsynligvis også mere miljøvenlig. Ofte er strækningen der køres dobbelt så lang ved offentlig transport, og så er det mindre miljøvenligt, end at køre en person i en af de små nye benzinbiler.

Offentlig transport kan måske elektricificeres og gøres ligeså attraktiv som almindelige biler. Men, der skal nytænkning til, og der vil skulle investeres mange milliarder i det. En mulighed kunne være RUF'en. Men, vi skal her også se på CO2 for selve skinnen, og for at anlægge RUF'en. Dette kan måske vise sig, at hvis systemet skal udbygges så meget, at det er attraktiv nok, at så ikke hænge hverken økonomisk eller miljømæssigt sammen.

21. maj 2019 kl. 13:25
Stop morderkassen i byerne og løbehjulsmassakren

Dine kilder er ikke alle enige og er ikke alle bare lige at portere.</p>
<p>Den ene kilde siger, at elbiler er 5å % mindre udledende pr km inkl. produktion af bil og batteri. En anden siger at elbiler potentielt er værre end benzinbiler, forudsat elbilen får 1/3 af sin strøm fra brunkul, stenkul og naturgas. Generel konsensus lader til at være at der lige nu er en balance som tipper til begge sider - det er besværligt at afgøre hvad der er op og ned.

Det er korrekt. Og jeg tror at den tipper til elbilens fordel. Nogle af kilderne er ikke helt nye, og jeg tror på, at blandt andet Tesla gør noget aktivt for at gøre deres biler mere miljøvenlige. Det store problem ved elbiler ligger i produktionen. Her er naturligvis også muligt at gøre noget, da man kan enten reducere energiforbruget i produktionsledet, eller få energien fra enten atomkraft, vindkraft, eller vandkraft, eller andet som ikke giver CO2. For elbiler er det særligt batteriet der giver anledning til CO2 forurening. Resten af bilen forurener ikke mere end en almn. bil.

Det, som en af kilderne fremhæver, er at vi måske skal satse på noget andet end el-biler, specielt til busser. F.eks. miljø-gas.

Under alle omstændigheder, kan man hverken ved el-biler, eller el-tog, tillade sig at ikke medtage CO2 udgiften ved produktionen, og for tog bør man også medtage CO2 produktionen til skinner og elsystemer, hvor der tages hensyn til levetiden.

21. maj 2019 kl. 11:59
Stop morderkassen i byerne og løbehjulsmassakren

Hvis man vil have en forbedring, skal registreringsafgiften i langt højere grad baseres på troværdige tests af udledning og brændstofforbrug.

Registreringsafgiften bør hovedsageligt tage efter udledningen af CO2 ved produktionen. Omtrent 50% af en bils forurening lægger i produktionsledet. Så registreringsafgiften, bør være ca. 50% af benzinprisen i bilens levetid. Ellers, er det ikke miljøvenligt.

Selvom registreringsafgiften er en hindring for mere moderne og mere miljøvenlige biler, så skal den øges væsentligt. Og den bør være direkte proportional med den mængde CO2 der bruges for at producere den. Også for elbiler.

21. maj 2019 kl. 11:49