Malthe Borch

Skoleledere langer ud efter Aula: »Har på ingen måde gjort hverdagen lettere«

Allerede dengang systemet kom i udbud, kunne man se, at det ville blive noget rod. Det var planlagt til at blive en katastrofe.

Jeg tror at en af grundene til at projektet var så dårligt tænkt er, at det blev undfanget midt i GDPR-forvirringen, som gjorde, at det helt centrale fokus var hvem kan se hvad, hvorfor og hvornår etc, fremfor trods alt at have de daglige arbejdsopgaver i centrum. Resultatet er et system, der virker helt blottet for brugervenlighed i ordets bredeste forstand.

14. december 2020 kl. 13:37
Nedbrud hos Facebook, Instagram og WhatsApp afslørede AI-scanninger af brugeres billeder

Selvom det er interessant at se hvordan brugere oplever AI, når de får det vist på en måde, der ikke forventes, så er det på ingen måde en "afsløring". Det gavner ikke forståelsen at anvende denne slags clickbait-overskrifter.

4. juli 2019 kl. 11:19
Skat sender indkomstregister i udbud for 325 millioner kroner

Hvordan hænger beregning af grund- og salgspriser af danske ejendomme sammen med indberetning af indkomst?

9. august 2018 kl. 12:15
Overbelastet database forhindrer kamerabiler i at scanne nummerplader

Det svarer til, at systemet ikke kan håndtere mere end 0,05 forespørgsler i sekundet.

Med andre ord én nummerplade per 20 sekunder.

Det ville være interessant, hvis journalisten havde spurgt lidt ind til hvad flaskehalsen var i systemet for det lyder jo umiddelbart lidt mærkeligt. Er systemet online eller offline? Hvis det er online, så kan det jo være, at man prøver at sende en masse billeder over en mobil internetforbindelse og så giver det jo god mening, at der er en vis begrænsning.

12. februar 2018 kl. 11:03
Det ved vi om WPA2-sårbarheden: Android og Linux er mest udsatte

Windows 10 fik en patch d. 10. oktober. Det er argumentet :-).

17. oktober 2017 kl. 11:09
DevOps i DR: »Man skal erkende, at man ikke kan bruge et år på at teste et værktøj«

Man må gå ud fra, at 99.9% af disse er read-only og bare handler om at læse en blok fra en fil på disken. Det er vist ikke en specielt svær opgave, selvom der naturligvis er et vist behov for at følge med i trafikken og begrænse forbrug/misbrug.

22. august 2017 kl. 11:11
Skole brød loven ved at tjekke elevers computere for porno

Hvorfor skal børnene overhovedet anvende computere i klassen? Mange af dem kommer til at tilbringe resten af deres liv på et dødsygt kontor foran skærmen.

26. januar 2017 kl. 11:01
KMD-direktør svarer igen på KL-kritik: »Det mindst sande, jeg har hørt«

Jeg tror kompleksiteten opstår fordi man ikke vil indgå de rigtige kompromiser. Du taler om at håndtere legacy-systemer; det kan man gøre på mange måder og den rigtige måde er at acceptere visse begrænsninger, hvis det samlede system bliver tilsvarende enklere.

Jeg mener godt, at det kan lade sig gøre. Men formentlig ikke med en "traditionel" udbudsmodel hvor alt skal specificeres ud på forhånd. Det kræver et tillidsbaseret samarbejde og tillid er nok ikke det, der præger branchen allermest.

25. januar 2017 kl. 13:38
KMD-direktør svarer igen på KL-kritik: »Det mindst sande, jeg har hørt«

"Det er et ganske komplekst system", siger Eva Berneke.

Hvorfor er kravene til disse systemer så store? Det virker som om, der er et generelt problem med at udtænke IT-systemer, der rent faktisk kan lykkes.

Hvis man gerne vil gøre det bedre, så er det ikke vejen frem at bebrejde hinanden for et dårligt samarbejde, men i samarbejde at udtænke et "simple enough" system.

KISS-princippet gælder faktisk. IT handler om kompromis. Det skal være enkelt – ellers bliver det aldrig til noget.

25. januar 2017 kl. 11:04
Tidligere DSB it-direktør: Drop nirvana-visionen om at favne alt i én app

Jeg tror at de problemer, du nævner skyldes at man laver en type udbud, der flytter ansvaret – og i virkeligheden arbejdsglæden og kreativiteten – væk fra leverandøren og over på sig selv. Og samtidig tager man så ikke det ansvar alvorligt og ender med at underspecificere.

Men svaret er naturligvis at flytte ansvaret over på leverandøren! Men formentlig har man ikke tillid til at en leverandør vil gøre det rigtige.

13. december 2016 kl. 13:35
Tidligere DSB it-direktør: Drop nirvana-visionen om at favne alt i én app

»Man kan ikke planlægge 12 måneder frem. Det er rent selvmord.«

Nåjo, fordi bus, metro og tog er i en rivende udvikling. Eller ikke – det eneste, der virkelig sker er, at der kommer flere og flere skærme med reklamer.

