Troels Tolstrup

EM tryktester opslidende dansk cloud-migrering: »Trafikken steg med 250 procent«

De har vel skullet bygge den samme magi op imod AWS? typisk terraform scripts til at opsætte AWS (så de har en recovery plan) og og/eller noget KOPS til at opsætte kubernetes (hvis de bruger det? hvis de bare bruger ec2 instanser - så er det jo ikke anderledes end f.ex. Hetzner cloud) - som man også kan styre med eksisterende open source, ligesom man styrer AWS.

Jeg hentydede mest til at hvis du gik AWS vejen sikkert ville benytte en af deres services hvor de features du har brug for forhåbentligt er indbyggede og standardiserede så de har lavet det meste af magien for dig, så du har meget færre hoops du skal igennem for at komme op at køre. Det vil f.eks være at prøve at gå med Fargate + EKS, selvom det selvfølgelig ikke er cloud agnostisk som KOPS.

Hvor magisk din recovery plan bør være kommer jo helt an på hvor kompliceret dit setup er og hvor udfordringerne ligger, men hvis den er automatiseret så håber jeg også at den bliver testet via automatisering så du ikke står med en outdated automatiseret løsning der ikke virker :)

25. juni 2021 kl. 21:39
EM tryktester opslidende dansk cloud-migrering: »Trafikken steg med 250 procent«

Men det ligner det jeg også selv har erfaret - cloud (aws, google og Azure) ved godt hvad de skal tage for deres services - så de kan være MEGET dyrere at køre alt der.

Ja, de kan ikke konkurrere i bunden af markedet, til gengæld har du ikke en masse fnidder når du har brug for at vækste, og folk kan slippe for selv at skulle lave alt det magi du nævner :)

Med mindre de betalte absurd lidt før, så har jeg dog svært ved at se hvordan det kan blive 6X højere da en 4 vcpu, 16 gb ram linux instance koster 900 kr per måned, eller ned til ca halv pris hvis du binder dig.

Hvis prisen skal løbe lidt løbsk for dem kunne jeg forestille mig det var på udgående traffik.

Hvis de tror at micro services gør det lettere for dem med så lille et team som allerede har en ekstern til at håndtere deres infrastruktur, så er jeg bange for at godt kan få en grim overraskelse.

25. juni 2021 kl. 15:00
Tillid til cloud = masseselvbedrag?

Det er rigtigt godt at der er nogen der prøver at tage kampen op med de store udbydere, konkurrence er altid godt.

Men de har godt nok at stykke vej for at komme i nærheden af de muligheder du får ved at vælge en af de store.

Løsningen virker mere til at være politisk og et spørgsmål om at EU stiller krav til firmaer der gerne vil operere servere inden for vores grænser. Meeen det skal de nok få implementeret forkert hvis de prøver

14. oktober 2019 kl. 22:20
Derfor blev de selvkørende biler overhalet indenom

Er det til gavn for forbrugerne - næppe, for vi skal nok ikke regne med lavere priser på de varer vi køber af den grund.</p>
<p>Er det til gavn for dem der nu lever af at være chauffører, og som ikke er bogligt stærke, og derfor ikke kan bestride de jobs eliten har - næppe.

At job typer kommer og går er ikke ligefrem noget nyt. Det er selvfølgelig træls for de implicerede parter i en overgangsperiode, og jeg kender da selv flere der kan få det hårdt på den baggrund. På lidt længere sigt kommer der så nye jobs der erstatter de gamle, som det er sket rigtigt mange gange i løbet af de sidste par 100 år.

Selvfølgelig kommer det forbrugeren til gode, i hvert fald i starten mens det er et konkurrence parameter, om det så er på pris eller service. At tro befolkningen er solidarisk med chaufførerne er naivt da vi både har støttet udflytningen af produktion til østen, flyttet indkøb til store centre og kæmpebutikker, samt alt efterhånden skal være store kæder om det så er bageren, kaffebaren eller restauranten. Så slipper vi jo også for at prøve noget nyt når vi besøger andre byer....

Du kan skyde skylden på de 1% alt det du vil, men det er stadig de 99% der driver det frem når de trækker muldvarpen op af lommen.

Når transporten bliver billigere, hurtigere og mere fleksibel kommer næste fase hvor vi så kan snakke om hvad alle de butiksansatte skal lave samt hvad vi skal bruge midtbyerne til når butikkerne uddør.

19. juli 2019 kl. 12:20
Derfor blev de selvkørende biler overhalet indenom

tror jeg der vil ske en tilpasning af infrastrukturen, så selvkørende transportmidler (lad os ikke kalde dem "biler") bliver mulige. Det er fx adskillelse af trafikanter, elektroniske afmærkningerer på vejene (lys, baner, kant, rute, ...) osv.

Her tror jeg den magiske del ligger. Jeg er overbevist om at i min (forventede) levetid vil vi se tilbage på manuelt betjente biler som vi gør nu på hestevogne. Der er for mange fordele til at det ikke kommer til at ske, og så må vi lave de infrastruktur ændringer det kræver. Bare tænk på alle de penge der kan spares på lønninger i transport sektoren, samt hvor meget mindre plads til vil kræve når trafikken er meget tættere og mere flydende.

