Jesper Larsen

Kina viser privatlivsvejen

Men det betyder ikke automatisk at landets regering finder det OK at privatejede virksomheder opsamler alle mulige data om landets borgere, tværtimod tydeligvis.

Lad os nu se. Kina er som nævnt ikke en retstat. Lovgivningen håndhæves ekstremt selektivt efter magthavernes ønske. Der er f.eks. ingen tvivl om at Tesla skal mules med den nye lovgivning mens jeg næppe tror det bliver tilfældet med kinesiske bilfirmaer.

Sovjetunionen fik i øvrigt en grundlov i 1936 (med Stalin som drivkraft) som nok var den mest omfattende i Verden med hensyn til alle de rettigheder den beskyttede. Ytringsfriheden blev sikret, religionsfriheden blev sikret og retten til privat korrespondence blev sikret. Stalin blev i samme forbindelse af Pravda karakteriseret som et geni for at have sikret denne nye grundlov. Som de fleste nok vil erkende afspejlede denne grundlov ikke de faktiske forhold i jernindustrien.

Sagen er jo, at når man ikke har en retstat med et uafhængigt retsystem er det næsten ligegyldigt hvad der står i lovgivningen. Den bliver altid håndhævet på en måde som passer magthaverne. Hvis du skal mules skal de nok finde noget på dig. Og det sker i stor stil i Kina.

19. maj 2021 kl. 09:48
Kina viser privatlivsvejen

You have got to be kidding me.

Kina har det mest avancerede og omfattende system til overvågning (og straf) af landets egen befolkning. Der er f.eks. formentlig over 600 millioner overvågningskameraer i deres "Skynet" system. Og koblingen til deres social credit system som gør at du gradvist fratages rettigheder til f.eks. rejser i takt med at du opfører dig asocialt i regimets øjne er endnu enestående i Verden.

Eller spørg befolkningen i Xinjiang-provinsen om de føler at deres privatliv respekteres når deres ansigt skal scannes før de går i supermarkedet eller et andet sted. Eller når de tvinges til at have en spion-app på deres mobiltelefon.

Men hatten af for at de tilsyneladende vil begrænse privat overvågning (men lad os nu lige se lovgivningen der kommer ud af det - og ikke mindst hvordan den administreres, Kina er jo ikke en retstat). Spørgsmålet er så om de også vil begrænse den statslige overvågning. Det tvivler jeg på.

18. maj 2021 kl. 16:23
DuckDuckGo kritiserer Google for at »udspionere brugerne«

Og Googles Gmail app er ikke bedre:

https://apps.apple.com/us/app/gmail-email-by-google/id422689480

Ikke at det er overraskende. Men hvis man gerne vil have sine emails og søgninger i samme i fred bør man skifte til en anden udbyder som f.eks. protonmail der opgiver at de ikke opsamler data udover diagnostics (anonymiseret):

https://apps.apple.com/gb/app/protonmail-encrypted-email/id979659905

22. marts 2021 kl. 10:06
IT uden USA

De to hak ind i hvad der naturligt havde været en kvadratisk eller rectangulær scene tjener ingen objektive formål ud over at ændre scenens form til den omtalte rune...

Et objektivt formål kunne være hvordan scenen og konferencen tager sig ud på skærmen. Altså æstetikken af selve scenen og hvordan de catwalk-lignende "adgangsben" giver dynamik og fokus på de talere der kommer ind. En firkantet scene er jo temmelig kedelig. Men nu er jeg hverken nazist, scenedesigner eller konspirationsteoretiker, så måske tager jeg fejl.

3. marts 2021 kl. 15:28
IT uden USA

Firmaet bag den Svastika-lignende scene hedder Design Foundry, og har høfligt påtaget sig hele ansvaret, og forklaret at de trods alle deres designuddannede medarbejdere ikke overvejede eller genkendte symbolet - hvilket desværre kan være korrekt med den udbredte historieløshed.

