Lars Jensen

DataFordeler: Vis hvad du duer til!

men QGIS er vejen frem med data GIS-data (husk der er mange andre typer af data på DAF)</p>
<p>Langt hen ad vejen er jeg enig med dig, men derfor skal download dog stadig virke når det er en service man annoncerer...

Det er jeg helt enig med dig i -- Det er for dårligt! (rettelse er vidst på vej)

Og til alle: QGIS er godt med når det drejer sig om GIS-data fra Datafordeleren; men dels kan man ikke bruge QGIS til at løse den af PHK stillede opgave og dels er der jo mange typer af data som ikke er GIS-data (nok mere end 2/3)

Hilsen Lars

12. august 2020 kl. 18:24
DataFordeler: Vis hvad du duer til!

Er fagsystem = GIS-pakke (1 af 3)?

Ikke helt.. (-:

Et fagsystem kan være CPR-systemet, jagttegnsadministrationen, byggesagsbehandligssystemet, Ejerfortegnelsen eller noget helt andet.

En af "fiduserne" med grunddataprogrammet, der omfagner Datafordeleren, er at man har i det offentlige (i hvert fald forsøgt) at luge ud i forskellige datamodeller, dobbeltregistre og andre datamæssige uhensigtsmæssigheder. Private data-anvendere opfordres kraftigt til at tilpasse deres data for at lette udveksling mv.

Der er nu kun et rigtigt adresseregister- Det hedder DAR (Danmarks Adresser), Der er nu kun en Matrikel der indeholder alle ejendomme (selv om at Tinglysningsretten stadig har deres skygge-matrikel).. Der er nu kun en... (fortsæt selv)

men QGIS er vejen frem med data GIS-data (husk der er mange andre typer af data på DAF)

/Lars

9. august 2020 kl. 21:26
DataFordeler: Vis hvad du duer til!

What?! Skal man mon have tralvt med at lave en lokal kopi af ortofoto, så vores online GIS kort ikke pludselig holder op med at virke? Det er rigtigt nemt at kombinere OpenLayers med kort direkte fra kortforsyningen og det håber jeg det bliver ved med at være.

Jeg vil ikke anbefale lokal kopi af noget hentet fra Datafordeleren (det er lige straks outdated), med mindre det er for at benytte data til statistikberegninger eller noget tilsvarende. Måske lige med ortofotos og andre baggrundskort er det OK...

At få vist ortofotos, diverse "normale" kort (Skærmkortet oa) i rasterformat eller hente WFS data (Matriklen eller GeoDanmark (FOT)) fra Datafordeleren, har til de formål jeg har skullet bruge fungeret ganske udemærket indtil videre.

Når du lige kommer over finurligheden med web-/tjenste-bruger (du skal have to brugere ikke en som kortforsyningen), så er det stort set lige ud af landevejen. Udskift en URL med en anden.Derefter TEST TEST TEST -- og ikke i sidste øjeblik, der kan være lavet noget om da det ikke er 1:1

Tip til dem som bruger QGIS: Septima har hældt en masse god kode ind i den plugin som kan hentes til QGIS for at integrere med Datafordeleren -- Måske det er en vej udenom den lidet overskuelige dokumentation -- men det hjælper soleklart ikke dem som vil downloade data.

/Lars

9. august 2020 kl. 21:20
DataFordeler: Vis hvad du duer til!

Dammit.... det er desværre ikke rygter længere. Se <a href="https://kortforsyningen.dk/indhold/geografiske-grunddata-pa-datafordele…;
<p>Nå, så må jeg hellere skrive til en kunde her i min ferie at deres løsning skal laves om inden 1/1-2021.....

Nu har overgangsperioden jo været fastsat flere gange før og sidenhen udskudt, så det kan ske igen. jeg vil dog nok ikke satse på det denne gang.

/Lars

9. august 2020 kl. 21:09
DataFordeler: Vis hvad du duer til!

Disclamer: Jeg var med i 3½ år til at teste og udrulle de tre af GSTs (Geodatastyrelsen) systemer der befinder sig i systemlandskabet omkring DAF (Datafordeleren). Jeg vil derfor ikke afvise at nogen finder mine skriblerier partiske eller farvede i en bestemt retning. GST er ikke ansvarlig for Datafordeleren, det er SDFE (Styrelsen for DataForsyninge og Effektivisering).

