Morten Petersen

Stigende cyber-trussel: SF ønsker opgør med forsvarsforbeholdet

Hellere samarbejde i rammen af NATO end i rammen af EU. EU sander bare til i bureaukrati som det plejer. Det mest optimale ville være, at skille dele af CFCS' opgaveportfølje fra FE, dele af NC3' opgaveportfølje fra Rigspolitiet, fusionere begge med DKCERT (som i dag ligger under Styrelsen for IT og Læring), og samtidig flytte DKCERT fra STIL til en sæskilt styrelse under f.eks. Justitsministeriet. Samme styrelse kunne indeholde Datatilsynet, og begge myndigheder skulle være uafhængige statslige myndigheder med den beskyttelse, som Datatilsynet i dag nyder. Den nye styrelse skulle samtidig have mandat til at udstede regler, påbud og forbud, og til at sanktionere virksomheder og myndigheder, som ikke efterlever de udstedte regler, påbud og forbud. Det ville da for alvor give en DKCERT og Datatilsynet lidt pondus, men af samme årsag kommer det nok næppe til at ske.

18. november 2021 kl. 13:12
Hjemmeværnet ramt af aktivt hackerangreb: Mail, Skype og Sharepoint er nede

Ja, Skype for Business og SharePoint on-prem er begge døende platforme. Der er dog ikke nogen reelle alternativer. Dels på grund af Maximillian Schrems ture gennem retssystemet, men også at man fra Forsvarsministeriets side næppe har lyst til at placere klassificerede oplysninger (uagtet om de er lavt eller højt klassificerede) i en cloud-løsning.

16. september 2021 kl. 10:57
Microsoft lancerer Windows i skyen – her er priserne

Mange (også virksomheder) er jo ligeglade med GDPR, og med følgerne af Schrems II dommen. "Går den så går den" og "der kommer en løsning i morgen" virker til at herske. For så vidt håber jeg, at der er en større virksomhed der bliver flæsket for netop dette. Ikke fordi jeg har noget imod virksomheder, og jeg vil synes det er ærgerligt for den ramte virksomhed. Mere fordi det er min antagelse (og forhåbning!), at der er mange virksomheder der vil få endog meget, meget travlt når den første bøde efter artikel 83, paragraf 5 rammer.

21. august 2021 kl. 11:32
Snart vil Google ikke lade dig logge på gamle Android-enheder

Det kan godt blive et problem for de der har ældre Android baserede head units i deres biler. Parret Asteroid Smart f.eks.

3. august 2021 kl. 05:36
Staten samler al whistleblowing i ét centralt system

Det er besluttet, at et minimumskrav er, at systemet skal hostes on-premise hos Statens It og ikke via cloud.

Endelig noget fornuft! Cloud er fint, men ligesom det gør sig gældende med bestik så er en ske nogle gange bedre end en gaffel.

22. december 2020 kl. 10:33
Enige eksperter: Center for Cybersikkerhed bør flyttes ud af Forsvaret

Havde du hellere set, at ulovlighederne var fortsat i ubemærkethed?

Næh, jeg havde hellere set, at ulovlighederne (hvis og såfremt det der er foregået rent faktisk er ulovligt) var blevet bragt til ophør, alternativt legaliseret, i stilhed. En efterretningstjeneste har behov for at operere i det ukendte. Her kan det simpelthen ikke nytte noget, at hænge sit beskidte vasketøj til skue for alle naboerne.

3. oktober 2020 kl. 00:53
Enige eksperter: Center for Cybersikkerhed bør flyttes ud af Forsvaret

At Forsvaret har en kultur/disciplin med at holde ting (for) hemmelige.

Hvad mener du med "for" hemmeligt? Forsvaret har nogle principper for klassifikation og sikkerhedsbeskyttelse, da Forsvaret i sagens natur opererer med nogle oplysninger der - ved lækager - kan forvolde Danmark, landene i NATO eller landene i EU skade. Dette viser netop den sag der kører omkring FE nu. Den sag er håndteret helt håbløs, og lækagen af samarbejdet mellem Danmark og USA har givetvis haft både direkte og indirekte negative indvirkninger på Forsvarets evne til at passe på Danmark som nation.

2. oktober 2020 kl. 15:53
Datatilsyn og it-styrelser skal spare millioner: Den forkerte vej, lyder kritikken

At Digitaliseringsstyrelsen og Styrelsen for IT og Læring skal spare har jeg ikke de store følelser i. Jeg forstår alligevel ikke, hvorfor vi skal have for forbandet mange forskellige styrelser i den uendeligt store centraladministration..

Til gengæld er det tudetosset, at Datatilsynet bespares. De bør i stedet styrkes. Væsentligt! Det er der et utal af sager der viser, ikke mindst deres eget brud på loven.

4. september 2020 kl. 10:25
Eksperter: It-skandaler i Politiet kan skyldes ulige kamp om talenterne

Problemet eksisterer ikke kun i politiet. Problemet eksisterer i hele den offentlige sektor. Her underbetales IT-medarbejdere ganske voldsomt. Et eksempel fra Forsvaret: Nyudlært datatekniker med speciale i infrastruktur. Ingen kurser, ingen certificeringer, ingen erfaring. Løn = 22.000-27.000 brutto pr. måned afhængig af fagforening og dermed tillægsdannelse.

Erfaren (5+ år) datatekniker med speciale i infrastruktur. Adskillige kurser og certificeringer i server- eller netværksteknologier (underordnet for eksemplet) og masser af reel erfaring med både design, implementering og drift. Løn = 22.000-27.000 brutto pr. måned afhængig af fagforening og dermed tillægsdannelse. Der kan muligvis være forhandlet et personligt kvalifikationstillæg på 1000-2000 kroner pr. måned brutto.

Der er jo en helt åbenlyst en mangel på realitetssans her..

1. september 2020 kl. 22:15
Microsoft bringer Linux GUI-apps til Windows

Det er da kun fedt det Microsoft har gang i. Jeg har længe savnet en mulighed for at køre Windows og Linux tilnærmelsesvis lige så integreret, som man kan med OS X og Windows på en Mac via VMWare Fusion. Ved at Microsoft integrerer Linux mere og mere slipper man for at skulle rode med tredjepartsprogrammer for at få den funktionalitet. Jeg glæder mig sgu!

23. maj 2020 kl. 16:39