Just Pedersen

Opråb til it-nørderne: Smid tennissokkerne - og tal, så vi kan forstå det!

Klicheen omkring en socialdemokrat er velkendt. Iklædt en udvasket t-shirt med en fjollet tekst eller et Che Guevara billede sidder hun omgivet af tomme colaflasker, pizzabakker. Belysningen er dunkel, kontorstolen er magelig og fødderne er pakket ind i et par hvide tennissokker, der er af uforståelige årsager er blevet solgt som ’økologiske’.

Får man socialdemokraten til bords ved familiefesten går der ofte blot få minutter før mængden af uforståelige begrundelser er så stor, at samtalen bliver uinteressant for tilhørerne. Socialdemokraten bliver til gengæld hurtigt et samtale emne blandt alle andre i rummet.

Selvom beskrivelsen langt fra passer på alle socialdemokrater, indeholder stereotypen en grad af sandhed. Og selvom det jo diskuteres om de nuværende socialdemokrater i regeringen har glemt at være rigtige socialdemokrater, så kan se man ofte det gamle dukke op i dem igen.

At socialdemokraternes image er lidt kantet, er en udfordring. For lige netop i denne gruppe finder vi Danmarks ledende politikere. Der er nemlig ingen tvivl om, at dygtige politikere er forudsætningen for, at vi kan reformere velfærdsdanmark i fremtiden. Og slet ingen tvivl om, at jeg gerne så mange flere dygtige politikere indenfor socialdemokratiet. Men et imageskrifte blandt socialdemokraterne er tiltrængt, hvis denne mission skal opnås. Og ikke mindst, hvis vi skal sikre at socialdemokraternes arvemasse reproduceres.

Jeg kunne aldrig drømme om at dømme folk på deres påklædning. For min skyld må man se ud, som man vil, og leve som man ønsker. Men man må alligevel undres. Her sidder medlemer af Danmarks største parti iført tennissokker og gør dermed alt, hvad der overhovedet kan gøres, for at undgå fornuftig menneskelig dialog. Det undrer mig hvorfor.

Er det mon med vilje, at socialdemokrater ofte gør alt hvad de kan for at være så lidt attraktive som overhovedet muligt? Er det noget man lærer på partiskolen? Måske der er en eller anden konkurrence blandt socialdemokrater om at tale uforståeligt og forklare tingene på den mest umulige måde, så tilhørere sættes af hurtigst muligt? Det er mig en gåde, hvorfor det er sådan. For i resten af samfundet gælder den omvendte logik for kommunikation. Kan man formidle sin viden på en simpel måde, der får lytteren til at føle sig inddraget, vinder man. Og som fagmand sætter man ofte ligefrem en ære i at undgå at tale om andet end sit fag ved professionelle lejligheder.

De fleste danske kvinder og mænd drømmer ikke bare om en engageret og passioneret partner, men også en som ved noget. Det kriterium lever både medlemmer af mange andre politiske partier til fulde op til. Samtidig er branchen ikke et dårligt valg, når det kommer til løn- og arbejdsforhold – for slet ikke at tale om de intelligente børn, der kunne komme ud af det. Som nævnt kunne jeg ikke drømme om at blande mig i, hvordan folk går klædt, hvordan de lever eller kommunikerer, så længe det holder sig inden for lovens rammer.

Men jeg kan ikke lade være med at tænke, hvor ærgerligt det er, at så mange singler – herunder flere af mine venner eller veninder - leder efter en potentiel og engageret partner. Dette når socialdemokraten måske sidder derhjemme iført tennissokker og en t-shirt med en sjov joke om Venstre eller teksten ”Lighed fremfor righed”. Kunne man bare en aften forestille sig, at de socialdemokrater, der normalt sidder hjemme foran skærmen eller skriver ”jeg hater lizsom ham det der Kuglestøder” smed tennissokkerne og kom ud. At der blev indkøbt en ny t-shirt, håret blev redt og den mærkelige verdensopfattelse nedtonet lidt.

Jeg glæder mig til at se jer og det gør de af mine venner og veninder med hang til knap så kloge, men dog passionerede socialdemokrater også.

2. august 2013 kl. 14:18