Thomas Vestergaard

EU vælger USB-C som opladerstandard på forbrugerelektronik fra 2024

Hej Nikolaj.

Det er Version2, der roder rundt i det - pressemedelelsen siger:

By autumn 2024, USB Type-C will become the common charging port for all mobile phones, tablets and cameras in the EU, Parliament and Council negotiators agreed today.

Så vidt jeg kan se, er der ikke noget der diktere hvilken type port strømforsyningen skal bruge...

8. juni kl. 12:03
Databeskyttelse står i vejen for cloud i Statens It: »Vi har et ekstra ansvar«

Ideen med "cloud" er vel netop ikke at det så skal køre hos AWS eller Microsoft. Men at der er self-service og elastisitek på (forskellige) compute-resourcer.

Jeg kan ikke forstå, hvis Statens It ikke skulle have volumen nok til at det giver mening at drive 3-4 datacentrer rundt omkring i Danmark, så de kan tilbyde cloud-services på deres eget hardware.

Jeg forestiller mig nærmere, at det er samarbejdet med "kunderne", der er den virkelige begrænsning i, at deres leverandører har nogen antagelser, som ville skulle tilrettes - og det change-management er bare en mere besværlig diciplin end system-udvikling.

11. maj 2021 kl. 08:40
Australsk parlament selv-godkender egen it-infrastruktur efter kritisk rapport

En saga, der udspandt sig over et årti, hvor Brasilien forsøgte at få deres nationale CA optaget som Root CA af Mozilla, udfra at de selv havde godkendt den - som man sikkert kan gætte, var folkene hos Mozilla ikke imponerede...

Auditing of the Root CA is not performed by an independent organization, but by a team designated by the ICP-Brasil Management Committee, as stated in item 3.1 of DOC-ICP-08 (available at <a href="http://www.iti.gov.br/twiki/bin/view/Certificacao/DocIcp">http://www.it…;). The audit reports are confidential.

https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=438825

1. april 2020 kl. 00:18
Læren fra det store Mærsk-hackerangreb: Disse 27 punkter skal du have styr på

Ransomware betyder at der er nogen, der forsøger at afpresse ofrerne - det var ikke tilfældet med NotPetya. At den opførte sig sådan var udelukkende en afledningsmanøvre for at forvirre ofrerne så det tog længere tid inden til rigtige procedurer blev iværksat.

Der var reelt ingen mulighed for at genskabe data ved dekryptering.

At denne forvirring stadig findes er skuffende.

8. november 2018 kl. 12:40
Udvikler: Drop REST og HTTP til fordel for binær protokol

Jeg som gik og troede, at payload i REST var JSON.

Hvorfor skulle det kun være det? Det kan lige så vel være XML, tekst - eller noget helt andet. E.g. multi-part med blandede content-types.

23. oktober 2018 kl. 11:43
Not so smart city: Ingen vil købe data på markedsplads

»Vi er i gang med at evaluere projektet og høste erfaringerne fra City Data Exchange. Formålet med City Data Exchange var at undersøge, om der var et kommercielt marked for en databørs, og det må vi erkende, at det er der ikke på nuværende tidspunkt,« siger Lene Mårtenson, centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, til Ingeniøren/Version2.

Og der var ikke på forhånd lavet nogen aftaler med potentielle kunder? Så kravene til projektet var bare "grebet ud af luften"? Det er da også en smart måde at brænde 9 mio. kroner af - men her kunne det måske have været en god idé at have startet med at kaste ~150.000 kr efter en forundersøgelse...

9. april 2018 kl. 17:20
IDA til det offentlige: Drop it-konsulenterne og tag ejerskab over it-projekterne selv

Det er åbenlyst rigtigt. Desværre er mange af de tungere kompetencer meget svært forenelige med offentlige overenskomster på IT-området.

Som jeg forstår oplægget handler det ikke nødvendigvis om de tunge tekniske kompetencer - den slags giver det typisk rigtig god mening at købe på time-basis. Derimod skal man væk fra outsource hele projektet - i.e. inkl. styringen.

13. november 2017 kl. 21:49
Danmark støtter ikke nyt EU-skatteforslag for Facebook og Google

Ift til eks. USA hvor multinationale selskaber har en beskatning på 35% så vidt jeg kan finde ud af.