Tak til Tom Paamand for at hjælpe med at reducere smittetallet for denne konspirationsteori.

Altså med mindre at Design Foundry er med i konspirationen;-)

3. marts 2021 kl. 14:06
Digitalt mødested for Trump-folk: Hacker stjæler beskeder og persondata fra 'Gab'

Det er vist et skoleeksempel på hvorfor det ikke er klogt at give for meget information til firmaer der enten ikke har styr på sikkerheden eller selv bruger ens data.

Og hvorfor end-to-end kryptering som i Signal eller Telegram (både 1-1 samtaler og gruppesamtaler) er en god ide. Også for os der ikke mener at vi har det store at skjule men blot ikke ønsker at megacorps skal vide alt om en.

Et skifte fra f.eks. Messenger til Signal behøver jo ikke at ske over night. Man kan sagtens bruge begge dele med en præference for Signal.

1. marts 2021 kl. 12:54
Coronavirus - bliv hjemme, før det er for sent!

Problemet er ikke teknik. Der er masser.
Det er at der ikke er nogen ledige hænder til at tænde og betjene den.

Men med så mange forventede respiratorer i gang vil der vel være et rationaliseringspotentiale? Altså at det uddannede personale kan betjene mere end en respirator ad gangen og at patienterne kan placeres i samme stuer således at betjeningen strømlines.

15. marts 2020 kl. 23:39
Ledende Python-coreudvikler: Eksplosion i popularitet har øget presset

Når noget går i stykker, forsøger de ikke at være høflige eller bede en maintainer pænt om at se på problemet. De siger: 'Du skal fikse det nu'. Folk er ikke klar over, at der sidder en enkelt maintainer, som arbejder aftener og weekender og gør alting selv. Det er ikke så slemt for Python lige nu. Men jeg ser oftere og oftere, at folk, der vedligeholder mindre projekter, ender med at give op og lægge et projekt ned.

Det er der en ret enkelt løsning på, hvor man som maintainer ikke behøver at bero på det utopiske håb at verden løber tør for røvhuller:

Skriv til dem, at du ikke har tid til at se på det nu, men at du gerne vil reviewe en pull request som løser problemet fra dem eller nogen de hyrer ind. Alternativt må de pænt vente på at du har tid til at se på problemet.

13. marts 2020 kl. 09:36
Youtube trækkes i retten for diskrimination mod LGBT-indhold

Google er i en umulig situation. Og den har de selv placeret sig i. Gennem de seneste 10 år har de gradvist øget den redaktionelle kontrol med indholdet på sitet samtidig med, at de rent juridisk ønsker at være en neutral platform.

Det kan ganske simpelt ikke lade sig gøre når man som Google stort set har monopol på privat deling af videoer i det meste af Verden. De har ganske enkelt valgt i højere og højere grad at blive en del af den politiske kamp om hvornår indhold skal censureres (inklusiv "blød" censur som demonetizing og begrænsning til voksne brugere).

Løsningen? Det kunne være en opsplitning af Youtube i en hosting-del og en del med recommendations/søgning osv. med et åbent interface således at konkurrenter kan lave alternative brugerinterfaces med andre anbefalinger og søgekriterier.

15. august 2019 kl. 09:13
YouTube bandlyser indhold fra holocaust-benægtere og nazister

Alt andet lige medvirker negativt, hadefuldt og løgnagtigt indhold direkte til mord og vold. Vi har set det lige siden Goethes "Werther", som fik selvmordstallet til at stige drastisk for 200 år siden.

Kan du ikke lige dokumentere, at Werther fik selvmordstallet til at "stige drastisk"? Så vidt jeg kan læse mig til er det en skrøne.

Mange debattører er parate til at fremme vold og mord i frihedens navn. Og ja, så længe det ikke er deres egne børn som bliver påvirket kan de jo også være ganske ligeglade.

