Per Thykjær Jensen

Kritik af regeringens digitaliseringsstrategi: »Jeg kan nærmest ikke finde et ord om mere brugerinvolvering«

Nogen gange virker det som om at årtiers debat om Usability og UX ikke er trængt ind til statens udviklingsstrategier. At involvere brugeren - og at arbejde med extreme user cases burde stå på side et i manualen.

Statens løsninger skal kunne bruges af alle.

9. juni kl. 19:16
MitID-stormløb på danske banker: Får op til 50.000 support-opkald om ugen

Er det nu brugerne som er "it-inkompetente"? Næh. Der er tale om systemer, der udvikles uden hensyn til User Experience.

29. april kl. 08:54
Hvordan hindrer man snyd i online eksamener?

Overvej om en eksamensform "uden hjælpemidler" er tidssvarende?

Udenadslære i fx it-fagene forekommer umiddelbart som en metodisk anakronisme - her er det jo netop en styrke, at kunne finde den rette information. Og at kunne fravælge skrammelkode.

I stedet bør man fokusere på at undervise i kildekritik, hvordan man referer korrekt til online ressourcer (fx Harward-metoden) - og i at diskutere diverse online materialers kvalitet.

Om en studerende får hjælp udefra er altid vanskeligt at afsløre, eftersom det ville være nemt at blive eksamineret på en device og modtage hjælp fra nogen på en anden.

25. april 2021 kl. 18:32
Protest mod ny europæisk ophavsretslov: kan lukke ned for internetplatforme

GDPR får sandsynligvis særdeles alvorlige konsekvenser for åbne værker, som fx Wikipedia. Har nogen et overblik over, hvor mange artikler, der bør tages ned, fordi man nævner et navn, viser et billede eller beskriver religiøse eller seksuelle præferencer?

17. juni 2018 kl. 15:49
Kommentar: Gammeldags teknologi gjorde det nemmere at lære it

Hvis man vil lære nogen noget, så er det nødvendigt at tage udgangspunkt i elevens / studentens niveau.

Scratch er godt, fordi selv børn forstår kodens byggeklodser. Abstraktionsmæssigt er der desværre et meget stort spring til Bash, Python eller varianter af C. Hvis man skal skrive mange linjer kode, for at afspille en enkelt lyd - ja, så står mange unge altså af.

Desværre er ActionScript og Flash indgået til de evige bit-marker. Flash var til at forstå. Metaforen med scenen, tids- og lydspor mv. gav mening. HTML5 og canvas er meget mere abstrakt. Et biprodukt af ActionScript var ofte, at det ikke var vildt svært at forstå JavaScript eller PHP. Ud fra et didaktisk perspektiv var ActionScript og Flash en fin introduktion til en kreativt legende kode.

Som underviser gælder det om at finde en didaktisk vej - hvor studenten / eleven gradvist lærer at forstå og anvende principperne bag kode, fx det nyttige i lister, løkker, variabler etc.

Det ville være nyttigt hvis børn og unge kunne tilegne sig kode på en mere legende og eksperimenterende måde. Måske skulle man flytte dele af undervisningen i kode til de kreative fag.

Jeg er meget enig i dette:

For mig er en computer derfor ikke bare en ting, jeg interagerer med. Den består af fysiske genstande, jeg har rørt ved.

Den bedste vej til at forstå en computer, er at bygge den selv. En Raspberry Pi kan være meget god til kode; men den er jo som den er. Hvorfor ikke lade ungerne bygge deres egne computere og servere af stumper fra uddannelsesinstitutionernes kasserede computere? Lidt som på en byggelegeplads ...


PS: Jeg er også en af dem, der havde stor fornøjelse af at eksperimentere med at kode en Amstrad Fat Joyce, og lidt senere PC med en tidlig udgave af DOS. Intet slår et Linux system, hvor man tweaker systemfiler med Midnight Commander ...

28. juli 2017 kl. 12:01
Kommune: Microsofts licensmodel er urimeligt dyr

Hvis licenser er dyre så overvej at skifte til open source.

8. juni 2017 kl. 14:58
Sådan kommer du i gang med at lære Git

Til jer med Linux. Hvilken GUI er jeres fortrukne?

Jeg har fravalgt GUI. En GUI er mere som regel mere rodet end en kommandolinje. Github er lettere at bruge via en terminal. For det meste kan man klare sig med:

git status git add * git commit -m 'din kommentar' git push -u origin master (eller branch)

12. marts 2017 kl. 09:40
Fagblad sender webcam-klistermærker til 18.000 journalister og mediefolk

Selvfølgelig er det træls, når nogen kigger med. Men mikrofoner er også et problem.Det er ikke så nemt at fikse som et kamera.

12. marts 2017 kl. 09:30
Indbyggede Microsoft-reklamer bliver mere og mere fremtrædende - nu også i stifinder

Hvis operativsystemet fra Microsoft ikke opfører sig ordentligt, så findes alternativer. Reklamer ligner efterhånden en invasiv art.

