Thomas Pedersen

Professor: Hvad er prisen for digital velfærd?

Bjarne,

Et supergodt indlæg, som er velgennemtænk og -formuleret.

Jeg er enig i alt, hvad du skriver.

Jeg har selv oplevet at blive proppet i en kasse for, hvem jeg er og hvad jeg er værd og har benyttet et antal skift af uddannelse og arbejdsplads til at komme tættere på at repræsentere den person jeg i virkeligheden er.

Der kan være noget meget værdifuldt i glemsel.

Det løber mig koldt ned ad ryggen, når jeg møder den ligegyldighed der er fra mange mennesker i denne problematik

9. august 2019 kl. 16:05
Gulvvarmen, højtaleren, støvsugeren, lyset: Pludselig endte mit hjem på nettet

... giver en minimal besparelse for brugeren, ikke mindst pga. dynamikken i et hus, som en anden nævnte, men giver store problemer for fjernvarmeleverandøren, når alle radiatorer lukker op på samme tid som folk tager bad om morgenen. Har man eget fyr er det en anden sag, hvis ellers det kan følge med.

Samfundsøkonomisk tabes der formentlig mere end der vindes.

15. februar 2018 kl. 16:33
Advarsel: Minister åbner for vidtrækkende tvangsregistrering af sundhedsdata

Man skal naturligvis ikke have navnet på personen...

Fødselsdatoen er vigtig for mange ting, men det kan måske yderligere anonymiseres ved blot at indeholde måned og år. Så er det blevet 30 gange sværere at gætte (aner ikke, om komplexiteten er N, N^2, N^3, logN eller andet)

25. august 2017 kl. 15:50
Advarsel: Minister åbner for vidtrækkende tvangsregistrering af sundhedsdata

OK, tak for svar.

Så der sidder altså nogle inkompetente/korrupte ansvarlige og plejer industriens interesser langt højere end borgernes.

For data baseret på rigtige CPR-numre er naturligvis meget mere værd end ditto baseret på anonymiserede numre.

Men vi har ikke korruption i Danmark...

25. august 2017 kl. 15:06
Advarsel: Minister åbner for vidtrækkende tvangsregistrering af sundhedsdata

Undskyld, hvis det er et totalt begynder-spørgsmål, men hvorfor kan man ikke anonymisere sundhedsdata, så det stadig er 1:1 genkendelige.

F.eks ved at erstatte de sidste 4 cifre med en unik 6-cifret kode for alle CPR-numre, og så have en hemmeligholdt oversættelse.

Så kan forskere unikt følge alle personer, men uden at kunne identificere dem i virkeligheden. Og hvis behandling af data fører til, at der skal tages aktion, kan nummeret oversættes tilbage, og personen informeres/indkaldes.

Der er da ingen grund til at sende det officielle CPR-nummer, bare fordi det er nemmest.

(jeg ved godt, at man ved [ulovlig?] samkøring af databaser ville kunne udrede, hvilket volapyknummer, der passer til hvilket virkeligt CPR-nummer, men så har man da i det mindste gjort det besværligt/ulovligt)

25. august 2017 kl. 14:34
NemID’s nye navn kommer til at koste 300.000 kroner

Rent økonomisk er dette en ikke-nyhed.

23. marts 2017 kl. 13:54
Rapport: Kvinder finder nettet mere utrygt end mænd

Kvinder er jo alt andet lige langt mere udsatte, hvis chikanen flytter ud i virkeligheden.

Hvis nogen truer mig med tæsk på nettet, så kan jeg lettere sige "du kommer bare, dit fjols", og tage til Flensborg og købe en totenschläger og en peberspray (i øvrigt begge meget effektive forsvarsvåben til kvinder), og sove roligt. Men i bund og grund er formålet at kalde deres bluff.

Fysisk vold og magt er ultimativt det, folk frygter mest, og her kan ikke ses bort fra at kvinder er værre stillet end mænd. Derfor tror jeg de føler sig mere sårbare, hvis en online konflikt eskalerer.

I øvrigt er ovenstående hypotetisk og ikke noget jeg har været udsat for. Måske fordi jeg ikke debatterer via sociale medier.

22. november 2016 kl. 12:54
White hats laver verdens første ransomware til intelligent termostat

Ha ha.

Har de lige set Mr. Robot..? (HBO)

Har du ikke set Mr. Robot, så ofrer gerne pengene til en måneds HBO abonnement på at se den. Kan anbefales.