Slow and steady wins the race. Også når man laver en app.

13. december 2016 kl. 11:56
It-firma om offentligt kæmpe-udbud til skoler og børnehaver: De skaber et monopol

Til gengæld: hvis man læser eller bare skimmer udbudsdokumenterne, så er det klart, at projektet bliver endnu en IT-fiasko.

Der er en masse historik indlejret i projektet, og det foreslåede nye system skal kunne kommunikere frem og tilbage mellem alle mulige og umulige IT-systemer fra tidligere tider. En leverandør vil være bundet på hænder og fødder til at levere et system, der er umoderne fra begyndelsen (= dyrt og kompliceret og tilnærmelsesvist umuligt at vedligeholde.)

13. december 2016 kl. 11:52
It-firma om offentligt kæmpe-udbud til skoler og børnehaver: De skaber et monopol

Det giver da god mening med én løsning – man må gå ud fra at kommunerne har nogenlunde samme behov.

Men løsningen kan jo i vid udstrækning bygges op omkring komponenter fra forskellige leverandører – f.eks. kunne en masse grundlæggende byggesten leveres via open source software med en kommerciel supportaftale. Og det er jo oplagt at se på forskellige cloud-teknologier. Det er også med til at udvide antallet af leverandører.

13. december 2016 kl. 11:37
Analytics-software skal skabe mening ud et virvar af københavnske bydata

Det ville være interessant at læse forløbet hos Københavns Kommunes, der endte med at købe netop Hitachis platform. Version-2 kunne søge agtindsigt og få en god artikel ud af det skulle jeg mene.

Som Leigh Dodds nævner i sit kritiske indlæg, så er der en masse gode spørgsmål at stille og meget få oplagte svar.

18. juli 2016 kl. 10:22
Analytics-software skal skabe mening ud et virvar af københavnske bydata

Det her website ligner en dårlig prototype.

Der er Hitachi Consulting branding overalt, det virker underligt, at man hoster sitet på et .com-domæne. Hvis du lægger et frit tilgængeligt produkt i indkøbskurven, så skal man alligevel gennem et checkout-forløb, hvor du bliver bedt om at betale en faktura på 0 kroner og kan vælge f.eks. PayPal.

Hvordan kan det være, at man i Danmark gerne vil tale om UI/UX, Danish Design og så videre og så får man alligevel implementeret sådan noget her? Det giver jo slet ingen mening.

Og forresten er et datasæt med "Drikkevandsposter og springvand" ikke big data.

Hvorfor tager sitet i øvrigt udgangspunkt i København? Hvad med Geodatastyrelsen?

Held og lykke med at hjælpe borgerne med at "tage bedre beslutninger". IT-projekter af denne type er spild af penge. Det bliver ikke forankret i en bæredygtig organisation.

26. maj 2016 kl. 11:29
Rigspolitiet: Her er fire eksempler på, at sessionslogning faktisk virker

Med det rette software – e.g. Palantir – kan man finde en nål i en ret stor høstak. Og det er et spørgsmål om tid før det bliver prisbilligt. Måske koster det en milliard kroner i dag, men i fremtiden vil det være helt normalt.

Og så meget data er det heller ikke.

Udfordringen er at gøre høstakken større i takt med at computerkraften bliver større, sådan at det fortsat vil være for dyrt, f.eks. ved brug af onion routing eller lignende.

20. april 2016 kl. 14:00
Politiet: Derfor gemmer vi også billeder af nummerpladerne på uskyldige bilister

Hvor mange områder er der, hvor man ikke kan sende og modtage 1 KB/s? Hvis der virkelig er problemer med dette, så var det måske en idé at udbygge mobil-nettet lidt for de samme penge?

19. januar 2016 kl. 14:31
Politiet: Derfor gemmer vi også billeder af nummerpladerne på uskyldige bilister

Det virker besynderligt, at man ikke kan sende nummerplader i real-time via mobil-nettet – selv i yderområder. Det er jo nogle meget små datamængder, vi taler om.

Igen har man solgt en alt for kompliceret løsning ind.

19. januar 2016 kl. 11:20
Derfor gik det galt for EFI-systemet

Har man virkelig kigget på samtlige af verdens nuværende IT-systemer for indrivelse af gæld? Hvordan måler man hvilket system er mest komplekst? Er det ikke bare endnu et pinligt og navlebeskuende forsøg på at gøre Danmark til centrum af verden?

Hvad gør man i vores nabolande? Hvorfor ikke give en sammenligning, e.g. tal for "kompleksitet", samlet pris etc.

16. oktober 2015 kl. 11:14
Big Data kan - måske - gøre meningsmålinger mere præcise

Hvis valget overhovedet er vigtigt, så er det da interessant at komme med en prognose hvis den er sandsynlig. Og det er de jo sådan set – men det kommer jo an på hvor præcist man ønsker det. Synes du også vejrudsigter er spild af tid og blot holder en masse mennesker i arbejde?

15. juni 2015 kl. 11:42