Morten Kvistgaard

NemID-udfasning udskydes med 4 måneder efter MitID-stormløb på Borgerservice

...Hvis man venter på advisering fra banken og venter til de 30 dages frist næsten er udløbet, så er man selv skyld...

Tja. I mit eget tilfælde, så har min bank været meget omhyggelige med at fortælle, at man absolut ikke skulle gøre noget, eller kontakte nogen før de selv adviserede. Skulle man være så fræk at søge mitID, via andre kanaler (omend officielle), så var de ligeledes meget obs på at fortælle at hvis man gjorde noget før tid, så ville man få tæsk, med en våd avis! Og derudover blev man også stoppet (web), hvis man alligevel forsøgte. Da tiden så kom, til at jeg blev adviceret, så fulgte jeg vejledningerne og endte derfor op i en "book tid" på min egen kommunes borgerservice. Fint nok. Bortset fra, at uanset hvornår jeg gik derind, så var alle tider optaget, i alt tilgængelig fremtid. Som i min kommunes tilfælde var 30 dage. Tiden gik og jeg tjekkede dagligt (måske ikke helt), om der var tider i borgerservice. Alt booket! Og ja, jeg kunne da muligvis have ringet i deres åbne telefontid, som ligger mellem 11-12, på ulige uger, uden fuldmåne. Men så entusiastisk var jeg heller ikke omkring projektet. Til sidst blev jeg også nødt til at ringe til banken og be dem om at udsætte fristen. Det kunne de da godt ... i 1 uge af gangen! Nu har jeg så endelige fået mitID og hvad kan jeg så bruge det til? Min bank og ... skat? Jeg har mindst logget ind i 1 million services blot i denne uge. Og alle har været med nemID. Nå, whatever. Men hvis der er nogen der er lidt grumpy omkring hele emmisæren, så forstår jeg det nu godt.

6. maj kl. 10:49
Python ankommer i browseren med hjælp fra Anaconda

Man kan jo nævne andre lignende forsøg:

  • Silverlight
  • ActiveX (Der var en web udgave af dem.)
  • Java Applets
  • Flash
  • VB (oprindeligt et alternativ til javascripten)
  • Der er sikkert flere...

Fællestegnet er, at alle er døde. I hvert fald på web siden. Det bliver interessant at se hvad pyscript kan bidrage med. (Som de ovenstående ikke kunne.)

4. maj kl. 08:51
IoT's store udfordring: »Det er svært at sælge sikkerhed på bagkant«

Lige netop for el-målere, ville jeg nu også have gættet på at der var nem adgang til fast forsyning. ^^

21. februar kl. 09:49
Ny milliardbøde til Google: Har spændt ulovligt ben for Android-konkurrenter

Der er jo ikke noget der forhindrer Amazon og Alibaba i at rulle deres eget lille Linux-baserede OS ud. Så det de godt vil, er at rulle deres eget perverterede udgave af Android ud, samtidig med at de stadigvæk vil lukrere på Android-mærket og App-store. ... Og det har Google så fået en bøde på 1 mia. fordi de godt vil forhindre den slags.

14. september 2021 kl. 12:00
Udviklere skal ikke frygte no-code: Fjerner snarere de kedelige opgaver

Nu er det jo ikke ligefrem en mindboggin nyskabelse. Vi har pt. miljøer som HMI, PLC, SCADA, som der alle handler om at binde komponenter sammen, uden brug af kode. (Med større og mindre held.) Det helt store lige for tiden, er IOT Dashboards (som der må høre under HMI), som der jo specifikt går ud på at bygge brugerinterface, uden at ty til kode. Indenfor Web, er der mere eller mindre ikke nogen der bygger sider mere, uden at de starter ud med et CMS. I programmer som LabView, bygger man komplette programmer, uden nogensinde at nedlade sig til kode. (Til gengæld får man musearm.) Derudover gør alle moderne GUI framworks, deres ypperste, for at adskille GUI og kode.

Tilgengæld kunne man måske argumentere for, at vi trænger til større udbredelse af CMS-systemer der også henvender sig, til den døende desktop og de knap så døende mobile platforme. Men igen, vi kommer hurtigt ud i noget der allerede er afprøvet i et utal af udgaver. Microsoft Access Forms anyone?

