Jacob Smedegård

Nyt værktøj lader dig køre din specialdesignede Linux på Windows

Jeg kan give et par eksempler fra mit daglige arbejde.

Jeg sidder på nuværende tidspunkt og arbejder på en frontend stack der er bygget oven på IntelliJIDEA, Node.JS, SASS, webpack og diverse hot-reloading teknologier. Alle disse er "cross platform" hvilket betyder at vores udviklere også er det. Der er bare ikke rigtigt noget der virker på windows. Ingen af udviklerne bag NPM sidder på en windows boks, så selvom de er cross platform "in spirit" er der utroligt mange show stoppers og funktionalitet der pludseligt ikke virker, fordi det ikke er blevet testet på windows men kun Linux og mac inden det er blevet releaset. Vores SASS compiler kræver platform afhængige binaries hvilket betyder at vores Windows NPM og mac NPM begynder at træde hinanden over tærerne og absolut ingen af de nævnte teknologier har nogen sinde overvejet at fillåse virker forskelligt på windows og mac/linux.

Ved at flytte vores byggepipeline til WSL (Ubuntu bash) kan vi ligepludselig få noget som er meget mere stabilt, da vi så kører det samme som udviklerne bag de teknologier som vi bruger.

28. marts 2018 kl. 21:17
Genstart i Microsofts sky gav kø i Fakta og Brugsen

Planned Maintenance events are periodic updates made by Microsoft to the underlying Azure platform to improve overall reliability, performance, and security of the platform infrastructure that your virtual machines run on. Most of these updates are performed without any impact upon your Virtual Machines or Cloud Services (see VM Preserving Maintenance). While the Azure platform attempts to use VM Preserving Maintenance in all possible occasions, there are rare instances when these updates require a reboot of your virtual machine to apply the required updates to the underlying infrastructure. In this case, <em><strong>you can perform Azure Planned Maintenance with Maintenance-Redeploy operation by initiating the maintenance for their VMs in the suitable time window.</strong></em> For more information, see Planned Maintenance for Virtual Machines.

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/virtual-machines/windows/manage-availability

2. februar 2018 kl. 14:36
Dødsklokkerne ringer for MS Paint

"Microsoft’s popular Paint app isn’t being killed off just yet. A confusing Microsoft support article, published recently, revealed that the company is marking MSPaint.exe as “deprecated” in the upcoming Windows 10 Fall Creators Update. That means Paint will “not be in active development and might be removed in future releases.” Microsoft has updated the support article to note Paint will now be available in the Windows Store, and its main functions integrated into the new Paint 3D app."

https://www.theverge.com/2017/7/25/16024356/microsoft-paint-windows-store-app

25. juli 2017 kl. 13:13
Techgiganter går sammen i AI-partnerskab

Hvis OpenAI har en financiering på 4000 gange Danmarks BNP så kan jeg godt forstå at de ikke gider at lege med.

29. september 2016 kl. 08:59
Support af ældre Internet Explorer-versioner stopper næste uge

Desuden slipper man for nye Vendor lock-in

Prøv at ændre din Chrome UA string til noget andet og se hvordan side efter side vil breake når du surfer rundt på nettet. Ja, der bliver ikke udviklet til ActiveX mere, men der er bestemt Vendor lock-in, man opdager det bare ikke når man selv bruger de produkter der bliver kodet op imod :) Alternativt kan man prøve at browse med noget der ikke forstår webkit prefixes. https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Glossary/Vendor_Prefix

7. januar 2016 kl. 14:22
Dansk politi anholdt adskillige personer for køb af ulovlige hacker-værktøjer

Jeg vidste ikke at "hacker" værktøjer var blevet ulovlige i Danmark? Hvad er det for en lovgivning der bliver brugt her?

15. december 2015 kl. 09:03
Microsoft vil tvangsfodre opdateringer til Windows 10 Home

Lur mig om ikke de har bibeholdt funktionen fra Windows 8 hvor man kan højreklikke på en netværksforbindelse og vælge at den skal opfattes som en "Metered Connection"? :)

edit: link http://windows.microsoft.com/en-IE/windows-8/metered-internet-connections-frequently-asked-questions

4. juni 2015 kl. 11:32
Nye screenshots af Windows 9

Hvad søgningen angår, så oplever jeg ofte at exploreren hverken kan finde filer eller indhold selvom de med sikkerhed findes i et subdirektorie (f.eks. i en .h fil)

I "Indexing Options" kan du sætte den til at indeksere indholdet af .h filer i stedet for kun "Properties". Det burde løse dit problem. Hvis filen ikke er med i index kan du i "Folder Options" sætte et checkmark ud for "Always search file names and contents (this might take several minutes)"

24. juli 2014 kl. 16:18
Google Chrome tapper dit batteri for strøm

Lugter langt væk..af en plantet FUD historie

Spøjst tidspunkt den er kommet op på igen, men det er stadig et problem. Fra Forbesartiklen:

UPDATE: I’ve made a slight addition to this article to clarify what’s happening and what the problem is. Google has also assigned this bug internally now, so it is getting some attention. For that reason, the bug is locked for new comments. It should still be possible to “star” it though, and thus vote for its resolution.

bug rapporten er her: https://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=153139

15. juli 2014 kl. 16:22
Nu kan du komme på borger.dk fra en mobiltelefon med NemID

Og selv om du holdt en laptop i hånden, er den ikke mobil. ;-)

Det er ikke en mobiltelefon, men er en tablet ikke en mobil enhed? Jeg har altid bare smidt tablets ind i kategorien mobile enheder sammen med mobiltelefoner, men det kan sagtens være jeg er forkert på den.