Lidt baggrund: Der er mange systemer hos mange forskellige myndigheder indvolveret. Hovedfokus er ikke lagt på GIS (DAF er ikke en Kortforsyningen v2.0) men på data i stor udstrækning. DAF er en af de søjler (nr. 7 svjh) som udgjorde den oprindelige kærne-del af grunddataprogrammet. Der blev bl.a. udarbejdet en fælles datamodel (simplificeret som http://grunddata.dk.dedi1832.your-server.de/wp-content/uploads/2016/02/17613-Plakat.pdf) og der blev etableret en fælles dataudvekslingsplatform. Den hedder Datafordeleren -- DAF

DAFs store styrke er at kunne levere data til data-anvenderne hurtigt og præcist; opdateres løbende - for hvert minut om nødvendigt. Den primære tilgang for en almindelig bruger vil være gennem eget fag-system. Dette system tilgår så DAF, typisk via forskellige typer af REST kald.

Dataændringer kan også kommunikeres ud fra et af de tilknyttede fagsystemer til andre gennem de hændelsesbeskeder som Datafordeleren generere til dem som måtte abbonnere på det. Endelig er der også dem som hellere vil forsøge at holde et lokalt kopiregistrer ajour (god fornøjelse) eller som ønsker at have data liggende til eksempelvis analyser i QGIS.

Kortforsyningen lukker angiveligt i løbet af efteråret/vinteren/xxx - Datafordeleren er IKKE en umiddelbart 1:1 erstatning -- Måske at Dataforsyningen som SDFE er ved at bygge op, bliver det.

Et par sider kan være gode at kende til:

generel DAF dokumentation:https://confluence.datafordeler.dk/display/DML/Dokumentation

find dit 10x10 km grid:https://dmweb.sdfe.dk/maps/datafordeleren.html

Hvorfor var det nu det gik i gang:http://grunddata.dk/

Til emnet: jeg har forsøgt (2 gange endda) at opsætte abbonnement på et fil-download på en 10x10 kvadrat på DHMoverflade jf. vejledningen på https://confluence.datafordeler.dk/pages/viewpage.action?pageId=25722925

Det er ikke lykkedes. Den fil jeg får hentet indeholder beskeden "Det valgte område må højest inkludere 4 blokke af 10x10 km" -- Hvilket jeg bliver lidt lang i ansigtet af, da jeg jo kun har specificeret en blok (ØV).

Nu skal jeg ikke bruge et udtræk (er på ferie), så min anbefaling vil være at fejlmelde Jeres udfordringer jf. https://datafordeler.dk/support/ Der er længe åbent på telefonen (-:

Det GIS-data man kan få ud af DAF virker stort set fint i QGIS, bare man bruger en version > 3.x (var det mon 3.4 ??) -- 3.12 virker hos mig.

Nis foreslåer at benytte en REST service til DHM -- var det mon en vej frem? (har ikke prøvet selv endnu)

Og brugervenligheden på DAFs selvbetjening? -- den kunne være bedre, det medgiver jeg gerne.

Fortsat god sommer. Hilsen Lars

8. august 2020 kl. 14:31
Google Home sender uopfordret reklamer ud i brugernes stuer

Eller har du en helt særlig form for google-ninja-fu som holder dig fri for dette?

Adblock plus? Har ikke set reklamer hverken i GMail eller på googles søgesider siden jeg fik ABP. Og dmi.dk ser også fornuftig ud (-:

18. marts 2017 kl. 10:29
Mens vi venter på bane.dk

... men så kan man jo finde mere!

Vil du gen-anmelde funktionen efter at du har klikket på en af ankomsterne? (eller er det afgangene?)

18. marts 2017 kl. 09:35
Juleopgave del 2: Kan du få hurtigt internet?

45/4 er vores fallback-hastighed, hvis opslaget i TDC's system fejler. Uden at vide præcist hvorfor, vil jeg gætte på at der i din case er et mismatch mellem TDC's adressedatabase og den offentlige af slagsen.</p>
<p>Har du mulighed for at sende os din adresse på <a href="mailto:kundeservice@kviknet.dk">kundeservice@kviknet.dk</a&gt;? Så kan vi lige checke hvad vi reelt kan levere (og hvorfor vores website viser 45/4 med obligatorisk teknikerbesøg). Normalt er gør-det-selv en mulighed, især hvis der er internet via DSL på adressen i forvejen.

hej Yoel,

tak for dit svar, undskyld at mit har været længe undervejs.

