Olav M.j. Christiansen

Skal vaccinepas være digitale?

Mange af dem, der kunne have brug for dette pas (f.eks. de ældre, som bliver vaccineret først) er jo slet ikke digitale, så for dem vil et digitalt pas slet ikke kunne bruges til noget.

Derudover har f.eks. Kroatien lige meldt ud at de ikke vil kræve et vaccinepas eller lignende for turister.

5. februar 2021 kl. 11:10
Lektor: Kommuner vælger Facebook over borgernes databeskyttelse

Det har været omtalt før her på sitet, men grundlæggende er det da et demokratisk problem hvis politikerne (herunder især ministre) primært kommunikerer til os danskere via f.eks. Facebook. Der er jo stadig nogle af os, som ikke har meldt os ind i den klub.

9. december 2020 kl. 10:58
PHK's 2021 quiz

00101010

Som andre håber jeg I finder et nyt lokale.

7. december 2020 kl. 10:53
FE anvender XKEYSCORE

The Drive har en artikel her med flere oplysninger, der antyder at Danmarks køb af nye jagerfly har været medvirkende til spionagen:

https://www.thedrive.com/the-war-zone/37668/nsa-spied-on-denmark-as-it-chose-its-future-fighter-aircraft-report

Det er også nævnt i flere danske medier de sidste dage, og de citerer bl.a. DR for oplysningerne.

19. november 2020 kl. 09:43
FE anvender XKEYSCORE

Hej Thomas

Tak for linket. Jeg er dog ikke sikker på at Berlingske stadig opdaterer den artikel. Øverst står der at den er oprettet "Fredag d. 25. oktober 2013, kl. 13.25" og "Opdateret torsdag d. 30. januar 2014, kl. 12.00". Så selv om de allernederst skriver dette "Denne artikel opdateres løbende i takt med, at NSA-afsløringerne fortsætter." så er jeg ikke helt sikker på at de rent faktisk gør det. Men den giver da det meste af baggrunden for afsløringerne.

9. november 2020 kl. 09:32
ECJ dommen om totalovervågning.

Teleselskaberne ved stort set intet om det.

Er du helt sikker på det? Nogen har vel hjulpet med at sætte denne overvågning op. Eller antyder du at FE hacker danske teleselskaber?

28. oktober 2020 kl. 11:04
Datamuseum.dk: Alt skal væk
21. oktober 2020 kl. 11:02
Arbejder du agilt?
28. september 2020 kl. 17:55
Arbejder du agilt?

Vi har ikke helt et tilsvarende ord på dansk, og derfor forbinder folk det bare med scrum. For mig er agilitet er adræthed, hurtighed, eller evnen til at gøre noget nyt.

Meget god pointe. Faktisk havde de, der skrev det agile manifest, overvejet at bruge udtrykket 'ligthweight', da det mest var letvægtsmetoder, de kom med (f.eks. Scrum).

Nu blev det så ordet 'agile', der hang ved, og folk kan fortolke det på mange måder. Men du har helt sikkert fat i noget af det rigtige. Det handler blandt andet om at koble forretningen tættere på udviklerne.

Men det handler også om at kunne tage hurtige beslutninger, og der har vi måske den største udfordring.

28. september 2020 kl. 09:14
Arbejder du agilt?

I øvrigt kan man sejle en supertanker gennem den ladeport som "sådan ca." åbner :-)

Nu prøvede jeg jo sådan set bare at gøre et stort og kompliceret emne meget enkelt, så du skal nok ikke lægge mere i det end det.

Ofte ligger der en omfattende liste af krav og behov fra kunden, men det er ikke ensbetydende med at man anvender en traditionel vandfaldsmodel til at køre projektet efter. Tit ser man en iterativ model, som Scrum er et eksempel på. Men det er faktisk ikke nogen ny opfindelse. Det har man gjort i mange år før nogen fandt på Scrum og 'agile'.

27. september 2020 kl. 17:20
Arbejder du agilt?

Men kunden ved det kun på et plan ... det kan godt være han ved hvilke features han ønsker, men han mangler typisk viden om usability, teknologivalg, testatbility, code quality, arkitektur, integration patterns, udviklingsmodel efter produktet kommer i produktion, etc.

I de projekter, jeg taler om, har man faktisk også ofte en god idé om i hvert fald nogle af de ting, du der taler om. Nogle af tingene giver sig selv pga. politikker på området eller f.eks. det man kalder 'compliance krav'.

Det, der er det usikre, er hvor lang tid det tager at bygge skidtet. Estimering er et kæmpestort område i sig selv, som f.eks. Scrum angriber på sin egen måde (typisk ved at måle Story Points).

27. september 2020 kl. 14:37
Arbejder du agilt?

Det agile manifesto er kommet ud af en række erkendelser: Processer er gode men ikke altid og man skal ændre dem eller ignorere dem når de ikke virker. Når projektet starter ved kunden sjældent hvad han vil have - et projekt er en læreproces for alle. Dokumentation ender nemt med at blive "write only". Og vigtigst: Ingen plan overlever kontakt med fjenden aka "Everyone has a plan until they get pounched in the mouth" (Mike Tyson).

