René Madsen

Kvalitetsjournalistik koster penge - også på Version2

Her følger vi den standard, der er mest udbredt hos danske medier, og som vi antager at vores brugere er vant til.

Det må godt nok være meget selektivt de steder du kigger på så. Selv på ing.dk kan I jo fint finde ud af det. Andre medier kan også godt finde ud af det. Så jeg vil kalde det for en beslutning frem for at holde sig til en standard eller bare noget vås...

Andre steder kalder man det for clickbait...

13. september kl. 21:45
Kvalitetsjournalistik koster penge - også på Version2

185,-/md virker som en meget høj pris i online tider. Hvorfor ikke et meget billigt abonement for at bare læse nyhederne online på web? Ikke noget med app og alt muligt andet.

Det virker som om at prisen er sat ud fra en cost og så har man fundet på alt muligt man tror folk vil betale for. Hvilket også kan være fair nok. Men udbyd/efterspørgsel.

Det bliver et nej tak her.

12. september kl. 15:45
KL kalder ansatte hjem fra sommerferie for at undersøge Chromebook-afgørelse

Det største problem som jeg ser det, er at man ikke rigtigt kan wipe de eksisterende chromebooks og installere linux på dem. Så man skal ud og investere i nye laptops til eleverne.

Teknisk set, så kan man godt installere eks Ubuntu jf.: https://ubuntu.com/tutorials/install-ubuntu-on-chromebook#1-overview

20. juli kl. 09:04
Kæmpe legacy-oprydning i Rigspolitiet: Farvel til de store monolit-systemer

CI fortæller dig om den samlede løsning stadig kan kompilere når man opgraderer de enkelte dele. Men man skal stadig selv finde og lave rettelserne når der opstår problemer.

Ja, det er hele stuntet i bla at have CI/CD og evt noget a la dependency bot. Følger man hele tiden med i de små rettelser der kommer til frameworket eller andre dependencies, så er det manuelle rettelser minimale ifht at vente og lave big bang ændringer.

1. november 2021 kl. 10:58
Kæmpe legacy-oprydning i Rigspolitiet: Farvel til de store monolit-systemer

Umidelbart vil jeg mene at man bør holde sig fra frameworks som hele tiden ændrer sig.</p>
<p>Et eksempel kunne .net sproget. Som et eksempel, så skal en komponent som er designet i .net 2.0 redesignes hvis det skal fungere med .net 5.x, hvilket godt kunne blive et problem når vi snakker om tidsintervaler på mere en 10 år. Jeg ved så ikke om Java 8 til Java 11 er anderledes da jeg ikke programmere i Java.

Det er kun et problem, hvis man ikke har CI/CD på det man udvikler.

Har lavet løsninger som er startet i .Net på ren windows platform og nu køre i .Net 5.0 og opgraderingerne har været minimale, da alt har været opgraderet løbende.

Ikke at bruge frameworks af den årsag er bare at tage alt arbejdet hjem på eget bord uden nogen åbenlys grund?

30. oktober 2021 kl. 19:57
Kæmpe legacy-oprydning i Rigspolitiet: Farvel til de store monolit-systemer

Men når man udstiller et API til sine interne dele så låser man også sit design. Det forhindrer at man kan lave radikalt om på sit system. Men jeg er i øvrigt enig i at hvis man kan lave noget gennem UI, så er det god stil også at give adgang til samme gennem et API. Pointen er bare stadigvæk at disse API typisk er bundet ret tæt til systemet og sjældent giver mening i andre kontekste. Andre leverandører vil ikke leve med de constraints som et ældre API sætter.

Det i sig selv er ikke en undskyldning for ikke at offentligtgøre de pågældende API'er.

Der er heller ikke noget der forhindre en i at lave version 2,3,4 etc af et API, så man kan give mulighed for at lave forbedringer i sit UI.

Om noget giver mening i andre kontekster ved man ikke altid selv, før folk begynder at bruge ens API'er, men det finder man ikke ud af, hvis de ikke er tilgængelige for andre.