Når du så skriver som du har skrevet, så kender jeg godt forklaringen; det gør du også, da vi allerede for nogen tid siden skrev sammen, om samme "adresse"-sag. (-:

For I andre: Det er TDCs systemer der ikke er opdateret. For nogen tid siden fik vi nye husnumre her på vejen, efter lidt flix-flaks frem og tilbage med posten, diverse kort-databaser osv, så er alt gået i orden på nær to ting:

1: Google Maps, de insisterer på at alt er ved det gamle, så hvis vi venter besøg, så skal vi nu oplyse om begge adresser, da mange bruger Google Maps til at finde vej. Jeg har, ad to omgange, benyttes Google Maps værktøjer til at indberette rettelser )-:

2: TDC tekniske systemer, de er har stadig de gamle adresser og kan/vil ikke lave dem om. Men jeg skal nok skrive til jeres kundeservice og bestille, som du venligt henviste mig til sidste gang. Jeg skal bare lige have overbevist en husfælle om at hun skal droppe sit Telenor-"fastnet"-nummer...

21. januar 2017 kl. 17:13
Juleopgave del 2: Kan du få hurtigt internet?

Godt nytår!

Foranlediget af at Nordjyske har fundet DKs billigste internet, https://nordjyske.dk/nyheder/saa-meget-kan-du-spare-paa-internet-om-aaret/aa38de00-8cf0-4b95-9525-95dff9678eeb/112/1201 så måtte jeg da lige se om det også kan leveres her hos mig.

Det kan det godt, 45/4 er vidst meget godt herude i det mørke Jylland. Jf. Nordjyskes tekst, så er Kviknet billigst, da de ikke tager oprettelsesgebyr.

Men hvad er nu det? Under avancerede tilvalg, så er der en boks som default er vinget af. "Teknikerbesøg, tjek af stik og kabler" står der. Det kan jeg vidst godt selv finde ud af, særligt da vi faktisk har fungerende internet i forvejen. Men jeg, boksen kan ikke cleares. Dvs. et oprettelsesgebyr på 499

Så hvad er nu det? Tror I ikke på at man selv kan sætte det op (alligevel)? Eller er der en god forklaring?

Hilsen Lars

1. januar 2017 kl. 18:36
Nets: Når succes får monopolet til at vise tænder

Hvis de reagerer på den måde når der kommer mange penge i gennem systemet, så tør jeg da ikke tænke på hvad de gør, den dag de opdager at der kun kommer Dankort omsætningen. Et fald på (vel ca) 96 % fra den ene dag til den anden. De vil vel tro at du er gået konkurs? Du sælger jo intet!

17. maj 2016 kl. 11:49
Sessionslogning og Carrier Grade NAT

Hvordan opklarer vi så forbrydelser, hvis vi ikke kan overvåge alt og alle konstant?

Hmm, det er jo en svær en. Er det gode spørgsmål i virkeligheden:

Står beskyttelsen af de mange(!) uskyldige (og den måske skyldige) over den "sikre" domfældelse af den skyldige?

Og mit umiddelbare svar på dit spørgsmål: Det gør vi nødvendigvis ikke altid.

6. maj 2016 kl. 14:59
Weekendprojekt - en DHCP-server

... hvordan gik weekenden? Er serveren færdig? Uventede problemer?

2. maj 2016 kl. 11:15
Kryptografi vi kan leve (og dø) med

Det er totalt unuanceret og derfor overhovedet ingen hjælp til at komme videre.

Jamen hvad så?

Du spurgte engang om jeg stolede på politikere? Det gjorde jeg ikke og gør i øvrigt stadigt ikke. Det medfører så at jeg ikke kan/vil deponere en nøgle, helt eller delvist, hos politikere eller nogen de har udpeget. Det kan godt være at de siger at de ikke vil misbruge den, men der var også engang at soc.dem var imod EF og en statsminister der hed Poul der lovede ikke at pille ved efterlønnen.

Så er der sikkert nogle der vil foreslå et autorisations-ordning. Lidt ligesom banker skal have tilladelse til at drive bankvirksomhed og at der er krav til forsikringsvirksomheder. Bankerne .... ja dem tror jeg heller ikke på, undtagen når de siger at det "kun koster et lille gebyr". Og forsikringsselskabet ved man først er reelt, når den store skade er sket og man har fået erstatningen.

Forventer du/I at vi kommer med en teknisk løsning som politikerne så kan vedtage? Den tror jeg ikke på; når først det har været gennem lovmøllen, så er det ugenkendeligt og fyldt med huller (ministeren bemyndiges til at udstede nærmere regler bl.a. bl.a.).