10. marts 2017 kl. 08:58
Forbrugerrådet klager til Datatilsynet over Googles årelange logning af danskernes færden

Så burde Forbrugerrådet og Datatilsynet også nævne den danske stats it-snagen i det som burde være omfattet af privatlivets fred og brevhemmeligheden.

7. marts 2017 kl. 22:31
Pape om logningsregler: Der er ingen fast deadline for at opfylde EU-dom

Det kan da ikke komme bag på nogen, at loggingbekendtgørelsen strider mod ikke bare anstændigheden; men også Danmarks Grundlov og nogen EU-vedtægter. Dommen fortæller, at embedsvældet og politikerstanden er hamrende ligeglade med dine demokratiske frihedsrettigheder.

2. marts 2017 kl. 17:04
Claus Hjort: Russiske hackergrupper er klar til at angribe hospitaler i Danmark

Udmeldingen kan undre.

Hvadsomhelst, der er på nettet i det officielle Danmark kan angribes af statsstøttede hackere. Hvorfor nævner man kun hospitalerne?

At russerne hacker, ja det gør de vel nok. Men statsfinancierede hackere findes med sikkerhed i alle lande. Russerne er kun én af mange mere eller mindre potentielle trusler.

13. januar 2017 kl. 11:27
FBI dropper sag om børneporno mod Tor-bruger: Vil ikke afsløre exploit

Man er ikke skyldig før end der falder en dom. Hvis politiet vælger ikke at føre sagen, ja så er personen altså ikke skyldig.

10. januar 2017 kl. 14:47
Pind: Modstand mod sessionslogning er uansvarlig

Generel overvågning af landets borgere strider mod vores forfatning. Sessionslogging er kriminelt. Det er snart grundlovsdag. Skulle vi ikke gå derhen - og kræve at vores grundlov respekteres af de folkevalgte?

21. april 2016 kl. 18:12
Første danske medie går i offensiven mod adblockers

Jeg blokerer reklamer etc, fordi de snager i mit privatliv, forstyrrer driften af min browser, opfører sig utilstedeligt i min browser. Så jeg læser ikke JYP online mere.

24. marts 2016 kl. 16:48
Her er chatapplikationen, ISIS anbefaler sine medlemmer

Vil du sende følsomme breve uden en konvolut? Kryptering anvendes overalt, fx må man da håbe at forbindelser til banken er krypterede. At folk vil snakke privat er heller ikke terror.

17. november 2015 kl. 20:55
Her er det hemmelige banner, som kun kan ses af Adblock-brugere

Det er ubegribeligt, at reklamebranhen med vold og magt vil tiltuske sig vores browsere. Adaware er jo gået over til "the dark side", og tillader "nogen reklamer" - hvad det så end er. Nogen burde udvikle en open source browser, der blokerer skrammel fra reklamebranchen.

Og det er mindst lige så ubegribeligt, at branchen tror, at man kan stopfodre folk med budskaber, som de ikke gider at se. Tror de virkelig at den opførsel booster et salg? Det er da lige omvendt. Uønskede reklamer virker stik mod hensigten - uanset hvem afsenderen er - og det gælder også Unicef.

27. oktober 2015 kl. 19:28
Adblock Plus vil facilitere en fredsaftale mellem internetbrugere og annoncører

Reklamer på nettet er invasive snyltere. De stjæler båndbredde, og er generelt en forstyrrende pestilens. Uden en adblocker kan man reelt ikke bruge websider som Politiken eller andre danske nyhedsmedier til noget.

Hvis reklamerne opførte sig ordentligt, så ville jeg nok være rimeligt ligeglad med dem. Men når de overtager skærmen, spærrer for det jeg vil se, snyder med x som ikke lukker; men derimod åbner, snakker, larmer og generelt bare er urin-irriterende - så er det da indlysende, at vi beskytter os som forbrugere.

Adblocks udmelding er bekymrende. Google har allerede gennemhullet konceptet på YouTube. Hvad godt kan der komme ud af et kompromis med en reklamebranche, der opfører sig som et frådende freudsk id?

Med lidt inspiration fra Naomi Klein ku man udbryde:

  • Reclaim your browser!
15. september 2015 kl. 18:24
Oprindelige iPad-ejere kan glemme alt om iOS 6 med Siri og 3D-kort fra Apple

Hvis Apple ikke tillader at opdatere så må folk tage sagen i egen hånd og droppe Apples operativsystem på iPad. Der er ikke nogen grund til at kassere velfungerende hardware.

13. juni 2012 kl. 06:11
Video: Microsoft håner Google i nye tv-reklamer

kan du huske Vista? Hvem var forsøgskanin dér? Man skal ikke kaste med bits når man bor i et byte-hus.

26. februar 2012 kl. 17:50