Hvis der er noget der fremmer vold og mord er det da mangel på frihed, herunder bla. ytringsfrihed. Det er ikke Goethe vi skal frygte men de digitale brandmænd (Fahrenheit 451's udgave af brandmænd, ikke dem der redder katte ned fra træerne).

Derudover finder jeg det besynderligt, at du mener at kende andre debattørers motiver for ikke at ønske censur. Det kan jo være, at de netop ikke er enige i din udokumenterede påstand om, at vold og mord fremmes når der ikke er censur.

6. juni 2019 kl. 22:02
YouTube bandlyser indhold fra holocaust-benægtere og nazister

Det lyder fint, at YouTubes algoritmer ikke vil anbefale eller vise links til ekstremistisk indhold.

Men man skal jo huske, at YouTube hidtil er blevet beskyttet af sin status som "common carrier" (https://en.wikipedia.org/wiki/Common_carrier). Det betyder, at Google intet redaktionelt ansvar har for det indhold der ligger på YouTube. Jo mere man udvælger og redigerer indholdet på sit site jo dårligere bliver argumentet for at man er "common carrier".

Og det er nok det YouTube bevæger sig imod. Bla. tilskyndet af EU hvor YouTube jo nu har et redaktionelt ansvar. De har dog altid forbudt f.eks. pornografiske videoer og haft andre regler, så det er mere et spørgsmål om graden af redaktionel kontrol de udøver. Men der er næppe tvivl om, at graden af redaktionel kontrol vil blive forstærket de kommende år. Og med YouTubes dominerende position indenfor ikke-kommerciel og ikke-statslig video-publisering lyder det bekymrende i mine ører.

I denne omgang vil YouTube bla. forstærke indsatsen overfor videoer som "skaber had" mod en af de beskyttede grupper:

Age Caste Disability Ethnicity Gender Identity Nationality Race Immigration Status Religion Sex/Gender Sexual Orientation Victims of a major violent event and their kin Veteran Status

Og her bliver det jo f.eks. et subjektivt redaktionelt skøn hvornår en video skaber had og dermed skal censureres og hvornår den udtrykker (berettiget eller uberettiget) kritik af f.eks. fremherskende holdninger eller højere kriminalitetsrater i en beskyttet gruppe. Og personligt så jeg hellere, at YouTube tweakede deres anbefalingsalgoritmer så man fik anbefalet flere sider af en sag end at man bortcensurerer nogle videoer.

6. juni 2019 kl. 11:54
Iværksætter kritiserer nye strikse dataregler: Det er gift for startups

Kommer kommuner og andre offentlige institutioner også til at kunne få bøder på op til 4% af bruttoomsætningen?

Nogle af de alvorligste brud på datasikkerheden i Danmark har jo netop været i det offentlige (eller måske hos virksomheder som udfører driftopgaver for det offentlige). Det er jo også det offentlige som ligger inde med flest følsomme oplysninger.

10. februar 2017 kl. 07:46
Reddit lukker racistiske fora

Hej Markus

Jeg er sådan set enig i, at Reddit fuldstændig selv bestemmer hvilke fora de vil lægge servere til.

Men når det er sagt kunne jeg da godt tænke mig at høre om du synes det helt generelt er i orden at DDOS'e sider med ekstreme holdninger? Eller er det kun dem der ikke har et "moralsk positivt sindelag"?

Og hvilke sexister skal det f.eks. gå udover? Er det alle steder hvor der argumenteres for forskelsbehandling pga. køn? Du er jo naturligvis også godt klar over, at det f.eks. er sexisme når Københavns Kommune belønner ansættelse af kvindelige ledere frem for mandlige ledere. Det er bare lovliggjort sexisme. Skal Københavns Kommune så også DDOS'es? Eller er det kun den type sexisme som du finder foragtelig der skal have en omgang mens den der har et i dine øjne nobelt formål bør gå fri?

10. august 2015 kl. 12:25
Netflix forsøger sig med visning af reklamer

Det gør du jo ellers hos TV2, TV3 etc.