Jeg tror nærmere spørgsmålet bliver, med fuldt autonom transport, hvem gider så fedte rundt med cykler og løbehjul.

18. juli 2019 kl. 21:53
Interxion-direktør erkender: Mystisk kollaps i datacenter har ført til »seriøse« kontraktbrud

Der har nu også været en hel del kunder der har haft multi center drift og ikke blev ramt af dette nedbrud. Vi har et aktiv-cold standby setup, og i følge vores overvågning tog det ca 5 minutter for standby setuppet at spinde op og få os tilbage til normal drift.

Det føles dog lidt fesent at den dag vores disaster recovery setup rent faktisk redder os lige skulle være på en søndag hvor skaden ville være relativt begrænset, men jeg slap da for en stresset søndag og kunne nøjes med at følge driftsudmeldingerne med interesse :)

8. juli 2019 kl. 16:53
Nedslidning, stress og Forældreintra

Jeg ved ikke helt hvordan du forestiller dig at man skulle give besked til en hel skole med mange hundrede elever om den slags ting.

Tjah, sætte sedler op f.eks som du selv nævner, det virkede da vi gik i skole, jeg kan ikke se hvorfor det ikke skulle virke i dag. Hvis de er i sidste øjeblik med det, så kan man jo lære hvilken konsekvens det har så man næste gang tænker over det i god tid.

Jeg synes det er et dårligt argument at man skal spamme adskillige 100 folk med beskeder, der ikke er vigtige, på grund af dårlig planlægning.

Det smarte ved moderne kommunikation er at det er så nemt, men ulempen er at signal til støj niveauet er dalet kraftigt, og du har ikke rigtigt noget værktøj til at filtrere støjen væk så du kan nøjes med at fokusere på det vigtige. Jeg synes 500 beskeder på et år lyder af sindsygt meget, og jeg ville blive overrasket hvis meget mere end 10 af dem rent faktisk er vigtige.

Jeg kunne også være bange for at denne konstante strøm af informationer til forældrerne tager for meget ansvar væk fra børnene og forbereder dem dårligt til deres videre uddannelsesforløb samt at flytte hjemmefra - det er ikke forældrerne der går i skole, og derfor synes jeg at det er super bagvendt at informationsstrømmen går fra forældre til børn i stedet for omvendt.

I stedet for at læse alting online kunne det være man i stedet skulle snakke med sine børn om hvad de har oplevet og hvilke lektier de har i øjeblikket og om der er noget de skal have hjælp til, og så kunne de jo nævne at de har brug for lidt kontanter på fredag til at købe brød for. Hvis de så glemmer det så går verden nok videre alligevel, men så kan de ikke blame dig :)

12. februar 2019 kl. 16:58
Nedslidning, stress og Forældreintra

For det andet kan de ikke huske beskeder, som de aldrig har fået. Det er lidt svært ...

Det er måske her problemet starter og hvorfor jeg intuitivt ikke forstod dette aspekt.

Hvorfor skal beskeden omkring forældrerne før den havner hos børnene? Burde det ikke være omvendt, at det var i skolen man fik besked på at der næste torsdag er brødudsalg, og hvis man vil købe noget skal man huske penge?

12. februar 2019 kl. 12:46
Nedslidning, stress og Forældreintra

Jo, men da ikke uden at jeg blev bebrejdet af mine børn at de ikke kunne være med. Det er da altid ærgerligt at blive udelukket fra noget, som man egentlig gerne vil være med til - bare fordi der bliver givet besked lidt for sent.

Man kunne også overveje at forsøge at lære børnene at huske beskedder så de ikke bliver afhængige af at have en personlig assistent derhjemme der magisk gør tingene for dem, især når vi er nede i noget så ligegyldigt som et brødudsalg hvor de nok overlever ikke at være med.

Hvis vi taler så små børn at de ikke har en chance for dette, så er det måske for tidligt at man inddrager dem.

Det er nok godt jeg ikke har børn, jeg ville være sådan en sur gammel mand der altid er på tværs og hvis børn ville blive drillet fordi deres mærkelige far melder afbud til det meste skrammel :) Klassefester inklusiv forældre, vorherre til hest.

11. februar 2019 kl. 20:58
Kunder vil ikke betale for meget: Sådan gennemskuer konsulent container-forbrug i skyen

Åh jeg bliver så træt når man læser om hvor mange kræfter der bliver brugt på at løse mærkelige problemer.

Så man er sikkert gået fra at have nogle monster servere der kørte alt muligt mærkeligt software der er irriterende at drifte, til at have nogle monster servere der kører alle mulige mærkelige containere der er irriterende at drifte.

Man kunne også have haft en bunke separate setups der hver havde et projekt, som nu var nemt at drifte, skalere, klone, teste disaster recovery på, etc. Det ville så også virke med tagging out of the box, og vil gøre det meget nemmere at isolere projekterne fra hinanden, både med hensyn til adgang og performance.