Nominelt muligvis, i praksis - not so much. Se f.eks. hele balladen om om Paul Ryans annoncering af Trump-regeringens skatte-reform under et besøg hos Boeing - som godt nok betalte 26% i skat i 2016, men i gennemsnit over de sidste 15-årig kun har betalt 3% i skat.

Derudover er det værd at bemærke, at man selv i USA er begyndt at kigge på, at disse selskaber skal spytte mere i fælleskassen...

19. september 2017 kl. 22:36
Læser-opdagelse af Java i ‘Java-Fri NemID’ afføder sjældent detaljeret forklaring fra Nets

når NemID-vinduet beder om det

Som jeg læser NETS' svar, er det netop ikke NemID-vinduet, der beder om det - men den installerede browser-extension. Hvordan det så lige fungerer i virkeligheden er jeg også lidt spændt på.

14. marts 2017 kl. 08:34
Telmore-autentifikation: Send de første tre tegn af dit kodeord i klartekst

Tillader Telmore UTF8-tegn for passwords? For så kan det da give visse udfordringer for kundeservice-medarbejderen, hvis man har et password, der e.g. starter med ovenstående tegn.

14. februar 2017 kl. 12:13
TDC på bar bund i efterforskning af kolossalt nytårsnedbrud

Opdagede så senere (da loaden på DR var mindre og jeg godt kunne streame) at der også er et DRM issue hos DR. Noget indhold bliver ikke streamet grundet rettigheder og kan derfor kun ses via antenne eller f.eks. YouSee !!

Det kommer mig bekendt an på, om du streamer det live, eller vil se det senere. Jeg har aldrig oplevet, at der har været huller i DRs live-streaming. At DR ikke licenserer alt deres indhold til "stream-on-demand" er naturligvis et irritationsmoment for os brugere. Men som liberal, ser jeg det som en sund begrænsning i deres public-service, at de ikke (også) invaderer pay-per-view markedet.

2. januar 2017 kl. 14:15
Advokat: Afgørelse om ugyldig CSC-kontrakt er skelsættende

Lidt skægt at høre Kammeradvokaten udtale sig om udbudsforhold, når man husker på at Kammeradvokaten er et privat advokatfirma, der får en meget stor del af statens advokatopgaver, uden deres aftale på nogen måde er kommet i udbud.</p>
<p>Det havde it-branchen aldrig fået lov til.

Det kunne have noget at gøre med, at it-virksomheder ikke har de samme problemer med interesse-konflikter som advokatfirmaer. Der er ikke nogen af de andre danske advokatfirmaer, der reelt er interesserede i at repræsentere staten - for så skulle de sige farvel til alle de store (og mindre) firmaer, der har kontrakter, tvister, med videre, med offentlige myndigheder. Det giver derfor ikke mening at sende opgaven i udbud.

Det betyder dog ikke, at opgaven ikke kan konkurrence-udsættes - det kræver bare, at man i højere grad er parat til at in-source kompetencerne. Der har bare de seneste regeringsperioder været en politisk modvilje mod at ansætte flere DJØF'ere i den offentlige administration, så indtil "djøffer" ikke længere er et skældsord, vil Kammeradvokaten sidde på et guldæg.

12. maj 2016 kl. 22:36
Dansk startup brugte anerkendt ukrainsk udviklingshus og fik russisk bagdør i koden

Men, når man ikke selv er teknisk, nytter det ikke noget at forsøge at ansætte en grønskolling. Der findes naturligvis undtagelser, men i et start-up hvor man skal være selvkørende og kunne rumme alle aspekter af system-udviklingen (fra arkitektur til drift), vil jeg til enhver tid satse på nogen, der tidligere havde gjort i hvert fald nogen af tingene i virkeligheden. Jeg husker da tydeligt fra mine første år på arbejdsmarkedet, hvor værdifuldt det var at kunne spare med erfarne kollegaer.

4. november 2015 kl. 08:44
Læs advokatfirmaet Bech-Bruuns privacy-kritik af gymnasie-it

Det lyder vitterligt til, at det hos Danske Erhvervsskoler og til dels også Bech-Bruun kniber med forståelsen af, hvordan et SaaS-produkt som Lectio fungerer.

Tilsvarende lyder det lidt som om de har svært ved at adskille ansvaret for data-ejer og data-behandler.

23. september 2015 kl. 09:05
Rejsekort giver over 800.000 bøder for manglende tjek ud

Jeg har selv kun brugt rejsekortet få gange, og har fået én bøde på trods af jeg er overbevist om jeg checkede korrekt ud (stod nemlig i kø ved standeren på stationen).