Et så vigtigt regelsæt skal være så enkelt at alle kan se hvordan det vil virke; kan du/I forklarer et teknisk indviklet krypteringskoncept for min mor? En flygtning der lige er kommet fra en landsby i Syrien?

Hvorfor er det at jeg ikke må have mine, måske eller måske ikke, krypterede filer i fred? Hvorfor må jeg ikke selv vælge hvem og hvor mange jeg stoler på?

Hvis jeg ikke må kryptere, hvordan kan jeg så dokumentere at jeg ikke har skjult noget? Må jeg få sådan en garanti? Hvordan kan jeg dokumentere at de GIF'er jeg har på min computer ikke indeholder hemmelige budskaber?

Omvendt; hvis jeg må kryptere og det eneste "bevismateriale" der mangler i sagen er det som er krypteret, ja så kan det vel ikke gå for langsomt med at komme hen i retten -> "Dommer: Vil du udlevere nøglen? Anklaget: Nej! Dommer: Thi kendes for ret. Tiltalte frikendes".

Hvis nogen mener at jeg ikke holder loven, så må de SGU komme frem i skoene og bevise det!

13. april 2016 kl. 14:55
Kryptografi vi kan leve (og dø) med

Men har PHK ikke ret i, at det er et kæmpedilemma, hvis valget står mellem kompromisløst privatliv og at give magthavere adgang til bagdøre under kraftigt regulerede betingelser? (hvis jeg har forstået PHK ret)

Jo, det er nok deromkring at dilemmaet står. Man kan diskutere teknik i et væk, det ødelægger delvist debatten omkring hvad man kan/ikke kan leve med. Et spørgsmål:

Kan jeg/vi/samfundet leve med at vide om der er (eller ikke) er børneporno på din* krypterede computer?

Til det har jeg kun at sige: Jeg kan godt!

FORDI: Det betyder samtidigt at jeg har (eller kan have) mine digtsamlinger om frimærker og deres rejser i det intergalaktiske rum i fred. Det sikrer også at jeg kan sende en mail til min læge, sende en betalingsanmodning, få en kvittering retur og meget andet.

"Jamen jamen, børnepornoen på den føromtalte computer" hører jeg Red barnet, gamle damer og andre råbe op om. Tja, til det kan jeg blot henvise politiet og andre til mere traditionelle efterforskningsmetoder. Informationssøgning, afhøringer og hvad ved jeg.

Jeg kan godt leve med at en (måske) skyldig går fri, mod at os som ikke engang er mistænkte endnu, skal lide under massernes hysteri; Har du intet at skjule, har du allerede mistet alt!

Så får du da bare af "gummislangen" indtil du røber koden, høre jeg så andre råbe op. Ak ja, hvis det er sådan et politi vi har eller vil få, så har vi vidst meget større problemer at slås med end hvor stærk kryptering vi kan tillade.

  • For en ordens skyld, så vil jeg lige tilføje at jeg ikke her peger på nogen bestemt
13. april 2016 kl. 14:16
Spørgsmålene hober sig op til næste generation offentlig Digital Post

... at jeg som borger og dermed mulig modtager aktivt kunne vælge, at den næste elektroniske løsning skulle gælde al kommunikation fra/til det offentlige. Slut med papirbreve sendt til privatadresse og sommerhuset[1]. Slut med at modtage elektroniske breve mens at svaret skal printes, håndudfyldes, underskrives og manuelt tilbage sendes.

Jeg kan dog acceptere at det offentlige kunne sende en person ud med papirpost, men det er i så fald et krav at vedkommende alene kunne aflevere direkte til mig personligt, ikke til en postkasse eller en eller anden tilfældig person. Dyrt? Sikkert, men så må de jo bare sende det elektronisk.

Jeg vil ikke checke flere postkasser, fysiske som elektroniske, en må være nok. Så enten er skats system løsningen eller også må skat over i resten af det offentliges system. (eller et helt nyt)

[1] ja sgu, jeg modtager faktisk post vedr. hjemadressen i sommerhusets postkasse og omvendt. Lidt gak gak...

7. april 2016 kl. 14:33
Analyse: Netflix prøver alligevel at vinde kampen mod IP-grænseoverløbere

Blokeringen fungerer forskelligt alt efter hvilket "device" du kommer fra.
Mit Samsung TV nægter at vise USA-netflix længere. Men via Tablet + chromecast virker det stadig... for det meste.