26. august 2021 kl. 11:48
'Dragebog'-forfattere vinder Turing-prisen

Så vidt jeg husker, så handlede den reelt om hvordan man skriver enhver parser. Hele den anden side af compileren, hvor man skal omsætte de analyserede træer, til noget konkret, er fuldstændig udeladt. Eller måske rettere, så er den anden halvdel, aka praktisk implementation og anvendelse blot en matematisk trivialitet og derfor behøver ingen at beskæftige sig med den slags. ... Men måske var det blot underviserens fokus og illustrer blot at ingen af os, rent faktisk formåede at læse bogen?

Anden halvdel af kurset handlede om matematisk bevisførelse af natural languags, hvorfra det eneste jeg husker var noget med "ze EMPTYSET!!!!" (Udtalt med tysk accent.)

Suk. Absolut ikke et højdepunkt. Man må håbe at undervisningen er blevet revideret lidt siden da.

9. april 2021 kl. 16:51
Politiet om egne fejl i POLSAS: Langt flere personer tilkoblet forkerte sager end vi troede

hvor dem der indtaster data ikke forstår vigtigheden af at kategorisere korrekt

Jeg ville nok mene at det er en klassisk situation, hvor dem der modtager data, ikke forstår vigtigheden i at modtage data.

Enhver der har åbnet for fjernsynet og set en krimi e.l. kan tænke sig til, at når politiet afhører "Fede Frede", som lige har spist leveren fra sin samlever, så kender han sku nok ikke CPR-nummeret på sin medsammensvorne. Men derfor er det da stadigvæk en yderst relevant information at notere, at "Bombe-Børge" også er involveret i sagen.

Det er en ret klassisk "Datalogi"-brøler. Programmøren insisterer på at få info om CPR, det dette jo er unikt og dermed er det eneste sande. IRL er det en sekundær, optional info, som (næsten) med sikkerhed ikke findes, ved sagens oprettelse. Brugerne har så i dette tilfælde (ganske prisværdigt faktisk), fundet en måde at give det åbenlyse Bullshit-felt, lidt mening, i det de har lavet nogle kendte fælleskoder, for eg. "ukendt" mm. (Altså en kategorisering.)

4. august 2020 kl. 09:19
ARM fylder 35

Den fine fortælling hopper fra ARM610 til Thumb, som jeg gætter på er ARM7? Er der ikke et hul på 20 år? Eller måske var det bare nogle kedelige 20 år? ^^

1. maj 2020 kl. 15:16
RIP Aage …

Et bedre spørgsmål er måske også, "hvordan skal man drive specialbutikken?". Vi kan af ovenstående konkludere, at man ikke gør det ved at tilbyde lav tilgængelighed eller priser der er 25% højere end nettet. Man hører også konstant om eksemplet hvor en kunde går ned i den fysiske butik, får en god service til at vælge et produkt og går derefter hjem og køber den på nettet. (Argumentet for showrooms.) Så hvis vejen er "god service" er det ihvertfald ikke "ubetinget god service".

22. november 2019 kl. 09:01
V2’s emneords-spåkone går serverless

Er det så AWS Fargate eller hvad hedder den service, du er ved at skifte til?

22. oktober 2019 kl. 13:33
Iværksætterpar fandt udviklere i Armenien: Vores jobopslag fik nul respons

Vi kan jo gætte lidt på det pågældende opslag, når der nu ikke bidrages med mere:

Søges: Lønslave. Vi er 2 CEO'er, der ikke har forstand på IT, som der vil bruge meget af vores tid på at "micro-styre" dig. Du vil udelukkende komme til at bruge alt dit tid, i sproget Laravel. Virksomheden er en startup. Hvilket vil sige at vi forventer at du bruger 16 timer per dag og du får forøvrigt løn, når og hvis du har genereret nogle penge. Du bliver ene mand. Så ingen sygdom eller ferie! Ud over udvikling, skal du naturligvis også tage dig af email- og telefon-support, samt dokumentation og manualer, samt opsætning og drift af server-park. (Og alle de andre opgaver, der normalt er forbundet med Software-udvikling.) Hvem er friske?!!!