...og DR for den sags skyld.

Og hvis du mener jeg tager fejl kan du jo f.eks. prøve at se en serie børneprogrammer. Imellem programmerne er der ganske enkelt smækfyldt med reklamer for andre børneprogrammer, Cirkus Summarum, alverdens ting på DRs website og så videre.

Men det er jo ikke reklamer, men information om hvad DR ellers sender og laver af aktiviteter kan jeg svagt høre dig sige. Nej, det er faktisk lige præcis definitionen på reklamer:

"Reklame vil sige en lovprisning af et produkt eller en serviceydelse, som er bestilt og betalt af producenten eller en distributør med det formål at fremme afsætningen."

http://da.wikipedia.org/wiki/Reklame

Så kan man mene, at det er i orden at reklamere for cirkus men ikke for rugbrød på vores licensbetalte kanal. Men det er en lidt anden diskussion.

2. juni 2015 kl. 17:49
Apple vil bygge kæmpe datacenter i Viborg

Moderne datacentre kræver stort set ingen on-site arbejdskraft. Se f.eks.:

http://www.oregonlive.com/hillsboro/index.ssf/2015/02/out-of-state_data_centers_find.html

Der vil naturligvis være en del lokale (eller polske:-) arbejdspladser i forbindelse med opførelsen af datacenteret. Men når det er overstået skal vi nok ikke forvente det helt store.

23. februar 2015 kl. 11:00
For 90 millioner kroner skal eksterne konsulenter redde Skats kriseramte EFI-system

".. at man i et latterligt lille land som Danmark med 5,5 millioner indbyggere (hvoraf hovedpartens skatteforhold er meget simple) ikke kan holde størrelse på en økonomi der mindre end en storby, eller et stort firma."

Det skal vel retfærdigvis siges, at Skats "indtægter" fra skatteyderne ca. svarer til indtægterne hos det 30. største firma i Verden. Og så vidt jeg kan se har f.eks. New York skatteindtægter som er ca. halvt så store som de danske skatteopkrævninger.

Men det er naturligvis ingen undskyldning for at have et defekt opkrævningssystem. Tværtimod.

19. januar 2015 kl. 12:44
Bjarne Stroustrup: Der er stadig ikke noget hurtigere end C++

Problemet er, når almindelige anvendelsesprogrammer ophøjes til en status, som hverken opdragelsesgiver eller programmør havde forestillet sig :)

I mange højniveau-sprog kan man jo embedde/kalde mere lavniveau-sprog som C++ eller C. Hvis man har en frygt for (eller forhåbning om), at det vil blive nødvendigt at optimere dele af ens kode rigtig meget (udover hvad det valgte sprog kan optimeres til) kan man jo vælge et højniveau-sprog med god understøttelse af dette (f.eks. Python).

Flaskehalsene i ens kode vil jo som regel være lokaliseret til ret få kodelinjer. Og hvis man ser på ekstraomkostningerne ved at udvikle hele kodebasen i f.eks. C++ frem for Python skal man spare rigtig meget på en bedre performance før det kan betale sig. Og her skal man jo også tage højde for, at ens produkt formentlig kommer senere på markedet hvis man holder sig til et rent lavniveau-sprog. Det kan indenfor meget konkurrenceprægede områder koste rigtig meget.

18. august 2014 kl. 11:01
Konsulentfirma tjente 35,4 millioner på fejlslagent it-system

Jeg kunne ikke lade være med at tænke på den her:

http://www.despair.com/consulting.html

;-)

18. august 2014 kl. 10:08
Zoom ud fra NemID 1/mange

Glemmer du ikke Stavnsbåndet? Altså det faktum at alle mænd fra 4-40 år (fra 1764) var tvunget til at blive boende på det gods de var født på. Det må da også have krævet en kæmpe kontrolstruktur,

14. august 2014 kl. 23:48