Helt sikkert. Et af problemer er når man så står med et projekt, hvor kunden egentlig godt ved (sådan ca.) hvad man vil have - man har bare ikke dokumenteret det hele endnu eller lavet en detaljeret plan. Så er det man tager Scrum i brug i en eller anden form. Men glemmer man at tilpasse modellen, sker der ofte det at nogle i projektet tror at man kører rent Scrum og agerer derefter, mens andre har en formodning om at det bliver nødt til at være tilpasset. Så sejler samarbejdet pludselig.

Offentlige projekter bliver f.eks. nødt til at køre i en PRINCE2-ramme, og det kan man ikke så godt ignorere.

27. september 2020 kl. 11:24
Arbejder du agilt?
27. september 2020 kl. 11:21
Arbejder du agilt?

Så hvordan drager du den konklussion at der f.eks. ikke kan være en forretningsanalytiker i et udviklingsteam der bruger Scrum eller at organisationer der bruger Scrum ikke har andre roller?

Hej Philip

Tak for din kommentar. Der kan faktisk godt være en forretninganalytiker eller lignende i et Scrum-team, men ofte ser man desværre at der kun er udviklere og testere i selve teamet. Og så er Scrum pludselig blevet til en masse små vandfaldsprojekter i stedet for at være agil.

27. september 2020 kl. 11:21
Arbejder du agilt?

Det virker heldigvis til at folk på Version2 holder sig fra at svinge sig helt op i "bull shit" skalaen (nok af risiko for at der rent faktisk er nogen der piller én ned igen).

Faktisk har bullshit i IT været oppe at vende flere gange her på bloggen, bl.a. her:https://www.version2.dk/blog/bullshit-bingo-1-1086377https://www.version2.dk/blog/agile-bullshit-1087247https://www.version2.dk/blog/hvem-bullshitterne-1087961

Jeg tror du har ret. Det er ikke blandt version2's læsere vi finder de fleste bullshittere. Men hvordan håndterer folk så de rigtige bullshittere? Jeg er sikker på at mange læsere har mødt nogen.

27. september 2020 kl. 07:52
Arbejder du agilt?

Det får jobannoncer til at se ud som om det er en ikke-IT-kyndig som har brokket indholdet sammen og spædet det op med nogle bullshit-bingo ord.

Tak for kommentaren. Ja, vores branche er desværre fyldt med bullshit, og jeg forsøgte faktisk i et tidligere indlæg at finde de bedste ord fra Version2 til en rigtig bullshit bingo-plade. Men jeg bør nok følge op på det på et tidspunkt. Vi blev ikke helt færdige.

Der er dog også nogle i branchen, som gør op med ceremonierne og forsøger sig med noget andet, f.eks. disse her:https://www.usehaystack.io/blog/we-cancelled-standups-and-let-the-team-build-heres-what-happened

26. september 2020 kl. 13:01
Netværksnedbrud gav internetproblemer i Europa og USA

Hvis man vil læse mere, er her nogle relevante links:

https://twitter.com/CenturyLink/status/1300089110858797063

https://puck.nether.net/pipermail/outages/2020-August/013187.html

https://blog.cloudflare.com/analysis-of-todays-centurylink-level-3-outage/

Det kunne være interessant hvis nogle netværkskyndige kunne forklare hvordan dette kunne ske.

31. august 2020 kl. 11:44
Det var Ministeren der ringede...

Hvis man vil vide noget om overvågning, så står der her lidt om de såkaldte fjorten øjne (The Forteen Eyes), hvor Danmark er med som en del af Nine Eyes:

https://www.privacytools.io/providers/#ukusa

26. august 2020 kl. 21:07
Måske skulle vi også droppe ordet computer..

Hvis man synes det er helt galt at nogen synes at man ikke længere må sige eskimo, neger, slaver osv. så bare vent og se når veganerpartiet kommer til magten:https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/veganerpartiet-oensker-alternativer-til-dyre-ordsprog/8239924

'Sælg ikke mosten, før frugten er i hus'.</p>
<p>Sådan lyder det gamle ordsprog 'sælg ikke skindet, før bjørnen er skudt' på veganerparti'sk.</p>
<p>Det nu opstillingsberettigede parti vil nemlig gerne have danskerne til at 'tænke en ekstra gang' over alle de gamle dyre-ordsprog ved at gøre dem mere plantebaseret, så man for eksempel ikke får 'blod', men 'rødbedesaft på tanden'.</p>
<p>Sådan lyder det fra partiets pressechef, Lars Corvinius Olesen.

6. august 2020 kl. 21:03
Måske skulle vi også droppe ordet computer..

For mig vil en "kæmpe eskimo" altid være en "stor vanilje-is med mørk chokolade-overtræk". (Det vil sikkert krænke dem, som er parate dertil.)

Det vil jeg så gerne være krænket over, for det er ikke helt korrekt. Sådan en is hedder oftest en Magnum. En Kæmpe Eskimo har en ingrediens mere: Solbær. Hvis det ikke er der, har det ikke noget med en Kæmpe Eskimo at gøre. I øvrigt har jeg lavet nogle prøvesmagninger i løbet af sommerferien og vil nok anbefale den fra Frisco. Jeg bryder mig ikke om den, som Premiere laver.

5. august 2020 kl. 13:09