.... og så alligevel. Jeg har også lige lavet et job-opslag. Og ud over de relevante ansøgere, så var der jo også alle de vanelige "ikke-relevante". Det virker lidt sært, at der skulle være 0. Selv med ovenstående opslag.

19. december 2017 kl. 10:59
Alexandra Instituttet: Her er seks løsninger der kan gøre IoT-devices sikrere

Det er ikke umuligt at IoT i praksis, kun bliver noget der bliver afviklet på PC-lignende enheder (eg. Raspberry PI o.l.), men den oprindelig tanke var nu, at det skulle indbygges i alle enheder. Ikke kun dem med indbygget PC/Linux. Faktisk kunne man argumentere for, at de enheder der har nok resurser, til at afvikle en Linux, slet ikke har brug for IoT. (De kan jo trods alt bare køre en web server + nogle scripts mm.)

30. juni 2017 kl. 16:11
Alexandra Instituttet: Her er seks løsninger der kan gøre IoT-devices sikrere

Er det bare mig, eller er der kun listet 5 "løsninger". Derudover er DigiCert Certificates vel heller ikke en "løsning". Det er er vel et SSL-certificate e.l. (Noget som de andre løsninger også bruger, i en eller anden grad.)

30. juni 2017 kl. 14:09
COOP giver 40 år gammel legacy-kode øksen: Må indkalde pensionister til support

Til alle Jer der er imponerede over 'godt håndværk', så har jeg et andet gæt, som efter mine erfaringer, er mere sandsynligt:

Systemet er skrevet i en blanding af assembler (som var populært i 70'erne), spagettikode ANSI C (hvor man selv har implementeret selv basale funktioner, som malloc, memcpy etc.) og Prolog! Kodebasen tæller ~30 mio. linier. Og af de 3 ovenstående onder, så er assembleren, den mest tilgængelige, da den trods alt, er ganske godt kommenteret. Derudover er systemet et resultat af 40 års feature-lapperi, som der ikke rigtigt er nogen der har styr på, men som alle er enige om, vil bringe virkesomheden i knæ, hvis de pludeselig mangler. Systemet er sjovt nok, meget stabilt. Et resultat af 40 års test og rettelser, hvor man i de sidste mange år, har skulle rive negle ud på sig selv, før man ville tilkalde de eneste personer i verden, som der har en chance, for at finde rundt i det store uhyre.

Jeg har personligt set 50 af ovenstående projekter, for hvert 'godt håndværk'-projekt. Et 'godt håndværk'-projekt er forøvrigt bl.a. kendetegnet ved at det er let gennemskueligt og dermed let at opgradere og udskifte. (Det kan være der er et hint der.)

Men selvfølgelig kan der da godt være tale et projekt, der er så awesome, så det kunne være skrevet af D. Knuth himself. (Men hvorfor er der så ikke andre end de oprindelige forfattere, der kan finde rundt i projektet?)

19. december 2016 kl. 09:28
Java 9 får bedre garbage collection til at rydde op i hukommelsessvineri

Til ægte real-time bør man nok bruge reference counting...

Til ægte real-time bør man bruge et RTOS (eller bare et main loop) og forøvrigt helt udelade malloc & Co. Men jeg er muligvis lidt biased.

15. september 2016 kl. 11:11
Java 9 får bedre garbage collection til at rydde op i hukommelsessvineri

Hvorfor bruge Java på en Raspberry Pi ?

Et bedre spørgsmål ville være "Hvorfor bruge .NET på en Raspberry Pi". Java har fra starten af været henvendt til platforms-diversitet og "andre enheder end Windows" og den er godt modnet. (Og burde dermed også være det på Raspberry Pi.)

Svaret er det samme, uanset om du spørger til .NET eller Java:

  1. Du har i forvejen en stor kodebase i .NET/Java, som du ønsker at genbruge. At omskrive dit .NET/Java til eks. ANSI C, er lidt ligesom at køre negle over en tavle ... i de 7 mdr det tager at konvertere det. (Og jeg er ANSI C programmør.)

  2. Nyudvikling i .NET/Java er trods alt, en hel del hurtigere end i C/C++. (Jo, der er delte meninger og diskussioner mht. udviklings-performance af eks. C++ vs. Java.)

