Peter O. Gram

Tyrkiet forbyder kryptovaluta

Jeg er enig i, at kontanter også er med til fremme kriminalitet. Eller rettere: Uden kontanter vil megen kriminalitet få det særdels svært. Så afskaf til en start gerne alle sedler større end 100 kr. Men kriminalitet er ikke det eneste problem med Bitcoin. Der er jo også problemet med, at der er kun et bestemt antal Bitcoins at udvinde, og det er udvindingen, der holder møllen i gang. I øjeblikket bruges der enorme ressourcer på at udvinde Bitcoins. Det er i sig selv slemt nok, hvis man tænker på miljøet osv. Men alle de ægte penge, der bruges til udvinding, kommer fra alle dem, der "investerer" deres sparepenge i Bitcoins. Får de deres penge igen, når Bitcoin-boblen eksploderer? Gæt selv.

19. april 2021 kl. 19:54
PDF-koks hos Forsvaret: Sådan endte 45.952 danskeres sundhedsdata på usikker webserver

I artiklen fremgår det, at data lå på en usikker webserver. Hvordan var/er den usikker, eller er det blot en generel karakteristik af en server, der leverer data til Internettet? Er der i øvrigt nogen indikationer på, at data er blevet lækket? Ikke at jeg skal forsvare det skete, jeg savner blot at tingene bliver proportioneret i forhold til risikoen/skaden.

8. oktober 2020 kl. 11:09
Hackere stjal hashede kodeord på AAU: Har tilgået cpr-numre og lønoplysninger på ansatte

Nu spørger jeg nok lidt dumt. Undskyld på forhånd. For at kunne teste 60 mia kodeord om dagen, kræver det vel, at de har adgang til filen med de hashede værdier af kodeordet. Man kan jo ikke teste 60 mia kodeord gennem almindelig web-adgang. Så hvis de har haft adgang til at stjæle filen med hashede kodeord, har de vel også kunnet kopiere andre filer, nu de var i gang. Dernæst: Tiden det tager at bruteforce stiger eksponentielt med længden af kodeordet, men AAU har vel ikke gemt de hashede kodeord. De har vel gemt en kombo af kodeord, logonnavn og evt yderligere salt. Altså værdier på langt over 20 karakterer. At bruteforce hashværdien af inputs af den længde, tager astronomisk lang tid, med mindre man vælger en algoritme, der producerer en alt i verden for kort hashværdi.

2. september 2020 kl. 09:21
FE advarer imod bagdøre i kinesisk overvågningsteknologi

Sorry, men universets ubestridte geni forlader enten præsidentposten januar 25 (eller januar 21). Hvis det går ret til.

5. august 2020 kl. 08:53
Advarer mod populær ansigts-ændrings-app: Du giver russerne ubegrænset magt over dit ansigt og dit navn

Jeg har fuld forståelse for den frustration , som denne app eksponerer. Jeg ser problemet have rodårsag som problemet med cyberkriminelle og IT-giganter, der ikke betaler skat nogen steder. Nemlig at internettet har fjernet alle landegrænser, og derfor er både national og EU lovgivning sat udenfor. I Kina forsøger man at dæmme op for problemet ved at afskærme landets internetforbindelser, men det er en illusion at tro, at man kan det. Jeg har ingen patentløsning på problemet, men håber på, at Vestager får en værdig afløser i EU, der kan fortsætte kampen for at holde de transnationale spillere på måtten.

19. juli 2019 kl. 09:58
Facebook træder ind på dating-markedet

Der er faktisk et begreb, der hedder "majkat", som er 1. maj, hvor man har lov at drille med fake news.

2. maj 2018 kl. 14:50
Passwordmanager ramt af datalæk

Adgangskoder kan godt være sikre. Også i al fremtid. Hvis nu adgangskoden indeholder flere kombinationsmuligheder, end der er elementarpartikler i det kendte univers, så er det næppe muligt at prøve dem alle af. Men det er en gratis omgang at påstå, at dette eller hint er usikkert, fordi det er så fandens svært at modbevise.

