Chano Klinck Andersen

Datatilsynet indstiller hacket advokatfirma til kæmpebøde

Hvordan vil kompensation på ca. 100 kr. hjælpe mig, hvis mine stamdata (Navn, adresse, telefon og mail) er blevet stjålet?

En kompensation skal helst kunne bruges til at afhjælpe de konsekvenser datatabet har haft for den hvis data er stjålet, men hvis data allerede ER offentligt tilgængelige, hvilken skade skal der så kompenseres for?

Stamdata er for de flestes vedkommende nemme at finde, da ca. 2/3 af alle telefonkunder f.eks. står i telefonbogen med navn og adresse. De fleste har også et profilbillede eller 10 på facebook/linkedin/mfl.

Er det rimeligt at man som virksomhed skal kompensere kunder for tab af data, der i forvejen er offentligt tilgængelige? Hvilken skade har vedkommende der skal kompenseres reelt lidt?

Øvrige data kan vi altid tage en snak om senere, men du vælger at lægge vægt udelukkende på stamdata, som jeg dog vil mene er de MINDST kritiske data for de flestes vedkommende. Nu har jeg ikke undersøgt hvilke slags sager Sirius behandler, men er der tale om f.eks. familiesager eller straffesager, kan konsekvenserne af detaljer om sagerne kommer ud, være langt større end at andre kan se navn, adresse og telefonnummer.

21. juli kl. 13:13
Lokaltog A/S taler ud om ransomwareangreb: Blev også ramt sidste år

Jeg vil antage at sårbarheden ligger på en klient maskine, der IKKE laves backup af. Den backup der indlæses indeholder altså KUN data fra fælles drev, og diverse serverside systemer, ikke fuld backup af hver eneste klient maskine.

Klient maskinerne er sikkert blevet renset med et nyt rent system image, hvorefter medarbejderene har kunne arbejde på en ren maskine.

En "backup" er ikke altid bare et fuldt image af en klient, server eller VM. Er det korrekt opsat, er det typisk langt mere målrettet de data man faktisk har behov for at lave backup af, så man ikke gemmer en masse ligegyldigt.

20. juli kl. 16:08
Microsoft lancerer Windows i skyen – her er priserne

<a href="https://docs.microsoft.com/en-us/previous-versions/windows/it-pro/windo…;
<p>

Hypervisoere er muligvis forskellige. Jeg har lige testet med VMWare ESXi, og når jeg flytter en linux VM fra en server til en anden, med en anden CPU model, skifter CPU ID'et ikke, men genstarter jeg VM'en, viser den samme CPU som den fysiske maskine.

Med andre ord, med VMWare, vises ALTID navnet på den CPU der sad i den fysiske maskine, som VM'en blev startet på.

Hvordan Hyper-V gør, og hvordan de gør i AZure land ved jeg ikke, da det ikke er platforme jeg bruger (Selvom jeg har snuset lidt til AZure)

23. august 2021 kl. 20:39
Microsoft lancerer Windows i skyen – her er priserne

Hvad for en CPU der er på hardware laget kan man ikke se.

Sidst jeg satte en AZure server op, nævnte den i hvert fald ægte CPU'er, det er muligt de har sat deres hypervizor til at rapportere falsk information, men hvorfor så benytte navne på CPU'er der faktisk findes?

Jeg har endnu ikke set en hypervisor der ikke viser den korrekte CPU.

21. august 2021 kl. 15:08
Skiftet fra NemID til MitID er nu i fuld gang

Tja, men hvad har det kostet at sende papkort ud?

Sikkert ikke nær så meget, som nøglevisere, især ikke i forhold til support tid når de fejler, af den ene eller anden grund.

21. august 2021 kl. 15:06
Derfor kræver MitID, at du scanner dit pas

Hvis man ikke kan sætte MitID op uden et pas, kan du jo ikke bruge den.</p>
<p>Opsætningen med pas (hvis det er kravet) er jo en one time.

Pas scanning er udelukkende en ting med NemID appen, hvis du ikke ønsker verifikation på borgerservice. Ingen steder står der det er et krav i MitID appen ved aktivering. Det er noget du enten har fundet på selv, eller misforstået.

Så forstår ikke helt hvad det er du mener jeg ikke læser?

21. august 2021 kl. 14:47
Skiftet fra NemID til MitID er nu i fuld gang

Jeg formoder, at kodeviseren kan bruges parallelt med nøgleappen, og i så fald kunne man da bare sende den til alle tilmendte (= ikke fritagede).

Kodeviseren ligner den samme som bruges til NemID, muligvis med anden indmad. Disse har vist normalt en pris på ca. 200 kr. per styk, så at sende en til ALLE ville blive en meget bekostelig affære, og skulle mene der allerede er brugt penge nok på udviklingen af MitID, så en ekstra omkostning til nøgleviser til alle brugere, er måske lidt spildt da mange ville lægge den i skuffen og aldrig rigtigt røre den.