  3. Det er nemmere at tiltrække arbejdskræft til .NET/Java projekter end ANSI C. (Dog er C/C++ også meget udbredte, så det er nok ikke det helt store problem.)

15. september 2016 kl. 11:06
Bank-automatisering skærer ventetid på lån fra dage til minutter: »Vi er startet med det mest komplicerede«

Gad vide hvad der får processen til at tage op til 12 min? Databaser i almindelighed plejer ikke at frygte belastninger på op til 280 opslag per dag.

14. september 2016 kl. 16:27
Selvkørende biler - søndagsbilister i myldretiden?

Jeg interesserer mig for omgivelserne, specielt hvis det netop er bemeldte dame som kaster sin C1 lige ud foran min bil uden at se sig for.</p>
<p>Mest fordi jeg ikke lige har planer om at skulle have ny bil og evt. tilbringe tid på sygehuset.

Du lader dit fokus afvige fra din egentlige interesse. Som du siger, er du i virkeligheden mest interesseret i, at komme frem til din destination, uskadt og til en fornuftig pris. Du fokuserer på Kvinden i C1'eren og medtraffikanterne, der ikke overholder reglerne... De er ligegyldige. De er blot endnu et vejbump, endnu en indsnævring, endnu et perverst placeret hastighedsskilt. Du kunne vælge at holde dig bag ved Kvinden og lastbilen. Dit fomål vil være intakt. (Du vil måske ankomme 1 min senere.) Du kunne vælge at være tilfreds med at skulle holde tilbage, for folk der kører over for gult. (Du kommer måske 5 sek. senere.) O.s.v. Og så kan du be og håbe til, at alle dine medtraffikanter får selvkørende biler i fremtiden ;)

13. september 2016 kl. 10:39
Selvkørende biler - søndagsbilister i myldretiden?

Flere af de beskrevede situationer antager at man (som billist) rent faktisk interesserer sig for omgivelserne, de sociale interaktions elementer og udfaldet af situationerne. Efter 20 år som daglig billist i Nordsjælland, (med dertilhørende fotofælde-bøde-, perverse vej-bump- mf. -oplevelser), så er jeg en af dem, der er gået hen og blevet ligeglad. Det interesserer mig ikke hvorvidt kvinden i C1'en trækker ud i sidste øjeblik. Det interesserer mig ikke, hvor hurtigt de forankørerne biler kører. Jeg er ligeglad med at blive overhalet. Mht. kørselstid, så havner dem der laver hasarderede overhalinger, en eller to biler foran mig, i næste lyskryds. Måske kommer han endda 5 min. før hjem end jeg gør. I don't care. Når en traktor spærer vejen i myldretid, skal jeg virkelig tage mig sammen for at overhale den. Allerhelst ville jeg bare spænde bilen på traktorkrogen og så lade mig trække.

Jeg ser virkelig frem til selvkørende biler. Det kan kun gå for langsomt. Jeg har allerede været ud og kigge på den sofa, som jeg skal installere i den ;)

Dog er det en ret interessant observation mht. københavneres uundgåelige reaktion på overforsigtige biler. Det er nemt at forestille sig, at cyklister mf. hurtigt ville miste den sidste rest af høflig hensynstagen. Måske kunne man løse flere situationer, ved at installere en slags "override/kør løs!" knap. Dem der interesser sig for hvad der sker på den anden side af ruden, kan så sidde og trykke febrilsk på den omtalte knap, når de kører i byerne og cyklister mf. kan opretholde en minimal mængde forsigtighed. Vi andre vil så kunne afmontere dem omtalte knap og glæde os over, at vi nu ville kunne beordre bilen til at sætte os af ved rådhus-pladsen, uden at skulle tænke på parkeringspladser, afgifter, myldretraffik, traffikanter, vejarbejde, kø, o.s.v.

13. september 2016 kl. 09:27
Nu kan du kode C++ til Linux i Visual Studio

Det virker lidt besværligt? Hvis man installerer cross compileren til Raspberry og starter sin Eclipse op, så virker tingene out-of-the-box. Uden brug af virtuelle maskiner mm.

8. april 2016 kl. 10:53