25. juli 2018 kl. 15:34
Spiludvikler genstartede BI: Vi havde behov for at blive voksne

Yes, læste den. Er dog svært at kommentere indholdet direkte da det mest af alt virker som en magic sauce salgstale fyldt med en masse fluffy påstande.

Det minder mig om et foredrag for 2 år siden til GOTO Cph om microservices som magic sauce til at fikse performance issues, bortset fra der nok er mere evidens præsenteret i denne artikel end hun kom med på de 45 minutter.

Med hensyn til WG, Mark kommer med en del eksempler, og der er mange flere.

Jeg har i øvrigt stemt ved at lukke min pung og spille meget mindre, så må vi se om der er nok der gør det samme til at de kan se det i deres BI.

4. juli 2018 kl. 22:48
Spiludvikler genstartede BI: Vi havde behov for at blive voksne

Vi havde behov for at blive voksne...

Priceless :) Hvis der er nogen der keder sig så prøv at bruge 10 minutter på at google wot pay2win , wot sucks, wot problems, eller min favorit, wot russian refund

Jeg ved godt man skal passe på med at overvurdere folk der er sure på internettet, men det er nu ret massivt.

Så hvis nogen gerne vil lære af et firma der virker til at være lidt for grådige og ikke lytter til deres community, ikke en gang den del de selv sponserer, så go go :)

3. juli 2018 kl. 21:46
Edge computing: Mikro-datacentre rulles ud i 30 amerikanske byer

Vi er nok mere på vej til at vores software kører på andre folks servere der er placeret i kældre rundt omkring i verden, tæt på brugerne.

Det kan godt være markedet bliver 32 mia dollars værd, det store spørgsmål er dog hvor meget af kagen der er tilbage når Amazon og Microsoft har været der. AWS er allerede i 56 byer, så der skal arbejdes hurtigt hvis man skal følge med.

9. marts 2018 kl. 12:10
Kommentar: Gammeldags teknologi gjorde det nemmere at lære it

Hvordan kan man skrive denne artikkel uden at nævne raspberry pi.

Fordi en Raspberry Pi i bund og grund bare er en PC der er krympet i vask?

Jeg synes det er nogle dejlige produkter der stimulerer mit nørd gen, men da det er en komplet computer der typisk kører et moderne operativ system, så gælder alle pointerne fra artiklen vel stadig.

25. juli 2017 kl. 09:09
Skal vi kode 'Bum' til jobsamtalen?

Hvem har så trivielle opgaver at det giver nogen form for mening og se om de kan løse så simpel en "udfordring"? Problemstillingen og løsningen er så basal, at jeg ikke engang kan se hvordan den giver mulighed for videre teknisk diskussion. (Med mindre løsningen skulle ende i en kaliber som den linket til af Peter Makholm, det ville være awesome) Hvis vi snakker helt grønne kandidater uden nogen form for relevant uddannelse så kan jeg måske se ideen.

Jeg vil meget hellere finde relevante tekniske emner at diskutere baseret på den pågældende kandidats erfaring, men det kan man selvfølgelig ikke sætte en tilfældig HR konsulent til.

2. februar 2017 kl. 14:11
Google Chrome tager langsomt livet af Adobe Flash

Med fare for at komme med et dumt bud, baseret på at det virker lidt for åbenlyst til at være et brugbart svar, men er det ikke lige præcis det Adobe Flash Professional (nu navngivet Adobe Animate) er? Så vidt jeg ved har det understøttet HTML5 output i en hel del år efterhånden.

6. december 2016 kl. 13:12
De usandsynlige sandsynligheder

Det er den oprindeligt valgte dør, så jov du gør hvis du skifter :-)

29. marts 2016 kl. 12:41
De usandsynlige sandsynligheder

Det er nu ret nemt at vise at den holder i praksis uden brug af fancy matematik , men ved blot at stille de forskellige scenarier op:

Hvis du vælger at holde fast i den først valgte dør: Du vælger bilen: Du vinder Du vælger ged 1: Du taber Du vælger ged 2: Du taber

Så hvis du holder fast i den første dør har du 1/3 chance for at vinde.

Hvis du vælger at skifte dør (den nævnte dør er den først valgte): Du vælger bilen: Du taber Du vælger ged 1: Du vinder Du vælger ged 2: Du vinder

Altså 2/3 chance for at vinde

29. marts 2016 kl. 12:34
Så meget skal du betale for iPhone 5s og 5c

Jeg tror nok prisen på 5Seren er gættet korrekt, den svarer vel nogenlunde til den gamle model, men jeg tvivler stærkt på at du får en 5Cer til 3699 og endnu mindre til 2999. I USA er prisforskellen på de 2 modeller kun $100.

Lige nu ser markedsprisen for en 4Ser ud til at ligge mellem 4100 og 4700 , så mon ikke der er i det spænd vi ender for 5Ceren også, og så falder 4Seren ned der hvor iphone 4 ligger i dag.

11. september 2013 kl. 13:49