Men apropos fremtiden, så kig fx på behaviosec.com. Alle de biometrikker, man kan måle på en mobiltelefon, gør identifikationen af brugeren 100% sikker. Påstås det fra pålidelig kilde.

13. juli 2017 kl. 11:25
Regeringen ignorerer flertal: Vil ikke straffe myndigheder for datasjusk

Mange ledere i det offentlige bliver faktisk straffet økonomisk for deres manglende duelighed. Hvor vi andre kan blive belønnet med et engangsvederlag, hvis vi har gjort noget ekceptionelt godt, kan cheferne miste deres fastgroede engangsvederlag, hvis de har dummet sig.

12. juli 2017 kl. 13:40
Amerikansk leverandør vil også sælge Sundhedsplatformen til Region Syd

Hvem ejer de data, der bliver hældt i systemet? Jeg har ladet mig fortælle, at i andre lande er det Epic, der ejer hospitalets patientdata, for så kan de nemlig facilterere udveklingen af data med andre hospitaler på tværs af landegrænser. Er det foreneligt med GDPR? Læs i øvrigt mere om Epic her:http://www.beckershospitalreview.com/lists/10-things-to-know-about-epic.htmlog https://en.wikipedia.org/wiki/Epic_Systems

7. juli 2017 kl. 11:35
Ny it-fiasko hos Skat koster borgerne over 70 millioner

Er der nogen, der kan fortælle mig, hvor Statens It-projektråd er henne i denne her sag? De er jo sat på jorden for at hindre at statslige it-projekter over 10 mio.kr. går galt. Har de også fejlet?

8. juni 2017 kl. 10:51
b0rger.dk: Det »buldrer løs« med typosquattede .dk-domæner

Det er et komplet unødvendigt problem, der kun opstår, fordi hele processen omkring anskaffelse af et domænenavn er så automatiseret som den er, således at prisen kan holdes nede på nærlig ingenting. Hvad ville det gøre, hvis et domænenavn kostede 10 gange så meget? For det seriøse erhvervsliv ingenting. Tværtimod så ville man blive mindre generet af at konkurrenterne laver strategiske opkøb af domænenavne. På Færøerne er det - eller var det i hvert fald i starten - således, at hvis man ikke umiddelbart kunne dokumentere sin legitime adkomst til et domænenavn, blev domænenavnet offintliggjort i aviserne, og kun hvis andre ikke kom med en begrundet indsigelse, kunne man købe domænenavnet.

7. juni 2017 kl. 11:58
Antivirus gik amok - 10.000 falske positiver forsinkede digitale eksamensopgaver i to døgn

I udgangspunktet enig i, at it skal understøtte og ikke begrænse, men derfra til at dataopbevaring, -transport og -behandling ikke har eller skal have en øvre begrænsning er der alligevel et stykke vej. Fx leverer kameraer stadigt flere pixels, men hvorfor indsætte et billede på 30 Mb i en opgave, hvor det kun bliver vist som 400x300 pixels? Bør elever ikke på et eller andet tidspunkt i deres læring lære fx at tilpasse størrelsen af billeder til brugen?

17. januar 2017 kl. 12:09
FBI dropper sag om børneporno mod Tor-bruger: Vil ikke afsløre exploit

Det må da være muligt - selv for jurister - at skille tingene ad. Finder man frem til en forbryder, skal han/hun naturligvis straffes for sine forbrydelser. Viser det sig så, at politiet undervejs har brugt ulovlige metoder eller fremskaffet beviser på ulovlig vis, skal de ansvarlige naturligvis stilles til ansvar og dømmes. Det virker helt tåbeligt, at det skal medføre at den anklagede slipper fri. Men det er måske for at undgå, at de ansvarlige i politiet bliver stillet til ansvar for deres metoder?