En iPad UA string gav mulighed for at bruge den mobile side, så det må jo tælle som en mobil enhed efter deres definition. Argumentationen kan jo så være at Safari på iPad og iPhonen er ens og derfor har de bare tilladt ipad også. Men det samme gør sig gældende for min Windows Phone og min Surface der begge kører IE11, så det ville bare være dovenskab. Igen burde de bare have lavet feature detection i stedet for at have en whitelist som så skal opdateres et par måneder efter at alle er skiftet til en ny version.... som er sket før.

Tirsdag, 22. oktober 2013 - 15:07: Har man opgraderet til nyeste udgave af Windows og Internet Explorer, bliver man afvist af Nemlogin, der giver NemID-adgang til alle offentlige digitale løsninger

26. juni 2014 kl. 17:12
Nu kan du komme på borger.dk fra en mobiltelefon med NemID

Jeg legede lidt med Developer tools og fik denne dejlige fejlbesked da jeg slog UA-string tilbage til standard.

Der er opstået en fejl.
Denne side kan kun benyttes fra mobile enheder.

Jeg er helt enig i at det er en fejl. Brug dog feature detection i stedet for UA sniffing. Dog er min Surface åbenbart heller ikke en mobil enhed, og den holdte jeg ellers i hånden.

26. juni 2014 kl. 13:37
Politikere om FE’s NSA-samarbejde: Vi vidste ikke, hvad vi gav lov til

oops, han hed sørme Henrik Mansfeldt Witt. Jeg fik rodet navneskiltene sammen :)

24. juni 2014 kl. 14:33
Politikere om FE’s NSA-samarbejde: Vi vidste ikke, hvad vi gav lov til

For en måneds tid siden faldt jeg over eksperthøringen i folketinget mht. center for cybersikkerhed hvor denne guldperle blandt andet fandt sted.

Holger k. Nielsen: "..Og du siger så at man bare kan videregive de oplysninger til andre tjenester. Det fremgår da af forelæggelsestalen at det kan man ikke..[klip].. det fremgår da helt klart at man kan ikke videregive til dansk politi eller udenlandske efterretningstjenester... [klip]... det er også vigtigt at få sagt at det her det handler jo om at man har en begrundet mistanke. Det handler ikke om at man skal ind og se på alt muligt...[klip]... Det er vigtigt at diskutere dette på en måde så der ikke bliver udlagt myter som der ikke rigtigt er grundlag for..."

Jesper Lund: "[klip]...Der står at man kan videregive ved begrundet mistanke om en 'sikkerhedshændelse', og jeg har jo lige diskuteret hvad en sikkerheshændelse er [(elastik i metermål)]. Eller hvis det er nødvendigt for udførelse af netsikkerhedstjenestens opgaver. Det er igen en fuldstændig fri vurdering."

[Holger K. Nielsen laver meget mystiske ansigter]

Jesper Lund: "Retssikkerhedspolitisk kan det være betænkeligt, når man ser på det på den måde. Så set fra et juridisk synspunkt så er der nogle retssikkerhedsmæssige mangler i det her. Det politiske det overlader jeg til huset her."

ft.dk

timestamp [15:04:00]-ish

24. juni 2014 kl. 14:26
Så er der priskrig: Microsoft slagter priserne for online-lagerplads

Jeg har et office 365 abonnement og en Surface, hvilket vil sige at jeg nu officielt har 70% mere cloud storage hos bare Microsoft end min fair use grænse på 800GB på min netforbindelse hos Stofa. Det virker grundlæggende lidt forkert.

24. juni 2014 kl. 13:54
Windows 8.1 Update giver problemer: ’Værre end Vista’

Det lyder altså meget mystisk at du har så mange problemer med at installere den update. Af ren nysgerrighed kan du så prøve at outline hvilke skridt det er du går igennem når du har installeret Windows på de her maskiner? Flytter du brugermappen til et andet drev? Kan du prøve at poste error codes fra de fejlede forsøg på din kærestes computer?

28. april 2014 kl. 11:28
NemID til virksomheder ramt af Internet Explorer-problem

Jeg er helt enig i at Firefox har været meget bedre til at håndtere bagudkompatibilitet, men jeg tror mere, som jeg skrev, at det har noget at gøre med hvor de startede. Jeg tror Microsoft skulle have gjort det samme med IE7 og lave en frisk start. I stedet har de løbende fjernet gamle features fra IE6 helt op til IE11 for at erstatte dem med standard compliant features og jeg tror det er der at det breaker.