Denne særhed skyldes, oftest, at Netflix-appen på devicen selv styrer hvilken DNS server den vil spørge, her er det så lige meget hvilken VPN eller SmartDNS omgåelse du bruger.

Løsningen er så, indtil videre, at blokere de DNS forespørgsler (i routeren) som appen sender ud. Appen laver så fail-back til de DNS servere du har angivet. Jeg har foreløbig en liste på 12-14 DNS blokeringer...

... Der kommer hele tiden flere til, så løsningen kunne måske være at blokere for alle DNS forespørgsler, undtagen til de to som jeg fået af SmartDNS udbyderen (?).

Jaeee måske. Der er jo ingen der siger at Netflix-appen holder sig til den normale DNS-porte. Jeg hælder mere og mere til at stemme med fødderne, ehhh, at klikke på "cancel subscription".

7. april 2016 kl. 08:47
Analyse: Netflix prøver alligevel at vinde kampen mod IP-grænseoverløbere

Og tilbage til pirateriet.

Forbrugerne vil gerne have produkterne nemt, hurtigt og billigt. Hvis en af de tre ting svigter, så er det ikke svært for forbrugerne at skifte til nemt, hurtigt og gratis versionen.

6. april 2016 kl. 09:08
WiFi-router - 802.11ac eller ej?

Vi har lidt samme udfordring i dag, hvor vi skal kommunikere klart ud, at vores rene modem-løsning ikke indeholder en wifi-router.

En lidt, måske lidt for, kreativ løsning på dette. Jeg går ud fra at der er prisforskel (?) Hvis ikke, så glem resten nedenfor...

Lad prisen for første måned være ens. Så vælger de fleste sikkert at at få den "fulde kasse" med wifi, til fuld-normalpris, ud fra devisen, "hvorfor vælge noget begrænset, når det koster det samme som all-inclusive?".

Dem som kun vil have en modem-løsning, skal så lige læse det med småt, hvor der står at differencen modregnes måneden efter.

Hvis nogen vælger en modem-løsning, men i virkeligheden havde behov for wifi-pakken, kan de jo så kontakte support for at få bytte udstyr. Differencen kan jo så ikke returneres i måned 2, da de jo nu har fået "den dyre hardware"

16. marts 2016 kl. 12:23
WiFi-router - 802.11ac eller ej?

Det kommer vi fortsat til at gøre - man kan vælge en ren modem-løsning, eller man kan vælge en wifi-router med indbygget modem.</p>
<p>Vores dilemma står mellem om wifi-routeren skal køre 802.11n eller om den også skal have support for 802.11ac - og her virker det som om, 802.11ac kunne være et godt valg til alle, selv om den er en smule dyrere for os.

Med mit kendskab til jeres firma, så er valget nemt. Mange af jeres kunder vil sikkert bo i et område hvor der er nok af 2,4 GHz udstyr, både wifi, men også andet som ikke kan ses med alm. sw-tools, microovne, sound-links oma.

En del af kunderne vil sikkert have en (muligvis ikke-) erkendt oplevelse hvis i nøjes med en .11n wifi-router, så derfor skal i gå ud med en .11ac. Så kan I ikke vælge den forkerte til en given kunde, kunden kan ikke vælge den forkerte og I er med til at fordele belastningen af frekvenserne lidt.

Rart at se at man også kan få en ren modem-løsning, hvis man selv ved hvad man gør.

/Lars, der kun kan se eget 2,4 GHz accesspoint, så her er der nok plads nok

15. marts 2016 kl. 16:38
Udvikler undersøgte fejl på hjemmeside og fik adgang til personoplysninger fra Motorregistret

</p>
<ul>
<li>det viser registreringsattesten i handels-øjeblikket.

Har du kigget på en nyere udgave af slagsen? Af den vil det fremgå hvem der ejer registreringsattesten, ikke hvem der ejer bilen. Der er juridisk stor forskel og sådan har der altid været.

Det er, endnu, ikke sådan at ejerskab af biler tinglyses. Hvis det gjorde, så kunne man helt undvære registreringsattesterne (:

De tekniske oplysninger fremgår jo af motorregistret, ligesom den registrerede ejer (der ikke behøver at være den civilretlige). De nødvendige tekniske oplysninger som der kan være brug for ved politiets vejkontrol fremgår allerede af påskrifter på køretøjet. Resten kontrolleres ved syn.

7. marts 2016 kl. 13:49