Henrik Winther Jensen

CBS-ekspert: Danske offentlige brugerflader er »20 år gammel« teknologi

Overskriften er noget forvirrende. Det kan godt være at brugerfladerne ikke er toppen af poppen, men hvis systemet virker er det ligegyldigt. Problemerne ligger omkring system design og arkitektur. Sikkerhed baseret på centraliserede databaser er bare dumt, gentagne nedbrud skulle ikke være nødvendige hvis man gennemfører et effektivt testregime, og med effektivt mener jeg ikke at der genereres bjerge af data, men de nødvendige ressourcer allokeres for at skabe testmiljøer som kan give de testscenarier der er brug for. Men det værste er nok de situationer hvor systemerne aldrig kommer til at se dagens lys pga. dårlige kravs specifikationer. Lige her peger fingeren primært på "politikere" som har travlt med at ride deres kæpheste frem for at skabe et regelsæt der kan administreres. Support kommer i anden række, hvis systemerne er veldesignede og reglerne til at overskue er behovet for support begrænset, med det forbehold at nogle grupper har brug for support end de fleste, og disse brugeres behov dækkes ikke ved et telefonopkald. De fleste vil nok foretrække et effektivt svar i løbet af en hverdag, fremfor et ubrugeligt svar søndag aften.

20. april kl. 12:00
KL jubler over ny data-aftale: »Det er en kæmpe, kæmpe lettelse«

Det er iøvrigt også godt at vi har dygtige jurister der kan finde huller i lovgivningen så man undgår at de virker efter hensigten.

4. april kl. 13:29
KL jubler over ny data-aftale: »Det er en kæmpe, kæmpe lettelse«

Du skal kun trykke en gang på udgiv, selv om det ser ud som om serveren har ignoreret dit indlæg. Hvis du går ind fra en anden browser end den som du brugte til at udgive kommentaren, vil du se at der ligger et antal (fuldstændig ens!) kommentarer svarende til det antal gange du har klikket på udgiv. Det har muligvis et eller andet at gøre med at debatten er trådet, hvad det så end betyder.

4. april kl. 13:26
KL jubler over ny data-aftale: »Det er en kæmpe, kæmpe lettelse«

Dejligt, det vil udrette mirakler for mine Microsoft aktier.

4. april kl. 13:15
KL jubler over ny data-aftale: »Det er en kæmpe, kæmpe lettelse«
Denne kommentar er blevet fjernet af en moderator.
Historien om Jan Soelbergs Circuit Design

Per, selvfølgelig!

15. marts kl. 12:30
Historien om Jan Soelbergs Circuit Design

Jeg havde Poul Brinch Hansen som underviser på UNI i sin tid. Han havde egenhændigt bygget et komplet OS og compiler til en PC og dette var beskrevet i hans bog, så man kunne forstå det. En fabelagtig bedrift. Der blev selvfølgelig skåret nogen hjørner. Fil tilgang var sekventiel, så når man havde scrollet forbi et eller anden i editoren, var man nødt til at loade filen forfra hvis man skulle tilbage.

På et tidspunkt gik jeg ned af gangen og så et skilt på en kontordør hvor der stod Naur. Jeg tog lige en dyb indånding :-)

Det var tider!

15. marts kl. 11:06
USA varsler cyber-offensiv mod Rusland efter flere angreb på Ukraine

@Christian: Jeg er sikker på det sker allerede, men jeg er også sikker på at der ikke går lang tid før der dukker alle mulige ubehagelige problemer op pga. den strategi.

Ikke desto mindre er jeg ikke i tvivl om at vi kommer til at se mere af den slags, vi kan ikke bare blive ved med at gøre netværket mere kompliceret i det uendelige.

21. januar kl. 13:14
Efter Log4Shell: Google kræver sikrere open source-software

Manden har ret, der er helt sikkert open source komponentersom ikke bliver checket grundigt nok. Samtidig er det helt klart i "tech branchens" interesse at kaste mudder på open source, så der ikke er så meget fokus på hullerne i deres egen "closed source". Endelig åbner det her nok muligheder for at de bedre kan kontrollere "kritiske" open source projekter, og dermed øge deres kontrol med hele verdens kode base.

14. januar kl. 11:49
Almindelig Brand: Interessen for cyber-forsikring er lille trods flere hackerangreb

Jeg ved ikke lige hvad alm brand faktisk gør. Men man kunne forestille sig at de har en solid interesse i at hjælpe virksomhederne og samtidig nedbringe deres egen risiko.

Det ville have været godt hvis artiklen var kommet ind på dette.

31. august 2021 kl. 11:09
Udviklere skal ikke frygte no-code: Fjerner snarere de kedelige opgaver

Jeg kender jo ikke til lowcode i detaljer, men som andre har bemærket vil det alt andet lige gøre det sværere at lokalisere ændringer hvilket vil medføre unødvendigt omfattende regressionstest, som igen vil få behovet for test eksperter og QA'er til at eksplodere.

Det bliver efterhånden svært at finde en programmør i mellem horder af Testere, Supportere, Infrastruktur folk, Sikkerhedseksperter, Projektledere, Arkitekter, UX eksperter, Scrum mastere, ledere og andet godtfolk.

Så der bliver nok ikke færre programmører, men de bliver sværere at finde.