2. april 2014 kl. 22:23
NemID til virksomheder ramt af Internet Explorer-problem

Nu bliver det lidt hypotetisk, når du ikke snakker om specifikke problemer, men jeg kan komme på et par grunde til at der skulle være problemer i IE11. De er dog alle resultatet af to ting: "Ting ændrer sig" og "produktet er ikke blevet gennemtestet". Efter Microsoft nedlagde IE udviklingsteamet efter IE6 har der været en stor fokus på standarder og korrekt implementation på tværs af browsere. Her tror jeg vi kan sagtens vi kan takke Mozilla for et stort arbejde med at lave en fornuftig implementering og senere hen Google.

Dette er i virkeligheden lidt før min tid, men efter hvad jeg kan forstå implementerede MS en masse funktioner som der ikke fandtes standarder for i <=IE6 og IE6 blev hængende. I. Lang. Tid. Da IE teamet så endelig startede op igen var de langt bag efter og det har været en lang og sej kamp for at få performance op på linje med Chrome og FF og sidenhen standard compliance. Det er først med IE11 og IE 11 at det begynder at se nogenlunde fornuftigt ud, selvom der stadig er nogle alvorlige mangler hist og her. Problemet er at fordi IE6 blev hængende så længe og IE 7-9 i mange tilfælde stadig tillod de samme krumspring som IE6 gjorde, er der rigtigt mange der har udviklet kode og programmeringsvaner der ser sådan her ud

  1. if(IE) {//do hack to make this Work in IE6+} else { //do standard compliant thing or just "webkit standard"}

Det IE specifikke kode er noget gammelt bras der ikke er værd og gemme på. "Heldigvis" understøtter de nye IE udgaver jo fint det gamle slamkode, så folk bliver ved med at bruge det samme gamle copy-pasta for at få det til at virke i IE. Microsoft vil gerne ses som en af de moderne browsere og har med 10-11 forsøgt at distancere sig fra de gamle implementeringer, og det er her at filmen knækker. De hacks som man tidligere brugte begynder at breake i de nye versioner. Conditional comments er dømt ude. Browseren påstår nu ikke længere at den er en MSIE, men den implementerer heller ikke -webkit- eller -moz- prefixes (men i stedet -ms- versionen).

Det betyder at kode som tidligere var delt op i IE hacks og "standard compliant" kode nu ikke længere virker i IE, fordi IE hacks ikke virker eller bliver kaldt og "standard compliant" kode håndterer sikkert kun webkit og hvis man er heldig, Firefox.

Et problem kan altså være at IE slet ikke bliver taget med i udviklingsprocessen fordi programmørerne simpelthen ikke tænker på den mere. Det er noget kan klares med den pose af hacks der ligger i en subfolder et eller andet sted på skrivebordet og de er jo gennemtestet gennem de sidste 14 år. Samtidigt bliver der sikkert ikke teste for den nyeste version og hvis der gør, så er det ikke nødvendigvis særligt dybt alt efter hvor seriøs "testafdelingen" (AKA den programmør som har kodet det til at starte med) er.

Så alt i alt. Firefox og Chrome startede et meget mere modent sted og har ikke slæbt legacy kode med sig over de sidste 14 år, hvilket gør at der er mindre der er breaket over tid og at det generelt har været småting. IE har været stabil i alt for mange år og først nu begynder at lave store ændringer for at komme tættere på de mere moderne browsere. Alt imens sidder der nogle programmører som hellere bare vil være færdige med deres opgave og koder en webkit specifik udgave, appender nogle -moz- prefixes hist og her og hiver deres gamle bunke af IE hacks op fra en subfolder og indsætter nogle <!--[if IE]> tags hist og her. Herefter tjekker de om det virker i ie9 eller hvis man er heldig, IE10 og så lukker man den opgave. Brændt barn skyr ilden og Microsoft har en lang vej foran sig for at få udviklere til at tage IE seriøst igen og forstå at browseren udvikler sig over tid.

Derudover må man jo også huske at hvis man nu udvikler til hvad folk bruger i dag, så er IE11 nok ikke en så brugt browser. Man kan få mange flere penge for at undlade at teste i den og så lave en ny kontrakt på at understøtte den på et senere tidspunkt ;)

2. april 2014 kl. 15:09
NemID til virksomheder ramt af Internet Explorer-problem

Det kan godt lade sig gøre at sniffe IE11, men hvorfor er det at de har brug for at sniffe versionen? Og hvorfor har de ikke fundet problemet her en måned efter? Det kan ikke have særligt høj prioritet hos nets hvis de har analyseret på problemet i en måned og stadig ikke fundet ud af hvorfor at et stykke kritisk infrastruktur stadig ikke virker. Det lyder mest af alt som om at der endnu ikke er nogen der har taget og kigget på problemet.

2. april 2014 kl. 08:53