28. oktober 2021 kl. 22:23
Kæmpe legacy-oprydning i Rigspolitiet: Farvel til de store monolit-systemer

Fordi vi fx ikke ønsker at hjælpe det syriske eller belarusiske politi med at undertrykke ders egen befolkning - herunder med tortur og drab. Den opgave har politiet i diktaturer foruden det helt legitime, som dansk politi laver. Derfor vil det være relevant at vælge, hvem man deler med (og det kan godt være som open source).

Så kan vi jo starte med at lukke alt open source og hele verdens udvikling ned, for tænk nu, hvad de onde magter kan bruge ting til.

Fordelene opvejer ved open source opvejer helt vildt risikoen for at et diktatur bruger noget open source til noget forkert.

28. oktober 2021 kl. 22:18
Kæmpe legacy-oprydning i Rigspolitiet: Farvel til de store monolit-systemer

Lige når det gælder politiet, er det lidt problematisk i forhold til de mange diktaturer.

Hvorfor skulle diktature være en stopklods for at udvikle systemerne og have dem ude som open source?

28. oktober 2021 kl. 12:22
Hjemmeværnet lagt ned af hackerangreb: Forsømte Exchange-opdatering i to måneder

Personligt kan jeg sige at vi bruger MS teams til meget andet end blot onlinemøder. Den tætte integration med de andre Office produkter er guld værd.

Kan du komme med et eller flere eksempel, bare så sådan en som mig der ikke bruger exchange måske kan se meningen med den kobline?

18. oktober 2021 kl. 14:54
Hjemmeværnet lagt ned af hackerangreb: Forsømte Exchange-opdatering i to måneder

Fordi man gerne vil kunne sende mails fra det administrative system, og ikke må bruge penge på den bedste løsning men skal vælge den løsning som er god nok?

Fair nok. Kender ikke deres setup, men kan man ikke køre exchange på en server og web på en anden, så de er decouplet og på den måde sikre de kan opgraderes uafhængigt af hinanden?

Evt skulle man overveje at bruge penge på noget a la sendgrid, hvis det blot handler om at sende mails ud fra det administrative website?

15. oktober 2021 kl. 11:17
Hjemmeværnet lagt ned af hackerangreb: Forsømte Exchange-opdatering i to måneder

Hjv.dk er, udover at være vores hjemmeside, også et komplekst administrativt system.

Hvorfor har man blandet de 2 ting sammen?

Seperation af services, således at man kan opdatere exchange uden at påvirke driften af websitet.

Konstant opdatering af systemerne ved de mindste rettelser fra Microsoft og andre af ens leverandører er nødvendig og bør følges. Konsekvenserne ved ikke at gøre det er at man bliver taget med bukserne nede og skal rydde op i skaderne bag efter.

15. oktober 2021 kl. 08:38
Rejsekort skal it-moderniseres: Findes noget bedre end plastickort og 19.000 standere?

Indtil vi er blevet enige om hvad vi skal med det, er spild af tid og penge at diskutere hvorledes det rent teknologisk skal implementeres.

Fuldstændig enig.

Er der nogen som har lavet en kalkulation på om det ikke ville være bedre for samfundet slet ikke at kræve billetter og spare alle de administrative omkostninger ved hele det apperart?

21. april 2021 kl. 10:38
Løb tør for serverplads: Fejl i milliarddyrt signalsystem stoppede S-togsdriften i timevis

fordi man i sådanne systemer selvfølgelig tager højde for fyldte diske.

Det er jo en antagelse, men har man nu også taget højde for det?

Har man den fornødne overvågning der advarer i trin, så man allerede får at vide når disk/ram forbruget pludselig vokser uden for de forventede rammer?

I sådan et setup med de prissedler, så bør der være en overflod af målepunkter på, hvordan serverne der drifter det her har det. Har man sikret det samme på CPU belastningen og køre løsningen i et virtuelt miljø, så det er hurtigt at skallere op ved blot at kyle mere hardware ind i sit rack?

6. oktober 2020 kl. 17:41
DXC-brøler tog strømmen til Sundhed.dk, mens tusinder ventede på corona-svar

Men selvom man havde gjort alt ovenstående vil der opstå fejl. Den hyppigste fejl i store custom IT systemer er kode-fejl. Der er sikkert et lille IT team omkring sundhed.dk som kæmper for at rulle nye releases ud og rette fejl. Og et antal testere som aldrig får testet det hele hver gang der releases ...