26. august 2021 kl. 11:12
Microsoft lancerer Windows i skyen – her er priserne

Godt spørgsmål, det eneste jeg kan komme på er at man skal have en "tynd" windows PC som kører RDP mod den viruelle PC. Fidusen må være et eller andet med at det er nemmere at administrere for nogen. Skal man så betale både for den virtuelle og den fysiske PC?

19. august 2021 kl. 11:00
Bauhaus slås for at slippe ud af russiske hackeres kløer: Overvejer nu at betale løsesummen

Jeg får det indtryk at man mener jeg synes det er en god ide at betale hackerne. Det er ikke rigtigt. Der er nogen der har udtrykt sympati for dem som har følt sig tvunget til at betale, det synes jeg ikke der er nogen grund til. Min pointe er at det er andre der kommer til at betale for den enkeltes efterladenhed, og at liberalisme i denne sammenhæng er en dårlig ide.

24. juni 2021 kl. 15:06
Konsulentbesparelser presser myndigheder dybere ind i jagten på eftertragtede it-folk

Svaret er vel at staten outsourcer projekterne, så behøver de ikke at ansætte IT folk selv, og det er antagelivis de resourcer som er sværest at ansætte der også er de nemmeste at outsource. Jeg tænker ydermere at det er nemmere at dokumentere udgifterne hvis du køber dine IT ressourcer som "pakker"

Det skal bemærkes at jeg synes at outsourcing generelt er noget fanden har skabt, men når man begrænser adgangen til eksterne konsulenter, så må det alt andet lige blive konsekvensen.

24. juni 2021 kl. 12:58
Bauhaus slås for at slippe ud af russiske hackeres kløer: Overvejer nu at betale løsesummen

Det er jo simpelthen et spørgsmål om penge: Hvis man tror man kan slippe billigere ved at betale hackerne end det koster at sikre sine systemer, så er det det man gør. At det så er ens konkurrenter som skal betale endnu mere næste gang fordi hackerne har fået flere ressourcer til at forberede det næste angreb er jo lige meget. Problemet er selvfølgelig hvis hackerne vælger at angribe den samme organisation igen, så ville det nok have været bedre at betale til sin egen IT organisation end til hackerne. Men det gør de nok ikke, det er vel grund til at tro at virksomheden umiddelbart efter et angreb har lidt mere fokus på sikkerhed, og dermed på den korte bane vil være et vanskeligere mål.

Global liberalisme for fuld udblæsning.

24. juni 2021 kl. 12:37
Low code kan reducere udviklingstiden til det halve, viser undersøgelse

Denne artikel er en gentagelse af lignende udsagn som jeg har løbet ind i de sidste 40 år.

7. juni 2021 kl. 11:20
Googles nye Fuchsia-styresystem går i luften

Her er det så bare at min erfaring er at man anbringer det ultimative monokultur OS Windows alle mulige steder hvor de kan fungere som vektorer, så der er vi allerede. Det hjælper ikke meget at PLC'erne kører f. eks. freeRTOS, det kommer ikke til at øge sikkerheden væsentligt.

Standardiseringen er i mine øjne mere et spørgsmål om de tilgængelige kompetencer i medarbejder staben end et spørgsmål om "smartere og billigere", selvom det helt helt sikkert bliver brugt når platformvalget skal begrundes.

Men det er rigtigt, at den ukritiske indfaldsvinkel bare at vælge windows, er en opskrift på katastrofer. Linux ser ud til at være et mere sikkert valg, men der er stor mangel på folk der er Linux kyndige, og Linux er ikke et oplagt valg for en PLC, mikrokerne arkitekturer er mere oplagt.

27. maj 2021 kl. 11:37
Googles nye Fuchsia-styresystem går i luften

Du har ret, hvis jeg havde skrevet "mainstream OS" i min oprindelige kommentar, havde det været mere præcist. Min kommentar udspringer af at et system som garanterer realtid og samtidig opfylder generelle "anvendeligskrav" ville indebære nogen interessante muligheder. F, eks. at man i industrien i højere grad kunne standardisere på et OS, frem for at bruge Windows sammen med f. eks. Azure RTOS eller freeRTOS.

27. maj 2021 kl. 10:49
Googles nye Fuchsia-styresystem går i luften

Så længe det er googles penge, og ikke deres snageri, så er det vel OK. Jeg har læst at Fuchsia udvikles som et rigtigt open source system, dvs. at det ikke er sådan google tilpasser systemet og derefter laver en release, men at der udvikles på source code der er tilgængelig. Der er i øvrigt allerede en version som er ved at blive de-googlefied. Men der er jo selvfølgelig altid en risiko for at Google ombestemmer sig, de har dog tradition for at opføre sig nogenlunde fornuftigt i denne sammenhæng i modsætning til Oracle og Microsoft, hvor Microsoft tilsyneladende er ved at skifte stil, og udsender mange signaler, der ikke altid er så nemme at forstå.

Bortset fra det, har jeg svært ved at se de firmaer du nævner udvikle et mainstream OS. Det er ikke ligefrem deres kerne forretning, og til et system der skal bide skeer med Linux og Windows varianter, bliver det nok nødt til at være bredere orienteret med brugersnitflader, drivere på nettet osv. Men i øvrigt er det her jo bare et signal, vi får se om det kommer nogen vegne.

27. maj 2021 kl. 09:51
Googles nye Fuchsia-styresystem går i luften

Helt sikkert, men det har ikke Google i ryggen, hvilket selvfølgelig både er en fordel og en ulempe.

26. maj 2021 kl. 13:51