Hvor mange glemmer bevist at tjekke ud for at få en rejse til en 50,-? Har man tjekket ind, har man rejst. Det er ikke gratis at rejse, skal trækkes fra de 50,- kroner.

Carsten - problemet ligger i, at straffen uddeles automatisk og at bevisbyrden pålægges den enkelte.

Personligt har jeg vurderet, at den mulige besparelse ved at bruge Rejsekortet for nemt bliver spist op af dummebøderne for forglemmelser og defekte systemer.

24. november 2014 kl. 11:21
Konsulentfirma tjente 35,4 millioner på fejlslagent it-system

Arbejdsskadestyrelsen oplyser til Version2, at styrelsen siden foråret sammen med Kammeradvokaten har undersøgt brugen af eksterne konsulenter.

Så man har startet et projekt med en stor leverandør af konsulent-ydelser (juridiske) med henblik på at undersøge, om der er nogen problemer i at spendere mange penge på konsulent-ydelser. Så gad vist om konklusionen ikke bliver, at styrelsen bliver "frikendt". Det reelle spørgsmål er måske snarere om de kan holde den gennemsnitlige timepris under 1.675 kroner?

18. august 2014 kl. 12:00
It-Branchen: Det offentlige skal tvinges til at sende digital post

Hvorfor skal vi dog kunne sige til dem, at vi ikke ønsker papir mere? Burde det ikke give sig selv, når de har tvangsdigitaliseret kommunikationen?

Lur mig om det er alle det offentliges millioner af systemer, der er gearede til Digital Post. Men det vil IT-Branchens medlemsfirmaer da gerne hjælpe med rette op på - for en klækkelig betaling, naturligvis.

15. august 2014 kl. 09:02
Offer for rejsekort-spidsfindighed: Kørte 2x3 zoner - betalte for 8

Det er tilsyneladende en ret fiks aftale de har fået der, står dem frit for at lave et system, der er komplet uigennemskueligt og samtidig fralægge sig et hvert ansvar.

Ah - det står dem ikke "frit for", Rejsekortet har meget lidt frihed til at gøre noget som helst, som dets ejere og kunder (trafikselskaberne) ikke enten har bestilt, eller i det mindste godkendt som et rimeligt kompromis mellem deres til tider modstridende interesser.

Der er derimod fra trafikselskabernes side blevet bestilt produkt, der pga. de modstridende interesser, har en så kompleks prisstruktur, at det nødvendigvis bliver uigennemskueligt.

11. august 2014 kl. 09:17
Ønske: Næste generation af NemID skal også bruges, når du shopper på nettet

er ønske skal bekæmpes med næb og klør. Et krav om NemID vil betyde øgede omkostninger for butikker der skal integrere til NemID, mere overvågning og profilering. Jeg ønsker satme ikke at der skal foreligge en central liste et sted med en oversigt over alt hvad jeg er logget ind på, har købt osv.
Stop så med de våde "1984" drømme og forstå at den bog var et eksempel på hvordan man IKKE skal gøre det!!

Rolig nu. De øgede omkostninger for netbutikkerne vil jo så være deres eget valg - det er deres egen interesseorganisation, der taler for at give dem muligheden for at identificere deres kunder på en "nem" måde.

Det nytter ikke at bekæmpe yderligere overvågning og profilering på det her niveau - vi skal have noget dybere fat omkring hvilken information, der må indsamles. (Som butikkerne pt. gør via Google Analytics, bruger-login for kunder og div. BI.)

På samme måde, vil denne "våde drøm" ikke give en central liste over, hvad du har købt (men stadig over, hvor du har logget ind) - dels er det ulovligt (somom det betyder ret meget), men det er også information, som butikkerne i høj grad har interesse i at beholde for sig selv.

Endelig, så er "1984" ikke en drøm for butikkerne men for statsmagten. Så selvom referencen tit er passende ifm. offentlige digitaliseringstiltag, så rammer den i dette tilfælde ved siden af skiven.

4. august 2014 kl. 10:36
SF’s medlemsdatabase hacket – CPR-numre offentliggjort i hævnaktion

Enig. Det her hack ville være bedre til at skabe debat om, hvorvidt vi ikke snart skulle se at få rettet op på CPR-numrets stilling som pseudo-hemmeligt.

13. juni 2014 kl. 10:19