Forhåbentligt har de CI på det ellers, er det også en stor utilsvarende tilgang til at lave en så stor løsning. Jeg vil væde med at 90% af deres interface kan der skrives tests til, som helt automatisk kan køres igennem inden et release til produktion.

Der kan altid smutte kodefejl igennem, men så skriver man en ny test der tester for det scenario og så er man en fejl mindre ved næste release. Det er umiddelbart heller ikke mit indtryk at sundhed.dk er så ramt af den type fejl?

23. september 2020 kl. 22:53
Lappeløsninger i Det Digitale Motorregister

Så indtil politikerne erkender deres eget ansvar for rodet, og finder en måde at rydde op uden at lave forligsbrud, så fortsætter vi nok med lappeløsninger.

Det er lige der man tænker : "Er der ikke en voksen til stede?" som kan få sagt, nu stopper det her cirkus, og så får vi ryddet op.

22. september 2020 kl. 21:16
DXC-brøler tog strømmen til Sundhed.dk, mens tusinder ventede på corona-svar

Hvorfor det ikke selv kan komme i luften ved jeg ikke.

Måske der allerede var warnings om syge diske i systemet eller en restore var i gang da strømmen blev taget fra systemet = meget høj sansynlighed for at det går galt.

Når man har strøm der går fra rack til rack som eneste strømkilde, så er min tiltro til at DXC har styr på forebyggende vedligeholdelse meget lille.

22. september 2020 kl. 11:14
Twitter redegør for stort angreb og forbedrer sikkerheden

specielt når en kun 17-årig kunne skaffe sig adgang til så indflydelsesrige konti

Man skal aldrig undervurdere børn/unge mennesker uden anden beskæftigelse. De har masser af tid til at undersøge ting/finde veje ind, steder, hvor man ikke forventer det kan lade sig gøre.

Jeg vil nu have været langt mere chorkeret, hvis det var en der var 20 år ældre.

4. august 2020 kl. 14:32
Youtube lukker ned for al dansk musik: Kan ikke blive enig med Koda

Skulle se en video i morges som ikke er en musikvideo, men tilsyneladende har dansk musik et eller andet sted i klippet. Den kunne jeg så ikke se, fordi Koda skal have penge for det.

Hvor er fair use henne i den her sammenhæng?

31. juli 2020 kl. 12:25
Efter V2-historier: Myndighed indkalder Teleindustrien til møde om spoofing

Hvordan ser man at de kommer fra en udenlandsk udbyder?

Det ved jeg ikke praktisk noget om og har ikke tid til at læse alt om SS7 til at indgående forstå, hvordan der bliver termineret kald imellem lande. Det må teleselskaberne løse. Men jeg antager at trafikken med telefonsamtaler fra udlandet bliver termineret et eller flere steder hos hhv. TDC, Telia, Telenor, 3 etc. Disse steder må man inplementere en ny (lad os kalde den SS7+) som vi kommunikere internt i Danmark, udadtil kan vi kommunikere SS7. For SS7 i sig selv kommer ikke til at løse det her problem, der skal mere til.

Men buttomline er ikke, hvordan det i praksis bliver løst. Det er teleselskaberne sammen med producenterne af udstyret der terminere samtalerne i Danmark, der skal løse det.

Jeg vil mene at, hvis man virkelig ville løse det her problem, så kunne man med en gruppe af kompetente mennesker skabe en løsning der sikre danske numre i Danmark fra at blive spoofet ude fra.

Men det bliver ikke løst, da der ikke er nogen bussines case. Det handler ikke OM det er teknisk muligt at skabe en løsning, men den manglende bussines case.

Som teleselskab, så er der ikke nogen økonimisk gevindst, ved at løse det.

  • Der er ingen kunder der betaler nok penge og samtidig efterspørge det, til at der er gevindst i det.
  • Der er ikke noget tab ved at lade stå til.
  • De lider ikke noget imagetab ved at lade stå til.
  • De får ikke nogen sanktiner fra myndighederne for at lade stå til.

Derfor skubber de ikke på hos producenter for at komme med en løsning, hvorfor skulle de? Der har ikke været nogen bussines case for dem de sidste 14 år, hvorfor så nu?

28. juli 2020 kl. 23:59