12. januar 2017 kl. 13:02
Rejsende skal aflevere deres Facebook- og Snapchat-profil for at komme ind i USA

Nu har myndighederne både hos os og derovre jo ret vide beføjelser til at undersøge de indrejsende. De kan - uden retskendelse - undersøge om du har g(l)emt et eller andet i endetarmen. Så må de altså hellere få lov at kigge på min facebookprofil.

24. august 2016 kl. 10:06
Internetrobotter er et vigtigt våben mod falske hjemmesider

Pudsigt med det eksempel, de har fundet frem til, fordi det ser ud til at være en ret levende side med nærmest dugfriske indlæg . Mon der er en webmaster, der har sovet i timen?

19. august 2016 kl. 11:53
Intel realiserer optisk drøm

Et datum - flere data. Ikke et data, flere datas. (se artiklens andet afsnit)

18. august 2016 kl. 11:20
Microsoft kopierer flyselskaberne: Nu får du point for at bruge Edge

Det undrer mig, at MS vil forsøge at tvinge brugerne over på et produkt, der virker ufuldstændigt og giver brugerne en dårligere oplevelse end IE11. Hvorfor skulle man? Var jeg MS ville jeg satse på at lave et produkt, der er bedre i brugernes optik end IE11. Hellere det end at forsøge at købe loyalitet vha returkommision aka bonuspoints.

18. august 2016 kl. 11:15
Bankkonto-numre og cpr flød rundt på kommunal hjemmeside

Jeg er helt enig med Simon i, at CPR-nummersystemet trænger til fornyelse. Sæt dog gang i projektet med det samme! Så kan vi også lave systemeksport, hvis/når det bliver en success. Noget andet er definitionen af "personfølsommer oplysninger". Persondataloven og datatilsynets hjemmeside har en ret klar definition. Et kontonummer i en bank er ikke en personfølsom oplysning. Men selv Borger.dk kløjser rundt i det. De har på deres hjemmeside listet en række mere eller mindre private oplysninger som tlfnr og adresse som værende "personfølsomme". I Norge kan man google sig frem til hver enkelte borgers skattepligtige indkomst. Og er deres samfund brudt sammen af den grund?

7. juli 2016 kl. 11:55
Banker beder om pas og kørekort tilsendt i pivåben mail

Hvis en bank langer en masse af penge over disken til en, der er i stand til at fremvise en udskrift af et indscannet pas, hvorpå der er et billede, der i øvrigt ikke ligner 'kunden', så er det efter min meningen banken, der skal stå for tabet og ikke personen på pasbilledet. Det er jo helt forrykt, at det skal kunne lade sig gøre at stjæle en identitet bare fordi man kan fremstamme et cpr-nummer eller fremvise et fotografi af et pas. Skulle det vise sig at ingen banker er så tåbelige, så burde det være forbudt at fremmane sådanne skræmmebilleder, sådan som denne her artikel gør det. Det undrer mig i øvrigt at ingen synes at harcelere over at banken skal have årsopgørelser og lønsedler. Det er da mere privat end ens kørekort og pas.

30. maj 2016 kl. 09:57
Kommentar: Jeg giver app-anmeldelser én stjerne

Jeg synes det er en helt rigtig vej at gå at åbne for brugernes feed-back. Alt andet ville være for arrogant. Men så må man også være bevidst om, at brugerne faktisk har meget på hjerte. Det kan være indhold, det kan være funktionalitet, det kan være bugreport eller forhold omkring køb. Hvis ikke disse emner får hver sin kanal, havner det hele der, hvor det kan; nemlig i brugeranmeldelser. Noget andet er så, at vi andre jo også bliver bedre til at læse "bagom" brugeranmeldelserne. Så alle parter har noget at lære. Dem der åbner kommunikationskanaler, dem der skriver i dem, og dem der læser indholdet.

24. maj 2016 kl. 08:14