15. august 2016 kl. 11:43
Ny dansk matematikapp sprænger loftet med 6.000 downloads på én dag

Jeg havde for ca. et år siden fornøjelsen af at være privat hjælpelærer i matematik for en gymnasielev i 2. g. Der kunne jeg ved selvsyn se værdien af at kunne spotte fejlene, når de sker, og lave strategier, metoder, huskeregler m.m. til at undgå at lave disse fejl.

På 5 x 1½ time lykkedes det at flytte eleven fra 02-4 til 7-10 i karakter i matematik ved målrettet træning og fejlretning.

7. marts 2016 kl. 10:32
Dansk VPN-udbyder: Netflix har blokeret tre af vores servere

Budskabet i din overskrift er ikke helt retvisende, mener jeg. De enkelte (lokale) rettighedshavere, såsom Nordisk Film, Scanbox og hvad de ellers hedder kæmper for overlevelse - det er ikke helt det samme som at være grisk.

Netflix er et bland mange udtryk for globaliseringen, hvor magten og ikke mindst indtjeningen bliver koncentreret på nogle få globale leverandører med tab af lokale indtægter og arbejdspladser.

Det er bare udviklingen og fremskridtet, kan man sige. Og jeg mener aldrig, at "arbejdspladser" i sig selv bør være et argument for at bremse en udvikling. Men mange bliver fattigere, når tjenester som Netflix, Uber, JustEat, AirBnB, Hotels.com, Amazon, m.fl. suger hele markedet til sig. Dog ikke Jeff Bezos, som har tjent 45 mia dollars...

Det er kendetegnende ved mange af disse digitale løsninger, at de hurtigt bliver globale, og den der først får kritisk masse, vinder hele markedet, til dels fordi mange serviceydelser er netværksbaserede (AirBnB, GoMore, osv.). Det giver risiko for nye monopoltilstande, hvor det bliver nærmest umuligt at kæmpe mod den store monopolhaver.

Så selvom jeg også gerne vil se amerikansk Netflix (gør det via Unotelly, DNS-re-routing), så er jeg lidt mere skeptisk omkring den "fagre nye verden".

Det er bekvemt kun at skulle bruge Netflix til det hele. Men lur mig om ikke Netflix kan regne ud hvem du stemmer på, og hvor mange penge du tjener, når de kan tegne et komplet billede af dine TV/film-vaner...

PS: ring til din lokale pizza-pusher næste gang du skal bestille. Så slipper han for at aflevere 16% til JustEat, som allerede tjener 100-vis a millioner på andres arbejde. 16% af prisen på en pizza er en meget stor del af overskuddet... Eller er pizzaer bare steget 19% i pris for at kompensere..?

4. marts 2016 kl. 12:03
Registrering af danskerne tager til: 90.000 nummerplader ryger løbende ind og ud af ny p-database

Muligvis ikke den rette tråd, men tilgiv mig.

Her er et forslag:

Lad os prøve at fjerne alle tiltag, der tromler folks privatliv i en periode, og så se, om kriminalitet og terrorisme skyller ind over landet som en flodbølge uden mulighed for at forhindre eller opklare det.

Hvis det værste skulle ske, så kan vi se på, hvilke former for overvågning vi så vil acceptere.

Eller; man kunne overveje at kigge på baggrunden for kriminalitet (ulighed, dårlig omsorg/uddannelse, m.m.) og terrorisme (gys) (fremmedgørelse, vestlig deltagelse i mellemøstlige konflikter, m.m.)

11. februar 2016 kl. 11:28
Langt de fleste danske hjemmesider sporer dig ulovligt

Jeg ville sætte pris på, hvis et foregangsmedie som Version2 ville gå foran og fjerne den forbandede FaceBook knap på deres sider. Hvad skal jeg bruge den til?

Nu er FB meget i vælten, ikke mindst pga. deres Messenger App til mobil, som jeg naturligvis ikke har installeret, men hvad med sites som LinkeIn? Mon ikke de er stort set lige så slemme?

Det er patetisk at gemme sig bag undskyldninger, som at det er alt det 3-parts skrammel man har lagt på sin hjemmeside, der laver balladen. De har selv lagt det på!

PS. denne artikel har indtil videre 0 likes på FB, så det virker ikke til at være en uundværlig feature.

17. april 2015 kl. 11:01
Samsung advarer mod fortrolig tale foran sine nye tv-apparater

Nu har moderne TV efterhånden de egenskaber, som overvågningen i George Orwells roman skitserede. Så mangler der bare, at det offentlige forlanger, at TV'et stilles op, så man altid kan ses fra det, således Udbetaling Danmark kan følge med i, om kæresten hjælper med opvasken lidt for ofte.

Det' faneme uhyggeligt, du!

9. februar 2015 kl. 18:25