Men det står dig heldigvis frit for at bestille ALLE de 2 faktor muligheder der tilbydes, og anvende dem som du lyster, og ud fra det jeg kan læse mig til, vil jeg anbefale at bestille MINDST et alternativ til appen, så du har mulighed for selv at aktivere en ny kopi af appen, såfremt du skulle miste din smartphone, eller få slettet appen ved en fejl.

20. august 2021 kl. 23:51
Microsoft lancerer Windows i skyen – her er priserne

Jeg har forsøgt at finde info hvad vCPU er for en processor. Der er jo forskel på om det er en Atom eller EPYC. Er der en der har noget mere information herom?

Det nærmeste jeg lige kan komme er denne: https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/details/virtual-machines/series/

Men hvis man gider grave rundt på MS sider (Jeg gider ikke) skulle det være muligt at finde. Alternativet er naturligvis bare at købe et abonnement, og se hvad windows selv rapportere. ;)

20. august 2021 kl. 23:45
Derfor kræver MitID, at du scanner dit pas

PS. Er det afklaret at papkortløsningen forsvinder med MitID?

Der bliver ingen papkort løsning med mit ID.

Der bliver en smartphone app. En kodeviser. En kodeoplæser (Til synshandicappede) En "chip" der snakker Bluetooth, NFC og kan tilsluttes via USB.

De er alle beskrevet her: https://digst.dk/it-loesninger/mitid/saadan-kommer-mitid-til-at-se-ud/

20. august 2021 kl. 23:32
Derfor kræver MitID, at du scanner dit pas

Du vil ikke bruge penge på et pas. Men hvis forberedelsen til MitID i NemID kræver pas, eller hvis en senere opsætning af MitID kræver det, må du jo undvære muligheden for at bruge smartphonen og tage en tur om Borgerservice og nøjes med kortviseren.</p>
<p>Det er helt parallelt med det digitale kørekort, der kun kan installeres, hvis du har et pas (og NFC på smartphonen), ellers må du nøjes med det sædvanlige kort.</p>
<p>PS. Er det afklaret at papkortløsningen forsvinder med MitID?

Hvor har du den ide fra, at jeg ikke kan bruge min smartphone med MitID uden et pas? Jeg kan ikke spare turen forbi borgerservice for at blive verificeret og dermed få udstedt et "MitID", men ingen steder står det at jeg ikke frem over kan benytte min smartphone til at logge ind med.

Uden et pas, har jeg STADIG mulighed for at bruge en smartphone app til at bekræfte hvergang jeg bruger MitID, der ud over, har jeg naturligvis muligheden for kodeviseren, eller den brugerbetalte chip.

Så hvorfor bliver du VED med at snakke om at jeg ikke kan bruge min smartphone? Der er absolut INGEN hverken i artiklen, eller i kommentarene, der har nævnt man ikke får den mulighed, og det er heller ikke hva' jeg har kunne finde hos digitaliseringsstyrelsen.

Hvis du sidder inde med noget information jeg ikke har, må du gerne dele det, eller bedre linke til det, da det virker som om du helt har misforstået hvad formålet med at scanne sit pas i NemID appen egentligt er. Det er naturligvis også muligt det er MIG der har misforstået noget, men jeg kan bare ikke finde noget der underbygger din påstand om at man ikke kan bruge en smartphone app til MitID uden at have et pas man kan scanne.

Hvad angår kørekort appen, er formålet med at scanne passet, at trække det billede ud af passet, som er gemt i chippen, da man ikke synes det skulle være muligt bare at tage et billede af sit kørekort, et billede af sig selv, og derefter automatisk matche billederne. (Med manuel verifikation såfremt den automatiske ikke var tilpas sikker på der var tale om samme person.)

20. august 2021 kl. 23:27
Derfor kræver MitID, at du scanner dit pas

så går den død og skriver fejl.</p>
<p>Nogle forslag?

Hvis den bare skriver "FEJL" så er mit forslag at ringe til support, for det er en ubrugelig melding fra appen, i forhold til at finde ud af hvad problemet er.

Med mindre det er fordi dit pas er udløbet, eller ikke indeholder en chip.

20. august 2021 kl. 18:56
Derfor kræver MitID, at du scanner dit pas

Bortset fra det er nødvendigt når man skal ud at rejse!</p>
<p>Og der er det i vanlig stil meget dyrere i Danmark end andre steder - lad os plukke

Ingen tvinger dig til at tage ud at rejse.

De priser giver INGEN mening uden information om gyldighedsperioden. Et pas i Danmark, gælder vist stadig 10 år, hvad gælder det i de øvrige lande?

20. august 2021 kl. 18:55
Derfor kræver MitID, at du scanner dit pas

Så ved man da hvorfor de hævede priserne på udstedelses af nye pas. Så fik man den ekstra indtægt nu hvor en masse tvinges til at anskaffe sig et.

INGEN tvinges til at anskaffe et pas. Det handler UDELUKKENDE om at opfylde nogle krav til UDSTEDELSE af et elektronisk ID. I det daglige har alle de samme muligheder hvad angår anvendelse, uanset om du har et pas, eller ej.

20. august 2021 kl. 14:57
Derfor kræver MitID, at du scanner dit pas

Da du ikke kan/vil bruge smartphone med MitID-app, får du vel en (gratis) kodeviser, da papkort-løsningen tilsyneladende forsvinder.</p>
<p>

Tror du misforstår pointen. Scanning af pas har INTET at gøre med den daglige brug af MitID, kun oprettelsen.

Jeg har intet imod at benytte min smartphone, men ikke om jeg gider bruge knap 1000 kr. på at kunne scanne mit pas i NemID appen for verifikation.

Jeg tænker udelukkende på selve verifikationen uden pas, ikke på brugen efterfølgende, for det er fuldstendigt det samme for alle, pas eller ej.

20. august 2021 kl. 14:55
Derfor kræver MitID, at du scanner dit pas

Det svarer til, at du går ned telebutikken, viser en anden mands pas og får udleveret et nyt simkort. Ja, du har vist et pas, men det er ikke verificeret før ekspedienten har kontrolleret, at det er dig på billedet. Det at den anden mand er blevet verificeret på paskontoret er ligegyldigt.

Såfremt jeg også betaler med hans dankort, eller underskriver med hans NemID, er jeg enig i din sammenligning. Du skal trodsalt have BÅDE pas OG NemID for at fortage sammenkædningen i appen.

At Peters pas og NemID bliver anvendt, sikre at hans pas og hans NemID bliver knyttet sammen, det sikre naturligvis ikke at det er Peter der fortager sammenknytningen, men som jeg ser det, er det heller ikke det primære formål. Det primære formål, som jeg ser det, er at spare borgerservice for en masse arbejde, som de allerede har lavet, da passet blev udsted, samt gøre det nemt for så mange som muligt.

Sandsynligheden for at du har BÅDE Peters pas, og hans NemID, samt opsat NemID appen på din smartphone, hvilket kræver du har haft adgang til hans nøglekort, er relativt lille.

Det er klart at hvis du og Peter engang har været bedste venner, og delt NemID, med hinanden, så har du disse informationer, men sandsynligheden for at en 3. part har adgang til alle disse ting på en gang, uden Peter har opdaget noget af det, ser jeg som forsvindende lille, og det er risikoen værd i forhold til at alle danskere over 15 skal møde op med dokumenation på borgerservice for at få et MitID.

20. august 2021 kl. 08:43
Derfor kræver MitID, at du scanner dit pas

Et dansk kørekort har både billede og CPR-nummer.

Ja, men det forklarer ikke yderligere hvordan selve processen kommer til at fungere.

19. august 2021 kl. 21:11
Skiftet fra NemID til MitID er nu i fuld gang

De andre muligheder, er man tager på borgerservice med sit kørekort, eller med de samme dokumenter man skal medbringe ved førstegangsbestilling af pas. Som jeg har forstået det.

19. august 2021 kl. 19:38
Derfor kræver MitID, at du scanner dit pas

Brugeren identificeres muligvis ikke, men da CPR nummer står i både pas og NemID, sikres det at personen hvis NemID veificeres, også er den person hvis pas er blevet anvendt. Det er umiddelbart det der er formålet, at Peters NemID bliver knyttet til den identitetsverifikation der blev lavet, dengang Peter fik udstedt sit pas.

Så hvis du både har fået fat på Peters NemID med tilhørende 2-faktor (Nøglekort/Smartphone/Kodeviser), og hans pas, så har du været heldig. ;)

Jeg glæder mig dog til at se hvordan verifikation med kørekort på borgerservice, kommer til at fungere, da det er løsningen for mig, som intet pas har.

Har man heller ikke kørekort, lader det til man hos borgerservice, skal fremvise samme dokumentation som hvis man ønskede et pas. (Sygesikring og dåbs-/navneattest hvis jeg ikke husker galt)

19. august 2021 kl. 19:31
Varme-nedbrud på datacenter i Ballerup sendte flere hjemmesider i knæ

Det er flere ÅR siden der har været 15 grader hos InterXion i Ballerup, de sidste mange gange jeg har været der, har der virket temmeligt varmt i rummet, og den temperatur man kan aflæse var angivet til 23 grader.

1. juli 2019 kl. 14:44